Tiedä, mistä kahvipöydässä keskustellaan.

KUKA?

Hiihtokuningatar, joka ei edes hengästy

Jotkut ovat epäilleet Marit Björgenin saavan etua astmalääkkeistään. Kuva: Reuters

Moninkertaisen maailmanmestarin ja olympiavoittajan palkintokaapista on tähän mennessä puuttunut vain Tour de Skin voitto, mutta ei puutu enää. Norjalainen Marit Björgen varmisti kiertueen voiton sunnuntaina.

– Vihdoin olen ykkönen. Minä vanhenen ja ajattelin, että tästä tulee vaikeaa, mutta tänä vuonna oli minun vuoroni, Björgen riemuitsi MTV Sportille.

Nyt 34-vuotiaana Björgen uskoo olevansa elämänsä kunnossa, ja siltä se on näyttänytkin. Kun muut tuupertuvat maaliviivalla, Björgen ei vaikuta edes hengästyneeltä.

Tour de Skissä hiihdettiin tänä vuonna yhdeksän päivän aikana seitsemän osakilpailua, joista Björgen voitti kuusi. Hiihtokuningatar tienasi tästä yli 100 000 euroa.

MITÄ?

Aku onnistui Kingissä

Hannu Pakarainen. Kuva: MTV3

Aku Hirviniemi onnistui vanhojen Putous-tähtien uudessa Kingi-ohjelmassa. Hän teki suorassa lähetyksessä kaksi asiaa, joissa riittää päivittelemistä vielä alkuviikollakin.

Ensin Aku yllätti miljoonan tv-katsojan edessä yksityisasioistaan vaitonaisen Iina Kuustosen, kun onnitteli tätä kihlauksesta Sebastian Rejmanin kanssa. Lisäksi hän "häpäisi" Suomen lipun tallomalla sitä. Tai ei Aku sitä tallonut, vaan hänen hahmonsa Hannu Pakarainen.

Tästäkös Suomen kansa suuttui – tai ainakin kuulemma tuhat  Ilta-Sanomien lukijaa.

Tuottaja-ohjaaja Tuomas Summanen selitti, ettei lippu ollut edes aito, ja viimein Akukin riensi selittelemään kangaspalan tallomista huumoriohjelmassa. Siis kangaspalan tallomista huumoriohjelmassa.

– Tietenkään en omana itsenäni koskaan toimisi näin. Joskus näyttelijän on vain tehtävä dramaattisia rooleja.

Ja tietysti Aku saneli selityksensä uudelle nettisivustolleen Bulimedialle ja sai sille samalla mukavasti näkyvyyttä.

HÄH?

Siltä varalta, että talvi yllättää taas

Kuva: Shutterstock

Kohtahan on jo kevät, mutta saattaa se talvi vielä yllättää autoilijat. On nimittäin mahdollista, että tälläkin viikolla sataa lunta. Ja tiedetään: ei ole kiva aamukiireessä tarpoa hangessa ja etsiä omaa menopeliään aura-auton jyräämien lumivallien alta. Kaiken varalta, kerrataan vielä:

1. Ennakoi ja parkkeeraa mieluummin auto ala- kuin ylämäkeen.

2. Säilytä autossa aina teräslapiota. Muovilapio halkeaa ensimmäisellä iskulla aura-auton jyräämään lumivalliin.

3. Liikkeelle lähtiessä pahin virhe on painaa kaasu pohjaan. Jos auto jumittaa paikoillaan, sutiminen pahentaa tilannetta. Mitä syvempi monttu, sitä vaikeampi sieltä on päästä pois. Heijaa auto pikkuhiljaa liikkeelle.

4. Kun olet kriittisessä vaiheessa ja ylittämässä lumiestettä, pidä renkaat niin suorassa kuin mahdollista. Mitä suorempana renkaat ovat, sitä todennäköisemmin ylität esteen.

5. Unohda ne korkkarit! Ei varmaankaan tarvitse perustella, miksi.

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

KAKSONEN

On aika kääriä hihat ja käydä hommiin. Muutokset ovat sinusta kiinni, joten rohkeasti tee aloitteita. Älä tyydy mihinkään keskinkertaiseen.

 

RAPU

Pidä silmät auki lupaavien tilaisuuksien varalta. Onni on tänään puolellasi. Ole rohkeasti erilainen, sillä massasta erottuminen on vain hyväksi.

 

LEIJONA

Arvaamattomat vedot tietävät tänään ongelmia. Välttele draamaa kaikissa muodoissaan. Peräänny tilanteesta, jos ilmapiiri alkaa kiristyä.

 

NEITSYT

Nyt on aika kiinnostua kaikesta. Avaa mielesi uusille vaihtoehdoille ja ylläty iloisesti lopputuloksesta. Muutos tekee sinulle hyvää.

 

VAAKA

Älä jätä kesken mitään, sillä kaikki on tänään kiinni sinnikkyydestäsi. Huolellisuus säästää sinut kritiikiltä. Laiskuus voi koitua kompastuskiveksesi.

 

SKORPIONI

Ota avosylin vastaan kaikki, mitä päivä tarjoaa sinulle. Lähde uuteen ympäristöön tutustumaan ihmisiin. Voit oppia nyt paljon.

 

JOUSIMIES

Älä tee elämästäsi tarpeettoman monimutkaista. Ole kriittinen kuuntelija, sillä joku värittää nyt totuutta. Luota maalaisjärkeen.

 

KAURIS

Puhuminen auttaa tilanteessa kuin tilanteessa. Käy läpi vaihtoehtojasi. Seuraa ratkaisuissasi sydämesi ääntä, joka ei johda sinua harhaan.

