Käytävän vieressä on turvallisempaa kuin ikkunapaikalla. Kuva: Shutterstock
Käytävän vieressä on turvallisempaa kuin ikkunapaikalla. Kuva: Shutterstock

Tiedätkö, mikä on turvallisin istumapaikka lentokoneessa?

Ensin hyviä uutisia lentopelkoisille: ilmaan nousee päivittäin noin 93 500 lentoa, joista lähes jokainen pääsee aina suunnitellusti ja turvallisesti päämääräänsä.

Ja silloinkin, jos jokin menee vikaan, voi matkustaja yleensä vaikuttaa omiin selviytymismahdollisuuksiinsa.

Tärkeintä on päästä mahdollisimman nopeasti ulos lentokoneen hylystä. Siksi etenkin istumapaikalla, hätäuloskäynnin sijainnilla ja vaatetuksella on merkitystä.

1. Istumapaikka

Valitse istumapaikkasi mahdollisimman läheltä hätäuloskäyntiä. Käytäväpaikka on turvallisempi kuin ikkunapaikka.

Istumapaikka kannattaa valita koneen takaosasta. Väitetään, että koneen takaosassa istuvilla on peräti 40 prosenttia suurempi todennäköisyys selvitä lento-onnettomuudesta kuin koneen etuosassa istuvilla.

Eli lentokoneen turvallisin istuinpaikka on taaimmaista hätäuloskäyntiä lähinnä oleva käytävänvieruspaikka.

2. Vaatetus

Edessä häämöttävä lämmin matkakohde saattaa houkutella pukeutumaan kevyesti ja sujauttamaan jalkaan sandaalit. Lennolle kannattaa kuitenkin pukeutua pitkähihaiseen paitaan, pitkiin housuihin ja matalakorkoisiin nauhakenkiin. Takkia kannattaa pitää sylissä, jolloin sen saa hätätilanteessa nopeasti ylle.

Peittävät vaatteet auttavat elimistöä pysymään lämpimänä, ja ne suojaavat ihoa erilaisilta vaurioilta ja palovammoilta.

Älä pue yllesi helposti syttyviä materiaaleja, vaan suosi puuvillaa tai villaa.

3. Käytä turvavyötä

Turvavyö kannattaa pitää kiinni nukkuessakin. Tarkista myös, että vyösi on riittävän tiukalla.

Älä vedä turvavyötä vatsan ympärille, jotta törmäysvoima ei vahingoittaisi sisäelimiäsi onnettomuudessa. Ujuta vyö lantiolle, sillä lantio kestää paremmin törmäyksen aiheuttaman iskun.

4. Varaudu

Ennen ilmaannousua laske penkkiriveistä, mikä hätäuloskäynneistä on lähimpänä sinua. Kokeile, löydätkö pelastusliivin penkin alta, ja opettele avaamaan turvavyö ilman, että sinun tarvitsee katsoa sitä.

5. Mene oikeaan asentoon

Jos lentokone putoaa tai tekee hätälaskun, nojaudu istuimellasi niin eteen kuin mahdollista. Paina jalat lattiaan lähelle istuintasi. Paina pää alas kohti polvia, ja paina aseta vahvempi kätesi takaraivollesi. Laita toinen kätesi vahvemman kätesi päälle. Päälimmäisen käden tehtävä on suojata vahvempaa kättä, jotta se pysyy toimintakuntoisena.

6. Poistu koneesta niin nopeasti kuin mahdollista

Kun evakuointikäsky annetaan, on koneesta poistuttava niin nopeasti kuin  mahdollista. Sekunnit voivat ratkaista selviytymisen. Juokse lähimmälle hätäuloskäynnille ja hyppää hätäliukua pitkin alas. Juokse kauas koneesta räjähdysvaaran vuoksi.

7. Älä täytä pelastusliiviä lentokoneessa

Älä koskaan täytä pelastusliiviä lentokoneen sisäpuolella. Se hidastaa liikkumista ahtaassa koneessa. Jos lentokone täyttyy vedellä, täytetty pelastusliivi nostaa matkustajan koneen kattoon, jolloin on mahdotonta uida ulos hätäuloskäynnistä.

Omia selviytymistaitojaan voi käydä testaamassa ja kehittämässä myös lento-onnettomuuskurssilla.

British Airwaysin noin 170 euroa maksavalla puolen päivän mittaisella kurssilla tehdään hätälasku Boeing 737 -lentosimulaattorilla ja nautiskellaan sen jälkeen teetä ja keksejä. Sopii ainakin makaabereista huveista kiinnostuneille.

Lähteet: British Airways, Mashable, Wikihow

Lue myös:

Kuulutko tietämättäsi heihin? Nämä ovat vihatuimmat lentomatkustajatyypit

Lentäminen muuttuu: köyhille kidutuspenkit, rikkaille luksussviitit

Uskaltaako Malaysian Airlinesilla lentää? Tilastotieteilijä vastaa

Nanna Karalahti ei vielä keväällä uskonut, että hän ja Jere pystyvät jatkamaan avioliittoaan. Hän kertoo ajatuksistaan Radio Aallon haastattelussa.

Nanna Karalahti kertoo Radio Aallon haastattelussa hänen ja ex-jääkiekkoilija Jere Karalahden, aviokriisin taustoista. Pari erosi keväällä, mutta palasi yhteen loppukesästä. Nanna näkee omassa toiminnassaan asioita, jotka vaikuttivat eroon.

