Lue, mistä kahvipöydässä tänään keskustellaan.

Kuka?

Elton Johnin ja David Furnishin jouluhäät

Elton John, 67, ja hänen pitkäaikainen puolisonsa David Furnish, 52, menevät tulevana sunnuntaina naimisiin. Pariskunta on ollut yhdessä yli 20 vuotta ja rekisteröi ensimmäisten brittien joukossa parisuhteensa vuonna 2005. Heillä on kaksi lasta, Zachary, 4, ja Elijah, 2.

– Jeesus ei voisi sanoa homoavioliittojen olevan väärin. Hän oli mahtava persoona ja kristitty, jolle rakkaus ja myötätunto olivat kaikki kaikessa, Sir Elton pohti kesällä.

Jouluhäät tulevat luultavasti olemaan jonkinlainen spektaakkeli, koska pariskunta käytti jo rekisteröitymisjuhliensa järjestämiseen hieman alle 2 miljoonaa euroa.Elton John ja hänen tuleva aviomiehensä David Furnish maaliskuussa Elton John Aids Foundation -järjestön vuotuisissa Oscar-juhlissa. Kuva: Reuters

Lue myös: Sir Elton John: "Jeesus hyväksyisi homoliitot"

Mitä?

Suomeen pandoja?

Maa- ja metsätalousministeriö kertoo tänään, lähteekö Suomi havittelemaan jättiläispandaparia Kiinasta. Pandakiinnostusta ovat ilmaisseet muun muassa Ranuan ja Ähtärin eläinpuistot, jotka ovat esitelleet pandasuunnitelmansa ministeriölle. Jos pandasuunnitelmat hyväksytään, pitää ne myydä vielä kiinalaisille.

Jos Suomi saa pandaparin, eläimet tulevat todennäköisesti olemaan kotoisin Sichuanin alueelta, joka vaurioitui pahoin vuonna 2008 maanjäristyksessä. Suurin osa kiinan jättiläispandoista elää alueella.

Lue myös: Ovela isopanda halusi herkkuja – teeskenteli olevansa raskaana

Lähde: Yle

Häh?

Gävlen pukki sinnittelee

Tänä vuonna Keski-Ruotsissa sijaisevan Gävlen kaupunkiin pystytettyä jättimäistä joulupukkia ei ole poltettu vielä. Pukki on seissyt kaupungin keskustassa vuodesta 1966 ja miltei joka vuosi se on tuhottu polttaen tai muulla tavoin.

Kaupunki seuraa pukin vointia livekuvan avulla. Sitä yritetään suojella myös väliaikaisella taksitolpalla. Taksitolpan takia pukin liepeillä hengailee jatkuvasti porukkaa.

Pukin tilannetta voi seurata Gävlen kaupungin pukkikamerassa – täällä. Sillä on myös oma Twitter-tili, joka löytyy täältä.

Naisystävä Katja ei aio esiintyä suuremmin miehensä rinnalla julkisuudessa.

Laulaja Ressu Redford, 56, esitteli torstai-iltana uuden naisystävänsä Katjan ravintola Pincho Nationin avajaisissa Turussa.

– Hyvin menee ja kesää vietetään yhdessä. Kesän kohokohta on nyt, kun aurinko paistaa, Ressu jutteli.

Silminnähden rakastunut pariskunta on seurustellut jo jonkin aikaa. Katja on käynyt miehensä keikoilla ja myönsi ihastuneensa tämän huumorintajuun.

– Muun muassa siihen, hän virnisti.

Katja totesi myös, ettei aio esiintyä julkisuudessa isommin, vaan aikoo pysytellä yksityishenkilönä. Hän kertoi työskentelevänsä ”aivan eri alalla” kuin Ressu.

– Minä olen syntyperäinen turkulainen, ja Katja on tästä läheltä, Ressu lisäsi.

