Lue, mistä kahvipöydässä tänään keskustellaan.

Kuka?
Mikael Granlundin kausi on alkanut tahmeasti

Jääkiekon vuoden 2011 MM-kisoissa ilmaveivillään yllättänyt Mikael Granlund, 22, loukkasi kätensä lauantain NHL-ottelussa. Murtunut ranne on nyt leikattu, ja Minnesota Wildin hyökkääjä joutuu sivuun arviolta neljäksi viikoksi. Joukkue tiedotti asiasta verkkosivuillaan.

Lupaavaa NHL-uraa viime vuosina tehneen Mikaelin kausi ei ole muutenkaan alkanut aivan toivotulla tavalla, vaan kiekkoilija on jäänyt useissa peleissä ilman pisteitä. Suomikiekko-sivuston mukaan koko Minnesota Wildin joukkueen kausi on alkanut hieman alavireisesti, mikä toki näkyy yksittäistenkin pelaajien suorituksissa.

Mitä?
Joululahjojen palautussesonki käy kuumana

Talouslehti The Financial Times arvioi, että joululahjoja palautetaan tänä vuonna enemmän kuin koskaan. Aiheesta kirjoittaa päivän Helsingin Sanomat. FT:n arvio perustuu LPC Consultingin tekemään tutkimukseen. Syynä on nettikaupan suosion kasvu. Nettiostoksia palautetaan muutenkin useammin kuin kaupasta ostettuja.

Helsingin Sanomien haastattelema Itella Postin liiketoimintajohtaja Anders Falck kertoo, että kovimmat palautuspiikit ovat keväällä ja joulun jälkeen. Keväällä palautetaan koululaisille ja opiskelijoille ostettuja lahjoja.

The Washington Postin mukaan Yhdysvalloissa koko vuoden palautuksista arviolta 23 prosenttia tulee joulumyynnistä. Lehden haastatteleman kaupan alan asiantuntijan Tobin Mooren mukaan nettikauppaostoksista palautetaan tavallisesti 10–15 prosenttia, tosin vaateostoksissa palautusten osuus on korkeampi.

Lue myös: Eikö joululahja miellytä? Näin vaihdat tai palautat tuotteen

Häh?
Humalainen lintu laulaa humalaisesti

No tämäpä yllätys, mutta nyt sitä on ihan tutkittukin! Kiitos tieteelle!

Jezebel kertoo, että Oregon Health and Science Universityn tutkijat panivat seeprapeippojen juoma-astioihin alkoholipitoista mehua, koska he halusivat tutkia, kuinka alkoholi vaikuttaa puheeseen. Noh, kävi ilmi, että lintujen laulu oli verrattavissa ihmisten musiikkisuorituksiin karaokessa juuri ennen valomerkkiä – se ei kuulostanut enää niin kirkkaalta ja ihanalta. Muuten lintujen käytös ei juuri muuttunut.

Tutkimuksessa kiinnostavaa oli, että alkoholi todella kelpasi linnuille.

– Ne vaikuttivat sietävän sitä aika hyvin ja tuntuivat olevan jollakin tapaa halukkaita nauttimaan sitä, tutkija Christopher Olson kertoi NPR:lle.

Juomatarjoilu oli kuitenkin vain kokeilu, ja normaalisti linnut saavat niille soveltuvaa ruokaa ja juomaa.

Veljeni vartija -leffassa nähdään kliseistä rapkuvastoa ja tahattoman koomisia rakkauskohtauksia. Elokuvassa on kaikki pielessä rakenteesta lähtien, kirjoittaa Me Naisten elokuvakriitikko Martta Kaukonen.

Cheekistä kertova uutuusdraama Veljeni vartija on vuoden huonoimpia elokuvia. Katsojan täytyy rakastaa Cheekiä todella antaumuksella pitääkseen elokuvasta.

Elokuvan kehnous yllättää. Ohjaaja JP Siili on nimittäin ohjannut yhden maamme parhaimmista nuorisodraamoista, Hymypojan. Toinen yllätys on se, miten Antti Holman kaltainen taituri voi hutaista näin onnettoman suorituksen. Holma tekee kaksoisroolin Cheekinä eli Jare Henrik Tiihosena ja hänen kaksoisveljenään Jere Tiihosena. Veljeksiä pikkupoikina ja yläasteikäisenä näyttelevät eri näyttelijät. Holma hyppää kaksosten rooleihin jo, kun he ovat teini-ikäisiä. 35-vuotias mies ei tosin vain väänny teiniksi.

Elokuvassa on kaikki pielessä rakenteesta lähtien. Cheek käy läpi elämäänsä puhuen itsekseen. Omituinen ratkaisu, joka ei toimi. Ja kun filosofointi on vielä yhtä latteaa kuin Facebookissa jaettavat aforismit, katsoja punastuu myötähäpeästä.

Cheek käy läpi elämäänsä puhuen itsekseen.

