Tiedä, mistä tänään puhutaan kahvipöydässä.

KUKA?

Janna Hurmerinta katosi

Kuva: IS

Janna kuulemma pakeni tanssistudiolta, ja Matti joutui selittelemään. Pakoa edelsi siis karmea pettymys, kun Janna ja Matti putosivat Tanssii tähtien kanssa -finaalista sunnuntai-iltana. Tilaisuus, josta Jannan kuvailtiin paenneen oli lehdistötilaisuus, johon tanssijat olivat velvoitettu osallistumaan ohjelman jälkeen.

Ehkä Jannan pako oli kaikkien kannalta parempi kuin se, että tanssikilpailijan suusta olisivat koko kansan edessä lipsahtaneet Seppo Rädyn sanat hieman muokattuna: "Pakko lähteä kaljalle. Vituttaa tällainen tanssiminen".

Mitä muuta siinä voisi muka sanoa!

MITÄ?

Venäläiset pelastavat Putouksen?

Putous-ohjelman tekijät voivat huokaista helpotuksesta, vaikka Suomessa katsojaluvut ovatkin pudonneet. Kohta nimittin jokainen venäläinen tietää suomalaisen formaatin, sillä ohjelma huomattiin venäläisessä lehdistössä jo toisen kerran. Kolme viikkoa sitten Jenni Kokanderin Svetlana Rönköstä kirjoitti Vedomosti Karelii -uutissivusto. Sunnuntaina kyseisen sivuston lisäksi myös muutama muu lehti huomasi Vladimir Putin -sketsin, jossa presidenttiä esitti paidaton Kari Ketonen. Ja ei mitään hätää! Kukaan ei suuttunut. Lehdet vain selostivat neutraalisti sketsin sisällön. Kai.

HÄ?

83-vuotiaan alastonesitys kiellettiin

Sensuroimaton teos Utrechtissa syksyllä 2013. Kuva: Willem Popelier

Ja sensuroitu teos Helsingissä. Kuva: Christopher Hewitt

Siis Suomi ei olekaan kovin liberaali maa! Tämä tuli yllätyksenä Baltic Circle -nykyteatterifestivaalien järjestäjille ja hollantilaiselle taiteilijalle Dries Verhoevenille, kun Helsingin poliisi kielsi taiteilijan Ceci n'est pas... (Tämä ei ole) -teoksen. Siinä 83-vuotiaan piti istua alasti lasivitriinissä Lasipalatsin aukiolla, mutta kiellon takia naiselle pitikin hankkia alusvaatteet. Poliisin mukaan alaston teos olisi ollut sukupuolisiveellisyyttä loukkaava.

Kielto harmitti taitelijaa, koska hän ei ollut tällä esityksellään aikaisemmin törmännyt moiseen sensuuriin. Teos on esitetty sensuroimattomana Hollannissa, Ranskassa, Saksassa, Sveitsissä ja Itävallassa. Taiteilijan tarkoitus oli saada ohikulkijat kiinnittämään huomiota mainoskuvastojen nuoruuden ihannointiin. Naisella on teoksessa naamio, joka saa hänet näyttämään kasvoiltaan nuorelta. 

Lähteet: Iltalehti, Vedomosti Karelii, Helsingin Sanomat

Päivitä lahjapolitiikkasi, vältä nolot tilanteet ja kierrä krääsä. 

Joululahjoissa pitäisi olla kyse antamisen ilosta, ja vähän saamisenkin. Todellisuus voi kuitenkin olla toinen.

Moni meistä elää yltäkylläisyydessä, jossa jo omien lahjatoiveiden keksiminen tuottaa todellista päänvaivaa, puhumattakaan muille annettavien lahjojen ideoimisesta. Toisaalta lahjojen antaminen ja saaminen ovat mukavia perinteitä – ja jos tietää joka tapauksessa saavansa lahjoja, tuntuu kiusalliselta olla hankkimatta toisille lahjoja. 

