Tiedä, mistä kahvipöydässä keskustellaan.

KUKA?

Kansanedustajat äänestävät tänään eduskunnassa tasa-arvoisesta avioliittolaista

Tänään eduskunta kertoo kantansa avioliittolain muuttamisesta niin, että myös samaa sukupuolta olevilla pareilla olisi oikeus mennä naimisiin.

Aiemmassa äänestyksessä lakivaliokunta hyläsi kansalaisaloitteen tasa-arvoisesta avioliittolaista äänin 9–8, mutta eduskunnan äänestyksen tulos on arvioiden mukaan vain muutaman edustajan käsissä.
Helsingin Sanomien
selvityksen perusteella 13 kansanedustajan kanta on vielä epävarma, joten erityisesti heidän äänestymiskäyttäytymisensä kiinnostaa. Jos enemmistö kansanedustajista on lain muuttamisen kannalla, lakialoite siirtyy suureen valiokuntaan. Vastustajien voittaessa aloitteen käsittely päättyy.

Suoraa lähetystä eduskunnasta voi seurata esimerkiksi Helsingin Sanomien verkkosivuilla klo 12:45 alkaen.

MITÄ?

Parempaa Ikeaa

Sisustusliike Habitat avaa ovensa tänään Makkaratalossa Helsingin keskustassa. Kyseessä on brittiläis-ranskalaisen sisustusjätin ensimmäinen liike Suomessa.

Mikään uppo-outo uutuus Habitat ei ole, sillä sen tuotteita on ollut aiemmin myynnissä esimerkiksi Stockmannilla. Viimeiset pari vuotta sisustajat ovat kuitenkin joutuneet pärjäämään ilman Habitatia, jonka tuotteita kuvaillaan monesti ”vähän paremmaksi Ikeaksi”.

Aivan ruotsalaisjätin hintoihin Habitat ei pääse, mutta sen tuotteet ovat kuitenkin kohtuuhintaisia. Sen design sopii hyvin skandinaaviseen sisustustyyliin, ja ostajiksi yritys havitteleekin nuoria, sisustamisesta kiinnostuneita kaupunkilaisia.

Lähteet: Markkinointi&Mainonta, Helsingin Sanomat

HÄH?

Musta perjantai Suomeenkin?

Ketjuvaateliikkeen mainostekstiviesti kertoo, että amerikkalainen Black Friday -päivä tekee tuloaan myös Suomen jouluostoskauteen. Yhdysvalloissa kiitospäivän jälkeistä perjantaita pidetään jouluostoskauden avajaispäivänä, jolloin liikkeet pitävät ovensa auki aamusta iltaan ja houkuttelevat shoppailijoita Black Friday -tarjouksillaan. Musta perjantai on myynniltään Amerikan suurin ostospäivä.

Viikonlopun jälkeen maanantaina vietetään Cyber Monday -nimistä päivää, jolloin viikonlopun parhaat ostokset missanneet kuluttajat pääsevät nauttimaan nettikaupan parhaista tarjouksista. Jos kulutussirkukseen haluaa osallistua, nettikauppojen tarjouksia voi onneksi kytätä, vaikka asuisi maailman toisella laidalla.

Lähteet: BFAds, How-To Geek

Veljeni vartija -leffassa nähdään kliseistä rapkuvastoa ja tahattoman koomisia rakkauskohtauksia. Elokuvassa on kaikki pielessä rakenteesta lähtien, kirjoittaa Me Naisten elokuvakriitikko Martta Kaukonen.

Cheekistä kertova uutuusdraama Veljeni vartija on vuoden huonoimpia elokuvia. Katsojan täytyy rakastaa Cheekiä todella antaumuksella pitääkseen elokuvasta.

Elokuvan kehnous yllättää. Ohjaaja JP Siili on nimittäin ohjannut yhden maamme parhaimmista nuorisodraamoista, Hymypojan. Toinen yllätys on se, miten Antti Holman kaltainen taituri voi hutaista näin onnettoman suorituksen. Holma tekee kaksoisroolin Cheekinä eli Jare Henrik Tiihosena ja hänen kaksoisveljenään Jere Tiihosena. Veljeksiä pikkupoikina ja yläasteikäisenä näyttelevät eri näyttelijät. Holma hyppää kaksosten rooleihin jo, kun he ovat teini-ikäisiä. 35-vuotias mies ei tosin vain väänny teiniksi.

Elokuvassa on kaikki pielessä rakenteesta lähtien. Cheek käy läpi elämäänsä puhuen itsekseen. Omituinen ratkaisu, joka ei toimi. Ja kun filosofointi on vielä yhtä latteaa kuin Facebookissa jaettavat aforismit, katsoja punastuu myötähäpeästä.

Cheek käy läpi elämäänsä puhuen itsekseen.