Holma tosiaan näyttelee kumpaakin veljeksistä. Maailmallahan näitä kaksoisrooleja on jo nähty. Viimeksi kohistiin Brian Helgelandin ohjaamasta rikoselokuvasta Legend, joka kertoi brittiläisistä Krayn gangsteriveljeksistä Ronniesta ja Reggiestä. Tom Hardy hoiti kaksoisroolin suvereenisti.

Nyt katsoja pääsee ihmettelemään, riittääkö meillä tekniikka kaksoisroolin toteuttamiseen. Parhaiten sitä pääsee arvioimaan kohtauksissa, joissa veljekset ottavat fyysisesti mittaa toisistaan. Ja onnistuuhan se.

Tahattoman koomiset rakkauskohtaukset

Rapskeneä kuvataan kliseisesti. Kuvasto on suoraan rapvideoista: bileitä, nopeita autoja ja veneitä, kauniita naisia ja samppanjaa. Aivan kuin kesällä ensi-iltansa saaneessa Benny Boomin ohjaamassa Tupac Shakurin elämäkerrassa All Eyez On Me. Vaikutelma on niin korni, että naurattaa. Tahattoman koomisia ovat myös elokuvan rakkauskohtaukset. Ne ovat tukehtua omaan pateettisuuteensa. Mitään oma tai ennen näkemätöntä elokuvasta on turha etsiä.

Kuvasto on suoraan rapvideoista.

Dialogi ei taivu teinien suuhun. Mukaan on toki siroteltu teinislangia ja rapsanastoa. Niitä lukuun ottamatta Cheek puhuu kuin keski-ikäinen mies.

Elokuva raastaa myös sisäinen ristiriita. Jare ja Jere kuvataan jo yläasteikäisistä väkivaltaisiksi. Väkivaltaa kuvataan ihannoiden, eikä leffan lopussa nähtävä väkivallan vastainen saarna tunnu kovin vakuuttavalta.

Kaiken kaikkiaan elokuva antaa Cheekistä vastenmielisen kuvan. Se tuskin on ollut elokuvantekijöiden tarkoitus.

Veljeni vartija * 1/2

Ensi-ilta 31.1.2018.

Katso elokuvan traileri:

Brittihovissa on hämmentävä kihlajaissuma. Erikoisesta hääeleganssistaan parhaiten tunnettu prinsessa Eugenie avioituu Jack Brooksbankin kanssa loppuvuodesta, mutta ihaninta tässä uutisessa on kosintatapa. Se oli kuin elokuvista.

Prinssi Andrew'n ja tämän entisen kohuvaimon Sarah Fergusonin nuorempi tytär prinsessa Eugenie, 27, astelee pian kohti alttaria.

Hovi tiedotti eilen, että Eugenie ja yökerhonomistaja Jack Brooksbank, 29, ovat sinetöineen seitsemän vuoden suhteensa.

Nuoripari meni kihloihin aiemmin tässä kuussa vieraillessaan Nicaraguassa. 

BBC:n haastattelussa kaksikko paljastaa, että kosinta oli juuri prinsessalle sopiva, siis vähintäänkin täydellinen.

Herra Brooksbank oli polvistunut kosimaan rakastettuaan tulivuori (!) taustanaan. Juuri ennen kosintaa kaksikko oli katsellut järvelle ja ihastellut sen ylle lankeavaa auringonlaskua.

– Järvi oli niin kaunis. Ja se auringonlaskun kajo oli erilainen kuin mikään ennen näkemäni. Olin juuri sanonut ääneen, että tämä on uskomattoman hieno hetki. Ja sitten hän täysin yllättäen kosi! Se oli täydellistä, prinsessa Eugenie kertoi BBC:n haastattelussa. 

Täydellinen kosinta viimeisteltiin täydellisellä sormuksella, jossa komeilee punertava Padparadscha-safiiri timanttiryppään keskellä. Häät pidetään loppuvuodesta, jolloin prinssi Harryn ja Meghan Marklen keväthäistä on ehtinyt kulua jo tovi.

No, prinsessa Eugenie ansaitsee onnensa. Edellisen kerran, kun hän nousi laajemman yleisön tietoisuuteen vuonna 2011, tilanne oli vähemmän mairitteleva.

Prinssi Williamin ja Katen häissä prinssin serkkujen Beatricen ja Eugenien vitsailtiin näyttävän aivan Tuhkimon pahoilta sisarpuolilta Anastasialta ja Drusellalta. 

Onneksi näissä 2000-luvun moderneissa prinsessasaduissa myös pahat sisarpuolet löytävät onnen!

Prinsessa Beatricen ja hänen siskonsa prinsessa Eugenien kuninkaallinen häätyyli herätti hilpeyttä vuonna 2011. Kuva: MV Photos
Prinsessa Beatricen ja hänen siskonsa prinsessa Eugenien kuninkaallinen häätyyli herätti hilpeyttä vuonna 2011. Kuva: MV Photos