Helsingissä riittää nähtävää ja tekemistä vaikka koko kesäksi. Kuva: Shutterstock
Helsingissä riittää nähtävää ja tekemistä vaikka koko kesäksi. Kuva: Shutterstock

Poikkeatko lomallasi Helsinkiin? Listasimme Stadin 50 rakastettavinta paikkaa, niin uusia löytöjä kuin vanhoja tuttuja. Mikä on sinun suosikkisi?

1. Alppipuiston kesä

Linnanmäen vieressä on suloinen puistoalue, Alppipuisto, jossa järjestetään tänäkin kesänä useita ilmaiskonsertteja. Ota omat eväät mukaan ja heittäydy monipuolisen musiikin rytmiin!
Viipurinkatu

2. Aurinkolahti

Kun tekee metrolla päiväretken Itä-Helsinkiin Aurinkolahden uimarannalle, tuntuu ihan kuin olisi etelänmatkalla – vaikka onkin Vuosaaressa. Siellä on silkkistä hiekkaa ja täydellinen paikka kahlailla meressä.
Urheilukalastajankuja 1

3. Baana

Entiseen ratakuiluun rakennettu kevyen liikenteen väylä on pituudeltaan 1,3 kilometriä, mutta sen varrelta löytyy niin paljon kaikenlaista, että Baana tuntuu huomattavasti pidemmältä. Kiasmalta Ruoholahteen kulkevaa reittiä käyttävät työmatkapyöräilijät sekä lenkkeilijät. Välillä voi pysähtyä katsomaan ympäristötaidetta tai pelaamaan pöytätennistä.

Baana. Kuva: Sanoma-arkisto
Baana. Kuva: Sanoma-arkisto

 

4. Block Party

Kallion kansanjuhla on kasvanut kaupunginosan omasta minifestarista suureksi tapahtumaksi ja ihan vapaaehtoisvoimin. Ilmaista ohjelmaa löytyy kaikille taaperoista senioreihin: sadat esiintyjät ja katukauppiaat viihdyttävät päivän aikana Kallion kaduilla.  
6. elokuuta 2016 kello 13 alkaen Kalliossa

5. Brunssit

Pääkaupungin aamiaistarjonta on hurjan kattava ja vain kasvaa koko ajan. Perinteisten brunssipaikkojen rinnalla yhä useampi helsinkiläisravintola laajentaa tarjoiluaan aamupäivän nälkäisille. Pelkästään keskusta–Kallio-akselilla on lähes 50 erilaista brunssipaikkaa, afrikkalaisesta ranskalaiseen, suklaabuffetista sushipöytään.
Jos haluat tuoda brunssin kotiisi, kokeile herkkuhetkeen Me Naisten herkullisia täsmäreseptejä.

6. Espan lava

Esplanadin puistossa, Kauppatorin puoleisessa päädyssä sijaitsee lava, jolla järjestetään satoja ilmaiskonsertteja kesän aikaan. Talvella lavalla on nähty muun muassa Lux Helsingin valoteoksia. Istumapaikkaa hamuavien pitää tulla ajoissa paikalle. Tuoleja löytyy – virvokkeiden kanssa – myös vastapäiseltä Kappelin terassilta.

Espan lava. Kuva: Sanoma-arkisto
Espan lava. Kuva: Sanoma-arkisto

 

7. Helsingin Jäätelötehdas

Maistuisiko sitruuna-rahka- tai appelsiinijäätelö? Helsingin Jäätelötehtaan jätskit ovat herkullisen värisiä ja makuisia – ja annospallot ovat valtavia. Jäätelökioskit sijaitsevat myös parhailla kesäpaikoilla, kuten Kaivopuiston ja Hietsun rannan kupeessa.

8. Hernesaaren ranta

Löylyn vieressä sijaitseva Hernesaaren rannan bilekompleksi yllättää: siellä on villien bailujen lisäksi monipuolinen ruokatarjonta, halusi sitten terveellistä kulhoruokaa tai ihanan rasvaista katuruokaa. Miljöö pastellinsävyisine aurinkotuoleineen on viihtyisä ja sieltä aukeaa superhienot näkymät merelle sekä kaupunkiin.

