Käytävän vieressä on turvallisempaa kuin ikkunapaikalla. Kuva: Shutterstock
Käytävän vieressä on turvallisempaa kuin ikkunapaikalla. Kuva: Shutterstock

Tiedätkö, mikä on turvallisin istumapaikka lentokoneessa?

Ensin hyviä uutisia lentopelkoisille: ilmaan nousee päivittäin noin 93 500 lentoa, joista lähes jokainen pääsee aina suunnitellusti ja turvallisesti päämääräänsä.

Ja silloinkin, jos jokin menee vikaan, voi matkustaja yleensä vaikuttaa omiin selviytymismahdollisuuksiinsa.

Tärkeintä on päästä mahdollisimman nopeasti ulos lentokoneen hylystä. Siksi etenkin istumapaikalla, hätäuloskäynnin sijainnilla ja vaatetuksella on merkitystä.

1. Istumapaikka

Valitse istumapaikkasi mahdollisimman läheltä hätäuloskäyntiä. Käytäväpaikka on turvallisempi kuin ikkunapaikka.

Istumapaikka kannattaa valita koneen takaosasta. Väitetään, että koneen takaosassa istuvilla on peräti 40 prosenttia suurempi todennäköisyys selvitä lento-onnettomuudesta kuin koneen etuosassa istuvilla.

Eli lentokoneen turvallisin istuinpaikka on taaimmaista hätäuloskäyntiä lähinnä oleva käytävänvieruspaikka.

2. Vaatetus

Edessä häämöttävä lämmin matkakohde saattaa houkutella pukeutumaan kevyesti ja sujauttamaan jalkaan sandaalit. Lennolle kannattaa kuitenkin pukeutua pitkähihaiseen paitaan, pitkiin housuihin ja matalakorkoisiin nauhakenkiin. Takkia kannattaa pitää sylissä, jolloin sen saa hätätilanteessa nopeasti ylle.

Peittävät vaatteet auttavat elimistöä pysymään lämpimänä, ja ne suojaavat ihoa erilaisilta vaurioilta ja palovammoilta.

Älä pue yllesi helposti syttyviä materiaaleja, vaan suosi puuvillaa tai villaa.

3. Käytä turvavyötä

Turvavyö kannattaa pitää kiinni nukkuessakin. Tarkista myös, että vyösi on riittävän tiukalla.

Älä vedä turvavyötä vatsan ympärille, jotta törmäysvoima ei vahingoittaisi sisäelimiäsi onnettomuudessa. Ujuta vyö lantiolle, sillä lantio kestää paremmin törmäyksen aiheuttaman iskun.

4. Varaudu

Ennen ilmaannousua laske penkkiriveistä, mikä hätäuloskäynneistä on lähimpänä sinua. Kokeile, löydätkö pelastusliivin penkin alta, ja opettele avaamaan turvavyö ilman, että sinun tarvitsee katsoa sitä.

5. Mene oikeaan asentoon

Jos lentokone putoaa tai tekee hätälaskun, nojaudu istuimellasi niin eteen kuin mahdollista. Paina jalat lattiaan lähelle istuintasi. Paina pää alas kohti polvia, ja paina aseta vahvempi kätesi takaraivollesi. Laita toinen kätesi vahvemman kätesi päälle. Päälimmäisen käden tehtävä on suojata vahvempaa kättä, jotta se pysyy toimintakuntoisena.

6. Poistu koneesta niin nopeasti kuin mahdollista

Kun evakuointikäsky annetaan, on koneesta poistuttava niin nopeasti kuin  mahdollista. Sekunnit voivat ratkaista selviytymisen. Juokse lähimmälle hätäuloskäynnille ja hyppää hätäliukua pitkin alas. Juokse kauas koneesta räjähdysvaaran vuoksi.

