Se on aika helppoa: ryhdyt vain itse tunnolliseksi.

Työelämässä parhaiten menestyvien ihmisten takana on "tunnollinen puoliso", kertoo tuore amerikkalaistutkimus.

Koska on vuosi 2014, uutisessa ei sanota suoraan, että kyseessä on tietysti kotirouva. Onhan kuitenkin niin, että biologia on tarkoittanut naisen hoitamaan kotia ja miehen menevän maailmalle tienaamaan.

Suomalaiselta työssäkäyvältä naiselta ovat tällaiset tunnollisuusasiat kadonneet osaamisympyrästä ajat sitten, mutta vielä ei ole myöhäistä. Ehkäpä näillä 1950-luvun opeilla puolisostasi tulee huipputuloinen menestyjä.

1. Miehen puheenaiheet ovat tärkeämpiä kuin omasi. Ole hiljaa ja kuuntele.

2. Jos mies on ollut rimpsalla ja tulee vasta aamulla kotiin, älä kysele missä hän on ollut äläkä motkota. Miehellä on saattanut olla kauhea työpäivä, ja hän on tarvinnut rentoutusta.

3. Älä mökötä, äläkä näytä negatiivisia tunteita miehellesi. Hänelle on tärkeää, että kotona on hyväntuulinen vaimo. Hymyile.

4. Tarjoa miehelle virkistävä drinkki, kun hän tulee töistä. Vie se hänen lempituoliinsa ja riisu mieheltä kengät.

5. Ole kodinhengetär. Ei riitä, että siivoat, valmistat aterioita ja hoidat lapset, vaan on tärkeää, että luot olemuksellasi kotiin miellyttävän ilmapiirin.

JOKERI: Tuntuvatko nämä tehtävät työläiltä? Voit opettaa ne myös koiralle.

Lue myös:

Nainen, näin onnistut urallasi

Koulutettu nainen kuusi vuotta kotiäitinä: "Ei tämä kovin sankarillista ole"

Heikki Kovalainen: "Catherine luopui urastaan minun urani takia"

Vuosi sitten ihmiset alkoivat käyttää sosiaalisessa mediassa tunnusta #MeToo. Maailma järisi lupaavasti, mutta valmis se ei vielä ole. 

Mitä yhteistä on Ilkka Kanervalla, Tomi Metsäkedolla ja Tuntemattomalla sotilaalla? Oikein! Kaikkien kolmen asiat voisivat olla eri tolalla ilman näyttelijä Alyssa Milanoa. Jos hän ei olisi laittanut viime syksynä vetoomustaan...

Aikaisemmin Ruudussa nähty Keisari Aarnio alkaa Nelosella. Jokaisen jakson jälkeen nähdään myös sarjan teemoja luotaava Keisari Aarnio Talk Show.

IS TV-LEHTI: Rikossarja Keisari Aarnio perustuu Helsingin Sanomien toimittajien Susanna Reinbothin ja Minna Passin samannimiseen menestyskirjaan. Toimittajat ovat tarinan päähenkilöt, ja heitä näyttelevät Kirsi Ylijoki sekä Pilvi Hämäläinen.

Jo näyttelijöiden ulkonäkö on lähes identtinen toimittajien kanssa. Kummatkin ovat omaksuneet myös toimittajien puhetyylin. Tosin Passin hahmosta on tehty vähän kimittävä ja lapsenomainen, ja näitä ominaisuuksia en Passista tunnista.

Toimittajat itse ovat muistuttaneet, että tarina ei mukaile täysin todellisuutta. Esimerkiksi heidän tutustumisensa ei mennyt kuten sarjassa, eikä heidän välillään ollut kilpailuasetelmaa, kuten aloitusjaksossa annetaan ymmärtää.

Kolmannen päähenkilön eli Helsingin huumepoliisin entisen päällikön Jari Aarnion rooliin valittiin Kari ”Hissu” Hietalahti, joka vakuuttaa vakavassa roolissaan. Hän opetteli ulkoa oikeudenpöytäkirjoja ja omaksui Aarnion puhetyylin.

Sarjan ohjaajat J-P Siili ja Taavi Vartia kävivät käsikirjoittajatiimin kanssa läpi kymmeniä tuhansia sivuja oikeudenpöytäkirjoja, jotta tarinasta tulisi mahdollisimman todenmukainen. Samalla se on tarinan ongelma: kaikki yritetään selittää ja selventää katsojille vähän turhankin tarkkaan.

Tarina on toki monisyinen, mutta olisin toivonut, että tarina olisi käynnistynyt heti alkuunsa dramaattisilla tapahtumilla – vaikka Aarnion ja alamaailman kohtaamisella. Dramaattisia kohtauksia saadaan odottaa aivan liian pitkään. Aloitusjakso on suorastaan puuduttava liian informaationsa vuoksi. Sarja onneksi paranee seuraavissa jaksoissa.

Jokaisen jakson jälkeen nähdään puolen tunnin mittainen Keisari Aarnio Talk Show, jota juontaa Riku Rantala. 10-osaisessa sarjassa poraudutaan Keisari Aarnio -draamasarjan teemoihin, esimerkiksi järjestäytyneeseen rikollisuuteen, huumeisiin, poliisin salaisiin pakkokeinoihin ja rikosjournalismiin.

Keisari Aarnio, Nelonen klo 21.00 

Keisari Aarnio Talk Show, Nelonen klo 22.00