Lahti on täynnä upeita tyyppejä! Erinäisissä vaiheissa elämäänsä siellä ovat asuneet esimerkiksi kansanedustaja Jaana Pelkonen, räppäri Nikke Ankara, hiihtäjä Siiri Rantanen ja tieteilijä Kari Enqvist. Kuvat: Sanoma-arkisto
Lahti on täynnä upeita tyyppejä! Erinäisissä vaiheissa elämäänsä siellä ovat asuneet esimerkiksi kansanedustaja Jaana Pelkonen, räppäri Nikke Ankara, hiihtäjä Siiri Rantanen ja tieteilijä Kari Enqvist. Kuvat: Sanoma-arkisto

Täydellinen sijainti, uskomaton hanavesi ja ihanasti kesyttämätön imago – kyllä Lahti on mainio!

Luuletko edelleen, että Lahden kaupunki on ihan tavallinen vähän yli 100 000 asukkaan suomalaiskaupunki? Väärässä olet.

Todellisuudessa Lahti on juuri nyt kaikkien huulilla, jopa maailman kärkijulkkisten. Hiljattain saatujen tietojen mukaan Kanye Westin ja Kim Kardashian-Westin kolmas lapsi sai nimittäin nimekseen Chicago, eli siis Suomen Lahti! Lisäksi tämän hetken kohutuin elokuva eli Cheekistä kertova Veljeni vartija sijoittuu ainakin osittain Lahteen.

Tästä vakuuttuneina emme voi kuin todeta, että on se Lahti vain ihan pirun hieno. Listasimme 9 perustelua väitteellemme: 

1. Lahti, sopivasti kaiken keskellä.

Lahti sijoittuu Suomen kartalla ihan täydelliseen pisteeseen. Se törröttää juuri sopivan junamatkan päässä Helsingistä, mutta toisaalta se on lähempänä kaikkea muuta Suomea kuin Helsinki.

Kaikki tiet vievät Lahteen. Kuva: Sanoma-arkisto / Ville Männikkö
Kaikki tiet vievät Lahteen. Kuva: Sanoma-arkisto / Ville Männikkö

2. Lahti, täydellinen cocktail suomalaista mielenmaisemaa.

Me Naisten heimotesti paljasti, että valtaosa suomalaisista kuuluu henkisellä tasolla joko hämäläisiin tai karjalaisiin. Käytännössä suurin osa suomalaisista on siis henkisesti lahtelaisia.

Ai miten niin? Noh, ensinnäkin Lahti sijaitsee Päijät-Hämeessä. Toisekseen, Lahteen sijoittui 1900-luvun puolivälissä runsaasti Karjalan evakkoja. Kaupunki on siis täydellinen sekoitus Suomen kahta suurinta heimoa.

3. Lahti, urheilijoiden kehto.

Kuten taannoisen Urheilugaalan yksi ex-lahtelaisvieraista totesi: ”Siellähän oli pelkkiä lahtelaisia!” Eikä ihme, ovathan lahtelaiset Suomen urheilumaailman kuninkaallisia.

Kaikki tietävät, että jalkapalloilijalegenda Jari Litmanen on kotoisin Lahdesta. Myös hiihtäjälegenda Siiri ”Äitee” Rantanen asuu Lahdessa. F1-kuski Valtteri Bottas on sen sijaan melkein Lahdesta: vuonna 2016 hänen lapsuuden kotikunta Nastola yhdistettiin Lahteen.

Eikä unohdeta hyppyrimäkiä ja Lahden MM-kisoja! Eipä ole muilla kaupungeilla yhtä hienoja talviurheilutapahtumia.

Lahdessa on Jari Litmaselle oma patsas, jota on vandalisoitu useita kertoja. Tässä sitä kiikutetaan korjattavaksi vuonna 2012. Kuva: Sanoma-arkisto / Antti Sepponen
Lahdessa on Jari Litmaselle oma patsas, jota on vandalisoitu useita kertoja. Tässä sitä kiikutetaan korjattavaksi vuonna 2012. Kuva: Sanoma-arkisto / Antti Sepponen

4. Lahti, uutuusmusiikin tyyssija.

Kaupungin ylpeisiin kasvatteihin lukeutuvat muun muassa muusikot Mato Valtonen, Jimi TenorLilli Paasikivi ja Helly Luv.

