Jyrkin ensimmäinen lähetys vuonna 1995 – ohjelma ei ole kovin tuttu, jos silloin ei ollut vielä syntynyt. Kuva: Sanoma-arkisto
Jyrkin ensimmäinen lähetys vuonna 1995 – ohjelma ei ole kovin tuttu, jos silloin ei ollut vielä syntynyt. Kuva: Sanoma-arkisto

90-luvun nuorten suosikkiohjelma Jyrki viihdytti vielä 20 vuoden jälkeenkin.

Jyrki, Olli-Molli, Pizza Pekkarinen, siis häh? Nimet nousivat keskusteluun hiljattain, kun We Love the 90’s -festivaaleille rakennettiin Jyrki-lounge, jossa oli mahdollista tavata musiikkiohjelman juontajia ja muita tuttuja kasvoja.

90-luvulla syntyneelle naiselle, joka täytti 5 vuotta silloin, kun supersuositun musiikkiohjelman viimeinen jakso näytettiin, Jyrki-niminen ohjelma ei soittanut mitään kelloja.

Lue myös: Muistatko vielä Molli-Ollin ja muut Jyrki-tähdet? Selvitimme, missä comebackin tekevät juontajat ovat nyt

Aluksi luulin, että kyseessä olivat Jyrki ja Neponen, jotka ovat tuttuja hahmoja Pikku Kakkosesta.

Olisinpa ollut silloin nuori

Ei tietenkään auttanut muu kuin katsoa, mikä se Jyrki oikein on.

Tai siis kuka Jyrki on? Kuka Jyrki on niin tunnettu, että musiikkiaiheinen ohjelma on nimetty hänen mukaansa?

Kaikesta päätellen ei kukaan. Ruudulle pomppasi kyllä paljon tuttuja, joilla tuntui olevan hyvä meno päällä. Eikös tuo ole Katja Ståhl? Ja Jaana Pelkonen! Näyttävätpä nuorilta – ja olivathan he.

Sen ikäisenä kaikenlainen fanittaminen oli ihan parasta.

Aluksi ohjelma tuntui todella levottomalta katsottavalta. Kamera poukkoili ees taas, vuoroin lähelle kasvoja ja välillä taas se heilui niiden viereen. Tosin veikkaan, että tuollainen seikka ei nuoria juuri aikoinaan haitannut. Kotitekoisuuden maku oli jopa ihan piristäväkin.

Ohjelman idea selvisi myös nopeasti: paljon musiikkivideoita, artistihaastatteluita ja livemusiikkia sekä nuorta yleisöä paikan päällä. Aika varmaksi voin sanoa, että jos Jyrkiä olisi näytetty silloin, kun itse olin noin 12–15-vuotias, se olisi taatusti ollut lempiohjelmani. Sen ikäisenä kaikenlainen fanittaminen oli ihan parasta. Jos olisin saanut nähdä esimerkiksi The Rasmuksen tai Nylon Beatin jäsenten haastatteluja aikana ennen YouTubea, en olisi irrottanut naamani lainkaan tv-ruudusta.

Menin täysin sanattomaksi esimerkiksi Ville Valon haastattelusta vuodelta 1996: nuori, hiukset silmillä ja huonossa ryhdissä nojaileva Valo poltteli tupakkaa ja vastaili hiukan ujosti kysymyksiin uudesta musiikistaan. Oijoi, ihanaa!

Faksia pukkaa

Vierastin aluksi myös juontajien tuttavallisuutta ja sitä, kuinka iso osa he olivat koko ohjelmaa. Eihän kyse nyt millään lailla ole heistä. Tosin on helppo arvata, että ratkaisu hassuista ja helposti lähestyttävistä juontajista on aikanaan ollut juurikin iso syy ohjelman suosioon. Itsekin olen nuorempana tykännyt esimerkiksi Summerista, jonka juontajat olivat hyvin isossa roolissa.

