Jes! Ei enää yhtään rasittavaa pelipyyntöä Kalevilta! Kuva: Shutterstock
Jes! Ei enää yhtään rasittavaa pelipyyntöä Kalevilta! Kuva: Shutterstock

Facebookissa voi tehdä monta asiaa salaa ja ärsyyntymättä. Kerromme, miten.

Facebook on ollut osa arkipäiväistä elämää niin kauan, että se vähän kyllästyttää jo. Moni meistä on käyttänyt naamakirjaa tietämättä, että siitä voisi saada irti paljon enemmänkin. Koitapa näitä!

1. Tee nähdystä näkemätön

Kun saat yksityisviestin, lähettäjä tietää milloin olet lukenut sen – hänen inboxiinsa ilmestyy "nähty"-ilmoitus kellonajan kanssa. Jos viestiin ei jaksa vastata heti, joutuu painiskelemaan sen ajatuksen kanssa, että toinen tietää sinun nähneen viestin, mutta jättäneen vastaamatta. Eroon tästä kiusallisesta tilanteesta pääset asentamalla internet-selaimeesi sovelluksen – Chromelle täältä ja Firefoxille tai Internet Explorerille täältä.

2. Salaa kaveruussuhteesi

Joku utelias varmaan haluaisi penkoa sinunkin kaverilistasi. Estä se menemällä omaan profiiliisi ja klikkaamalla Kaverit-välilehdeltä "Muokkaa yksityisyysasetuksia". Voit valita, pääsevätkö listaasi tiirailemaan vain kaverisi, rajattu määrä kavereitasi vai ainoastaan sinä itse.

3. Piilota statuspäivityksesi yhdeltä ihmiseltä

"Mun pomo/paras ystävä/aviomies/curling-valmentaja/lähikaupan kassa on siis ihan sairaan ärsyttävä ja tyhmä!" Ok, haluat siis todella kirjoittaa tällaisen statuksen? Piilota nyt, hyvä ihminen, se edes siltä tyypiltä, kenestä puhut. Kun kirjoitat statuksen, valitse sen alapuolelta yksityisyysasetuksista "mukautettu" ja "älä jaa seuraavien kanssa". Kirjoita henkilön nimi, eikä hän saa tietää mitä juuri kirjoitit hänestä.

4. Heitä hyvästit ärsyttäville pelipyynnöille

Riitta lähetti sinulle pyynnön sovelluksessa Se Hölmö Maatilapeli Jota Kokeilit Kerran. Pentti pyytää sinua pelaamaan Sitä Rasittavaa Karkkipeliä Johon Et Enää Halua Jäädä Koukkuun. Kuulostaako tutulta? Ollos huoleti, näin pääset eroon pyynnöistä: Mene asetuksiin, valitse Ilmoitukset --> Facebookissa --> Sovelluspyynnöt ja toiminta --> Muokkaa. Tadaa, voit valita, mitkä sovellukset voivat lähettää sinulle pyyntöjä!

5. Piiloudu chatissa yhdeltä ihmiseltä

Raimo-serkulla on asiaa sinulle. Aina. Et jaksaisi taas jutella hänen kanssaan, mutta muiden kavereiden kanssa kyllä. Mene chat-valikon asetuksiin, klikkaa "poista keskustelu käytöstä", valitse "poista keskustelu käytöstä vain joidenkin kaverien kohdalla" ja kirjoita Raimon nimi. Olet läsnä chatissä, mutta Raimo ei tiedä sitä!

6. Eroa ilman kohua

Ahaa, rakkaustarinasi ei ollutkaan ikuinen, vaikka olet hehkuttanut kultasi ihanuutta kuvin ja sanoin viime vuoden ajan? Joudut muuttamaan parisuhdestatuksesi taas sinkuksi. Kurja juttu, jota et ehkä halua kaikkien tietävän. Profiilisi parisuhde-kohdassa voit onneksi muuttaa yksityisyysasetuksia.

