Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Paljon pieniä aterioita, välipalat, mehukuurit – unohda ne kaikki!

1. Syö usein, mutta vähän kerrallaan

Kuinka usein olet kuullut väitettävän, että usein syödyt pienet ateriat kiihdyttäisivät aineenvaihduntaa? Nyt voit viitata kintaalla noille väitteille, sillä Warwickin yliopistossa Isossa-Britanniassa tehty tutkimus osoitti, että pienten aterioiden syöminen pitkin päivää ei todellisuudessa laihduta.

– Annoksen koko tai ateriarytmi eivät vaikuta siihen, kuinka paljon kaloreita elimistömme kuluttaa päivässä, sanoo tutkimusta johtanut tohtori Milan Kumar Medical News Today -julkaisussa.

Tutkimuksen mukaan aterioiden määrän sijaan kannattaa kiinnittää huomiota saatavien kaloreiden määrään.

2. Punnitse itsesi päivittäin

"Kääk, vaaka näyttää 400 grammaa enemmän kuin eilen!"

Zürichin yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan ihmiset, jotka keskittyvät laihduttamiseen prosessina, laihtuvat nopeammin  ja pysyvämmin kuin ne, jotka keskittyvät vaa'an lukemien tuijottamiseen.

3. Ryhdy mehukuurille

Mehut toki maistuvat hyvältä, mutta pysyviä laihdutustuloksia niiden avulla on vaikea saada aikaan. Mehukuurilla pudotetut kilot tuppaavat palaamaan pikavauhtia heti, kun alat syödä normaalisti.

Julkkisten fitness-guruna tunnetun Tracy Andersonin mielestä mehukuurit ovat terveydelle suorastaan haitallisia.

– Ne sotkevat ihmisen aineenvaihdunnan ja aiheuttavat jopa kakkostyypin diabetesta, nainen sanoo Womens Health -lehdessä.

4. Muista syödä välipaloja

Tuttu väite: välipalat ehkäisevät näläntunnetta ja ahmimista aterioilla. Vuonna 2013 tehty tutkimus todistaa kuitenkin toisin. Tutkimus osoitti, että välipaloja nauttineet ihmiset söivät aterioilla itse asiassa yhtä paljon kaloreita kuin he, jotka olivat jättäneet välipalat väliin. Valipalojen vuoksi päivän kokonaiskalorimäärä saattaa siis nousta yllättävän paljon.

5. Runsas liikunta saa syömään enemmän

Ja höpö höpö. Vaikka kulutat kaloreita urheilemalla, et silti ole tavallista nälkäisempi. Sen sijaan Brigham Young -yliopistossa vuonna 2012 tehdyn tutkimuksen mukaan samana päivänä liikuntaa harrastaneet naiset kiinnostuivat vähemmän heille näytettyjen ruokien syömisestä kuin ne naiset, jotka eivät olleet kuntoilleet.

6. Juo kevytjuomia

American Journal of Public Health -julkaisussa julkaistun tutkimuksen mukaan kalorittomia virvoitusjuomia juovat ihmiset saavat päivittäin yhtä paljon kaloreita kuin sokerillisia virvoitusjuomia juovat. Tämä saattaa johta siitä, että kevytlimsoja nauttivat tulevat syöneeksi enemmän, koska ajattelevat säästyvänsä juomien kaloreilta.

7. Älä syö suklaata

Tummaa suklaata kyllä kannattaa syödä. Kohtuullisesti nautiskeltuna tumma suklaa hillitsee niin makeiden, suolaisten kuin rasvaistenkin herkkujen himoa, paljasti kööpenhaminalaisen yliopiston tutkimus.

Lähde: Womens Health

Lue lisää:

Kroppa kesäkuntoon jo tänään? Näin se on oikeasti mahdollista

Näin toimii 5:2-dieetti – kaksi naista kokeili villitystä kuukauden

12 laihduttamisen pahinta karikkoa – ja näin luovit niiden ohi

The Telegraph -lehti pyysi asiantuntijoiden arviot siitä, millaisia ihmisiä käytävä- ja ikkunapaikoilla mieluiten istuvat ovat.

Aina istumapaikkaansa lentokoneessa ei pääse valitsemaan, mutta kun pääsee, minkä paikan otat? Brittiläinen The Telegraph pureutuu pitkässä artikkelissaan tähän dilemmaan. 

Lehden mukaan tilastot osoittavat siihen suuntaan, että aavistuksen yli puolet ihmisistä valitsee ikkunapaikan ilot, jos pääsee valitsemaan ikkuna- ja käytäväpaikan välillä. Loput ovat vannoutuneita käytäväpaikkaihmisiä. 