7. Älä täytä pelastusliiviä lentokoneessa

Älä koskaan täytä pelastusliiviä lentokoneen sisäpuolella. Se hidastaa liikkumista ahtaassa koneessa. Jos lentokone täyttyy vedellä, täytetty pelastusliivi nostaa matkustajan koneen kattoon, jolloin on mahdotonta uida ulos hätäuloskäynnistä.

Omia selviytymistaitojaan voi käydä testaamassa ja kehittämässä myös lento-onnettomuuskurssilla.

British Airwaysin noin 170 euroa maksavalla puolen päivän mittaisella kurssilla tehdään hätälasku Boeing 737 -lentosimulaattorilla ja nautiskellaan sen jälkeen teetä ja keksejä. Sopii ainakin makaabereista huveista kiinnostuneille.

Lähteet: British Airways, Mashable, Wikihow

Lue myös:

Kuulutko tietämättäsi heihin? Nämä ovat vihatuimmat lentomatkustajatyypit

Lentäminen muuttuu: köyhille kidutuspenkit, rikkaille luksussviitit

Uskaltaako Malaysian Airlinesilla lentää? Tilastotieteilijä vastaa

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

KAKSONEN

Pidä silmät auki. Päivä on täynnä kiinnostavia tapahtumia ja ihmisiä. Saat uutta potkua paikallaan junnaavaan projektiin.

 

RAPU

Ole valmis muutoksiin. Pidä kiinni budjetista, sillä ylimääräinen rahanmeno ei tiedä hyvää. Älä kerää lisää stressinaiheita.

 

LEIJONA

Pidä impulssisi hallinnassa. Tunnepitoinen keskustelu saattaa karata käsistä nopeasti tänään. Tarvitset aikaa itsellesi.

 

NEITSYT

Älä johda ketään harhaan. Pidä huolta siitä, että sanasi ymmärretään oikein. Onni potkii sinua tänään moneen otteeseen.

 

VAAKA

Älä ota tarpeettomia riskejä. Odota tasaisempaa hetkeä uusia juttuja kokeillaksesi. Toistaiseksi kannattaa pelata varman päälle.

 

SKORPIONI

Hoida väärinkäsitykset kuntoon niin pian kuin mahdollista. Älä jätä puolitiehen mitään. Määrätietoisuutesi avaa ovia tänään.

 

JOUSIMIES

Vaihda maisemaa. Tarvitset uusia tuulia inspiraatiota saadaksesi. On hyvä hetki tutustua ihmisiin ja solmia kiinnostavia kontakteja.

 

KAURIS

Avaa silmäsi ja testaa jotain uutta. Erityisesti raha-asioissa kannattaa olla avoin vaihtoehdoille. Ratkaisu löytyy yllättävältä taholta.

 

VESIMIES

Tarvitset lisäenergiaa. Motivoi itsesi liikkeelle, sillä päivä on täynnä haasteita. Kaikki ei suju tänään odotustesi mukaan.

 

KALAT

Kodin ja perheen asiat menevät kaiken muun edelle. On aika puhua läheisesi kanssa tulevaisuudesta. Ilmassa on romantiikkaa.

 

OINAS

Keskity muiden auttamiseen. Lähipiirissäsi on ihminen, joka kaipaa sinua lähelleen. Seuraa vaistoasi, joka ei jätä sinua pulaan.

 

HÄRKÄ

Pidä kiinni sovituista jutuista. Tärkeintä on tänään huolellisesti laadittu suunnitelma. Pyydä apua tarpeen vaatiessa.

 

Rahan takia voi jäädä jumiin työhön, jota ei oikeastaan haluaisi edes tehdä. Ekonomi Maria Paassola vaihtoi työpaikkaa, vaikka vuosiansiot romahtivat kymppitonneilla.

