"Mitäs mieltä sinä olet syyssäästä?" Kuva: Shutterstock
"Mitäs mieltä sinä olet syyssäästä?" Kuva: Shutterstock

Jutteletko bileissä aina samoille tutuille tyypeille? Mitäpä jos laajentaisit joskus reviiriäsi ja tutustuisit uusiin ihmisiin? Se on helppoa, kun otat small talkin haltuun.

Verkostoidu, verkostoidu, hyvä ihminen. Eivät ne verkostot kuitenkaan itsestään synny. Sitä varten keskustelijan tulee handlata hyvän small talkin salat. 

Teoksen The Fine Art of Small Talk kirjoittanut Debra Fine on sitä mieltä, että small talkin jalo taito voi avata monia mahdollisuuksia.

– Hyvä verkostoituja luo ja vaalii erilaisia ihmissuhteita. Koskaan ei voi tietää, millaisia mahdollisuuksia uudet kontaktit voivat tuoda mukanaan. Mottoni on: "Jokainen keskustelu on mahdollisuus menestyä".

Poimi Debran vinkit onnistuneeseen small talkiin.

Opi small talkia

1. Älä odota liikoja. Älä stressaa siitä, että jokaisen keskustelun tulisi johtaa taianomaisiin työprojekteihin tai elintärkeisiin kontakteihin. Relaa, äläkä odota vastapuolelta liikoja. Rentoutuneena olet miellyttävämpää juttuseuraa. Mukava jutustelu voi johtaa vaikkapa siihen, että keskustelukumppanisi vinkkaa esimerkiksi kivasta ravintolasta tai koukuttavasta uutuuskirjasta. 

2. Hanki keskusteltavaa. Jos olet menossa tilaisuuteen, jossa on tuntemattomia ihmisiä, kannattaa miettiä etukäteen vähintään kolme keskustelunaihetta. Ne auttavat selviytymään tilanteista, jolloin ei ole mitään sanottavaa – eli hyvin usein. Mieti myös, miten vastaisit kysymykseen: "Mitä kuuluu?" Säästä keskustelukumppania ja vastaa laveammin kuin "ihan hyvää". Näin keskustelu etenee kuin luonnostaan.

3. Vältä kiusallisia tilanteita. Toisinaan small talkissa vastapuoli esittää suoran kysymyksen, johon vastaus voi saada aikaan kiusallisen ilmapiirin. Kysymykseen:"Miten töissä sujuu?" voi saada vastauksen: "Yt:t alkoivat juuri." Mitäs siinä sitten. Hymyile nätisti ja hivuta keskustelu yleisempään, positiiviseen aiheeseen. Kuten vaikkapa vapaa-ajan tekemisiin, esimerkiksi sienestämiseen.

4. Kysele. Useat rakastavat omasta itsestä puhumista, joten jatkokysymyksillä saa kivasti lisäpontta keskusteluun. Vältä kysymyksiä, johon voi vastata "kyllä" tai "ei". Sen sijaan kysy esimerkiksi: "Mitä mieltä olet siitä, että.." Hiljaisemmille tuttavuuksille voit antaa valmiita vastausvaihtoehtoja, tyyliin:"Ajoitteko Lappiin omalla autolla vai menittekö lentäen?" Tadaa, keskustelu jatkuu!

5. Handlaa jatkotoimenpiteet. Keskustelua ei tarvitse jatkaa loputtomiin. Jutustelukumppanista voi hankkiutua eroon sanomalla "menen tervehtimään vanhaa tuttua" tai esittelemällä juttukaverin toiselle henkilölle. Jos uutta keskustelukumppania ei ole näköpiirissä, vaihda juttuaihetta. Jos työ-aihepiiri on jo koluttu, kysy esimerkiksi: "Mitä harrastat?" 

Kun perustiedot on jaettu puolin ja toisin, voi siirtyä suurempiin linjoihin. Tiedustele toiselta vaikkapa, mikä on ollut vuoden kohokohta. Kuka tietää, jos jaattekin saman huippumuiston? Siinäpä voi olla perusta elinikäiselle kumppanuudelle.

Lue lisää:

Nainen, näin onnistut urallasi

Näin sinusta tulee small talkin mestari

Muun muassa Pihla Viitala, Jessica Grabowsky ja Pamela Tola kertovat Ylelle työskentelystä ohjaaja Aku Louhimiehen kanssa. Louhimies vastaa syytöksiin julkaisemassaan vastineessa.

Ylen mukaan useat näyttelijät syyttävät ohjaaja Aku Louhimiestä, 49, alistavista ohjaustavoista ja metodeista. Yle on haastatellut juttuunsa Pihla Viitalaa, Pamela Tolaa, Matleena Kuusniemeä ja Jessica Grabowskyä. Myös Lotta Lehtikari, Saija Lentonen, Rebecca Viitala ja Manuela Bosco ovat kertoneet Ylelle kokemuksistaan.

Pihla Viitala muistelee artikkelissa Käsky-elokuvan kuvauksia. Viitalan mukaan Louhimies laittoi hänen iholleen torakoita, kuiski korvaan, kuinka huono Viitala oli sekä pakotti hänet syömään ruokaa, johon oli oksennettu. Lisäksi Viitala kertoo Louhimiehen muun muassa sylkeneen hänen tukkaansa.

– Louhimies ei luota siihen, että kärsimystä näytellään. Hän haluaa, että ihmiset oikeasti kärsivät, Pihla Viitala kertoo Ylelle.

