Huh, valoa tunnelin päässä! Kuva: Colourbox
Huh, valoa tunnelin päässä! Kuva: Colourbox

Jan Holmberg kertoo blogissaan, miten tuntematon nainen säikähti häntä pimeällä tiellä. Listasimme tapoja, joilla naiset yrittävät suojella itseään mahdolliselta ahdistelulta.

Jan Holmberg käveli töistä kotiin kauppakassi kädessään, kun häntä vastaan tuli vaalea nainen. Pimeällä tiellä ei näkynyt ketään muita. Naisen kasvoille tuli pelokas ilme, ja ohitettuaan Holmbergin hän pinkaisi juoksuun.

"En tiedä mikä minussa laukaisi pelkosi. Se, että olen iso tumma mies, vai jokin muu asia?"

Kouluttajana, tietokirjailijana ja sairaanhoitajana työskentelevä Holmberg kertoo tapauksesta Mainio-bloginsa kirjoituksessaan, joka on herättänyt paljon huomiota sosiaalisessa mediassa.

– Tulin surulliseksi reaktiostasi. En tiedä mikä minussa laukaisi pelkosi. Se, että olen iso tumma mies, vai jokin muu asia? hän kirjoittaa.

Hän ei halua syyttää naista.

– En millään tavoin tuomitse reaktiotasi. En ole kulkenut hetkeäkään kengissäsi, enkä tiedä, mitä sinulle on tapahtunut.

"Miten olisin voinut ilmaista hänelle, että minulle ei olisi tullut mieleenikään käydä häneen käsiksi?"

– Toivon sydämestäni, että jonain päivänä voit ajatella minun olevan kuten valtaosa meistä. Ihan tavallinen mies.

Holmberg kommentoi MTV:lle halunneensa herättää kirjoituksellaan keskustelua aiheesta.

– Miten olisin voinut ilmaista hänelle, että minulle ei olisi tullut mieleenikään käydä häneen käsiksi? hän pohtii.

Moni nainen tunnistaa tunteen, joka herää miehen kävellessä vastaan pimeällä tiellä. Naiset saavat myös usein kuulla, että heidän pitää olla varovaisia. Ja jatkuva varuillaan oleminen ja pelko on raskasta.

Huffington Post kyseli lukijoiltaan, miten he varautuvat mahdolliselta ahdistelulta. Poimimme yleisimmät tavat ja täydensimme listaa omilla kokemuksillamme:

1. Feikkipuhelu

Moni nainen teeskentelee uhkaavassa tilanteessa puhuvansa puhelimessa.

2. Avaimet kourassa

Oletko sinäkin puristanut avaimia kädessäsi, jotta voit tarvittaessa käyttää niitä aseena? Moni myös huolehtii, että hänellä on oikea avain valmiina kädessä, jotta oven saa auki mahdollisimman nopeasti.

3. Pimeiden paikkojen karttelu

Valaistut tiet ihmisten ilmoilla vievät usein voiton, vaikka pimeä metsätie olisi huomattavasti nopeampi reitti.

4. Juoman vahtiminen baarissa

Jokuhan voisi sujauttaa drinkkiin vaikka tyrmäystippoja.

5. Ilmoitus ystävälle

Lähetä viesti, kun pääset kotiin. Näin moni huikkaa, kun naispuolinen kaveri on lähdössä yksin kohti kotia. Ja sitä viestiähän ei saa unohtaa pistää!

6. Taksimatka

Vaikka hinta olisi kuinka suolainen, joskus on pakko tilata taksi ihan vain, koska pelottaa kävellä yksin.

7. Katseen välttely

Kun mies katsoo kohti vaikka tyhjässä bussissa, moni nainen laskee katseensa visusti alas.

8. Kuulokkeet korvilla

Kun on kuuntelevinaan musiikkia, saa olla rauhassa.

