Lue, mistä tänään puhutaan.

KUKA?

Vladimir Putin on ollut vallassa viisitoista vuotta

Venäjän presidentti Vladimir Putin on pidellyt Venäjää käsissään nyt viidentoista vuoden ajan. Vaikka Putinin yhä kasvava uho ja esimerkiksi Krimin valtaus ovat herättäneet useita kysymyksiä ja huolestuneisuutta muualla maailmassa, omassa maassaan Putin nauttii ennätyskorkeasta kannatuksesta.

Helsingin Sanomat on julkaissut laajan lukupaketin, joka avaa presidentin taustoja.

Yhtenä syynä Putinin nykyiselle politiikalle ja suurvaltauholle pidetään esimerkiksi vuosien 1989–1991 tapahtumia eli Neuvostoliiton hajoamisen aikaa.

Ehkä Putinin suosio Venäjällä perustuu osaltaan siihen, että moni venäläinen kokee 1990-luvulla alkaneen nöyryytyksen olevan vihdoin ohi, Helsingin Sanomat kirjoittaa.

MITÄ?

Sairaana töihin meneminen aiheuttaa kuluja työnantajalle

Ajatteletko tekeväsi palveluksen työnantajallesi, kollegoillesi tai asiakkaillesi raahautumalla kipeänä työpaikalle? Siinä tapauksessa kannattaa miettiä uudelleen. Nimittäin sosiaali- ja terveysministeriön raportin mukaan sairaana työskenteleminen aiheuttaa peräti noin 1590 euron kulut työntekijää kohden vuodessa, kirjoittaa Helsingin Sanomat.

Työterveyslaitoksen mukaan joka toinen suomalainen menee töihin sairaanakin.

– Sairaana töihin meneminen on yllättävän yleistä kaikilla aloilla. Suomessa on työkuluttuuri, jossa on tärkeää olla paikalla vaikka puolitehoisenakin”, kertoo Työterveyslaitoksella ja Helsingin yliopiston tutkijakollegiumissa työskentelevä tutkimusprofessori Jari Hakanen.

Sairaana työskentelevän työteho laskee ja huono mieliala ja väsymys tekevät hallaa työpaikan ilmapiirille. Joissain ammateissa sairaana työskenteleminen lisää myös tapaturmariskiä. Lisäksi tarttuvaa tautia sairastavat tartuttavat myös työkavereitaan.

HÄH?

Ainoihin ja Reinoihin lisätään varoitusteksti

Talven liukkaat ovat koituneet monen Aino- ja Reino-tohveleiden omistajan turmioksi. Ylen mukaan moni on vetäissyt sisäkengiksi tarkoitetut klassikkotohvelit jalkaansa esimerkiksi lehdenhakumatkalle ja liukastunut jäisellä pihalla.

– Reinot ja Ainot on tarkoitettu ensisijaisesti sisäkengiksi. Ne ovat ilman muuta jäisellä kelillä liukkaat. Niissä on kumipohjat, enkä suosittele niitä ulkokäyttöön, varsinkaan talvella, sanoo Ylen haastattelema Reino & Aino -yhtiön toimitushohtaja Arto Huhtinen.

Tästä päivästä lähtien tohveleiden kenkälaatikoihin pakataankin varoituskortit.

Kaikki tietävät Suomen oman jäämiehen, F1-mestari Kimi Räikkösen. Mutta kuinka hyvin sinä hänet tunnet? Tee testi!

Jutun lähteenä käytetty 16.8. ilmestynyttä Kari Hotakaisen kirjoittamaa Tuntematon Kimi Räikkönen -kirjaa (Siltala).

Hyllyjen välissä on helppo uppoutua omaan maailmaan, Sari Laulaja kertoo.

Sari Laulaja, 36, työskentelee ruokakaupan myyjänä, joka hyllyttää tavaroita.

– Monet ihmettelevät, miten viihdyn työssäni, mutta en vaihtaisi sitä toiseen. Työni on yksipuolista ja hyvä niin, Sari sanoo.

