Ei tule aattoähkyä, kun lastaa lautaselle vähän vähemmän kinkkua ja enemmän salaattia. Kuva: Sanoma-arkisto.
Ei tule aattoähkyä, kun lastaa lautaselle vähän vähemmän kinkkua ja enemmän salaattia. Kuva: Sanoma-arkisto.

Ravitsemusterapeutti vinkkaa, millä taktiikalla joulupöydässä kannattaa nautiskella.

Joulu! Nyt saa nauttia kunnolla ruoasta! Mutta, äh. Ähky ei inspiroi, eikä uuden vuoden jälkeen jaksaisi ryhtyä ihmedieeteille. Kuinka turvonneen olemuksen ja painonnousun voi välttää?

Personal trainer ja laillistettu ravitsemusterapeutti Petteri Lindblad jakoi omat neuvonsa joulupöytään. Näitä noudattamalla tortuista ja kinkuista voi nauttia hyvillä mielin – ilman jättiähkyä. 

1. Kunnioita perinteisiä. 

”Perusjouluruoka on joulupöydässä hyvä valinta. Esimerkiksi laatikot, leivät ja rosolli ovat kaikki terveellisemmästä päästä.”

2. Rajoita suklaata. 

”Jos jotain lähtisin jouluruuista rajoittamaan, se olisi suklaa. Monella homma menee överiksi juuri suklaan kohdalla, koska konvehteja on helppo mättää suuria määriä telkun edessä makoillessa. Tietenkin suklaata saa syödä, kunhan tarkkailee vähän määrää.” 

3. Muista lautasmalli. 

”Jouluruoka on usein vahvasti proteiini- ja hiilihydraattipitoista. Kasvikset ovat hyvä vaihtoehto, jos ei halua turvonnutta oloa. Jos ruokaa vetää perinteisen lautasmallin mukaan, annoksessa on automaattisesti puolet kasviksia. Se on hyvä lähestymistapa joulupöytään.”  

4. Ennen kuin santsaat, mieti. 

”Yleensä ihmisillä alkaa syömisen kanssa mennä pipariksi siinä vaiheessa, kun ei mieti, mitä tekee. Jokaisen uuden ruokakierroksen kohdalla kannattaa pohtia, mitä on tekemässä ja lisääkö loputon mättäminen jouluun jotain arvoa. Niin sanottu tietoinen syöminen on hyvä pitää mielessä myös juhlaruokaa vetäessä. Syöminen tulisi lopettaa siinä vaiheessa, kun on kylläinen.” 

5. Nauti alkoholia kohtuudella. 

”On tosi huono kombo yhdistää mässäily ja runsas määrä alkoholia. Terveyden kannalta on tietenkin vielä haitallisempaa vetää paljon viinaa, kun syödä paljon.” 

6. Älä unohda liikuntaa. 

”Kannattaa funtsia, voisiko joulunakin vähän liikkua. Sen ei tarvitse olla mitään himolenkkeilyä tai kovaa punttitreeniä. Kevyt kävelylenkkikin auttaa, jos haluaa edistää painon palautumista.” 

7. Älä stressaa. 

”Joulu on vain kerran vuodessa! On ihan ok syödä parin päivän ajan vähän enemmän. Kunhan joulu ei jää päälle ja toistu joka viikonloppu.”

Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia.  Kuva: Yle kuvapalvelu
Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia. Kuva: Yle kuvapalvelu

Charlotte Lindroosin uudessa dokumentissa seurataan Miaa ja Jenniä. Kokevatko he  tehneensä oikean ratkaisun luovuttuaan lapsistaan?

IS TV-LEHTI: Kahden suomalaisen naisen tarinat avaavat sitä syvyyttä, johon päihderiippuvaisuus ja masennus uhkaavat pudottaa, vaikka vuosien jälkeen jo näyttäisi paremmalta. Molemmat, Mia ja Jenni, ovat joutuneet luopumaan lapsistaan, ja se on jättänyt syvän jäljen.

Charlotte Lindroosin uudessa dokumentissa lapset eivät ole estradilla, mutta heihin liittyy se, kuinka nousu synkästä kuilusta on kummankin naisen kohdalla tapahtunut. Toki katsotaan myös syihin, miksi kuiluun on kompastuttu: amfetamiini, heroiini, itsetuhoisuus, masennus, rikkonaiset perheet.

Esimerkiksi Mialla, joka kuvailee heroiinia suureksi rakkaudekseen, on muistoja, joissa hän tyttösenä meni kertomaan baariin äidille ja isäpuolelle itkevästä pikkusiskosta. Isäpuoli kantoi raivostuneena kotiin tukasta roikottaen.

Jenni taas masentui lapsensa syntymän jälkeen, eikä osaa pitää haluamallaan tavalla yhteyttä nyt jo murrosikäiseen tyttäreensä. Hän pelkää, mitä tälle on äidistä kerrottu. Koiraa hellivällä Jennillä on kuitenkin unelmia liittyen lapsiin, ja ne auttavat jaksamaan.

Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia. Kun on kokenut huumepumpulin, on merkityksellisten tunteiden löytäminen perusasioista hankalaa ja erilaista mutta täysin pakollista.

Kokevatko Mia ja Jenni tehneensä oikean ratkaisun luovuttuaan lapsistaan? Hyvin valittu musiikki syventää toivon tunnelmaa mutta muistuttaa myös elämän arvaamattomuudesta.

Docstop: Piikki sydämessä, TV1 ti klo 20.00

Kapellimestari ja säveltäjä Esa-Pekka Salonen ja Jane-vaimo ehtivät olla yhdessä lähes 27 vuotta.

Lontoon filharmonisen orkesterin ylikapellimestari Esa-Pekka Salonen, 59, ja hänen vaimonsa Jane eroavat, kertoo Iltalehti.

Lehden mukaan avioeroa on hakenut Jane Salonen, joka on jättänyt avioerohakemuksen Los Angelesissa sijaitsevalle oikeustalolle kesäkuussa 2017.

Salonen on yksi kansainvälisesti tunnetuimmista suomalaisista. Ennen Lontoon-pestiään hän toimi Los Angelesin filharmonikkojen musiikillisena johtajana ja ylikapellimestarina. Hän on tehnyt paljon yhteistyötä myös New Yorkin filharmonikkojen kanssa.

Esa-Pekka ja Jane menivät naimisiin vuonna 1991. Heillä on kolme täysi-ikäistä lasta.