Joulun alla Martoilta kysytään eniten ruuanlaitosta, muina aikoina esimerkiksi tahranpoistosta. Kuva: Sanoma-arkisto / Sami Repo
Joulun alla Martoilta kysytään eniten ruuanlaitosta, muina aikoina esimerkiksi tahranpoistosta. Kuva: Sanoma-arkisto / Sami Repo

Kinkun paistaminen ja saunan peseminen kiinnostavat vuodesta toiseen.

Martat ovat avanneet Kysy Martalta -chat-palvelun, jossa kuka tahansa voi kysyä apua ruokaan ja kodinhoitoon liittyvissä pulmissa. Aiemmin martoilta on voinut kysyä neuvoja maksullisessa puhelinpalvelussa.

Ja suomalaisethan kysyvät.

– Tähän aikaan kysymykset liittyvät usein jouluun. Myös uunin puhdistus ja saunan pesu saattavat tulla eteen, kun kotia laitetaan joulukuntoon. On edelleen ihmisiä, joille joulu tulee tekemällä suursiivous, sanoo Pirkanmaan marttojen toiminnanjohtaja Marja Kuuteri.

Nyt hän kertoo, mitä martoilta kysytään joulun alla eniten – ja tietenkin myös oikeat vastaukset kaikkiin kysymyksiin.

1. Kuinka paljon kinkkua täytyy varata?

”Tämä riippuu siitä, ostaako luullisen, kypsän vai raa’an kinkun. Yleensä ohjeistan varaamaan kinkkua 150–200 grammaa per henki per ateria. Riippuu siitä, ovatko ihmiset kinkunsyöjiä vai eivät.

Kannattaa aina kirjoittaa ylös määrät, jotka ruokaa on varannut. Jos sama porukka kokoontuu useana jouluna, muistiinpanoista voi tarkistaa joulun syömiset. Ikävintä on jouluruokien uudelleen jalostaminen, koska kukaan ei jaksa niitä enää uutenavuotena syödä.”

2. Ja kuinka se paistetaan oikein?

”Ennen paistamista tuoreen kinkun pitää olla muutama tunti huoneenlämmössä. Esimerkiksi 3–4-kiloisen kinkun on hyvä olla huoneenlämmössä vähintään neljä tuntia. Jos kinkku on jäinen, se pitää sulattaa ennen tätä.

Kun kinkun laittaa uuniin, sitä kannattaa pitää ensin 15–20 minuuttia 175 asteessa, jotta pinta saa väriä.  Sen jälkeen kinkkua paistetaan 100 asteessa pitkään. Paistomittari on hyvä olla. Sillä saa tuntuman, eikä tarvitse tuijottaa kelloa. Kinkun sisälämpötilan on hyvä olla 77 astetta.”

3. Miten sauna pestään?

”Kaikki saunan puupinnat, eli paneeliseinät ja lauteet, pitää ensin kastella viileällä vedellä ja laittaa pesuaine vasta sitten. Muuten puu imee pesuaineliuosta itseensä.

Jos lauteet pestään harvoin, muista pestä myös alapinnat ja raot, koska niihin lika jää. Kun sauna on pesty, huuhtele se huolellisesti ja lopuksi vielä kerran viileällä vedellä. Anna tuulettua huolella. Sähkösaunan voi laittaa hetkeksi päälle, jotta se kuivuu varmasti kunnolla.

Lauteet voi myös vahata, öljytä tai käsitellä saunasuojalla, kun ne ovat puhtaat. Aattoaamuna tätä ei kannata tehdä, koska käsittelyaineista jää lauteisiin tuoksuja.”

4. Miten puhdistan uunin, jonka pohjalle on pinttynyt palanutta ruokaa?

”Tee tahna ruokasoodasta (2 rkl), suolasta (2 rkl) ja kuumasta vedestä (noin 2 rkl) ja hankaa tahraa sillä. Etikka poistaa kalkkisaostumia eli on väärä aine uunin puhdistukseen. Sooda sopii sen sijaan hyvin.

