Tiedä, mistä kahvipöydässä keskustellaan.

KUKA?

VR:n tuore johtaja miettii uudistuksia

Jokaiselle junalippujen hintoja tuskailleelle saattaa olla tulevaisuudessa luvassa helpotusta. Marraskuussa VR:n matkustajaliikenteen johtajana aloittanut Maisa Romanainen kertoo STT:n haastattelussa, että yhtiön on varauduttava kilpailuun ja tehostettava toimintaansa.

Hän uskoo, että kilpailua lisää erityisesti halpabussiyhtiöiden suosion kasvu. Kun yhä useammat löytävät edulliset bussit, junalippujen hintoja voi olla pakko laskea. Pidemmillä matkoilla VR:n kanssa kilpailee lentoliikenne. VR onkin jo alkanut tarjota viime hetken lippuja, jotka tulevat myyntiin vasta juuri ennen junan lähtöä.

Lähteet: Ilta-Sanomat, Iltalehti

MITÄ?

Suomi nousuun yrittämällä

Illalla keskustellaan yrittäjyydestä, kun Ajankohtainen kakkonen tuo ruutuihin Yrittäjä-illan. Suorassa kahden tunnin lähetyksessä pääsevät ääneen yrittäjät, poliitikot ja talousasiantuntijat.

Millaiset olot Suomessa on yrittää? Tuovatko startupit toivoa taantuman keskelle? Miten verotusta pitäisi uudistaa? Pitäisikö kaikkien muuttua työntekijöistä itsensä työllistäjiksi?

Näihin kysymyksiin tuskin löydetään vastauksia, mutta luvassa on takuulla kiinnostavaa keskustelua.

A2 yrittäjä-ilta tänään klo 21 TV2:lla.

HÄH?

Hei mies, viiksikuu on ohi!

Marraskuussa kampanjoitiin miesten terveyden puolesta, ja yksi jos toinenkin herra innostui kasvattamaan eturauhas- ja kivessyövän vastaiset Movember-viikset.

Nyt niiden aika on kuitenkin ohi. Siitä muistutetaan myös hauskalla parodiavideolla, jolla Taylor Swiftin Shake It Off -hittikappale on vääntynyt muotoon Shave it off.

Siis höylä käteen ja viikset pois!

Korkeushyppääjä Patrik Sjöberg voitti maailmanmestaruuksia ja olympiamitaleja. 40 vuotta uransa jälkeen Sjöberg hoitaa lapsuutensa traumaa terapiassa.

IS TV-LEHTI: Vuonna 1987 ruotsalainen korkeushyppääjä Patrik Sjöberg (s. 1965) oli huipulla. Hän hyppäsi maailmanennätykseksi 242 senttiä kotiyleisön edessä Tukholmassa ja voitti maailmanmestaruuden Roomassa. Vuonna 1999 päättyneen uransa aikana hän ylsi muun muassa kolmesti olympiamitaleille sekä dominoi sisäratojen EM-kisoja.

Menestysvuosien taustalla oli kuitenkin synkkä salaisuus. Vuonna 2011 Sjöberg julkaisi muistelmateoksen, jossa hän kertoi joutuneensa vuosien ajan seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi.

Hyväksikäyttäjä oli yksi Sjöbergin läheisimmistä ihmisistä: pitkäaikainen valmentaja ja isäpuoli Viljo Nousiainen. Paljastus oli Ruotsissa valtava skandaali, nauttivathan sekä Sjöberg että vuonna 1999 kuollut Nousiainen suurta arvostusta Ruotsin urheilupiireissä.

Asian paljastuminen oli ensimmäinen askel Sjöbergin tiellä kohti mielenrauhaa. Vuonna 2015 hän aloitti terapian käsitelläkseen traumaansa. Tuore ruotsalaisdokumentti Patrik Sjöbergin taakka (Patrik Sjöberg i tearpi, 2017) vie katsojan kolmanneksi pyöräksi Sjöbergin ja psykologi Rebecka Malmin intiimeihin terapiaistuntoihin.

Malmin johdolla Sjöberg avaa lapsuuttaan ja nuoruuttaan, kipeää suhdettaan suomalaiseen Nousiaiseen sekä tapahtumien vaikutusta myöhempään elämään.

Thomas Reckmanin ohjaaman dokumentin sävy on vakava ja rauhallinen. Sosiaalipornoilulle ei anneta onneksi tilaa. Vaikean aiheen takaa pilkistää myös toivoa.

Dokumenttiprojekti: Patrik Sjöbergin taakka, TV1 ma klo 21.30

Seuraava reissu mielessä? Etelä-Korean pääkaupunki on vaihtelua Aasiaa nähneelle.

Soul on kutsuva kohde matkailijalle, joka on kolunnut maailman mantuja jo ristiin ja rastiin. Kaupungissa päivät kuluvat palatseissa, temppeleissä ja teehuoneissa. Illan hämärtyessä voi ihastella kaupungin valomerta näköalatornissa.

1. Bukchon Hanok Village

Kävelyretki kapeilla ja mäkisillä Bukchon Hanok Villagen kujilla vie keskelle korealaista perinnekylää, vaikka ollaan aivan suurkaupungin keskustassa, korkeiden pilvenpiirtäjien tuntumassa.

Alueelta löytyy paljon pieniä taidegallerioita, putiikkeja, ravintoloita ja suloisia teehuoneita, joissa teetä nautiskellaan lattialla tyynyn päällä istuen.

2. Gwangjangin markkinat

Soulissa kannattaa pistäytyä katetulla markkina-alueella, Gwangjang Marketissa. Käytävillä istutaan höyryävien katuruokakojujen ympärillä ja kokeillaan paikallisia erikoisuuksia. Vihanneksia, hedelmiä, erilaisia kimchejä, makkaroita, possunkärsiä ja -sorkkia myydään keskellä ostoskäytävää.

3. Namsan Seoul Tower

Auringonlaskua ja kaupungin sykkivää valomerta kannattaa nousta ihailemaan Namsam-kukkulan huipulle, 236 metriä korkean N Seoul Towerin näköalatasanteelle. Tornin juureen on vuosien saatossa muodostunut valtava rakkauslukkojen keskittymä.