Holma tosiaan näyttelee kumpaakin veljeksistä. Maailmallahan näitä kaksoisrooleja on jo nähty. Viimeksi kohistiin Brian Helgelandin ohjaamasta rikoselokuvasta Legend, joka kertoi brittiläisistä Krayn gangsteriveljeksistä Ronniesta ja Reggiestä. Tom Hardy hoiti kaksoisroolin suvereenisti.

Nyt katsoja pääsee ihmettelemään, riittääkö meillä tekniikka kaksoisroolin toteuttamiseen. Parhaiten sitä pääsee arvioimaan kohtauksissa, joissa veljekset ottavat fyysisesti mittaa toisistaan. Ja onnistuuhan se.

Tahattoman koomiset rakkauskohtaukset

Rapskeneä kuvataan kliseisesti. Kuvasto on suoraan rapvideoista: bileitä, nopeita autoja ja veneitä, kauniita naisia ja samppanjaa. Aivan kuin kesällä ensi-iltansa saaneessa Benny Boomin ohjaamassa Tupac Shakurin elämäkerrassa All Eyez On Me. Vaikutelma on niin korni, että naurattaa. Tahattoman koomisia ovat myös elokuvan rakkauskohtaukset. Ne ovat tukehtua omaan pateettisuuteensa. Mitään oma tai ennen näkemätöntä elokuvasta on turha etsiä.

Kuvasto on suoraan rapvideoista.

Dialogi ei taivu teinien suuhun. Mukaan on toki siroteltu teinislangia ja rapsanastoa. Niitä lukuun ottamatta Cheek puhuu kuin keski-ikäinen mies.

Elokuva raastaa myös sisäinen ristiriita. Jare ja Jere kuvataan jo yläasteikäisistä väkivaltaisiksi. Väkivaltaa kuvataan ihannoiden, eikä leffan lopussa nähtävä väkivallan vastainen saarna tunnu kovin vakuuttavalta.

Kaiken kaikkiaan elokuva antaa Cheekistä vastenmielisen kuvan. Se tuskin on ollut elokuvantekijöiden tarkoitus.

Veljeni vartija * 1/2

Ensi-ilta 31.1.2018.

Katso elokuvan traileri:

Brittihovissa on hämmentävä kihlajaissuma. Erikoisesta hääeleganssistaan parhaiten tunnettu prinsessa Eugenie avioituu Jack Brooksbankin kanssa loppuvuodesta, mutta ihaninta tässä uutisessa on kosintatapa. Se oli kuin elokuvista.

Prinssi Andrew'n ja tämän entisen kohuvaimon Sarah Fergusonin nuorempi tytär prinsessa Eugenie, 27, astelee pian kohti alttaria.

Hovi tiedotti eilen, että Eugenie ja yökerhonomistaja Jack Brooksbank, 29, ovat sinetöineen seitsemän vuoden suhteensa.

Nuoripari meni kihloihin aiemmin tässä kuussa vieraillessaan Nicaraguassa. 

BBC:n haastattelussa kaksikko paljastaa, että kosinta oli juuri prinsessalle sopiva, siis vähintäänkin täydellinen.

Herra Brooksbank oli polvistunut kosimaan rakastettuaan tulivuori (!) taustanaan. Juuri ennen kosintaa kaksikko oli katsellut järvelle ja ihastellut sen ylle lankeavaa auringonlaskua.

– Järvi oli niin kaunis. Ja se auringonlaskun kajo oli erilainen kuin mikään ennen näkemäni. Olin juuri sanonut ääneen, että tämä on uskomattoman hieno hetki. Ja sitten hän täysin yllättäen kosi! Se oli täydellistä, prinsessa Eugenie kertoi BBC:n haastattelussa. 

Täydellinen kosinta viimeisteltiin täydellisellä sormuksella, jossa komeilee punertava Padparadscha-safiiri timanttiryppään keskellä. Häät pidetään loppuvuodesta, jolloin prinssi Harryn ja Meghan Marklen keväthäistä on ehtinyt kulua jo tovi.

No, prinsessa Eugenie ansaitsee onnensa. Edellisen kerran, kun hän nousi laajemman yleisön tietoisuuteen vuonna 2011, tilanne oli vähemmän mairitteleva.

Prinssi Williamin ja Katen häissä prinssin serkkujen Beatricen ja Eugenien vitsailtiin näyttävän aivan Tuhkimon pahoilta sisarpuolilta Anastasialta ja Drusellalta. 

Onneksi näissä 2000-luvun moderneissa prinsessasaduissa myös pahat sisarpuolet löytävät onnen!

Prinsessa Beatricen ja hänen siskonsa prinsessa Eugenien kuninkaallinen häätyyli herätti hilpeyttä vuonna 2011. Kuva: MV Photos
Prinsessa Beatricen ja hänen siskonsa prinsessa Eugenien kuninkaallinen häätyyli herätti hilpeyttä vuonna 2011. Kuva: MV Photos