7. Tallenna kiinnostavat artikkelit myöhemmäksi

Facebookissa on hirveästi kiinnostavia linkkejä, mutta kaikkia ei ehdi lukea heti. (Etenkään, jos selailet naamakirjaa työajalla.) Voit tallentaa kiinnostavat linkit klikkaamalla linkin viereisestä pikku nuolesta ja valitsemalla "tallenna linkki". Tallennetut linkkisi löydät päävalikon alkupuolelta, suosikit-välilehden tallennetut-kohdasta.

8. Osallistu noloihin tapahtumiin kenenkään tietämättä

Ensi kuussa olisi Pallivahan Kauniit ja rohkeat -seuran vuosijuhla. Jos klikkaat Facebookissa osallistuvasi tapahtumaan, saat kuulla kuittailua asiasta viikkotolkulla. Jos haluat pysyä kärryillä ja saada esimerkiksi ilmoituksen, kun Kauniit ja rohkeat -seuran puheenjohtaja kirjoittaa jotain tapahtuman seinälle, klikkaa niinikään pienen nuolen kohdalta "tallenna tapahtuma". Löydät tallennetut tapahtumat samasta paikasta kuin tallennetut linkit. Eikä kukaan saa tietää.

Lähde: Buzzfeed

”Olen varma, että älykkyyden lasku näkyisi yhteiskunnassamme monella tavalla, jos se olisi totta”, Mensan psykologi sanoo.

Oletko sinäkin välillä miettinyt, että ai kauhea, miten nykyihmiset ovat niin tyhmiä?

Kukaan ei enää jaksa keskittyä sekuntia pidempää mihinkään, vaan kaikki pläräävät aivottomina puhelimiaan. Enää ei osata ajatella järjellä, ja populistiset öykkärit vievät tunteiden sokaisemaa kansaa kuin pässiä narussa. Kouluissakin homma ajautuu kohti takalistoa – eiväthän ne nykynuoret tiedä mistään mitään!

Siinä tapauksessa on ehkä voimaannuttavaa kuulla, että jotkut muutkin väittävät samoin. Tutkijoiden James R. Flynnin ja Michael Shayerin tuoreen tutkimuksen mukaan suomalaisten älykkyysosamäärä saattaa olla ihan oikeasti laskussa.

Tutkijoiden mukaan muutos ei ole vielä kovin suuri. Pitkällä tähtäimellä laskuvauhti alkaa kuitenkin huolestuttaa: jos se säilyy samana, suomalaisten älykkyysosamäärä heikkenisi seuraavan 30 vuoden aikana 7,49 pistettä. Eli siis melko paljon.

Mutta pitääkö tulos todella paikkansa? Tyhmenevätkö suomalaiset – ja tutkimuksen mukaan myös tanskalaiset sekä norjalaiset?

Kysyimme asiasta Suomen Mensa ry:n testaustoimintaa valvovalta psykologilta Marja-Leena Haavistolta. Haavisto on väitöstyötä tekevä tutkija. Mensassa hänen vastuullaan on älykkyystestaustoiminnan valvominen ja kehittäminen. Päivätyökseen hän vastaa kansainvälisten testien tuomisesta Suomeen ja suomalaisten testien kehittämisestä Hogrefe Psykologien Kustannuksessa.

– Flynnin ja Shayerin tutkimuksesta uutisoiminen Suomessa ilman kritiikkiä on ollut mielenkiintoista. Tutkimus on varsinkin Suomen kohdalta epäluotettavaa.

Plagiointia, vääristelyä ja hämäriä vertailuja

Haavistolla on näkemykselleen vakuuttavia perusteita. Pidempi katsaus tutkimukseen todellakin herättää useita kysymyksiä monestakin syystä. Ensinnäkin:

– Tutkimuksessa eri maita koskevia älykkyystutkimuksia verrataan kuin lintuja ja kaloja, että kumpi lentäisi pidemmälle, Haavisto toteaa.

Tutkimuksen Suomen tulevaa älykatoa perustellaan tutkimustuloksilla, jossa käsitellään ainoastaan varusmiesten tuloksia ja testeinä on ainoastaan heidän valinnoissaan käytettäviä älykkyystestejä. Tulokset eivät siis edusta koko kansaa.