Mikä siis neuvoksi? Me Naisten kootut lahjaratkaisut:

1. Tee kahdenvälinen lahjattomuussopimus

Itsestäänselvin ratkaisu lahjaongelmaan on tietysti se, että sovitaan yhdessä lahjattomuudesta aikuisten kesken. Pahan joulustressin tai -hullaantumisen kouriin joutunut ihminen ei kuitenkaan välttämättä ole paras tyyppi pitämään sopimusta. Niinkin on käynyt, että lahjattomuuspolitiikka on päättynyt aatonaattona tulleeseen ”ostetaan sittenkin”-tekstariin ja viime hetken kaupparalliin.

Jos lahjattomuuspolitiikkaa haluaa yrittää, sopimus lahjattomuudesta on parasta tehdä kunkin lahjottavan kanssa erikseen ja niin, ettei kummallekaan jää epäselvyyttä siitä, aikooko toinen kuitenkin ostaa ”ihan vain jotakin pientä”.

2. Hyväksy lahjaralli

Lahjaton joulu on taistelua valtavia markkinavoimia vastaan, ja siksi vaikeaa. Joskus vähiten stressaava ratkaisu voikin olla se, että yksinkertaisesti ostaa ne lahjat, tyynesti ja hyvissä ajoin. Jos et siedä kiusallisia tilanteita, tämä on ratkaisusi. 

3. Määrittele lahjojen arvo

Rahaa ja hermoja säästävä vaihtoehto on sopia, että aikuiset voivat ostaa toisilleen vaikkapa korkeintaan kymmenen euron arvoiset lahjat. Näin ne, jotka nauttivat lahjojen valitsemisesta, pääsevät toteuttamaan itseään, mutta kukaan ei joudu totaaliseen vararikkoon. Samalla kierretään nolot tilanteet, joissa lahjojen arvot ovat aivan eri sfääreistä. 

4. Huolehdi vain omista sukulaisistasi

Heteroparisuhteessa saattaa käydä niin, että naisesta tulee vaivihkaa perheen lahjavastaava, joka askartele kortit, hoitaa viemiset kyläpaikkaan ja ostaa lahjat miehenkin sukulaisille. Jos nautit lahjojen hankkimisesta, tilanne on vain positiivinen.

Jos taas lahjashow stressaa tai kaukaisemmille sukulaisille on vaikea ideoida mieleisiä lahjoja, on viisainta sopia, että kukin perheenjäsen huolehtii oman sukunsa lahjomisesta – silläkin uhalla, että puoli sukua ei tänä jouluna saa lahjoja. Lahjanvaihtotilanteen vaatima pokerinaama kehittyy kyllä pikkuhiljaa. 

5. Lahjo ruualla

Vaikka ruokalahja ei olisi saajan lempimakua, se ei ainakaan jää nurkkiin pyörimää ikuisiksi ajoiksi. Mitä omatekoisiin lahjoihin tulee, syötävällä lahjalla on helpompi miellyttää vastaanottajan makua kuin vaikka itse askarrellulla sisustusesineellä.

6. Luo lahjarutiineja

Yllätykset ovat kivoja, mutta mukavaa on sekin, että saa jotakin käyttökelpoista, vaikkakin vähän varman päälle pelattua. Kirjallisuuden ystävä ilahtuu melko varmasti Finlandia-palkinnon voittaneesta romaanista, puku päällä työskentelevä solmiosta ja vilukissa villasukista. 

7. Kisaile huumorilahjoilla

Joululahjan metsästäminen voi olla hauskaa, jos päämääränä on löytää jotakin hassua: tajuttoman kruusattu joulukuusenkoriste, erikoisen ruma kynttilä tai höpsösti kuvioidut sukat. Huumorilahja toimii parhaiten silloin, kun tiedät saavasi myös vastalahjaksi jotakin hassua. 

8. Valitse yhden lahjan politiikka

Jos vietät joulua porukassa, jossa on useita aikuisia, yhden lahjan politiikka aikuisten kesken voi olla hyvä idea. Lahjojen määrä pysyy helposti hanskassa, kun suoritetaan arvonta, jossa jokainen saa yhden lahjansaajan huolehdittavakseen. Aattona lahjat voi avata yksitellen, jolloin kunkin lahjanantajan mielikuvitusta päästään ihastelemaan.

Vuosi 2017 toi mukanaan paljon hyvää – tai noh, ainakin se toi Suomen kieleen paljon uusia sanoja. Testaa, kuinka monta myös Kielitoimiston sanakirjaan tänä vuonna poimituista sanoista sinä tunnista!