Tiedä, mistä kahvipöydässä keskustellaan.

KUKA?

Kansanedustajat äänestävät tänään eduskunnassa tasa-arvoisesta avioliittolaista

Tänään eduskunta kertoo kantansa avioliittolain muuttamisesta niin, että myös samaa sukupuolta olevilla pareilla olisi oikeus mennä naimisiin.

Aiemmassa äänestyksessä lakivaliokunta hyläsi kansalaisaloitteen tasa-arvoisesta avioliittolaista äänin 9–8, mutta eduskunnan äänestyksen tulos on arvioiden mukaan vain muutaman edustajan käsissä.
Helsingin Sanomien
selvityksen perusteella 13 kansanedustajan kanta on vielä epävarma, joten erityisesti heidän äänestymiskäyttäytymisensä kiinnostaa. Jos enemmistö kansanedustajista on lain muuttamisen kannalla, lakialoite siirtyy suureen valiokuntaan. Vastustajien voittaessa aloitteen käsittely päättyy.

Suoraa lähetystä eduskunnasta voi seurata esimerkiksi Helsingin Sanomien verkkosivuilla klo 12:45 alkaen.

MITÄ?

Parempaa Ikeaa

Sisustusliike Habitat avaa ovensa tänään Makkaratalossa Helsingin keskustassa. Kyseessä on brittiläis-ranskalaisen sisustusjätin ensimmäinen liike Suomessa.

Mikään uppo-outo uutuus Habitat ei ole, sillä sen tuotteita on ollut aiemmin myynnissä esimerkiksi Stockmannilla. Viimeiset pari vuotta sisustajat ovat kuitenkin joutuneet pärjäämään ilman Habitatia, jonka tuotteita kuvaillaan monesti ”vähän paremmaksi Ikeaksi”.

Aivan ruotsalaisjätin hintoihin Habitat ei pääse, mutta sen tuotteet ovat kuitenkin kohtuuhintaisia. Sen design sopii hyvin skandinaaviseen sisustustyyliin, ja ostajiksi yritys havitteleekin nuoria, sisustamisesta kiinnostuneita kaupunkilaisia.

Lähteet: Markkinointi&Mainonta, Helsingin Sanomat

HÄH?

Musta perjantai Suomeenkin?

Ketjuvaateliikkeen mainostekstiviesti kertoo, että amerikkalainen Black Friday -päivä tekee tuloaan myös Suomen jouluostoskauteen. Yhdysvalloissa kiitospäivän jälkeistä perjantaita pidetään jouluostoskauden avajaispäivänä, jolloin liikkeet pitävät ovensa auki aamusta iltaan ja houkuttelevat shoppailijoita Black Friday -tarjouksillaan. Musta perjantai on myynniltään Amerikan suurin ostospäivä.

Viikonlopun jälkeen maanantaina vietetään Cyber Monday -nimistä päivää, jolloin viikonlopun parhaat ostokset missanneet kuluttajat pääsevät nauttimaan nettikaupan parhaista tarjouksista. Jos kulutussirkukseen haluaa osallistua, nettikauppojen tarjouksia voi onneksi kytätä, vaikka asuisi maailman toisella laidalla.

Lähteet: BFAds, How-To Geek

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

JOUSIMIES

Saat päivän haasteista energiaa. Mikään ei nyt saa sinua säikkymään. Johtajan rooli lankeaa tänään todennäköisesti sinulle.

 

KAURIS

Valitse sanasi tarkasti välttääksesi tarpeettoman draaman. Älä yritä pakottaa ketään muottiisi. Anna jokaiselle tilaa.

 

VESIMIES

Järjestelmällisyys ja suunnitelmallisuus pelastavat sinut kaaokselta. Pidä jalat maan pinnalla, sillä nyt ei ole aika haihatella.

 

KALAT

Pidä pää kylmänä. Päivä vaatii tilannetajua ja nopeaa toimintaa. Puhu totta, sillä valkoinen valhe saattaa saada ikävää jälkeä aikaan.

 

OINAS

Tee arkeasi helpottava ratkaisu. Sinun on aika päästää itsesi vähemmällä. Stressin hiipuminen nostaa huomattavasti elämänlaatuasi.

 

HÄRKÄ

Hoida tekemättömiä asioita pois alta. Kyseessä voi olla rahaan tai terveyteesi liittyvä kysymys. Kääri hihat hyvissä ajoin ennen vuodenvaihdetta.

 

KAKSONEN

Kuuntele kaikkien mielipiteitä tuputtamatta omiasi. Joku, joka ei jaa näkemyksiäsi saattaa heittäytyä hankalaksi. Ole kärsivällinen.

