Tiedä, mistä kahvipöydässä keskustellaan.

KUKA?

Stephen Hawking pitää kehittynyttä tekoälyä uhkana

Professori Stephen Hawking sanoo BBC:n haastattelussa, että tekoälyn kehittäminen voi tietää koko ihmiskunnan tuhoa. Jos roboteista tulee ihmisiä fiksumpia, ne voivat ottaa ottaa langat käsiinsä ja kehittää entistä älykkäämpiä robotteja kiihtyvällä tahdilla. Ihmiset, joiden kehitys on hidasta, eivät pystyisi enää kilpailemaan laitteiden kanssa.

ALS-lihasrappeumatautia sairastavan Hawkingin mukaan alkeellisesta tekoälystä on kuitenkin myös hyötyä – hän itse pystyy esimerkiksi puhumaan sen avulla.

Hawking ei ole pohdintojensa kanssa yksin. Myös Oxfordin yliopiston Ihmiskunnan tulevaisuuden instituutin johtaja Nick Bostrom pohtii tekoälyn aiheuttamaa uhkaa syyskuussa ilmestyneessä kirjassaan Superintelligence.
Helsingin Sanomien
haastattelussa Bostrom kertoo, että jos koneet saadaan hoitamaan kaikki tuottava työ, ihmiset voisivat keskittyä tekemään itselleen kaikkein mieluisimpia asioita: urheilemaan, maalaamaan tauluja ja hoitamaan puutarhaa. Se kuitenkin edellyttää, että tekoälyn hallinta säilyisi ihmisten käsissä.

MITÄ?

Entä jos veronpalautuksia ei tulisikaan?

Tänään suomalaisten tileille napsahtavat veronpalautukset – yhteensä peräti 2,2 miljardia euroa. Tulevaisuudessa veronpalautukset saattavat kuitenkin jäädä historiaan. Verohallinnossa suunnitellaan reaaliaikaista verotusta, joka poistaisi veronpalautusten ja jäännösverojen (eli mätkyjen) maksamisen.

Muutosta varten tarvitaan kuitenkin uudenlaista teknologiaa sekä lakimuutoksia.
Ilta-Sanomien
haastattelema Verohallinnon viestintäjohtaja Mikko Mattinen arvelee, että veronpalautukset ja mätkyt tuskin jäävät meidän aikanamme kokonaan historiaan, koska verotuksen täsmällinen ennustaminen on vaikeaa.

Vaikka ”ylimääräisen” rahasumman saaminen tilille joulun alla voi tuntua kivalta, säästämiskeinona veronpalautus on kehnohko. Rahat saa käyttöönsä vasta pitkän ajan kuluttua, eivätkä ne kasva edes korkoa. Katso täältä parempia rikastumisvinkkejä naisille: näin pääset alkuun sijoittamisessa ja säästämisessä.

Lähteet: Ilta-Sanomat, Helsingin Sanomat

HÄH?

Alitajunta päättää pitsasi täytteet

Kanaa? Salamia? Aurajuustoa? En osaa päättää! Ravintolassa tai pitseriassa pähkäily voi olla pian historiaa. Ensimmäinen ”alitajuisen menun” kokeilija on
Mashable
-sivuston mukaan Pizza Hut, jossa paperisen ruokalistan sijaan aterioitsijan eteen tuodaan silmänliikkeitä tarkkailevaa teknologiaa.

Ruotsalaisen Tobii-yrityksen kehittämä menu päättelee silmistäsi kahdessa ja puolessa sekunnissa, mitä täytteitä pitsaasi haluat – eli minkä täytteiden kuvissa katseesi viipyi aavistuksen muita pidempään. Testien mukaan jopa 98 asiakkaista on ollut tyytyväisiä pitsoihinsa.

Mitä tähdet lupaavat sinulle tällä viikolla?

OINAS 21.3.–19.4.

Karista negatiivisuus ja keskity auttamaan muita. Ystävällisyytesi tullaan vielä huomioimaan. Sinun voi olla vaikea hallita tunteitasi, joten pyristele vastaan, kun joku yrittää saada kanssasi väittelyä aikaiseksi. Panosta omaan hyvinvointiisi ja terveyteesi.

HÄRKÄ 20.4.–20.5.

Raivaa tilaa uusille asioille, se lievittää stressiäsi. Tasapaino on tärkeää, joten muista myös levätä. Omia asioita ei kannata jakaa ihan kaikkien kanssa, muuten saatat joutua vastaamaan kysymyksiin, joita haluaisit välttää.

KAKSONEN 21.5.–21.6.

Jos et todella tarvitse jotain, älä osta sitä. Rahankäyttösi saattaa johtaa hankaluuksiin loppukuusta, ellet ole tarkkana. Nyt on parempi säästää tulevaisuutta varten. Ota aikaa itsellesi ja rentoudu rauhallisessa ympäristössä. Nappaa seuraksi joku, josta oikeasti välität. Kunnon lepo tekee sinulle nyt hyvää.

