Tiedä, mistä tänään puhutaan kahvipöydässä.

KUKA?

Janna Hurmerinta katosi

Kuva: IS

Janna kuulemma pakeni tanssistudiolta, ja Matti joutui selittelemään. Pakoa edelsi siis karmea pettymys, kun Janna ja Matti putosivat Tanssii tähtien kanssa -finaalista sunnuntai-iltana. Tilaisuus, josta Jannan kuvailtiin paenneen oli lehdistötilaisuus, johon tanssijat olivat velvoitettu osallistumaan ohjelman jälkeen.

Ehkä Jannan pako oli kaikkien kannalta parempi kuin se, että tanssikilpailijan suusta olisivat koko kansan edessä lipsahtaneet Seppo Rädyn sanat hieman muokattuna: "Pakko lähteä kaljalle. Vituttaa tällainen tanssiminen".

Mitä muuta siinä voisi muka sanoa!

MITÄ?

Venäläiset pelastavat Putouksen?

Putous-ohjelman tekijät voivat huokaista helpotuksesta, vaikka Suomessa katsojaluvut ovatkin pudonneet. Kohta nimittin jokainen venäläinen tietää suomalaisen formaatin, sillä ohjelma huomattiin venäläisessä lehdistössä jo toisen kerran. Kolme viikkoa sitten Jenni Kokanderin Svetlana Rönköstä kirjoitti Vedomosti Karelii -uutissivusto. Sunnuntaina kyseisen sivuston lisäksi myös muutama muu lehti huomasi Vladimir Putin -sketsin, jossa presidenttiä esitti paidaton Kari Ketonen. Ja ei mitään hätää! Kukaan ei suuttunut. Lehdet vain selostivat neutraalisti sketsin sisällön. Kai.

HÄ?

83-vuotiaan alastonesitys kiellettiin

Sensuroimaton teos Utrechtissa syksyllä 2013. Kuva: Willem Popelier

Ja sensuroitu teos Helsingissä. Kuva: Christopher Hewitt

Siis Suomi ei olekaan kovin liberaali maa! Tämä tuli yllätyksenä Baltic Circle -nykyteatterifestivaalien järjestäjille ja hollantilaiselle taiteilijalle Dries Verhoevenille, kun Helsingin poliisi kielsi taiteilijan Ceci n'est pas... (Tämä ei ole) -teoksen. Siinä 83-vuotiaan piti istua alasti lasivitriinissä Lasipalatsin aukiolla, mutta kiellon takia naiselle pitikin hankkia alusvaatteet. Poliisin mukaan alaston teos olisi ollut sukupuolisiveellisyyttä loukkaava.

Kielto harmitti taitelijaa, koska hän ei ollut tällä esityksellään aikaisemmin törmännyt moiseen sensuuriin. Teos on esitetty sensuroimattomana Hollannissa, Ranskassa, Saksassa, Sveitsissä ja Itävallassa. Taiteilijan tarkoitus oli saada ohikulkijat kiinnittämään huomiota mainoskuvastojen nuoruuden ihannointiin. Naisella on teoksessa naamio, joka saa hänet näyttämään kasvoiltaan nuorelta. 

Lähteet: Iltalehti, Vedomosti Karelii, Helsingin Sanomat