Uuni kannattaa lämmittää haaleaksi ja antaa puhdistusaineelle aikaa vaikuttaa. Hankausta ja aikaa puhdistus vaatii.”

5. Mistä löydän perinteiset jouluruokaohjeet, esimerkiksi täydellisen taatelikakun ohjeen?

”Perinteisiä jouluruokaohjeita kysytään paljon, vaikka netti on täynnä ohjeita – ehkä niin täynnä, että on vaikea valita. Marttojen nettisivuille on koottu marttojen keittokirjojen ohjeita, jotka ovat kaikki meidän neuvojiemme testaamia. Niiden lisäksi annamme neuvojien omia bravuurireseptejä.”

Taatelikakun ja muiden joulun klassikkoruokien ohjeet löytyvät täältä.

6. Miten poistan steariinitahran?

”Rapsuta ensin pois se, mikä lähtee. Laita sitten talouspaperia tahran molemmin puolin ja imeytä loput paperiin silitysraudalla. Pieni rasvatahra jää joka tapauksessa, ja sitä voi yrittää poistaa tahranpoistoaiheella.

Värillisestä kynttilästä voi jäädä valkoiseen pöytäliinaan myös väritahra, joka lähtee vain valkaisuaineella. Jos liina on haurasta perintöpellavaa, liian vahvoilla menetelmillä voi saada vain reiän aikaan.”

Bonuksena vielä klassikkokysymys, joka toistuu vuodenajasta riippumatta:

7. Miten pahan hajun saa pois pyykkikoneesta tai astianpesukoneesta?

”Pyykinpesukonetta ei saa pitää kiinni, kun se on tyhjä, koska pohjalla on aina vettä ja tiivisteet voivat homehtua. Nukkasihdin puhdistuskin voi auttaa hajuun.

Jos pyykinpesukoneeseen tai astianpesukoneeseen on kertynyt zeoliittipitoista pesuainetta, se vaatii käsittelyn sitruunahapolla. Happoa laitetaan tyhjään koneeseen sama määrä kuin pesuainetta ja pestään kuumimmalla ohjelmalla, eli pyykkikoneessa 90 asteessa ja astianpesukoneessa jollakin vastaavalla ohjelmalla. Sen jälkeen kone kannattaa pestä kerran tyhjänä, ettei vaatteisiin jää zeoliitista harmaita rantuja.”

Kysy Martalta -palvelu avoinna 12.–23.12.2016 ma, ti ja pe klo 12–15 ja ke–to 15–18. Palvelu on maksuton. 5.1.2017 alkaen Kysy Martalta -palvelu toimii torstaisin klo 15–18 ja perjantaisin klo 12–15.

Uutuussarjassa Lea, 74, ja Pentti, 91, haluavat oppia tietokoneen käyttöä. Apuun saapuu muotiblogaajana tunnettu naaG.

IS TV-LEHTI: 91-vuotias Pentti on yksi tulevan kevään tv-tähdistä uutuusohjelmassa Seniorit somessa.

Pentti haluaa oppia käyttämään paremmin internetiä – erityisesti hän haluaisi oppia lähettämään valokuvia sekä soittamaan videopuheluita omalle rakkaalleen Lealle, 74.

– Pentille pitäisi saada Skype. Se on asennettu sinne koneelle, mutta se ei ole jotenkin toiminnassa, Lea selvittää uutuusohjelmassa.

”Me jäämme ihan nuijiksi, kun tulee pienikin este.”

Pentti ja Lea saavat apua nettiajan konkarilta, videobloggaaja eli tubettaja Janne Naakalta. Hän on yksi niistä nuorison fanittamista tubetähdistä, jotka opettavat kevään aikana senioreita netin käytössä.

– Tämä on tosi pinnalla oleva aihe, kun monesti seniorit jäävät asioiden ulkopuolelle, sillä monet asiat tapahtuvat nykyään netissä, Janne sanoo.

– Hienoa ohjelmassa on myös se, että saan viettää aikaa senioreiden kanssa. Vaikka opetan heitä, uskon, että opin heiltä jopa itse enemmän.