Ei Jyrkiä ainakaan pönöttäväksi ja turhan vakavaksi voi haukkua. Ei myöskään ihmetytä, miksi se herättää 90-luvun nuorissa niin paljon muistoja.

Jotain tuttua ohjelmalla on ollut tarjottavana myös minulle, nimittäin sosiaalisessa mediassa vuosia pyörinyt video Take That -yhtyeen fanien haastattelusta, kun yhtye hajosi. Olen törmännyt videopätkään surun murtamista faneista satoja kertoja. Vasta nyt selvisi, että se on peräisin Jyrkistä.

Muitakin ilonaiheita ohjelmasta irtosi. Kyllähän se sosiaalisen median parissa kasvanutta huvittaa, kun nuoret saavat lähettää ohjelmaan luettavaksi fakseja.

Myös juontajien innokkuus ohjelmasta ja sen mahtavuudesta huvitti. Vaikka kyllä se vähän tarttui – en laittaisi pahitteeksi, jos tuotantokaudet näkisi uusintoina tv:stä. Vaikea kuvitella parempaa viihdettä kuin sellaisen ohjelman katsominen, missä on kasapäin tuttuja artisteja ja erilaisia media- ja musiikkialan ammattilaisia nuorina ja innokkaina. Ikään kuin katsoisi toisten vanhoja kotivideoita – saa vähän nolostella ja naureskella muiden puolesta.

Teema-illan tähtenä nähdään persoonallinen taiteilija Mika Rättö.

IS TV-LEHTI: Persoonallinen porilainen, Mika Rättö, on tunnettu musiikillisista, kirjallisista ja elokuvallisista repäisyistään. Onko oltava kajahtanut, jos haluaa tehdä elokuvan viinasieposta samuraista Meri-Porissa?

Kun seuraa Rätön tekemisiä, kuuntelee rujon kuulasta Kuusumun Profeetta -yhtyettä tai kulttibändi Circleä, lukee kummista kuiskaajista Tihkuluodolla ja katselee Reposaarelaisen ilmeilyä valkokankaalla, vakuuttuu asiasta. Tässä on mies, joka ei pelkää itseään.

Rättö vahvistaa saman Teema-illan kokonaisuuden päättävässä dokumentissa. On luotettava luovuuden ryöpsähtämiseen ja seurattava sitä rohkeasti ja röyhkeästi. Vaikka idea olisi tuhoon tuomittu, voi siitä hioutua helmi. Lapsen usko vie aina eteenpäin.

Rättö, taiteilijaperheen kasvatti ja ”kirjailijaksi kasvanut” muusikko, kehottaa taistelemaan epävarmuutta vastaan. Hampaat irvessä sähköasentajaksi valmistunut Rättö löysi elämän suunnan iltataidekoulun käymisen jälkeen. Sittemmin hän on kulkenut täysin omia polkujaan.

Rättö on vaikuttanut sellaisissa yhtyeissä kuin Circle, Eleanoora Rosenholm, Kuusumun Profeetta, Ektroverde sekä Röyhkä, Rättö ja Lehtisalo. Ja pitihän elokuvaurakin käynnistää.

Rättöä ei ole juuri kiinnostanut elokuvan vastaanotto. Hän tekee asioita itselleen.

Samurai Rauni Reposaarelainen (2016) herätti häkeltynyttä huomiota. Kolmessa vuodessa ja 50 000 eurolla tehty ”surrealismivaikutteinen undergroundelokuva” oli unelman toteutuminen. Kun touhuun lähdettiin, lähdettiin koko sielulla. Meno oli tekijöiden mukaan pääosin puhdasta kaaosta.

Taiteilijaryhmä Moderni Kanuuna tuotti projektin huokaillen ja nauraen. Elokuvatuottajaksi ryhtynyt Harri Sippola kertoo katsoneensa ensi töikseen Wikipediasta, mitä elokuvatuottaja tekee. Ja sitten tehtiin.

