Vetkuttelu houkuttaa, mutta pitemmän päälle vain ahdistaa. Kuva: Shutterstock
Vetkuttelu houkuttaa, mutta pitemmän päälle vain ahdistaa. Kuva: Shutterstock

Asioiden jatkuva lykkääminen on huono homma, sillä keskeneräiset jutut aiheuttavat jäytävää stressiä.

Pitäisi siivota varasto, kirjoittaa kummilapselle, nähdä vanhoja koulukavereita... Ihan just tai ainakin ensi viikolla.

Pöh, hoida hommat ja pitkään vetkuttamasi asiat heti – ja relaa.

1.  Ota hokemat käyttöön. Tee päätös, äläkä jätä hetkeäkään tilaa epäröinnille. Sen sijaan iskosta saman tien määrätietoisuutta puhkuva mantra päähäsi: Kyllä, juuri nyt on loistava hetki järjestää asia.

2. Ota ensimmäinen askel. Odottaako sinua kymmenittäin lukemattomia meilejä? Istu ensin alas ja avaa kone. Tadaa, vaikein on jo ohi!

3. Liimalaput! Älä anna asian unohtua. Jätä itsellesi muistilappuja  tai kännykkään ajastettu hälytys.

4. Väliaikasuklaa. Pilko suuret urakat palasiksi ja etene etappi kerrallaan. Järjestä yksi sotkuinen laatikko. Soita ensimmäinen kolmesta puhelusta. Muista myös palkita itsesi ajoittain saavutuksistasi.

5. Konkretiaa kehiin. Lyö ajankohdat oikeasti lukkoon. Kahvitreffit "joku päivä" ei ole sama kuin "neljältä ensi tiistaina".

6. Tee päätöksistäsi julkisia. Lupausta salikortin hankkimisesta on jo paljon vaikeampi rikkoa, jos koko kaveripiirisi tietää siitä.

7. Pyydä apua. Syyssiivous sujuu paljon hauskemmin, kun saat nakitettua itsellesi mieluista seuraa.

Lähteet: La Solution Est En Vous, Fast Company

Lue myös:

Laiskottaako? Nämä asiat tehokkaat tekevät päivittäin

Näin saat lisää tehoa työpäivään

Pyhimyksenä tunnettu Mikko Kuoppala, 36, ahdistuu tilanteissa, joissa ympärillä on paljon vieraita ihmisiä, joiden kanssa pitäisi small talkata.

Pyhimyksenä tunnettu Mikko Kuoppala, 36, oli varsinkin uransa alussa niin sisäänpäinkääntynyt, että räppäsi lavalla selkä yleisöön päin.

– Vaimokin on sanonut, että olen haastavin hänen tuntemistaan ihmisistä, mutta toisaalta minun kanssani ei ole kuulemma koskaan tylsää.

Mikko on yksi tämän syksyn Vain elämää -tähdistä. Ennen kuvausten alkamista uran alkuajoilta tutut tuntemukset ja jännitys nousivat pintaan.

– Ahdistus tai jännitys eivät liity enää esiintymiseen, vaan ennemmin uusiin sosiaalisiin tilanteisiin. Minulle isot tilaisuudet, joissa pitää moikkailla puolituntemattomia ihmisiä ja käyttäytyä tiettyjen sosiaalisten normien mukaisesti ovat ahdistavia, päivätyönään levy-yhtiön tuotantopäällikkönä työskentelevä Mikko selvittää.

Nuoruudessa ahdistuskohtaukset tuntuivat fyysisinä. Pahimmillaan Mikko pelkäsi saavansa sydänkohtauksen.

– Yritin rauhoittaa mieltä, mutta en saanut fyysisiä oireita kuriin.

Myöhemmin kivikasvoisuudesta ja introverttiydestä on tullut Pyhimyksen tavaramerkkejä. Mikko on pystynyt pysymään tinkimättömänä siinä, että hän pyrkii aina olemaan oma itsensä, vaikka ympäristö asettaisi paineita olla sosiaalinen ja hymyilevä.

– En ole lähtenyt tekemään kaupallista menestyäkseni, enkä esittelemään lavalla itseäni. Kerron tarinoita.

Mies arvelee, että introverttiydestä ei ole ollut läheisimmissä ihmissuhteissa haittaa.

– Olen hyvä ihmistuntija, ja tunnistan kyllä ihmiset, joiden kanssa voin olla oma itseni.

Millainen oli Mikon lapsuus helsinkiläisessä lähiössä? Miten Mikko selätti ahdistuksensa ja miten hän hallitsee sitä nykyään? Mitä Mikko ajattelee isyydestä? Lue Mikon haastattelu kokonaisuudessaan tämän linkin kautta. Voit lukea jutun myös Me Naisten uusimmasta numerosta 38/2018. Tuoreen digilehden voit lukea täältä.

Tilaajille
"Ahdistus tai jännitys eivät liity enää esiintymiseen, vaan ennemmin uusiin sosiaalisiin tilanteisiin", Mikko Kuoppala eli Pyhimys kertoo.
"Ahdistus tai jännitys eivät liity enää esiintymiseen, vaan ennemmin uusiin sosiaalisiin tilanteisiin", Mikko Kuoppala eli Pyhimys kertoo.

Räppäri Pyhimys eli Mikko Kuoppala on niin introvertti, että esiintyi uransa alussa selkä yleisöön päin. – Tiedän, että minua tulkitaan väärin. Mutta ei  kenelläkään ole velvollisuutta olla muuta kuin oma itsensä.

Lava on backstagelta katsottuna niin lähellä, mutta samalla niin kaukana. Tästä hetkestä 25-vuotias Mikko Kuoppala, Suomen rap-piirien nouseva lupaus Pyhimys, on haaveillut alakouluikäisestä saakka. Että joku tulisi kuuntelemaan hänen kappaleitaan. Jollain tasolla Mikko ei ole...