Tiedä, mistä tänään keskustellaan.

Kuka?

Lizzie Velasquezia nimiteltiin maailman rumimmaksi naiseksi

26-vuotiaan Lizzie Velasquezin elämästä kertova dokumentti A Brave Heart: The Lizzie Velasquez Story esitettiin viikonloppuna South by Southwest -festivaalilla Texasissa. Asiasta kertoo The Independent.

Lizzie sairastaa hyvin harvinaista oireyhtymää, jonka vuoksi hänen painonsa on hyvin alhainen. Sairauden vuoksi häntä on kiusattu sekä koulussa että netissä.

Lizzie oli 17, kun hän löysi Youtubesta videon, jossa häntä väitettiin maailman rumimmaksi naiseksi. Videota oli katsottu neljä miljoonaa kertaa. Kommentit olivat julmaa luettavaa.

Vaikka kiusaaminen satutti, nuori nainen päätti taistella. Lizzie aloitti kiusaamisen vastaisen kampanjansa, joka johti siihen, että hän sai äänensä koko maailman kuuluviin TED talk -puheellaan vuonna 2013.

Dokumenttielokuvallaan Lizzie jatkaa kampanjointiaan kiusaamista vastaan. Hän haluaa olla esimerkkinä kaikille kiusatuille siitä, että aina on toivoa paremmasta.

Kuva, jonka Lizzie Velasquez (@littlelizziev) julkaisi

Mitä?

Ennakkosuosikki ulos Tähdet, tähdet -ohjelmasta

Sunnuntai-illan Tähdet, tähdet -musiikkiohjelmasta putosi tällä viikolla laulaja Mira Luoti, jota pidettiin myös yhtenä ohjelman ennakkosuosikeista.

Made in Finland -illassa laulettiin suomalaisia klassikoita. Miran kappale oli Monica Aspelundin Lapponia.

Tuomarit kehuivat esitystä, mutta ilmeisesti se ei vedonnut äänestäjiin. Mira kuitenkin innostui raivokkaaseen tuuletukseen kuultuaan joutuvansa jättämään kilpailun.

Häh?

Liikunnan hyödyt sohvalla makaamalla

Laboratorioissa ympäri maailmaa yritetään kehittää liikuntapilleriä, jolla kuntoilun hyödyt saisi ilman hikoilua, kertoo päivän Helsingin Sanomat.

Liikunnan hyötyjen tiivistäminen pilleriin on monimutkaista, mutta jonkinlaista edistystä on jo tapahtunut. Esimerkiksi lihassolukalvoilta löydetyn irisiini-hormonin on todettu muuntavan elimistön rasvavarastot aktiiviseksi ruskeaksi rasvaksi. Lehden mukaan tutkimustieto irisiinistä on kuitenkin ristiriitaista, eikä sen vaikutuksistai ihmisillä ole varmuutta.

Liikuntapillerien ideana olisi hoitaa sairauksia, ei laiskuutta. Liikunnanvihaajien on siis turha huokaista helpotuksesta.

Lue myös:

Tähdet, tähdet -ohjelman Roope Salminen: ”Tämä on elämäni tärkein kevät”

Rohkea farkkumekko! Suomalainen Tara voitti haastetehtävän Ranskan muotikisassa

Entistä parempi Madonna – lue uutuuslevyn arvio!

Korkeushyppääjä Patrik Sjöberg voitti maailmanmestaruuksia ja olympiamitaleja. 40 vuotta uransa jälkeen Sjöberg hoitaa lapsuutensa traumaa terapiassa.

IS TV-LEHTI: Vuonna 1987 ruotsalainen korkeushyppääjä Patrik Sjöberg (s. 1965) oli huipulla. Hän hyppäsi maailmanennätykseksi 242 senttiä kotiyleisön edessä Tukholmassa ja voitti maailmanmestaruuden Roomassa. Vuonna 1999 päättyneen uransa aikana hän ylsi muun muassa kolmesti olympiamitaleille sekä dominoi sisäratojen EM-kisoja.

Menestysvuosien taustalla oli kuitenkin synkkä salaisuus. Vuonna 2011 Sjöberg julkaisi muistelmateoksen, jossa hän kertoi joutuneensa vuosien ajan seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi.

Hyväksikäyttäjä oli yksi Sjöbergin läheisimmistä ihmisistä: pitkäaikainen valmentaja ja isäpuoli Viljo Nousiainen. Paljastus oli Ruotsissa valtava skandaali, nauttivathan sekä Sjöberg että vuonna 1999 kuollut Nousiainen suurta arvostusta Ruotsin urheilupiireissä.

Asian paljastuminen oli ensimmäinen askel Sjöbergin tiellä kohti mielenrauhaa. Vuonna 2015 hän aloitti terapian käsitelläkseen traumaansa. Tuore ruotsalaisdokumentti Patrik Sjöbergin taakka (Patrik Sjöberg i tearpi, 2017) vie katsojan kolmanneksi pyöräksi Sjöbergin ja psykologi Rebecka Malmin intiimeihin terapiaistuntoihin.

Malmin johdolla Sjöberg avaa lapsuuttaan ja nuoruuttaan, kipeää suhdettaan suomalaiseen Nousiaiseen sekä tapahtumien vaikutusta myöhempään elämään.

Thomas Reckmanin ohjaaman dokumentin sävy on vakava ja rauhallinen. Sosiaalipornoilulle ei anneta onneksi tilaa. Vaikean aiheen takaa pilkistää myös toivoa.

Dokumenttiprojekti: Patrik Sjöbergin taakka, TV1 ma klo 21.30

Seuraava reissu mielessä? Etelä-Korean pääkaupunki on vaihtelua Aasiaa nähneelle.

Soul on kutsuva kohde matkailijalle, joka on kolunnut maailman mantuja jo ristiin ja rastiin. Kaupungissa päivät kuluvat palatseissa, temppeleissä ja teehuoneissa. Illan hämärtyessä voi ihastella kaupungin valomerta näköalatornissa.

1. Bukchon Hanok Village

Kävelyretki kapeilla ja mäkisillä Bukchon Hanok Villagen kujilla vie keskelle korealaista perinnekylää, vaikka ollaan aivan suurkaupungin keskustassa, korkeiden pilvenpiirtäjien tuntumassa.

Alueelta löytyy paljon pieniä taidegallerioita, putiikkeja, ravintoloita ja suloisia teehuoneita, joissa teetä nautiskellaan lattialla tyynyn päällä istuen.

2. Gwangjangin markkinat

Soulissa kannattaa pistäytyä katetulla markkina-alueella, Gwangjang Marketissa. Käytävillä istutaan höyryävien katuruokakojujen ympärillä ja kokeillaan paikallisia erikoisuuksia. Vihanneksia, hedelmiä, erilaisia kimchejä, makkaroita, possunkärsiä ja -sorkkia myydään keskellä ostoskäytävää.

3. Namsan Seoul Tower

Auringonlaskua ja kaupungin sykkivää valomerta kannattaa nousta ihailemaan Namsam-kukkulan huipulle, 236 metriä korkean N Seoul Towerin näköalatasanteelle. Tornin juureen on vuosien saatossa muodostunut valtava rakkauslukkojen keskittymä.