Jos penkkirivillä on kolme rinnakkaista paikkaa, aniharva valitsee keskimmäisen, sillä siinä saa huonot puolet niin ikkuna- kuin käytäväpaikastakin. Keskellä istuvalla ei ole omaa rauhaa eikä ylimääräistä tilaa, ei maisemia eikä mahdollisuutta jaloitella kanssamatkustajia häiritsemättä. 

Lue myös: Kuulutko tietämättäsi heihin? Nämä ovat vihatuimmat lentomatkustajatyypit

Persoonallisuustesti

The Telegraphin mukaan istumapaikan valinta lentokoneessa on pienimuotoinen persoonallosuustesti. Lehti haastatteli peräti kahta psykologia, Becky Spelmania ja Jo Hemmingsiä, siitä, mitä istumapaikan valinta kertoo ihmisestä. Selvisi, että vaikka mitä:

Valitsitko ikkunapaikan? Psykologien mukaan...

  • Olet muita itsekkäämpi – sinua ei haittaa olla muille häiriöksi. 
  • Olet ehkä kokenut matkustaja, jolla on itsevarmuutta pyytää muita väistämään, jotta pääset esimerkiksi vessaan.
  • Pidät siitä, että tilanne on hallinnassasi. 
  • Ärsyynnyt helposti, ja viihdyt siksi parhaiten omassa kuplassasi.

Valitsitko käytäväpaikan? Psykologien mukaan...

  • Olet muita seurallisempi ja sovinnollisempi tyyppi. 
  • Toisaalta saatat olla varautunut luonne. Ainakin olet huomaavainen muita kohtaan etkä ärsyynny helposti.
  • Olet levoton matkustaja, etkä todellakaan mikään lentokoneessa nukkumisen mestari.
  • Voi myös olla, että kärsit pienestä rakosta tai ahtaanpaikankammosta, ja siksi käytäväpaikka miellyttää sinua eniten. 

Kysely

Millä paikalla istut mieluiten lentokoneessa?

Haksi

Valitsetko lentokoneessa ikkuna- vai käytäväpaikan? Psykologit paljastavat, mitä se kertoo sinusta

No pyh! Valitsen plus ikkunapaikan siksi kun on jalkatilaa, sieltä näkee hienot maisemat, ja on seinä johon nojata, kun nukkuminen on muuten istualtaan lähes mahdotonta. Bussissa otan yleensä käytäväpaikan, ettei jalat räjähdä. Nämä ovat täysin fyysisiä syitä, eikä niillä ole mitään tekemistä luonteeni kanssa. Tai on sen verran, etten nauti itseni kiduttamisesta.
Lue kommentti

Uutuussarja Farang imaisee mukaansa Thaimaan synkkään kuumuuteen.

IS TV-LEHTI: Ola Rapace näyttelee Malin Lind Lagerlöfin ja Stefan Thunbergin uudessa trillerisarjassa ruotsalaista rikollista, joka pakenee kotimaastaan Thaimaan lämpöön.

Koukuttavassa sarjassa Rickard elää Phuketin saarella ja puuhailee laittomuuksia. Perheensä hylännyt, rikostoverinsa kavaltanut mies ei voi palata koskaan enää Ruotsiin. Lomaheilanakin elantoaan ansaitseva mies säikähtää, kun tajuaa, että hänen tyttärensä on saapunut etsintäreissulle.

15-vuotias Thyra (Louise Nyvall) ei ole nähnyt isäänsä kymmeneen vuoteen. Rickard seuraa varjoista Thyran käänteitä, ja kun tytär sotkeutuu huumehankaluuksiin, kuohahtaa isänvaisto.

Tunnelma on synkkä, hikinen ja nuhruinen – siis vahvasti aito. Skandinoirin ja Thaimaan lämmön kontrasti on kiehtova.

Sarjassa katsotaan aurinkoisen lomasaaren pimeälle puolelle ja hämäräkujille. Tunnelma on synkkä, hikinen ja nuhruinen – siis vahvasti aito. Skandinoirin ja Thaimaan lämmön kontrasti on kiehtova.

Näin tumman ei tarinan alun perin tosin pitänyt olla. Tuottaja Anna Wallmark Avelin on kertonut, että Rapacen piti näytellä poliisia, joka ratkoo turistien aurinkorantapulmia kepeään sävyyn ja romanttisessa hengessä.

Ei tullut kepeää sävyä – tuli Farang, jossa paratiisielämä on vain päälle liimattua kulissia. Kahdeksanosaisen sarjan aikana isä ja tytär joutuvat hengenvaaraan. Vangitsevuutta lisää jokaisen jakson lopun cliffhanger, joka usuttaa katsomaan äkkiä lisää.

Farang, MTV3 su klo 22.30