Kaikista parhaiten kaupunki tunnetaan kuitenkin nuorisolaismusiikistaan. Lahdesta tiensä hittilistoille ovat ponnistaneet Cheekin lisäksi Nikke Ankara, Brädi ja Arttu Lindeman. Ja katsokaa nyt, kuinka lämminhenkisesti Lahden muusikkokatras yhdessä musisoi:

5. Lahti, ah, niin kaunis.

Me Naisten kriitikon Martta Kaukosen mukaan Veljeni vartija on yksi vuoden surkeimmista elokuvista. ”Vaikutelma on niin korni, että naurattaa. Tahattoman koomisia ovat myös elokuvan rakkauskohtaukset. Ne ovat tukehtua omaan pateettisuuteensa. Mitään omaa tai ennen näkemätöntä elokuvasta on turha etsiä”, Kaukonen totesi.

Auts. Mutta jos elokuvasta haluaa jotain hyvää löytää, kannattaa kiinnittää huomio Lahteen! Cheekin lapsuuden kotikulmat näyttävät elokuvassa niin hurmaavilta, että kyllä helahtaa hollolalainen kateudesta vihreäksi.

6. Lahti, siellä vesikin on parempaa.

Vesijärvi, vesiurut, Pikku-Vesijärvi, maauimala. Moni Lahden ylpeydenaiheista juontaa juurensa vedestä. Lisäksi kaupungin hanavesi on ihan ylivertaista.

Lahden omaleimaisin vesielementti on Lanunaukiolla sijaitseva ”Lanu-spa”, jossa lahtelaisia voi tavata uittamassa kuumana kesäpäivänä varpaitaan. Hygieenistä? Ei todellakaan. Omaperäistä ja perin lahtelaista? Kyllä.

 

A post shared by LAHTIBLOGI (@lahtiblogi_official) on

7. Lahti, kaikki tietävät siitä jotain.

Jokainen lahtelainen kantaa halki elämänsä päälaellaan lahtelaisuuden uljasta kruunua. Eli siis sitä faktaa, että kotikaupungin mainitseminen herättää muissa mieleen välittömästä ”Lahen”, lihamukin, turpaan saamisen nakkikioskilla ja sen Chicagon.

Lahtelainen perinneruoka: lihamuki. Kuva: Sanoma-arkisto / Lauri Rotko
Lahtelainen perinneruoka: lihamuki. Kuva: Sanoma-arkisto / Lauri Rotko

8. Lahti, se kehittyy. 

Vuosien ajan Lahdessa oli käytännössä yksi ravintola: torin kulmalla sijaitseva Mamma Maria. Viime vuosina tilanne on muuttunut vauhdilla – nyt kaupungissa on ainakin kolme varteenotettavaa ravintolaa.

Eikä unohdeta uutuuttaan hohtavaa Matkakeskusta! Rautatie- ja bussiliikenteen yhdistänyt kupariunelma on toki herättänyt jonkin verran kritiikkiä lahtelaisten keskuudessa, mutta onhan se nyt näyttävä.

On se hieno! Kuva: Sanoma-arkisto / Lauri Rotko
On se hieno! Kuva: Sanoma-arkisto / Lauri Rotko

9. Lahti, ihanasti kesyttämätön.

Lahti-brändin rakentajille kaupunki on vuosien varrella ollut niin kulttuurikaupunki, urheilukaupunki kuin muotoilukaupunki. Lahti on nimetty niin business cityksi kuin green cityksi. Mutta yksikään brändi ei ole tarttunut Lahteen.

Lahti onkin jatkuvassa liikkeessä. Se on kesyttämätön. Sen ainutlaatuisuus vie mennessään meistä jokaisen. Itse lahtelaisille Lahti on jotain niin rakasta, että sen voi vaikka tatuoida naamaansa tähän tyyliin: 

 

A post shared by LAHTIBLOGI (@lahtiblogi_official) on

Kyllä, on se Lahti ihan paras. 

Juttua muokattu 6.2. klo 20.55.

Vierailija

9 syytä, miksi Lahti on Suomen hienoin kaupunki

Hieno kuvaus Lahdesta - ja totta kaikilta muilta osin, paitsi ravintoloita koskevan väitteen osalta. Mamma Mariahan on Lahdessa uusi tulokas, ja jo sitä ennen ja sen aikana Lahdessa on toki ollut hienoja ravintoloita. Yksi kruununjalokivistä on valtakunnallistakin meriittiä saanut El Toro, joka on palvellut asiakkaitaan Mariankadulla jo vuodesta 1981 lähtien. Aika fakiiri on se, jonka pippuripihvi voittaa El Toron pippuripihvin!
Lue kommentti

Janne Katajan ja Ulla-vaimon liitto on päättynyt. 

Juontajana, koomikkona ja näyttelijänä tunnettu Janne Kataja kertoi eilen illalla Instagramissa, että hän ja vaimonsa ovat eronneet. 