Pelkäätkö sinä pimeitä teitä? Mitä teet, jos sinua pelottaa? Kerro kokemuksistasi kommenttikentässä!

nainen

8 tapaa, joilla naiset lievittävät pelkoaan julkisilla paikoilla

No kohta on kevättä rinnassa muillakin kuin pikkulinnuilla; suosittelen aloittamaan turvasumuttimen käyttöharjoitukset. Tosin eihän sekään riitä kun nämä "uudet suomalaiset" hyökkäävät isoissa miesryhmissä. Tai sitten matka Tallinnaan, siellä myydään ihan vapaasti kaikkea kivaa itsensä puolustamiseen. Valitetettavasti usko virkavaltaan on mennyt ja ainoaksi vaihtoehdoksi jää suojelemisen ottaminen omiin käsiin.
Lue kommentti
Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia.  Kuva: Yle kuvapalvelu
Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia. Kuva: Yle kuvapalvelu

Charlotte Lindroosin uudessa dokumentissa seurataan Miaa ja Jenniä. Kokevatko he  tehneensä oikean ratkaisun luovuttuaan lapsistaan?

IS TV-LEHTI: Kahden suomalaisen naisen tarinat avaavat sitä syvyyttä, johon päihderiippuvaisuus ja masennus uhkaavat pudottaa, vaikka vuosien jälkeen jo näyttäisi paremmalta. Molemmat, Mia ja Jenni, ovat joutuneet luopumaan lapsistaan, ja se on jättänyt syvän jäljen.

Charlotte Lindroosin uudessa dokumentissa lapset eivät ole estradilla, mutta heihin liittyy se, kuinka nousu synkästä kuilusta on kummankin naisen kohdalla tapahtunut. Toki katsotaan myös syihin, miksi kuiluun on kompastuttu: amfetamiini, heroiini, itsetuhoisuus, masennus, rikkonaiset perheet.

Esimerkiksi Mialla, joka kuvailee heroiinia suureksi rakkaudekseen, on muistoja, joissa hän tyttösenä meni kertomaan baariin äidille ja isäpuolelle itkevästä pikkusiskosta. Isäpuoli kantoi raivostuneena kotiin tukasta roikottaen.

Jenni taas masentui lapsensa syntymän jälkeen, eikä osaa pitää haluamallaan tavalla yhteyttä nyt jo murrosikäiseen tyttäreensä. Hän pelkää, mitä tälle on äidistä kerrottu. Koiraa hellivällä Jennillä on kuitenkin unelmia liittyen lapsiin, ja ne auttavat jaksamaan.

Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia. Kun on kokenut huumepumpulin, on merkityksellisten tunteiden löytäminen perusasioista hankalaa ja erilaista mutta täysin pakollista.

Kokevatko Mia ja Jenni tehneensä oikean ratkaisun luovuttuaan lapsistaan? Hyvin valittu musiikki syventää toivon tunnelmaa mutta muistuttaa myös elämän arvaamattomuudesta.

Docstop: Piikki sydämessä, TV1 ti klo 20.00

Kapellimestari ja säveltäjä Esa-Pekka Salonen ja Jane-vaimo ehtivät olla yhdessä lähes 27 vuotta.

Lontoon filharmonisen orkesterin ylikapellimestari Esa-Pekka Salonen, 59, ja hänen vaimonsa Jane eroavat, kertoo Iltalehti.

Lehden mukaan avioeroa on hakenut Jane Salonen, joka on jättänyt avioerohakemuksen Los Angelesissa sijaitsevalle oikeustalolle kesäkuussa 2017.

Salonen on yksi kansainvälisesti tunnetuimmista suomalaisista. Ennen Lontoon-pestiään hän toimi Los Angelesin filharmonikkojen musiikillisena johtajana ja ylikapellimestarina. Hän on tehnyt paljon yhteistyötä myös New Yorkin filharmonikkojen kanssa.

Esa-Pekka ja Jane menivät naimisiin vuonna 1991. Heillä on kolme täysi-ikäistä lasta.