Hmm, kumoavatkohan silmälasit nyt oluen vaikutuksen? Kuva: Shutterstock
Hmm, kumoavatkohan silmälasit nyt oluen vaikutuksen? Kuva: Shutterstock

Tasan eivät käy älynlahjat. Onneksi on monia tapoja feikata!

Tiedäthän tilanteen: joku sanoo jotain tosi fiksua, ja itsellä on olo, että on maailmankaikkeuden tyhmin. Oli tunne totta tai ei, älyä ei valitettavasti voi treenata. Mutta peli ei ole pelattu, sillä kuka tahansa voi vaikuttaa muiden silmissä fiksummalta kuin oikeasti on! Listasimme tutkimuksissa hyviksi todettuja tapoja:

1. Laske se olut

Michiganin ja Pennsylvanian yliopistojen tutkimuksessa kävi ilmi, että pelkästään alkoholijuoman pitäminen kädessä saa näyttämään vähemmän älykkäämmältä kuin ilman juomaa.

2. Ole rinta rottingilla

Me uskomme ennemmin ihmistä, joka esittää asiansa itsevarmasti, kuin ihmistä, joka oikeasti osaa asiansa. Ehkä vähän epäreilua, mutta totta. Ihmiset, jotka pitävät itseään älykkäinä, myös menestyvät paremmin kuin ne, jotka eivät usko itseensä.

3. Käytä paksusankaisia laseja

Silmälasit saavat tutkitusti näyttämään fiksulta ja menestyneeltä. Wienin yliopiston tutkimus vinkkaa myös, että jykevät kehykset ajavat asian paremmin kuin ohuet. Älyn lisäksi ne viestivät luotettavuudesta.

4. Kävele samaa tahtia kuin muut

Harvardin, Princetonin ja Western Ontarion yliopistojen tutkimuksen mukaan ihmiset pitävät muita hitaammin tai nopeammin käveleviä tyyppejä tyhminä.

5. Älä kiroile

Kiroilemisessa on paljon hyviä puolia, mutta fiksu vaikutelma ei ole yksi niistä. Yhdysvaltalaisyrityksen teettämässä tutkimuksessa 54 prosenttia vastaajista piti työpaikalla kiroilevaa vähemmän älykkäänä kuin muita.

6. Kirjoita yksinkertaisesti

Monimutkaisilla sanoilla leveily toimii itseään vastaan, huomattiin Princetonin yliopiston tutkimuksessa. Moni tutkittu opiskelija lisäsi teksteihinsä kimuranttia kieltä antaakseen fiksun vaikutelman. Varsinkin hienojen sanojen kömpelö käyttö sai heidät vaikuttamaan vähemmän älykkäiltä.

Lähteet: Independent, Psychology TodayTelegraph, Inc.com, New ScientistThe Atlantic

Älytöntä paskaa taas

6 tieteellisesti todistettua tapaa vaikuttaa fiksummalta kuin on

Tottakai älyä voi ja pitää treenata. Aivoja pitää rasittaa jo vaippaikäisestä lähtien. Mitä enemmän aivoja stimuloi (matematiikka, kielet, sanaristikot/sudokut, musiikkikasvatus jne), sitä enemmän aivotoiminta kehittyy. Myös vanhana aivotoimintaa pystyy vireyttämään. Tämä artikkeli on kyllä ihan uskomatonta scheissea. Yliopisto-opiskelijavajakkien "tutkimukset" eivät kerro älykkyydestä yhtään mitään. Jos joku on niin vajaa-älyinen, että luulee rillipään olevan älykkäämpi, tai mallasviskilasia...
Lue kommentti

Turhasta tavarasta luopuminen on vapauttavaa, mutta kulutuskäyttäytymistä pitäisi järkeistää jollakin ihan muulla tavalla.

Yhden roska on toisen aarre! Tällainen kaunis ajatus on monella kierrättäjällä mielessä. Valitettavasti se ei enää pidä paikkaansa.

Tavarat ovat yhä kertakäyttöisempiä, lähes roskaa jo syntymähetkellään. Sukkahousut kestävät yhden illan, koska sellainen on markkinoiden logiikka, ja Kiinasta saa tilattua melkein mitä vain eurolla tai parilla, kunhan ummistaa silmänsä hetkeksi laadulta, tekijänoikeuksilta, työoloilta, haitallisilta kemikaaleilta ja ympäristöltä.

Toki on myös aarteita, joista saa käytettynäkin hyvän hinnan – hittimerkkien lastenvaatteita, aikaa ja muotivirtauksia kestäviä huonekaluja, design-astioita, merkkikenkiä – mutta eivät ne ole roskaa myyjällekään. 

Konmari ei riitä

Japanilaisen järjestelyguru Marie Kondon Konmari-siivouskirjasta tuli jättihitti muutama vuosi sitten. Kirjassa kehotettiin heittämään pois kaikki, mikä ei tuota iloa – ja ihmisethän heittivät.

Siivosin itsekin konmaripäissäni silloisen huushollini. Tuloksena oli kassikaupalla roskaa, mutta myös paljon hyvää tavaraa, jonka suunnittelin myyväni pois halvalla opiskelijajärjestön kirpputorilla. 

Kauppa vain ei käynyt. Potentiaaliset ostajat olivat parikymppisiä, hyvin pienituloisia ja vasta muutama vuosi sitten omilleen muuttaneita, mutta heilläkin oli kaikilla niin paljon tavaraa, etteivät he halunneet mitään lisää edes ilmaiseksi. Sain myytyä ja annettua pois muutaman tavaran, ja loput kiikutin yliopistolla sijainneeseen kierrätyshuoneeseen, josta sai ottaa ilmaiseksi tavaraa. 