Pentti ja Lea osoittautuvat niin mainioiksi senioreiksi, että Janne haluaisi tehdä heistä jopa tubettajia. Kumpikin osoittautuu hyvin humoristiseksi persoonaksi.

– Voin itsekin ottaa oppia 91-vuotiaan Pentin elämänasenteesta: hän on niin myönteinen kaikessa, ja netin opettelussakin hän on ollut tosi kärsivällinen, Janne kehuu.

Netin opettelussa lähdetään liikkeelle ihan perusasioista, sillä Pentillä ja Lealla on monta pulmaa.

– Me jäämme ihan nuijiksi, kun tulee pienikin este. Emme pysty sitä ratkaisemaan. Kun yritän googlata jotain, niin olen ihan torvi niissä asioissa, kiteyttää Lea ongelmat.

”Penallahan tuo Facebookin käyttö on hyvin vilkasta. Siellä tulee sydämiä, ja naiset laittaa Penalle, että ihana Pena.”

Facebook nousee myös pariskunnan keskustelunaiheeksi.

– Penallahan tuo Facebookin käyttö on hyvin vilkasta. Siellä tulee sydämiä, ja naiset laittaa Penalle, että ihana Pena, Lea kertoo.

– Mutta olen sanonut niille, että ei saa laittaa, kun olen yhden naisen mies, Pena jatkaa.

61 vuotta aviossa ollut Pentti oli pitkään yksin vaimonsa kuoltua, mutta lähti lopulta lastensa painostuksesta ulos seuraelämään ja löysi Lean.

He ovat pitäneet yhtä kuusi vuotta ja vierailevat toistensa luona päivittäin. Nyt he haluaisivat oppia soittamaan toisilleen videopuheluita.

Yhdessä he myös miettivät, millaisilla filttereillä Pentti saisi rypyt häviämään.

Janne tuo pariskunnalle tabletit, joilla Pentti ja Lea opettelevat FaceTime -puheluita ja muiden applikaatioiden käyttöä, kunhan oppivat ensin tabletin pyyhkäisytekniikan ja saavat laitteen auki. Yhdessä he myös miettivät, millaisilla filttereillä Pentti saisi rypyt häviämään.

Erityisen iloisiksi Lea ja Pentti tulevat, kun he tekevät yhteisen YouTube-videon Jannen kanssa.

– Näitä haluamme tehdä lisää!

Seniorit somessa, TV1 to klo 20.00

Tubettaja Janne Naakan vinkit netin opetteluun:

1. Hanki toimivat laitteet.

Jos kotona on useampi laite, laitteiden on hyvä olla samanmerkkiset, jotta ne saa synkronoitua helposti keskenään.

2. Muista kärsivällisyys.

Vaikka joku asia menisi väärin, älä mene paniikkiin äläkä painele kaikkia nappuloita. Se pahentaa tilannetta.

3. Pyydä rohkeasti apua.

Uuden laitteen tai toiminnon opettelu on kaikille aluksi vaikeaa. Monille voi olla iso kynnys opetella uusi asia, mutta pyydä rohkeasti apua.

Mitä tähdet lupaavat sinulle tällä viikolla?

OINAS 21.3.–19.4.

Karista negatiivisuus ja keskity auttamaan muita. Ystävällisyytesi tullaan vielä huomioimaan. Sinun voi olla vaikea hallita tunteitasi, joten pyristele vastaan, kun joku yrittää saada kanssasi väittelyä aikaiseksi. Panosta omaan hyvinvointiisi ja terveyteesi.

HÄRKÄ 20.4.–20.5.

Raivaa tilaa uusille asioille, se lievittää stressiäsi. Tasapaino on tärkeää, joten muista myös levätä. Omia asioita ei kannata jakaa ihan kaikkien kanssa, muuten saatat joutua vastaamaan kysymyksiin, joita haluaisit välttää.

KAKSONEN 21.5.–21.6.