Tyypilliseen työpäivään kuluu ”sitä peruskauraa”, Sari kertoo. Muun muassa rullakoiden purkamista hyllyyn, tavaroiden järjestelemistä ja hyllyjen siivousta.

– Työssäni minun ei tarvitse ajatella oikein mitään, kun olen oppinut tuotteiden paikat. Riittää, kun osaan kävellä, lukea ja olen fyysisesti hyvässä kunnossa, sillä työni on tavaroiden nostelua. Jos haluan vaihtelua työhöni, niin otan sekalaisen rullakon. Kassalle minun ei tarvitse mennä, koska työskentelen isossa marketissa.

Onko työ sitten pitkäveteistä? Toisinaan se on sitäkin, Sari sanoo.

– En koe työtäni kuitenkaan liian tylsäksi. Vaihtelevuutta siihen tuo asiakaspalvelu ja satunnaiset muut tehtävät. Työajat ovat vaihtelevat ja kahta samanlaista työpäivää ei ole. 

Sari päätyi kaupan alan töihin alun perin opiskeluaikoinaan, sillä pienellä paikkakunnalla oli tarjolla ainoastaan niitä. Kauppakoulussa opiskelevalle Sarille työt kaupassa sopivat kuitenkin jo silloin.

– Nykyäänkin on tarjolla paljon kaupan alan töitä, jopa ilman koulutusta – tosin naurettavan pienillä tunneilla. Joten en ihmettele, jos jossain vaiheessa tulee eteen se, että työvoimaa ei enää ole saatavilla.

Sari on työskennellyt 16 vuotta samassa kaupassa. Sinä aikana kauppiaat ja työkaverit ovat vaihtuneet. Esimiesasema ei kiinnosta Saria. Hän ei haaveile paremmasta tittelistä.

– Sellainen ei ole minua varten, sillä olen niin kutsuttu alisuoriutuja, Sari sanoo.

Hän kuitenkin haluaa työskennellä ihmisten parissa, eikä lähtisi mielellään esimerkiksi tehdastyöhön. Se on jo täysin erilaista hommaa ruokakauppaan verrattuna.

”Monesti esimies joutuu huomauttamaan minulle, että  työvuoro päättyi, kun olen niin omassa maailmassani.”

Kaupan vaihtelevat työajat väsyttävät Saria toisinaan. Jos iltavuorosta pitää tulla seuraavana päivänä aikaiseen aamuun ja yöunet jäävät alle seitsemän tunnin, niin päivä on helposti pilalla. Joskus hän huomaa, että selkäkin on kipeä, mutta se johtuu huonoista työasennoista ja venyttelyn puutteesta – ei pitkäveteisestä työstä.

– Jos työ on tylsää, niin silloin ihminen on yleensä vain väärässä paikassa töissä. Itse ainakin olen melko usein omissa ajatuksissani, kun puran kuormaa. Aamuisin, kun kauppa on vielä kiinni, kuuntelen joskus musiikkiakin. Kaupassa voin onneksi niin tehdä, sillä työskentelen hyllyjen välissä. Monesti esimies joutuu kyllä huomauttamaan minulle, että työvuoro päättyi ja on aika lähteä kotiin, kun olen niin omassa maailmassani.

Me Naiset etsii pitkäveteisen työn tekijöitä

Millaista on pitkäveteisessä työssä? Miten tylsistä työtehtävistä selviää ilman, että pää hajoaa?

Me Naiset on tänä syksynä selvittänyt, missä ovat Suomen pitkäveteisimmät työt. Aiemmassa jutussamme 11 alansa ammattilaista, muun muassa it-alalta ja kirjastosta, kertovat, miten he selviävät päivästä toiseen tylsässä työssä.

Merimieheksi opiskellut Nina Saurén, 56, sanoi haastattelussaan, että hänen ainoa vaihtoehtonsa oli lähteä pitkäveteisestä asiakaspalvelutyöstä ja palata merille.

Tylsistytkö sinä työssäsi? Oletko valmis kertomaan pitkäveteisestä työstä omalla nimelläsi?

Kerro itsestäsi sähköpostilla annakaisa.vaaraniemi@sanoma.com