Hupaisaksi meni ensi-iltakin. Leffa piti ensin esittää meriporilaisen saaren villeille lampaille. Mufloneita ei kuitenkaan kiinnostanut, vaan ne juoksivat karkuun. Seuraavaksi arvottiin yhdeksän ihmistä ja kuljetettiin saareen. Rauni-elämyksen lisäksi he saivat kalasoppaa ja luontoretken. Filmiryhmä saunoi onnekkaiden kanssa keskellä merta.

Rättöä ei ole juuri kiinnostanut elokuvan vastaanotto. Hän tekee asioita itselleen. Kaikesta työstä on voitava nauttia. Hän on silti kertonut, ettei pidä esiintymisestä. Se auttaa, kun uppoutuu juuri oikeaan maailmaan, inspiroituu. Silloin muutkin inspiroituvat.

Rättö on suominut elokuva-alaa liian turvallisuushakuiseksi. Siksi Raunin katsominen on kaikkea muuta kuin turvallista. Rättö välttelee kompromisseja. Ja kouluja – itse on paras olla oma seppänsä.

Tai samurainsa!

 Samurai Rauni Reposaarelainen, Teema & Fem la klo 21.01

 Näin syntyi Samurai Rauni Reposaarelainen, Teema & Fem la klo 22.26

 KC: Rättö - Porin samurai, Teema & Fem la klo 23.00

 

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 


JOUSIMIES
Ota yhteyttä vanhoihin ystäviin. Menneisiin palaaminen on juuri sitä, mitä kaipaat. On aika palata käsittelemättömän asian pariin.

 

KAURIS
Harkitse tarkkaan, mihin käytät aikasi ja energiasi. Tarvitset haasteita elämääsi. Positiivinen asenne on paras aseesi tänään.

 

VESIMIES
Nyt ei ole aika tehdä radikaaleja muutoksia. Kokeile rauhallisempaa lähestymistapaa. Tylsistyminen ei ole hyvä syy hypätä tuntemattomaan.

 

KALAT
Stressi verottaa jaksamistasi. Muista pitää itsestäsi huolta myös kiireen keskellä. Kuuntele vaistoasi tärkeiden päätösten edessä.

 

OINAS
Muutokset alkavat itsestäsi. Anna tapahtumille kunnon potku eteenpäin. Hetki on otollinen reissuun lähtemiselle.

 

HÄRKÄ
Ota epätavalliset keinot käyttöön. Sinulla on edessäsi dilemma, jonka ratkaiseminen kysyy mielikuvitusta. Rehellisyys on tärkeää ihmissuhteissa.

 

KAKSONEN
Tutustu uusiin ihmisiin. Yllätyt iloisesti, jos unohdat ennakkoluulosi kotiin. Löydät itsesi inspiroivasta ja kiehtovasta seurasta.

 

RAPU
Lähde tapaamaan vanhaa ystävää. Saat häneltä arvokkaita neuvoja, jotka auttavat sinua polttavan dilemman ratkaisemisessa.

 

LEIJONA
Hoida tänään raha-asioita. Selvitä väärinkäsitykset pois päiväjärjestyksestä nopeasti. Vältyt draamalta olemalla suorasanainen.

 

NEITSYT
Älä anna kenenkään sanella sinulle, miten sinun tulisi hoitaa asiasi. Pidä kiinni periaatteistasi. Käytännönläheisyys on tänään valttia.

 

VAAKA
Lähde lyhyelle matkalle. Maisemanvaihdos tekee hyvää ja antaa sinulle uutta ajateltavaa. Pysy kuitenkin budjettisi rajoissa.

 

SKORPIONI
Yritä auttaa läheistäsi kaikin mahdollisin keinoin. Ole hienotunteinen ja yritä kuulostella, onko hetki sopiva suoralle puheelle. Vietä aikaa myös omissa oloissasi.

 

Lue myös horoskooppisi tälle viikolle!