Poistuin keirrätyshuoneesta helpottuneena, mutta samalla itseäni inhoten. Olin päässyt eroon tavarasta, mutta tavara oli edelleen olemassa, ja luultavasti vain pieni osa siitä ilahdutti enää koskaan ketään.


Tavaroita lopuksi elämää

Konmari-ajattelu hillitsi ostohalujani jonkin aikaa, mutta nyt useampaa vuotta myöhemmin minulla on taas paljon enemmän tavaraa kuin oikeasti tarvitsen. Ja taas vain murto-osa tavaroista, jotka ovat minulle roskaa, on jollekulle aarteita.  

Tosiasioiden sisäistäminen vie valitettavan paljon aikaa, mutta alan pikkuhiljaa tajuta: jokaiseen tavaraan pitäisi sitoutua loppuiäksi. Tavaroiden heittäminen pois ei ratkaise niiden ylituotantoa ja laatuongelmia. Pitää ostaa vain parasta, tarpeellisinta ja ihaninta, ja sitäkin harvoin.

Ehkä osaan jättää seuraavan tavaran ostamatta.

Haastattelin hiljattain Kati Välimäkeä, joka kirjaa ylös ja kuvaa jokaisen tavaran, joka tulee hänen kotinsa kynnyksen yli. Hän on todennut, että paras tapa hillitä turhan tavaran kertymistä on se, ettei päästä kotiinsa turhaa tavaraa. Kati on oikeilla jäljillä.

Ostohalujen hillintään tarjotaan usein lääkkeeksi sitä, että ostoksia tehdessä pitäisi pohtia, tarvitseeko ostamiaan tavaroita todella. Se voi auttaa jonkin verran, mutta tarpeita on ihan liian helppo keksiä. Parempi kysymyslitania ennen kaupan kassan tai Facebook-kirppiksen kommenttikentän lähestymistä  olisi seuraava:

Haluanko sitoutua tähän tavaraan loppuiäkseni tai kunnes tavara on kulunut puhki?

Rakastanko ja tarvitsenko tätä niin paljon, että haluan muuttaa tämän myös seuraavaan ja sitä seuraavaan ja sitä seuraavaankin asuntooni?

Lupaanko olla antamatta tavaraa ilmaiseksi kiertoon ja myydä sen vain, jos joku todella haluaa sen ja maksaa siitä hyvän hinnan?

Tällaisen seulan läpäisisi aika harva tavara. 

Harmi vain, että hienolla kysymyspatteristolla ei saa kotia minimalisoitua yhtä kätevästi kuin vaikka Konmari-metodilla, eli heittämällä puolet omaisuudestaan kaatopaikalle. 

Tavarasta luopuminen on parhaimmillaan kivaa ja vapauttavaa. Se, että joutuu säilömään asunnossaan kaikkia niitä tavaroita, jotka on joskus heikomman harkinnan hetkenä ostanut, ei ole kivaa, mutta se on opettavaista. 

Ehkä osaan jättää seuraavan tavaran ostamatta.

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

VESIMIES

Luota siihen, miltä sinusta tuntuu. Ammenna viisautta menneisyyden kokemuksistasi. Ne osoittavat sinulle oikean suunnan.

 

KALAT

Älä laita liikkeelle muutoksia, jos et ole varma asiastasi. Sinun on selvitettävä taustat ja tiedettävä, mitä haluat. Luota vaistoosi ja kykyihisi.

 

OINAS

Jännitys vetää sinua puoleensa. Yritä hillitä itseäsi, sillä nyt ei ole aika hypätä sokkona uusiin kuvioihin. Löydät kipinää elämääsi myös riskittömästi.

 

HÄRKÄ

Tarkastele työmarkkinoita sopivien tilaisuuksien varalta. Älä silti ryntää tekemään päätöksiä. Mielesi saattaa muuttua nyt tiehään tahtiin.

 

KAKSONEN

Pidä pää kylmänä, niin vältyt mokilta. Tunteenpurkaus voisi saada sinut tekemään järjettömiä päätöksiä. Etene asioissa yksi etappi kerrallaan.

 

RAPU

Pyri tulemaan kaikkien kanssa toimeen. Positiivinen asenne on paras valttisi. Välttele konflikteja ja ole valmis ahkeroimaan tavoitteidesi eteen.

 

LEIJONA

Piristä arkeasi pienillä asioilla. Rahaa ei tarvitse kulua suuria summia, jotta voisit pitää hauskaa. Älä ota muiden miellyttämisestä paineita.

 

NEITSYT

Saat tarjouksen, joka on liian hyvä ollakseen totta. Kysele lisää, kunnes kaikki on sinulle selvää. Vielä ei ole aika lyödä asioita lukkoon.

 

VAAKA

Odottamaton käänne saa sinut epävarmaksi. Tuleva näyttää olevan vaakalaudalla. Älä hermostu pienistä takaiskuista, sillä peli ei ole vielä pelattu.

 

SKORPIONI

Pidä tunteesi piilossa. Kuuntele ja ota opiksi kaikesta, mitä näet ympärilläsi. Paina tärkeiltä tuntuvat yksityiskohdat mieleen tulevaa varten.

 

JOUSIMIES

Luvassa on onnellisia käänteitä. Ota muutokset vastaan ja katso, mihin tie vie sinut. Ole ennen kaikkea rehellinen itsellesi.

 

KAURIS

Saatat joutua kiivaaseen väittelyyn tänään. Käyttäydy fiksusti ja peräänny, jos tilanne kuumenee turhan paljon. Älä hakeudu konflikteihin.