 

RAPU

Älä päästä tunteitasi niskan päälle. Pidä rauha maassa ja vältä kytevä konflikti diplomatialla. Kompromissi tuo tilanteeseen ihmepelastuksen.

 

LEIJONA

Kaunista kotiasi tulevia pyhiä varten. Vietä laatuaikaa perheen kanssa ja päivitä kuulumisia. Valmistaudu tulevaan juhlakauteen.

 

NEITSYT

Joudut turvautumaan puheenlahjoihisi tänään. Saatat jumittua pitkään väittelyyn, jossa vahvat persoonat ottavat toisistaan mittaa.

 

VAAKA

Lähde tutustumaan uusiin maisemiin. Pitkä keskustelu ystävän tai perheenjäsenen kanssa avartaa näkökulmaasi. Haaveesi on askeleen lähempänä.

 

SKORPIONI

Ota keskenkeräiset rahakysymykset käsittelyyn. On aika hoitaa pois alta ne asiat, jotka eivät voi odottaa ensi vuoteen. Ole tehokas.

 

 

Ida Paul ja Kalle Lindroth ovat Emma Gaalassa ehdolla vuoden tulokkaaksi. 

Duona esiintyvän Ida Paulin ja Kalle Lindrothin työtilanne ei ole tavanomaisin, sillä Ida Paul opiskelee toista vuotta maailman parhaaksi rankatussa Harvardin yliopistossa.

”Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita.”

– Lensin yöllä juuri takaisin Suomeen. Teemme töitä periodeissa. Suomessa teemme keikkoja ja musajuttuja. Kun olen Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita, Ida Paul kertoi tänään Emma-ehdokkaiden julkistustilaisuudessa.

Ida Paulin äiti on suomalainen ja isä yhdysvaltalainen. Lapsena hän on asunut Amerikassa lyhyen aikaa, jolloin haave amerikkalaisessa yliopistossa opiskelusta lujittui. 

Hakuprosessi Harvardiin kesti puoli vuotta, jonka aikana Ida Paul keräsi suosituksia opettajilta ja kollegoilta, kirjoitti esseitä ja teki SAT-pääsykokeen. Ida Paul teki jo tuolloin, 19-vuotiaana, kappaleita Warnerin artisteille.

– Toki arvosanat pitää olla kouluun riittävän hyvät, mutta pitää olla lisäksi joku asia, jossa on ihan huippu. Minulla se oli tämä musajuttu, joka on yhä minulle numero yksi.

”Kaikki eivät ole tiedehörhöjä”

Harvardissa Ida Paul ei ole vielä päättänyt pääainettaan, mutta on opiskellut yhteiskuntatieteitä, naistutkimusta sekä sivuaineina tanssia ja teatteria. Hän asuu kampuksella asuntolassa.

”Koulu on ihan oma ekosysteeminsä.”

– On kivaa, kun parhaat kaverit asuvat ihan naapurissa. Koulu on ihan oma ekosysteeminsä, kaikki tarvittava on kävelymatkan päässä. 

– Vaikka koulussa on lahjakkaita ihmisiä, ei kaikki todellakaan ole mitään tiedehörhöjä, jotka ovat hautautuneet laboratorioon. Sinne haetaan joka vuosi entistä monipuolisempi vuosiluokka opiskelijoita.

Harvardiin pääsy ei jää rahasta kiinni

Lukuvuosimaksu Harvardissa on yli 50 000 dollaria eli yli 42 000 euroa. Ida Paul painottaa, että Harvard kuuluu need blind -haun piiriin, jossa maksut räätälöidään opiskelijalle maksukyvyn mukaan. Loput maksusta kuitataan lahjoituksilla, joita yliopisto on saanut.

– Tiedän opiskelijoita, jotka eivät maksa opiskelusta mitään. Jotkut käyvät opintojen ohella töissä. Kenelläkään ei jää pääsy rahoituksesta kiinni.

”Musa on ainut pysyvä asia mun elämässä.”

Ida Paulilla on tällä hetkellä koti Suomessa ja Amerikassa, mutta hän uskoo panostavansa tulevaisuudessa eniten musiikkiin. Ida Paulin ja Kalle Lindrothin ensimmäinen albumi julkaistaan helmikuussa.

– Musa on ainut muuttumaton, pysyvä asia mun elämässä. Vaikka elämä ja vaatimuksen Harvadissa ovat joskus stressaavia, se varmasti kannattaa. Mitä enemmän koen, sitä enemmän minulla on myös lauluihin kirjoitettavaa.