Onko näihin tuotteisiin järkeä käyttää rahaa?

Jokainen tulee joskus ostaneeksi hassun hauskoja heräteostoksia ja itsensä hemmotteluun tarkoitettuja asioita, joita ei välttämättä tarvitse. Mutta on myös niitä juttuja, joihin ei vain pitäisi haaskata eurojaan.

1. Maustetut kivennäisvedet

Vaikka pullossa lukee kirsikka-papaija-vanilja, tuote ei maistu sen enempää kirsikalta, papaijalta, vaniljalta kuin vedeltäkään. Mitä jos ostaisit hifistelevän makuveden sijaan perusvissyä ja heittäisit sekaan hedelmiä?

2. Cd-levyt

Usko jo, levyjen aika on ohi ja iTunes ja Spotify ovat jyränneet kiekot kuusi-nolla. Toki cd-levyille voi käydä kuten vinyyleille, ja ne palaavatkin jonain päivänä kaupan hyllyille retromaineen kera.

3. Dvd-levyt

Oletko koskaan kuullut Netflixistä ja muista netin suoratoistopalveluista?

4. Lisää vain vesi -tyyppiset taikinat

Ei kellään voi olla niin kiire! Jos haluaa mokkapaloja, on varmasti aikaa uhrata niiden tekemiseen vartti enemmän.

5. Tupakka

Onko järkeä maksaa terveytensä menettämisestä?

6. Uusin kännykkämalli

Mikä olikaan ero siihen edelliseen malliin? Vaikka uusi puhelin osaisi ottaa entistä tarkempia panoraamakuvia ja vastata puheeseen myös muinaiskreikaksi, tulet varmasti toimeen vanhallakin.

7. Se kaikkein kallein talouspaperi

Astianpesuaineen, vessaharjan ja muiden pienten taloustavaroiden valinnassa tuskin voi mennä kauheasti pieleen. Uskalla kerrankin irrotella ja testaa marketin halpatuotteita.

Lue lisää:

Iskikö shoppailuvimma? Ovulaatiolla on siihen yllättävä vaikutus

Oletko shoppailuholisti? Näistä merkeistä tiedät

Älä tee näitä virheitä vaateostoksilla

Ruotsin kruununprinsessa Victorian joulutervehdys on täydellistä katsottavaa.

No niin, unohdetaanpas Harry ja Meghan -huuma hetkeksi. On nimittäin perinteisen, ruotsalaisen joulutervehdyksen aika.

Kuten monena aiempana jouluna, hovi julkaisi myös tänä vuonna iloisen jouluiset videoterveiset kruununprinsessa Victorian perheeltä.

Videolla Victoria, prinssi Daniel sekä aina suloiset lapset Oscar, 1, ja Estelle, 5, koristelevat kuusta, laskevat mäkeä kotinsa, Hagan linnan pihalla ja riemuitsevat talvesta. Pikkuprinssi Oscar istuu haltioituneena Stigan kyydissä. Heillä on jopa idyllinen, luminen talvi. Täydellistä!

Eihän tästä voi tulla kuin hyvälle tuulelle. Todella hyvää joulua myös teille, rakkaat länsinaapurimme!

Lama ja devalvoinnit kaatoivat Viljo ja Kaisu Mikkosen menestyvän rakennusyrityksen 90-luvun alussa. Dokumentissa seurataan heidän taivaltaan 2000-luvun alun Suomessa. Kuva: Yle kuvapalvelu
Lama ja devalvoinnit kaatoivat Viljo ja Kaisu Mikkosen menestyvän rakennusyrityksen 90-luvun alussa. Dokumentissa seurataan heidän taivaltaan 2000-luvun alun Suomessa. Kuva: Yle kuvapalvelu

Mika Ronkaisen dokumentissa seurataan konkurssin tehnyttä pariskuntaa, joka yrittää päästä takaisin työelämään verkostomarkkinoinnin avulla.

IS TV-LEHTI: Vuosituhannen vaihteessa 1990-luvun lama oli monien mielikuvissa vaihtunut jo Nokia-vetoiseksi nousukaudeksi, mutta Mika Ronkaisen ohjaaman mainion dokumentin Autobonus (2001) esittämä arki on toisenlainen.

Suomessa lienee tuhansia, jotka jakavat Kaisu ja Viljo Mikkosen kohtalon: takana oli konkurssi omassa rakennusalan firmassa, ja jaloilleen pääseminen vaati sitkeyttä.

Autobonus kuvaa myös toista vuosituhannen lopun ilmiötä: nopean rikastumisen ideaa palvovaa verkostomarkkinointia.

Nykyperspektiivistä huuhaa on helppo tunnistaa, mutta aikoinaan moni fiksukin ihminen lankesi ystävyys- ja sukulaisuussuhteilla rahastaviin pyramidibisneksiin.

Myös Mikkosten haaveissa siintävät verkostomarkkinoinnilla saavutettavat kymppitonnien viikkotienestit tai ainakin luvattu autobonus. Kaksikon suhautellessa ympäri Pohjois-Suomea esittelemässä Amerikasta tuotua liikeideaansa käy katsojalle yhä selvemmäksi, ettei homma tule lyömään leiville.

Ronkaisen tunnetuimmat dokumentit ovat siirtolaisuuden pirstomaa identiteettiä kuvannut Jussi-palkittu Laulu koti-ikävästä (2013) sekä oululaisen rugbyjoukkueen edesottamuksia seurannut Freetime Machos (2010).

Autobonuksessa on jo läsnä ohjaajan myöhemmistä elokuvista tuttu lämmin huumori. Kaisun ja Viljon tarina saa tragikoomisia piirteitä, mutta Ronkainen ei ilkeile. Yritteliään pariskunnan keskinäisessä suhteessa on voimaa ja uskoa, jota tarvitaan vaikeina aikoina.

Dokumenttiprojekti: Autobonus, TV1 ma klo 21.30