Varovasti nyt, ei kolmea suihkausta! Kuva: Shutterstock
Varovasti nyt, ei kolmea suihkausta! Kuva: Shutterstock

Ihana parfyymi – upea riidanaihe.

Jokaisessa työpaikassa, kirjapiirissä ja kamarikuorossa on sellainen: henkilö, joka hulauttaa hiukan liikaa hajuvettä aamuisin. Hänet haistaa ennen kuin näkee. Toisten mielestä se on vain herttaista, toisten mielestä hassua, joidenkin mielestä häiritsevää.

Jokaisessa työpaikassa, kirjapiirissä ja kamarikuorossa on myös se tyyppi, jota tuoksu häiritsee todella paljon ja joka myös huomauttaa asiasta. Useimmiten se tyyppi on nainen: hajuherkkyystutkimuksissa on havaittu, että naiset raportoivat miehiä useammin kärsivänsä voimakkaista tuoksuista.

Miksi he oikein nillittävät? Tiukkapipoisuuttaan? Loukkaamisen halusta? Herkkyyttään? Selityksiä voi olla useita, tässä muutama yleisyysjärjestyksessä.

1. Heillä on astma

Voimakkaat hajut ovat yleisimmästä päästä astmakohtausten aiheuttajia. On arvioitu, että neljällä ihmisellä sadasta on sen tyyppinen astma, joka reagoi hajuihin.

2. Heillä on migreeni

Migreenipotilaat ovat herkkiä tuoksuille: ne toimivat tehokkaina päänsärkykohtausten laukaisijoina. Migreeni on yleisempi naisilla kuin miehillä, ja siitä kärsivä haluaa tosissaan välttää kohtauksen, jos vain mahdollista.

3. He ovat muuten vaan yliherkkiä

Ei tiedetä miksi, mutta jostain syystä jotkut muuten terveet ihmiset eivät kestä hajuja vaan saavat tietyistä tuoksuista pahoinvointia ja hengitysvaikeuksia. Tila ei ole kuviteltu.

4. He tykkäävät olla loukkaavia

Mahdollista, mutta epätodennäköistä. Hajuista kärsivät käyttäytyvät joskus tökerösti, koska jos migreeni- tai astmakohtaus uhkaa, heidän pitää päästä kiireesti kauemmas hajunlähteestä. Jos satut olemaan lempihajuvetesi kanssa tulilinjalla, koeta ajatella, että heidän ongelmansa on ikävämpi kuin sinun ja anna periksi. Hajuveden tai hiustuotteen vähentäminen saa heidät onnellisiksi.

5. Heillä on jotain minua vastaan

Luultavasti kyse on vain siitä tuoksusta. Jätä tuoksu pois ja testaa, tuleeko vielä huomautuksia. Jos tulee, voit epäillä jotain muuta ongelmaa.

Lue myös:

Takuuvarmat tuoksuvalinnat töihin

Kaulakorun avulla hajuvetesi tuoksuu kauemmin

Näin selviät riidasta voittajana