RAPU 22.6.–22.7.

Älä pelkää, vaikka ajattelisitkin asioista hieman eri tavalla kuin muut. Tuo omat ajatuksesi rohkeasti esiin. Kun jaat mietteesi muiden kanssa, tulet huomaamaan, että joku muukin ajattelee samoin. Pidä terveydestäsi huolta ja ota oma kuntosi vakavasti. Harjoittele kohtuullisuutta.

LEIJONA 23.7.–22.8.

Läheinen ihmissuhteesi joutuu vaakalaudalle, ja joudut tekemään kompromisseja. Myös töissä saatat kohdata ongelmia, joiden seuraukset vaikuttavat maineeseesi. Nyt kannattaa unohtaa kritiikki ja kohdata ihmiset ymmärrys ja positiivisuus edellä.

NEITSYT 23.8.–22.9.

Älä epäröi heittäytyä mukaan johonkin, mistä olet kiinnostunut. Panosta enemmän aikaa, rahaa ja vaivaa johonkin, mikä kasvattaa osaamistasi. Vieraile jonkun sellaisen luona, jolla on yhteinen menneisyys kanssasi. Hän voi auttaa sinua tekemään päätöksen, joka on roikkunut ilmassa kyllin pitkään.

VAAKA 23.9.–22.10.

Nyt olisi sopiva hetki panostaa kampaajaan, tehdä itselle vaikka rentouttava kasvonaamio tai jotain sellaista, mistä tulee hyvä, itsevarma olo. Näköpiirissä on romanssi. Saatat päätyä tunteikkaaseen tilanteeseen alkuviikosta. Kuuntele hyviä neuvoja.

skorpioni 23.10.–22.11.

Älä välitä muiden tekemisistä. Keskity sellaisiin ihmisiin ja asioihin, joista sinulle tulee hyvä olo. Sinua saatetaan jopa hieman painostaa, mutta pysy silti kannassasi. Kumppanuuden merkitys korostuu jakson loppupuolella. Oli kyseessä sitten työkaveruus, ystävyys tai parisuhde, suhtaudut tulevaisuuteen valoisammin älykkään keskustelun jälkeen.

JOUSIMIES 23.11.–21.12.

Tällä jaksolla kotiin panostaminen kannattaa. Jos olet harkinnut kevätverhoja tai piristystä sohvatyynyrivistöön, nyt on sille hyvä hetki. Kunnonkohentamiseen kannattaa suhtautua maltilla. Hiljalleen etenemällä voit päästä parhaaseen lopputulokseen.

KAURIS 22.12.–20.1.

Anna päätöksille aikaa, ja nuku yön yli ennen kuin lyöt asiat lukkoon. Luota tietoosi, älä siihen, mitä sinulle kerrotaan. Nyt on hyvä hetki viettää enemmän aikaa kotona. Tee suunnitelma tulevan varalle ja päästä hauska puolesi valloilleen.

VESIMIES 21.1.–19.2.

Pidä kehostasi hyvää huolta ja yritä välttää houkutuksia, joilla on huonoja seurauksia. Anna päätöksille tarpeeksi hautumisaikaa, sinulla ei ole kiire. Suhteeseesi tulee tämän jakson aikana pilkahdus romantiikkaa, joka nostaa kumppanuuden uudelle tasolle.

KALAT 20.2.-20.3.

Päätä olla apuri sen sijaan että katsoisit muiden aherrusta vierestä. Panoksesi saa sinut erottumaan ja mahdollistaa odottamattoman mahdollisuuden. Joku tuttu ihminen menneisyydestäsi tekee sinulle tarjouksen. Muista, että voit aivan hyvin kieltäytyä. Luota vaistoihisi. Älä oleta mitään, pyydä mieluummin vastauksia.

Tilaajille
Nuori Johanna Holmström ajatteli poikaystävästään, että tämä oli täysin erilainen kuin muut maahanmuuttajat.
Nuori Johanna Holmström ajatteli poikaystävästään, että tämä oli täysin erilainen kuin muut maahanmuuttajat.

Vasta vuosien jälkeen kirjailija Johanna Holmström tajusi elävänsä eriarvoisessa avioliitossa. Eron jälkeen hän ei kaipaa uutta suhdetta. 

Lapsena kirjailija Johanna Holmström, 36, halusi olla mies. Hän oli varma, että naiset ovat huonompia kuin miehet – tai että mies on jollain ääneen lausumattomalla tapaa enemmän ihminen kuin nainen.

– Olin tyttömäinen, mutta vihasin sukupuoltani ja samastuin pitkään...