”Tutkimuksessa eri maita koskevia älykkyystutkimuksia verrataan kuin lintuja ja kaloja.”

– Varusmiehet ovat suurimmaksi osaksi 18-vuotiaita miehiä. Se ei ole missään nimessä koko kansan ikäluokkia edustava otanta. Myös testejä voi kritisoida. Varusmiehiä testaavat testit sisältävät kielellisiä, matemaattisia ja kuvion täydentämiseen liittyviä pulmia. Erityisesti kielellisen osion tulokset ovat vuosien varrella heikentyneet. Epäilen sen johtuvan siitä, että kielelliset tehtävät saattavat olla osittain vanhentuneita kieliasultaan.

Tutkimuksen mukaan pohjoismaat typertyvät vuosi vuodelta, mutta samaan aikaan Yhdysvalloissa, Saksassa ja Hollannissa älykkyys näyttäisi yhä nousevan. Tämä johtuu Haaviston mukaan siitä, että näistä maista on vertailussa on käytetty testejä, joissa on huomioitu koko väestö: eri ikäryhmät, koulutus ja sukupuolijakauma.

– Myös Flynnin ja Shayerin mukaan Suomessa ja muissa Pohjoismaissa tällä tavalla tehtyjen vertailujen mukaan väestön älykkyystestien tulokset hyvin suurella todennäköisyydellä paranisivat, Haavisto kertoo.

Toisekseen tutkimuksessa käytetty Suomen aineisto herättää myös itsessään isoja epäilyksiä. Sen alkuperä on läpikotaisin hämärä.

Tutkijat Flynn ja Shayer eivät ole keränneet tutkimuksessaan vertailemiaan aineistoja itse. He vetävät johtopäätöksensä muiden tekemien tutkimusten avulla. Suomen kohdalla tutkijat viitataan Edward Duttonin ja Richard Lynnin (2013) tutkimukseen.

– Dutton sai tutkimuksesta viime vuonna Oulun yliopistolta plagiointipäätöksen. Tutkimuksessa käytetty data on peräisin Salla Koivusen pro gradu -työstä. Puolustusvoimat on vahvistanut, etteivät he ole antaneet tietoja Duttonille ja Lynnille. Tutkijat eivät ole voineet saada tuloksia siis muualta kuin Koivusen tutkimuksesta, Haavisto kertoo.

”Tutkijoiden ennustus älykkyyden laskusta perustuu keksittyihin tai vähintään väärillä keinoilla saatuihin laskelmiin.”

Kaiken päälle vaikuttaisi siltä, että Suomen kohdalla Flynnin ja Shayerin tutkimuksessa on ihan suoraan tekaistuja tuloksia. Duttonin ja Lynnin plagioimassa gradussa on tuloksia ainoastaan vuosilta 1988–2001.

– Flynnin ja Shaynerin tutkimuksen viimeinen tarkastelupiste on kuitenkin vuodelta 2009, mihin myös perustuu heidän laskelmansa älykkyyden laskusta. Tutkijoiden ennustus älykkyyden laskusta perustuu siis täysin keksittyyn tai vähintään väärillä keinoilla saatujen pistemäärien laskelmiin.

Idioluutio saa odottaa

Jätetään siis Flynnin ja Shayerin tutkimus sikseen. Voidaanko muiden tutkimusten perusteella sanoa, että suomalaiset tyhmentyvät?

– Siitä ei ole tutkimusnäyttöä, Haavisto sanoo.

– Enkä usko siihen muutenkaan. Olen varma, että älykkyyden lasku näkyisi yhteiskunnassamme monella tavalla, jos se olisi totta. Emme me pärjäisi Pisa-tutkimuksissa, jos se pitäisi paikkansa.

Mutta hei, viime aikoinahan menestys niissäkin on laskenut! Eikö sekään kerro siitä, että suomalaiset olisivat tyhmentyneet?

– Sanoisin, että Pisa-tutkimusten tulosten laskussa on pitkälti kyse koulujärjestelmien ja luokkakokojen muutoksesta. En usko, että lasku on älykkyydestä tai sen puutteesta johtuvaa.