”Olemme hyvässä yhteishengessä ja ystävyydessä todenneet vaimoni kanssa, että meidän ihmissuhteemme toimii parhaiten kun emme jaa jokapäiväistä arkeamme”, hän perustelee. 

Janne Kataja ja hänen Ulla-vaimonsa ehtivät Ilta-Sanomien mukaan olla yhdessä liki kymmenen vuotta. Heillä on kaksi kouluikäistä lasta. 

Kuten monessa muussakin viimeaikaisessa eroilmoituksessa, myös Jannen päivityksessä korostetaan ystävyyttä ja perhe-elämän jatkuvuutta:

”Olemme päättäneet erota ja jatkaa hyvinä ystävinä, sekä tasavertaisina lastemme kasvattajina tätä meidän perhe-elämäämme.”

Janne paljastaa Instagram-postauksessaan, että perhe on jo jonkin aikaa elänyt kahdessa kodissa. 

Viime marraskuussa Janne kertoi Me Naisille, ettei parisuhteelle ole jäänyt ylettömästi aikaa monenlaisten töiden pyörityksessä.

– Rehellisesti sanoen hoidan parisuhdettani ajoittain valitettavan huonosti. Paras tapa hemmotella kumppania on mahdollisimman seesteinen ja onnellinen arki. Nykyisillä aikatauluillani en ole onnistuneen arjen tae, hän sanoi. 

Toisaalta hän tuumi, että joidenkin rakkaustarinoiden kuuluukin päättyä.

– Olen hyvin kompleksinen ihminen. Joskus on supervaikea olla varma, rakastanko minä. Sen tiedän, että omia lapsia pystyn rakastamaan. Väsyneenä ja kiukkuisena toisen ihmisen eleet ja tavat ottavat päähän. Silloin mietin, että vika on itsessäni, ja kykyni rakastaa on rajoittunut, hän pohti.

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

HÄRKÄ

Älä anna vaikean hetken pilata päivääsi. Keskity joka solullasi siihen, mitä olet tekemässä. Vältä ääripäitä ja oikuttelevia ihmisiä.

 

KAKSONEN

Olet nyt parhaimmillasi ihmisten parissa. Vietä aikaa rakkaittesi kanssa. Hetki on otollinen myös uusien tuttavuuksien solmimiseen.

 

RAPU

Älä ota kaikkea kuulemaasi henkilökohtaisesti. Herkkänahkaisuutesi voi kääntyä sinua vastaan tänään. Pidä pää kylmänä ja tee omaa juttuasi.

 

LEIJONA

Kysy lisää, jos jokin on epäselvää. Tee muutoksia faktoihin nojaten. Sokkona arvailu vie sinut vain epämukavaan tilanteeseen.

 

NEITSYT

Ole liikkeellä hyvin argumentein ja rauhallisin mielin varustettuna. Teet diplomaattisuudellasi parhaan mahdollisen vaikutuksen. Pidä matalaa profiilia.

 

VAAKA

Saat apua yllättävältä taholta. On aika pitää taukoa arkirutiineista ja lähipiiristäsi. Lähde tutustumaan uusiin asioihin ja ihmisiin.

 

SKORPIONI

Älä tee pienestä selkkauksesta tarpeettoman isoa numeroa. Harkitse kaikessa rauhassa, mitä haluat. Nyt ei ole aika tehdä hätiköityjä päätöksiä.

 

JOUSIMIES

Mieti, mikä sinua ajaa eteenpäin. On tärkeää, että motiivisi ovat kohdillaan. Anna hyvän idean muhia päässäsi, kunnes se on esittelykelpoinen.

 

KAURIS

Kaikki ei rullaa tänään suunnitelmiesi mukaan. Muista, ette voi olla kaikille mieliksi yrityksistäsi huolimatta. Tee parhaasi ja katso, mihin asti se vie.

 

VESIMIES

Tunteesi vievät sinut ongelmiin, jollet pidä varaasi. Älä sitoudu mihinkään vääristä syistä. Lähelläsi on ihminen, jolla on sinuun negatiivinen vaikutus.

 

KALAT

Älä haaskaa kallisarvoista aikaasi. Nyt on tartuttava hommiin, vaikka yksityiskohdat eivät olisi vielä täysin selviä sinulle. Anna tilanteen kehittyä omalla painollaan.

 

OINAS

Anna muiden mennä menojaan ja keskity itseesi. Voit pelastaa tuttavasi päivän tarjoamalla hänelle apuasi. Valikoi luottohenkilösi huolella.

 

Artikkeli jatkuu alapuolella
Me Naisten viikkohoroskooppi 19.–25.4.
Me Naisten viikkohoroskooppi 19.–25.4.