"Mitäs mieltä sinä olet syyssäästä?" Kuva: Shutterstock
"Mitäs mieltä sinä olet syyssäästä?" Kuva: Shutterstock

Jutteletko bileissä aina samoille tutuille tyypeille? Mitäpä jos laajentaisit joskus reviiriäsi ja tutustuisit uusiin ihmisiin? Se on helppoa, kun otat small talkin haltuun.

Verkostoidu, verkostoidu, hyvä ihminen. Eivät ne verkostot kuitenkaan itsestään synny. Sitä varten keskustelijan tulee handlata hyvän small talkin salat. 

Teoksen The Fine Art of Small Talk kirjoittanut Debra Fine on sitä mieltä, että small talkin jalo taito voi avata monia mahdollisuuksia.

– Hyvä verkostoituja luo ja vaalii erilaisia ihmissuhteita. Koskaan ei voi tietää, millaisia mahdollisuuksia uudet kontaktit voivat tuoda mukanaan. Mottoni on: "Jokainen keskustelu on mahdollisuus menestyä".

Poimi Debran vinkit onnistuneeseen small talkiin.

Opi small talkia

1. Älä odota liikoja. Älä stressaa siitä, että jokaisen keskustelun tulisi johtaa taianomaisiin työprojekteihin tai elintärkeisiin kontakteihin. Relaa, äläkä odota vastapuolelta liikoja. Rentoutuneena olet miellyttävämpää juttuseuraa. Mukava jutustelu voi johtaa vaikkapa siihen, että keskustelukumppanisi vinkkaa esimerkiksi kivasta ravintolasta tai koukuttavasta uutuuskirjasta. 

2. Hanki keskusteltavaa. Jos olet menossa tilaisuuteen, jossa on tuntemattomia ihmisiä, kannattaa miettiä etukäteen vähintään kolme keskustelunaihetta. Ne auttavat selviytymään tilanteista, jolloin ei ole mitään sanottavaa – eli hyvin usein. Mieti myös, miten vastaisit kysymykseen: "Mitä kuuluu?" Säästä keskustelukumppania ja vastaa laveammin kuin "ihan hyvää". Näin keskustelu etenee kuin luonnostaan.

3. Vältä kiusallisia tilanteita. Toisinaan small talkissa vastapuoli esittää suoran kysymyksen, johon vastaus voi saada aikaan kiusallisen ilmapiirin. Kysymykseen:"Miten töissä sujuu?" voi saada vastauksen: "Yt:t alkoivat juuri." Mitäs siinä sitten. Hymyile nätisti ja hivuta keskustelu yleisempään, positiiviseen aiheeseen. Kuten vaikkapa vapaa-ajan tekemisiin, esimerkiksi sienestämiseen.

4. Kysele. Useat rakastavat omasta itsestä puhumista, joten jatkokysymyksillä saa kivasti lisäpontta keskusteluun. Vältä kysymyksiä, johon voi vastata "kyllä" tai "ei". Sen sijaan kysy esimerkiksi: "Mitä mieltä olet siitä, että.." Hiljaisemmille tuttavuuksille voit antaa valmiita vastausvaihtoehtoja, tyyliin:"Ajoitteko Lappiin omalla autolla vai menittekö lentäen?" Tadaa, keskustelu jatkuu!

5. Handlaa jatkotoimenpiteet. Keskustelua ei tarvitse jatkaa loputtomiin. Jutustelukumppanista voi hankkiutua eroon sanomalla "menen tervehtimään vanhaa tuttua" tai esittelemällä juttukaverin toiselle henkilölle. Jos uutta keskustelukumppania ei ole näköpiirissä, vaihda juttuaihetta. Jos työ-aihepiiri on jo koluttu, kysy esimerkiksi: "Mitä harrastat?" 

Kun perustiedot on jaettu puolin ja toisin, voi siirtyä suurempiin linjoihin. Tiedustele toiselta vaikkapa, mikä on ollut vuoden kohokohta. Kuka tietää, jos jaattekin saman huippumuiston? Siinäpä voi olla perusta elinikäiselle kumppanuudelle.

Lue lisää:

Nainen, näin onnistut urallasi

Näin sinusta tulee small talkin mestari

Tänään Vain elämäässä nähtiin viimeinen artistipäivä. Sanni ja Cheek olivat kovia, mutta kuka oli sinun suosikkisi?

Tänä iltana nähtiin kauden viimeinen artistijakso Vain elämää -ohjelmasta. Jaksossa Kaija Koo puhui harvinaisen avoimesti elämästään, kuten järkyttävästä äidin huolesta ja antropofobiasta eli ihmispelosta. Mutta ennen kaikkea jaksossa kuultiin monia isoja hittejä. Kaksi oli ylitse muiden: Cheekin versio Surulapsi-biisistä ja Sannin versio Kuka sen opettaa -kappaleesta. Ja molemmista tulee takuuvarmasti hittejä.

Kuuntele esitykset kokonaan tästä.

Sanni: Kuka sen opettaa

Ennen esitystä Sannia jännitti, miten Kaija suhtautuu siihen, että hän teki biisistä täysin omannäköisensä.

– Halusin kanavoida biisissä sellaista voimaannuttavuutta, koska kaikki me käydään näitä juttuja läpi, Sanni mietti esitystä.

Sanni oli sen veran innossaan kappaleesta, että innostui tanssimaan esityksensä aikana pöydällä – ja sai muutkin artistit nytkymään.

”Omassa perheessä alkoi tilanteet hajoilemaan.”

Kaija ja Cheek kehuivat Sannia esityksen jälkeen, miten hienosti hän päivitti biisin.

– Tämä biisi osui mulla sellaiseen elämäntilanteeseen, kun omassa perheessä alkoi tilanteet hajoilemaan. Tuli se lapsen huoli, että mitenköhän nämä pärjää. Se on ollut mulle vaikeakin paikka, Sanni kertoi.

Cheek: Surulapsi

Cheekin valinta oli Surulapsi. Räppäri sanoitti kappaleen uusiksi ja kertoi, että hän teki siitä isä-poika-kappaleen.

”Olen aina halunnut ansaita faijan kunnioituksen.”

– Olen aina halunnut täyttää toiveet ja ansaita vanhempien ja varsinkin faijan kunnioituksen. Meidän viimeinen puhelu oli, kun faija sanoi, että mä oon ylpee susta. Se on aika levollinen juttu, mutta silti, en koskaan halunnut olla se surulapsi, Cheek kertoi.

Kaija liikuttui Cheekin avoimesta ja voimakkaasta tulkinnasta.

– Aina kun sä vedät, olet niin rehellinen! Se on kova juttu, Kaija kehui esityksen jälkeen.

Oliko Sannin tai Cheekin veto sinun suosikkisi – vai joku muu? Äänestä!

Me Naiset ja Nelonen kuuluvat samaan Sanoma-konserniin. Ensi viikolla Vain elämäässä nähdään Encore-jakso, jossa artistit saavat valita biisin kaikista maailman kappaleista.

Kysely

Mikä biisi oli suosikkisi Kaija Koon Vain elämää -päivänä?

Kaija Koota on tituleerattu esimerkiksi voimaeläimeksi, kansallisaarteeksi ja naiseuden puolestapuhujaksi. Kukapa meistä ei haluaisi olla ainakin himpun verran kuin hän!