Minä en kuulu tähän joukkoon”, Maria Paassola, 36, ajatteli reilu kolmisen vuotta sitten. Hän pyöräili aamuisin roskalavalta ongitulla pyörällään halliin, johon oli parkkeerattu bemareita, audeja ja volvoja. Hän vastasi kahden yrityksen markkinoinnista ja viestinnästä, istui johtoryhmässä ja luki yökolmelta työsähköposteja. Maria teki paljon töitä ja sai tuloksia aikaiseksi. Paperilla työ oli jokaisen ekonomin unelma: paljon vastuuta, kunnon palkka ja hyvä status.

Opiskellessaan kauppatieteitä Maria oli työskennellyt pankissa ja suunnitellut sen jälkeen muun muassa digitaalista viestintää. Viimeisimpään työhönsä hän oli päässyt äitiyslomansa päätteeksi. Vähitellen hänelle valkeni, että yrityksen toimintakulttuuri oli kova eikä työntekijöitä kohdeltu aina reilusti.

– Aloin miettiä, että jos jään tänne pidemmäksi aikaa, opin paikan tavat ja maailmankuvan. Minusta tulee yhtä kova ja kylmä, Maria sanoo.

Kun kehitysyhteistyötä tekevä hyväntekeväisyysjärjestö World Vision etsi markkinointipäällikköä, Maria päätti hakea pestiä. Hän sai työn – sekä kymppitonnien palkanalennuksen.

Palkkakuopan vastakohta

Sairaanhoitajien, lastentarhanopettajien ja monien muiden naisvaltaisten alojen kohdalla puhumme palkkakuopista: työ on vaativaa, mutta palkka vaatimaton. Tämä on yhteiskunnallinen ongelma, josta on puhuttu viime aikoina paljon.

Hänen kohdallaan työpaikan vaihtaminen tarkoitti todellista syöksyä alas palkkatornista.

Päinvastainen ja vähemmän puhuttu ongelma on niin sanottu palkkatorni. Siinä ihminen on rakentanut ympärilleen kultaisen häkin: hän ei uskalla tai halua vaihtaa työtään toiseen pelätessään palkkatason putoamista.

Työterveyslaitoksen tutkimuksen mukaan työssä tylsistyminen eli boreout voi aiheuttaa samanlaisia oireita kuin burnout: uupumista ja stressiä. Jos kuitenkin on rakentanut elämänsä tietyn elintason mukaan, siitä voi olla vaikea luopua.

Tätä myös Maria joutui pohtimaan irtisanoutuessaan entisestä työstään ja siirtyessään järjestöpuolelle: hänen kohdallaan työpaikan vaihtaminen tarkoitti todellista syöksyä alas palkkatornista, sillä yritykset olisivat valmiita maksamaan hänen osaamisestaan helposti jopa 25 000–30 000 euroa vuodessa nykyistä enemmän.

– Summa on valtava, käytännössä monen suomalaisen vuosipalkka, Maria sanoo.

Hän pohti urasiirtoaan pitkään. Palkan lisäksi mietitytti, kelpaisiko hän enää takaisin bisnespuolelle, jos mielisi sinne takaisin. Tuhoaako päätös hänen uransa? Lopulta irtisanoutuminen oli kuitenkin helppoa.

”Olen yrittäjän lapsena tottunut tekemään kovasti töitä.”

– Olen yrittäjän lapsena tottunut tekemään kovasti töitä. Opiskeluajoista lähtien olen pyrkinyt sijoittamaan edes pienen siivun palkastani. Silti halusin käyttää ammattitaitoani työssä, jonka tarkoitusta en joutuisi jatkuvasti kyseenalaistamaan.

Jo opiskellessaan kauppatieteitä Maria oli salaa unelmoinut maailman parantamisesta. Päästessään keräämään varoja World Visionin kehitysyhteistyöhankkeiden rahoittamiseksi hän tunsi tekevänsä juuri sitä. Etenkin työmatkat Keniaan tai Kambozaan muistuttavat Mariaa siitä, miten yltäkylläistä elämää Suomessa vietetään ihan peruspalkallakin.

– Arki on arkea järjestötyössäkin, mutta Excelin pyörittämistä jaksaa paljon paremmin, kun muistaa, keitä varten sitä teen.