Jos et todella tarvitse jotain, älä osta sitä. Rahankäyttösi saattaa johtaa hankaluuksiin loppukuusta, ellet ole tarkkana. Nyt on parempi säästää tulevaisuutta varten. Ota aikaa itsellesi ja rentoudu rauhallisessa ympäristössä. Nappaa seuraksi joku, josta oikeasti välität. Kunnon lepo tekee sinulle nyt hyvää.

RAPU 22.6.–22.7.

Älä pelkää, vaikka ajattelisitkin asioista hieman eri tavalla kuin muut. Tuo omat ajatuksesi rohkeasti esiin. Kun jaat mietteesi muiden kanssa, tulet huomaamaan, että joku muukin ajattelee samoin. Pidä terveydestäsi huolta ja ota oma kuntosi vakavasti. Harjoittele kohtuullisuutta.

LEIJONA 23.7.–22.8.

Läheinen ihmissuhteesi joutuu vaakalaudalle, ja joudut tekemään kompromisseja. Myös töissä saatat kohdata ongelmia, joiden seuraukset vaikuttavat maineeseesi. Nyt kannattaa unohtaa kritiikki ja kohdata ihmiset ymmärrys ja positiivisuus edellä.

NEITSYT 23.8.–22.9.

Älä epäröi heittäytyä mukaan johonkin, mistä olet kiinnostunut. Panosta enemmän aikaa, rahaa ja vaivaa johonkin, mikä kasvattaa osaamistasi. Vieraile jonkun sellaisen luona, jolla on yhteinen menneisyys kanssasi. Hän voi auttaa sinua tekemään päätöksen, joka on roikkunut ilmassa kyllin pitkään.

VAAKA 23.9.–22.10.

Nyt olisi sopiva hetki panostaa kampaajaan, tehdä itselle vaikka rentouttava kasvonaamio tai jotain sellaista, mistä tulee hyvä, itsevarma olo. Näköpiirissä on romanssi. Saatat päätyä tunteikkaaseen tilanteeseen alkuviikosta. Kuuntele hyviä neuvoja.

skorpioni 23.10.–22.11.

Älä välitä muiden tekemisistä. Keskity sellaisiin ihmisiin ja asioihin, joista sinulle tulee hyvä olo. Sinua saatetaan jopa hieman painostaa, mutta pysy silti kannassasi. Kumppanuuden merkitys korostuu jakson loppupuolella. Oli kyseessä sitten työkaveruus, ystävyys tai parisuhde, suhtaudut tulevaisuuteen valoisammin älykkään keskustelun jälkeen.

JOUSIMIES 23.11.–21.12.

Tällä jaksolla kotiin panostaminen kannattaa. Jos olet harkinnut kevätverhoja tai piristystä sohvatyynyrivistöön, nyt on sille hyvä hetki. Kunnonkohentamiseen kannattaa suhtautua maltilla. Hiljalleen etenemällä voit päästä parhaaseen lopputulokseen.

KAURIS 22.12.–20.1.

Anna päätöksille aikaa, ja nuku yön yli ennen kuin lyöt asiat lukkoon. Luota tietoosi, älä siihen, mitä sinulle kerrotaan. Nyt on hyvä hetki viettää enemmän aikaa kotona. Tee suunnitelma tulevan varalle ja päästä hauska puolesi valloilleen.

VESIMIES 21.1.–19.2.

Pidä kehostasi hyvää huolta ja yritä välttää houkutuksia, joilla on huonoja seurauksia. Anna päätöksille tarpeeksi hautumisaikaa, sinulla ei ole kiire. Suhteeseesi tulee tämän jakson aikana pilkahdus romantiikkaa, joka nostaa kumppanuuden uudelle tasolle.

KALAT 20.2.-20.3.

Päätä olla apuri sen sijaan että katsoisit muiden aherrusta vierestä. Panoksesi saa sinut erottumaan ja mahdollistaa odottamattoman mahdollisuuden. Joku tuttu ihminen menneisyydestäsi tekee sinulle tarjouksen. Muista, että voit aivan hyvin kieltäytyä. Luota vaistoihisi. Älä oleta mitään, pyydä mieluummin vastauksia.