”Olen aina ollut tosi vaativa.”

– Mä vaadin tosi paljon. Halusin Jeren kehittyvän reippaammin siitä vanhasta Jerestä tähän uuteen Jereen, joka on itsetutkiskelevampi. Olen aina ollut tosi vaativa parisuhteissa tietyllä tavalla, Nanna kertoo.

Blogissaan Nanna kertoi aikaisemmin, että aviokriisiin vaikutti myös rankka vauva-arki ja sekä hänen että Jeren vahvat egot. Nyt Nanna sanoo, ettei olisi uskonut, että parilla olisi tulevaisuutta muuten kuin Jax-pojan vanhempina.

– En olisi uskonut, että me palataan yhteen – en missään nimessä. Kyllä ero oli tietyllä tavalla lopullinen päätös, Nanna sanoo radiohaastattelussa.

Toisin kuitenkin kävi. Asiat alkoivat muuttua siinä vaiheessa, kun Nanna luovutti.

”Paras keino on luopua niistä listoista, miten asioiden pitäisi mennä.”

– Puhun armollisesta itsekurista eli luovuttamisesta. Jos joku asia ei toimi, paras keino on riisua kaikki ne huolet ja murheet. Luopua niistä listoista, miten asioiden pitäisi mennä. Kun murrat koko paletin, on paljon helpompi lähteä rakentamaan tyhjältä pöydältä. Luovuttaminen oli parasta, mitä meille kävi, Nanna miettii.

Aikaisemmin Nanna kertoi blogissaan myös, että he antavat Jeren kanssa toistensa olla nyt sellaisia kuin ovat.

– Onneksi olemme nyt toistemme puolella täysin alasti. Ihana olla oma itseni ja samalla antaa toisen olla. Kaikilla on hyvä olla, ja se heijastuu siihen kaikkein tärkeimpään eli meidän poikaan.

Me Naiset ja Radio Aalto kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

 

Tuottajamoguli Harvey Weinsteinin sikailuja seurannut somekampanja ravisuttaa Suomessa saakka.

Tasan vuosi sitten uskoni ihmisiin oli vähissä. Julkisuuteen oli juuri päätynyt video, jossa Yhdysvaltojen presidenttiehdokas Donald Trump, 71, kehuskeli suudelleensa, kourineensa ja yrittäneensä harrastaa seksiä vastentahtoisten naisten kanssa. ”Kun olet tähti, he antavat tehdä sen.”

Presidentiksi oli änkeämässä mies, joka kohteli naisia kuin kertakäyttömukia. Tarrasi kiinni, viskasi rutattuna menemään – ja otti taas uuden käsittelyynsä. Ja sitten tämä hahmo valittiin johtamaan vapaata maailmaa. Koska Trump nyt on Trump.  Vitsi, vitsi. 

Tässä valossa elokuvatuottaja Harvey Weinsteinin, 65, ahdisteluvyyhdin paljastuminen ei vielä viikko sitten juuri hätkäyttänyt. Silloin New York Times -lehti raportoi, että Weinstein oli vuosikymmenten aikana ahdistellut useita näyttelijöitä ja naispuoleisia työntekijöitään. Nyt koko ajan kasvava naisjoukko syyttää Harvey Weinsteinia seksuaalisesta ahdistelusta ja jopa raiskauksista.

”Aikakausi, jossa silmät ummistetaan seksuaalisesti hyökkäävältä käytökseltä, on ohi. ”

Tällä kertaa asiaan reagoitiin. Muun muassa Oscar-akatemia oli yllättävän vikkelä liikkeissään ja erotti Weinsteinin.

– Elokuvateollisuuden aikakausi, jossa silmät ummistetaan seksuaalisesti hyökkäävältä käytökseltä ja työpaikka-ahdistelulta, on ohi. Kyseessä on äärimmäisen vakava ongelma, jolle ei ole sijaa yhteisössämme, akatemian tiedotteessa julistettiin. 

Näyttelijä Alyssa Milano, 44, pisti paremmaksi.  Hän kehotti twiitissään, että kaikki seksuaalisen häirinnän ja väkivallan kohteeksi joutuneet kirjoittaisivat ”Minä myös” statukseensa, jotta ihmiset käsittäisivät, kuinka suuri ongelma on.

Ja kansahan kirjoitti. Veikkaanpa, että useimman Facebookin käyttäjän silmille on jo napsahtanut tuo teksti. Uudestaan ja uudestaan. Seksuaalinen häirintä todella on muuttunut näkyväksi ympäri maailmaa päivitys päivitykseltä.

Jos toisten ihmisten kunnioittaminen, hyvät käytöstavat tai ihan vain perusinhimillisyys eivät ole riittävän painavia syitä itsensä hillitsemiseen, ehkä somen pelko ajaa saman asian?

Niin näkyväksi, että ehkä toimintaympäristön muuttuminen alkaa pikkuhiljaa iskostua myös kähmijädinosaurusten kaaleihin. Tänä digitaalisuuden aikana suljettujen ovien takana tapahtuvat asiat eivät välttämättä enää jää sinne. Ahdistellut uskaltavat puhua – ja heidän äänensä myös kuuluu.

Jos toisten ihmisten kunnioittaminen, hyvät käytöstavat tai ihan vain perusinhimillisyys eivät ole riittävän painavia syitä itsensä hillitsemiseen, ehkä somen pelko ajaa saman asian?

Kiitos digiloikka, olet yllättävän hyvä!