 

VESIMIES

Älä suhtaudu liian kevyesti rahakysymyksiin. Ota asioista selvää ja toimi vasta, kun tiedät tarpeeksi. Hätiköinnillä et saa mitään hyvää aikaan.

 

KALAT

Aloita muutokset itsestäsi. Pienillä eleillä on kauaskantoiset vaikutukset tänään. Varaa päivästä laatuaikaa sinulle ja rakkaallesi.

 

OINAS

Perhepiirissä tai sukulaisten kanssa saattaa syntyä tänään ongelmia. Älä anna kenenkään painostaa sinua muuttamaan suuntaa.

 

HÄRKÄ

Mielesi muuttuu nyt tiheään tahtiin. Anna muille mahdollisuus pysyä perässäsi. Liian kova vauhti ei ole sinulle hyväksi.

 

Jenni Parikka on tehnyt pitkään töitä vaikeasta kokemuksesta toipumiseen ja haluaa muistuttaa, että elämä voi olla taas onnellista. 

Narsistit ovat hyviä manipuloimaan. Heille on tyypillistä, että he ottavat yhden piirteistäsi ja paisuttelevat sitä. Jos esimerkiksi pidät puolesi, narsisti saattaa sanoa, että olet hankala ihminen eikä sinun kanssasi pysty keskustelemaan. Lopulta alat uskoa narsistin valheisiin. Valheet vaikuttavat minäkuvaasi ja voivat olla vahingollisia koko loppuelämän ajan.

Näin Jenni Parikka kuvailee narsisteja.

Hän eli parisuhteessa yhden kanssa ja on muutaman vuoden ajan tehnyt aktiivisesti työtä kokemuksesta toipumisen eteen. Samalla hän on auttanut muita. Hän on kirjoittanut kirjan Voima Narsistin kohdanneelle (Books on Demand). Parikan pääsanoma naristin kohdanneille on, että elämä voi olla taas kevyttä ja onnellista. 

– Kova työ siinä on, mutta se on mahdollista, hän kannustaa muita saman kohtalon kokeneita. 

Avun hakeminen on vahvuutta

Parikan mukaan apua on saatavilla. 

– Minusta tuntuu, kuin seisoisin jättiläisten olkapäillä, hän kuvailee kiitollisuuttaan kaikkeen saamaansa apuun. 

Narsismin uhreille hän antaisi seuraavat kaksi ohjetta:

  1. Poista hänet elämästäsi heti. Jos täysi blokki ei ole mahdollista, välttele hänen seuraansa niin pitkälle kuin mahdollista. 
  2. Toipuminen on prosessi, josta ei selviä yksin. Hae apua. Apua on saatavilla ja sen hakeminen on valtavaa vahvuutta. 


Mistä narsistin tunnistaa? 

Parikan mukaan topimusprosessista tekee hankalan se, ettei narsismia ole helppo tunnistaa. On olemassa narsistisia ihmisiä, jotka ovat itsekkäitä ja manipuloivia. On myös heitä, joilla on narsistinen persoonallisuushäiriö. 

”Kun narsismia lorahtaa liikaa, se on todella sairasta.”

– Meissä kaikissa on narsistisia piirteitä. Terveeseen itsetuntoon tarvitsee hitusen narsismia, mutta jos sitä lorahtaa liikaa, se on todella sairasta, Parikka kuvailee. 

Lisäksi Parikka mainitsee, että narsistit ovat sosiaalisesti taitavia ihmisiä. He valitsevat uhrikseen helposti alistuvia ihmisiä. Sen lisäksi heillä on oma "hovinsa", joka pitää heitä mahtavina ihmisinä. Narsisti on lähipiirilleen niin mukava, ettei kukaan heistä tahdo uskoa hänen sairastavan narsismia. 

Narsistit näyttävät todella itsevarmoilta ja hyväsydämisiltä ihmisiltä, mutta todellisuudessa heillä on huono itsetunto. Narsismi on heille suojaviitta, he tarvitsevat muiden alas polkemista oman itsetuntonsa nostamiseen. 

– Itselläni meni eron jälkeen pari vuotta, ennen kuin ymmärsin sattuman kautta, ettei rakastamani ihminen ollut sitä, mitä oli esittänyt, Parikka kertoo. 

Tietoinen läsnäolo auttaa vanhojen muistojen käsittelyssä

Vaikka Parikka on työstänyt toipumistaan aktiivisesti jo usean vuoden ajan, haavat eivät ole poistuneet kokonaan. 

– Narsistin kohtaaminen on jotain todella musertavaa, eikä sitä kokemusta saa ikinä pois itsestään. Haava paranee ja välillä se pulpahtelee pintaan, Parikka kertoo. 

Välillä jotkut pienet asiat saattavat muistuttaa vanhoista kokemuksista. Myös keho saattaa reagoida muistoihin voimakkaasti. Tietoinen läsnäolo auttaa tällaisissa tilanteissa. 

– Jos jokin muistuttaa minua entisestä, tunteet tulevat pintaan. Silloin minun täytyy tajuta, että nuo asiat eivät ole todellisuutta, vaan menneisyyttä. Minun täytyy tehdä valinta lähdenkö mukaan vai en, Parikka kuvailee vaikeiden tilanteiden hallintaa. 

Tärkeää on myös antaa kipeiden tunteiden tulla pintaan ja tuntua. 

– Anna tunteiden tulla. Ne kyllä menettävät tehoaan heti, kun vain pääsevät esiin. Nousevat muistot voivat olla todella voimakkaita ja niiden käsittelemiseen voi tarvita myös ammattilaisen apua hän neuvoo.