”Olen varma, että älykkyyden lasku näkyisi yhteiskunnassamme monella tavalla, jos se olisi totta.”

Viime vuosina ihmiskunnan typertyminen on noussut tasaisin väliajoin puheenaiheeksi. Yksi syy on Donald Trumpin kaltaisten populistien valtaannousu, jota moni pitää todisteena älyn köyhtymisestä. Toinen syy piilee teknologiassa, joka myös Flynnin ja Shayerin tutkimuksen mukaan on yksi ihmisiä tyhmentävä tekijä.

Pelkoa älyn katoamisesta on käsitelty myös taiteessa. Esimerkiksi kulttimaineeseen noussut amerikkalaiselokuva Idioluutio (2006) kuvaa kammottavaa tulevaisuutta, jossa typerykset hallitsevat maailmaa ja äly on kadonnut yltäkylläisen laiskuuden jalkoihin. Vuonna 2016 leffan käsikirjoittaja Etan Cohen totesi tarinan olevan pelottavan lähellä todellisuutta.

Totuus on kuitenkin taidetta, mielikuvia ja mutua mielenkiintoisempaa. Edes Flynnin ja Shayerin tutkimuksen mukaan yhdysvaltalaiset eivät ole mihinkään tyhmentyneet – tai edes erityisemmin tyhmentymässä. Eikä Suomessakaan idioluutiosta ole syytä murehtia, sanoo Haavisto.

– En todellakaan olisi huolissani siitä, että suomalaiset muuttuvat tyhmiksi. Sen sijaan olen kyllä huolissani Flynnin ja Shayerin tutkimuksen luotettavuudesta.

Historiallinen draama Synkin hetki suhtautuu kritiikittä sankariinsa Winston Churchilliin.

Eletään vuoden 1940 toukokuuta ja toinen maailmansota riehuu Euroopassa. Englannissa ollaan tyytymättömiä pääministeri Neville Chamberlainiin. Hänen tilalleen valitaan Winston Churchill, jolla riittää vihollisia. Churchillillä on edessään mahdottomalta vaikuttava tehtävä: pysäyttää Hitlerin voittokulku.

Englantilainen ohjaaja Joe Wright muistetaan parhaiten loisteliaista pukudraamoistaan, kuten Keira Knightleyn tähdittämä Anna Karenina vuodelta 2012. Hänen uutuusdraamansa Synkin hetki tarjoaa sekin pienintä yksityiskohtaa myöten hiottua ajankuvaa.

Puvustaja Jacqueline Durran loihti myös Wrightin läpimurtoelokuvan, vuonna 2005 ilmestyneen Ylpeys ja ennakkoluulo -filmatisoinnin, häikäisevän puvustuksen. Churchillin aloittaessa pestinsä sota ei ollut tuhonnut Englannin kansantaloutta. Niinpä myös tavallisilla naisilla oli vielä varaa tyylikkäisiin asukokonaisuuksiin. Eniten vaivaa Durran on kuitenkin nähnyt Kristin Scott Thomasin näyttelemän Winstonin vaimon Clementine Churchillin tyyliin, jonka asua täydentää aina elegantti hattu tai hiuskoriste.

Pääroolia esittävällä Gary Oldmanilla oli työtä muuntautua Churchilliksi. Oldman on laiha, kun taas pääministeri oli virkaan astuessaan suorastaan muhkeassa kunnossa. Maskeeraaja Kazuhiro Tsuji onnistui taikomaan Oldmanille uskottavan kaksoisleuan. Yhdennäköisyyttä Churchillin kanssa Tsuji ei ole kuitenkaan tavoittanut. Oldman on Oldman, vain vanhempana ja tuhdimpana.

Elokuva pönkittää kuvaa Churchillistä suurmiehenä, sankarina, joka onnistui yksin pelastamaan Britannian – ja siinä sivussa koko Euroopan – Hitleriltä. Historiantutkimus suhtautuu Churchilliin kriittisemmin. Joidenkin näkemysten mukaan pääministeri ei ollut mikään nerokas strategi. Voitto saavutettiin pikemminkin Churchillistä huolimatta kuin hänen ansiostaan. 

Synkin hetki ***