Taloudenpito ja ystäväpiiri uusiksi

Mitä palkan laskeminen sitten käytännössä tarkoitti kahden aikuisen ja yhden alle kouluikäisen lapsen perheelle? Sitä, että rahankäyttöä pitää miettiä nyt paljon enemmän.

– Jos esimerkiksi tässä kuussa haluan ostaa uuden kevättakin, minulla ei ole välttämättä varaa ostaa muuta ylimääräistä, Maria kertoo.

Perheellä ei ole mahdollista harrastaa, matkustaa tai tehdä hankintoja rahanmenosta välittämättä. Monelle siinä ei olekaan mitään kummallista, mutta kun opiskelukavereilla ja ystävillä on tietty elintaso, omaa elämäänsä vertaa helposti heihin.

Ystäväpiiri onkin mennyt osittain uusiksi työpaikanvaihdon myötä.

– On totta, että emme voi saada asioita, jotka ovat monelle samassa ammatissa työskentelevälle ikätoverille täysin mahdollisia, kuten ylellisiä Lapin-lomia tai omakotitaloa.

Ystäväpiiri onkin mennyt osittain uusiksi työpaikanvaihdon myötä. Toisaalta Maria ei osaa sanoa, mikä johtuu töistä, mikä ihan vain lapsiperhearjesta.

Päätöstä pienempipalkkaiseen ja mielekkäämpään työhön vaihtamiseen on helpottanut se, että Marian mies on tehnyt niin ikään omien arvojensa mukaisia uravalintoja. Lentäjämies työskentelee pienessä lentoyhtiössä, joka kuljettaa esimerkiksi elinsiirtojen elimiä ja keskosia sairaalahoitoon Helsinkiin. Isossa yrityksessä lentämällä kuukausipalkka voisi olla jopa kymppitonnin luokkaa, nyt se jää kauas siitä.

Molemmat pyrkivät suhtautumaan arjen valintoihin minimalistisesti: ihan kaikkea ei tarvitsekaan omistaa, ja jokaiseen rientoon ei tarvitse päästä.

Eroon elämysmyllystä

Headhuntterit soittelevat silloin tällöin Marialle ja tarjoavat töitä, joista saisi jopa tuplapalkan nykyiseen verrattuna. Joka kerta hän joutuu perustelemaan itselleen, miksi ei ota tarjousta vastaan.

Mitä pienemmällä palkalla sitten saa? Arjen väljyyttä, mielenkiintoisia projekteja ja sitä, että saa tehdä työnsä itse määrittelemässä paikassa ja aikataulussa. Moni Mariankin ekonomituttava tekee 50–60-tuntista työviikkoa. Sitten vapaa-ajallekin pitää järjestää maksimaalinen elämysmylly, jotta työstä saisi kunnolla irrottauduttua.

”Viisivuotiaan kanssa on mahtavaa viettää kiireetöntä aikaa.”

– Muistan esimerkiksi elävästi yhden illan edellisessä työpaikassa, kun olin iltaseitsemältä viemässä sairasta lastani lääkäriin. Odotushuoneessa sain kiireisen työpuhelun. Yritä siinä sitten sanoa yksivuotiaalle, että äidillä on tässä nyt näitä tärkeitä asioita hoidettavana, Maria kertoo.

Enää tällaisia tilanteita ei juuri tule vastaan. Perheen lapsi menee ensi syksynä eskariin, ja viimeisen vuoden ajan Maria on tehnyt nelipäiväistä viikkoa, jotta voisi käyttää viimeiset yhteiset vapaat perjantait lapsensa kanssa.

– Viisivuotiaan kanssa on mahtavaa viettää kiireetöntä aikaa. Käymme esimerkiksi Ateneumissa ja keskustelemme siitä, mitä Haavoittuneelle enkelille on sattunut.

Tällaisia juttuhetkiä ei pysty rahalla ostamaan.