Pihla Viitala esitti punavankia vuoteen 1918 sijoittuvassa Käsky-elokuvassa. Kuvassa myös toinen pääosanäyttelijä Samuli Vauramo. Kuva: Helsinki Filmi Oy
Pihla Viitala esitti punavankia vuoteen 1918 sijoittuvassa Käsky-elokuvassa. Kuvassa myös toinen pääosanäyttelijä Samuli Vauramo. Kuva: Helsinki Filmi Oy

Viitalan ikävin muisto elokuvan kuvauksista liittyy lapsinäyttelijään. Viitalan mukaan Louhimies kuiskasi lapsen korvaan, että tämän vanhempi oli juuri kuollut. Tarkoituksena oli saada lapsinäyttelijä itkemään. Kaksi muuta Käskyn työryhmän jäsentä vahvistaa, että Louhimies esitti vanhemman kuoleman totena.

Louhimies sanoo, ettei koskaan tekisi näin lapsinäyttelijälle.

– Lapsille ei saa missään oloissa valehdella. Heille kurjienkin kohtausten pitää olla vain leikkiä, hän sanoo Ylelle.

Louhimies kiistää myös, että muut asiat olisivat tapahtuneet Viitalan kuvaamalla tavalla.

Jessica Grabowsky 8-pallo-elokuvassa.
Jessica Grabowsky 8-pallo-elokuvassa.


Jessica Grabowsky kertoo Ylelle 8-pallo-elokuvan kuvauksista. Elokuvassa on kohtaus, jossa Eero Ahon roolihahmo kuristaa Graboswkyn roolihahmoa. Louhimies oli Grabowskyn mukaan raivonnut: ”Sä et kurista oikeasti, sormet ei mene ihoon, mä näen että te näyttelette!”

– Kun hakataan, niin hakataan, Grabowsky kuvaa Louhimiehen metodia.

Myös Kristo Salminen näytteli 8-pallossa. Hän vahvistaa Ylelle toisen tilanteen, jossa Louhimies oli halunnut Grabowskyn potkaisevan häntä oikeasti rintakehään.

Aku Louhimies vastaa Facebookissa julkaisemassaan vastineessa kollegoidensa syytöksiin.

”Toisen tunteita ja muistoja en voi enkä halua kiistää. Ylen jutussa haastateltujen kokemuksista ja niihin liittyvistä tilanteista tunnistan osan, osasta minulla on hyvin toisenlainen näkemys.”

Hän kirjoittaa olevansa pahoillaan.

”-- koen, että olen ohjaajana epäonnistunut työilmapiirin luomisessa ja tunnen surua siitä, että kunnioittamani ja työni kannalta ratkaisevan tärkeät näyttelijät ovat kokeneet yhteistyömme niin ahdistavana. Toivoisin, että he olisivat voineet puhua minulle aikaisemmin. Ja tietenkin toivon, että olisin nähnyt tarkemmin. Olen vilpittömän pahoillani siitä, että en ole tässä onnistunut.”

Aku Louhimies on palkittu useilla Jussi- ja Venla-palkinoilla sekä elokuvataiteen valtionpalkinnolla. Vuonna 2017 presidentti myönsi hänelle Pro Finlandia -mitalin.

Ylen jutun voit lukea kokonaan täältä. Juttuun on kuultu näyttelijöiden lisäksi myös kuvausryhmien jäseniä. Aku Louhimiehen vastineen voi lukea kokonaisuudessaan hänen Facebook-sivuiltaan.

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

KALAT

On aika palata vanhan haaveesi pariin. Tuttu kasvo menneisyydestä ottaa tänään yhteyttä. Ammenna viisautta kokemuksistasi.

 

OINAS

Ota vastuu omiin käsiisi. Sinun on aika näyttää kaikille, mihin pystyt. Omien kykyjesi aliarvioiminen olisi paha virhe.

 

HÄRKÄ

Tarvitset lisää tietoa sinua kiinnostavasta asiasta. Et voi välttyä nyt kilpailuasemaan joutumiselta. Sinun on aika näyttää, mihin pystyt.

 

KAKSONEN

Löydät itsesi tilanteesta, joka saa sinut katsomaan asioita uudessa valossa. On aika kokeilla jotain uutta. Edessäsi on suuritöinen urakka.

 

RAPU

Valitse uudet projektit tarkalla silmällä. Ota asioista selvää, jotta panostuksesi ei valuisi hukkaan. On tärkeää, että pidät huolta jaksamisestasi.

 

LEIJONA

Sinulla on nyt hyvä vauhti päällä. Laita liikkeelle muutoksia. Sinulle on tarjolla lukuisia mahdollisuuksia, joita ei kannata jättää väliin.

 

NEITSYT

Älä ota tarpeettomia riskejä. Pelaa varman päälle etenkin terveyteesi ja rahaan liittyvissä kysymyksissä. Luota maalaisjärkeen ratkaisuissasi.

 

VAAKA

Ole huolellinen rahan kanssa. Päätön sinne ja tänne juoksentelu voi saada aikaan pahaa jälkeä. Ota luovuutesi käyttöön ongelmakohdissa.

 

SKORPIONI

Kääri hihat ja lähde liikkeelle. Ymmärrät tänään jotain tärkeää omista toiveistasi ja odotuksistasi. Tulevaisuus näyttää äkkiä hieman selkeämmältä.

 

JOUSIMIES

Älä vaivaa päätäsi sillä, ovatko kaikki kanssasi samoilla linjoilla. Et voi olla kaikille mieliksi. Luota itseesi ja tee omaa juttuasi.

 

KAURIS

Mieti tarkkaan, mihin olet ryhtymässä. Älä polta itseäsi loppuun tekemällä toisten rästihommia. Auktoriteettihahmojen kanssa on oltava varuillaan.

 

VESIMIES

Käänny luotettavan ihmisen puoleen, kun avun tarve iskee. Tarvitset vaihtoehtoja. Ole realistinen ja aloita pitävän suunnitelman laatimisella.