Ressu Redford oli naimisissa lähes 20 vuotta Nina Björkfeltin kanssa. Pari erosi virallisesti joulukuussa 2016. Heillä on kaksi poikaa: vuonna 1998 syntynyt Frans ja vuonna 2000 syntynyt Elliot.

Tasa-arvotyön tavoite ei voi olla se, että kaikilla on asiat yhtä päin prinkkalaa.

”Mulla on pahemmat tasa-arvo-ongemat!” ”Ei kun mulla! Itsemurhatilastot hei!” ”Eikä, mieti palkkatasa-arvoa!”

Tältä keskustelu sukupuolten välisestä tasa-arvosta toisinaan kuulostaa – sekä henkilökohtaisella että valtakunnallisella tasolla.

Valitettavaa kyllä, naiset ovat miehiä huonommassa asemassa monessa asiassa, miehet ovat naisia huonommassa asemassa monessa muuassa asiassa, ja sukupuolivähemmistöjen kohtaamasta syrjinnästä en edes aloita. 

Kun ongelmia kerran piisaa, voi erehtyä, että ratkaisu on sen keksiminen, kenellä asiat ovat huonoiten. Todellista tasa-arvotyötä on kuitenkin yritys parantaa heikomman osapuolen tilannetta, ei huonontaa paremmin pärjäävän elämää. 

Eroon syrjivästä asepalveluksesta

Viimeisin esimerkki vanhasta keskustelusta pulpahti pintaan, kun Elisabeth Rehnin johtama ajatushautomo esitti Suomeen mallia, jossa koko ikäluokka sukupuolesta riippumatta suorittaisi jonkinlaisen kansalaispalveluksen. 

”Kyllä ainainen luuttuaminen, pyykkääminen ja vauvojen pullauttelu onkin raskasta!”

Kansalaispalveluksessa olisi epäilemättä omat ongelmansa, mutta toteutuessaan se olisi ratkaisu yhteen maamme räikeimmistä tasa-arvoepäkohdista. Ehkä sukupuoleen perustuvan asevelvollisuuden jättäminen historiaan voisi avata tietä muillekin tasa-arvoparannuksille.

Jos siis pystyisimme nielemään sen, että tasa-arvon saavuttaminen tässä asiassa ei tule olemaan naisille yhtään kivaa, eikä syrjivän asepalveluksen räjäyttäminen johda yhtäkkiä naisten ongelmien katoamiseen. 

Imurointi ei ole kansalaisvelvollisuus

Kulttuurintutkimuksen apulaislehtori ja tohtorikoulutettava Siri Lindholm kirjoittaa Helsingin Sanomien mielipidesivuilla, että vaatimus yleisestä kansalaispalveluksesta on naisille kohtuuton, sillä naisilla on muutakin hommaa: tilastollisesti katsoen meillä naisilla on tapana synnyttää uusia veronmaksajia ja käyttää kotitöihin joka viikko peräti kahdeksan tuntia enemmän aikaa kuin keskivertomies. 

Kyllä ainainen luuttuaminen, pyykkääminen ja vauvojen pullauttelu onkin raskasta! Silti se ei ole sama asia kuin asepalvelus tai siviilipalvelus, joista jompaankumpaan suomalaismiehet ovat sukupuolensa perusteella pakotettuja.

Synnyttäminen ei – ainakaan vielä – ole naisille laissa säädetty kansalaisvelvollisuus, eikä imuroidakaan tarvitse vankilan uhalla.

Jakomerkki

Vauvojen pullauttelu voi olla raskasta – mutta ei se silti ole sama asia kuin armeijaan pakottaminen

Suurin ongelmahan tuossa kansalaisvelvollisuuksien suorittamisessa tuntuu olevan eläkekertymän pieneneminen (x * 9 kk + 6 kk). Ehdottaisin tähän ratkaisuksi yhteistä eläkekertymää rekisteröidyssä parisuhteessa (miksei perheessäkin). Eli lasketaan tulot yhteen, jaetaan tasan ja kummallekin siitä sitten se varsinainen eläke.
Lue kommentti