Helsingin Jäätelötehtaan kioski. Kuva: Sanoma-arkisto
Helsingin Jäätelötehtaan kioski. Kuva: Sanoma-arkisto

 

9. Hietalahden kirpputori

Jos lähdet ostoksille Helsingin suurimmalle ulkoilmakirppikselle, varaudu retkeen hyvillä jalkineilla ja virkeällä tutkalla. Täällä on tunnelmaa ja vieressä ihana kauppahalli herkkuineen. Jos suunnittelet pitäväsi myyntipöytää, varaa paikkasi ajoissa.
Lönnrotinkatu 34

10. Hietaniemen hautausmaa

Tänne on haudattu Suomen kuuluisimpia säveltäjiä, laulajia ja näyttelijöitä. Mutta jos hautakivet eivät kiinnosta, viehättää alueen vehreys muuten: puutarhurit ja kausityöntekijät pitävät sen äärimmäisen viihtyisänä. Ja pääseepä hautausmaan ”taiteilijamäellä” myös opastetuille kierroksille.
Hietaniemenkatu 20

11. Holiday Bar

Sandro-ravintoloista vastaavan Richard McCormickin uusi ravintola Holiday ihastuttaa Katajanokalla. Ruokalista on kekseliäs ja raikas, sekä sisustus sympaattisen kirpparityylinen. Terassille paistaa ilta-aurinko, ja sieltä saa näyttäviä drinkkejä myös alkoholittomina.
Kanavaranta 7

12. Ihana-kahvila

Kalasataman konttikahvilassa on rento meininki ja kaupungin parhaat maisemat: merelle sekä Helsingin rantasilhuettiin.
Nihtikuja, Sompasaari

13. Juhlaviikot

Taiteiden yö, Art goes kapakka ja monet muut ilmaisohjelmat valtaavat Helsingin loppukesästä, kun Juhlaviikot käynnistyvät. Monitaidefestivaaleilla on kymmeniä esiintymispaikkoja ja tapahtumia aamusta iltaan 19.8–4.9.2016.

Taiteiden yössä 2015. Kuva: Sanoma-arkisto
Taiteiden yössä 2015. Kuva: Sanoma-arkisto

 

14. Kallvikinniemi

Salainen rantaparatiisi Vuosaaressa tarjoaa matalan, kirkasvetisen rannan, jossa on valkoista hiekkaa eikä ärsyttäviä lokkeja. Jos haluat täydellisen aamupiknikpaikan, suuntaa Kallvikinniemeen. Aamulla autiolla rannalla voi yleensä oleilla ihan omalla porukalla.

15. Kaivopuisto

Kaivopuisto on Etelä-Helsingin sydän, söpöjen huviloiden alue ja piknikalustojen unelmapaikka. Sen rannoilta löytyy kivoja kahviloita sekä ravintoloita, ja voipa laitureilta ottaa lähdön johonkin viereiseen saareenkin.

16. Kauppahallit

Halliostoksilla on kunnon tunnelmaa! Ruokakulttuurien paras yhdistelmä löytyy uudistetusta Hietalahden kauppahallista, jossa on järjestetty lauantaisin muun muassa musiikillisia maisteluiltoja.

17. Kaupunkipyörät

Säädä satula ja hyppää fillarin selkään! Helsingin uusilla kaupunkipyörillä voi ajella kuka vain, sovitulla kausimaksulla. Ajopeli lunastetaan ja palautetaan jollekin 50 pyöräasemasta.
500 kaupunkipyörää, asemat: läntisin Ruoholahti, itäisin Sörnäinen.

18. Kesäkino Engel

Engelin tunnelmallinen kesäterassi on legendaarinen iltamyöhän leffankatselupaikka, jonka ohjelmistossa on laatuelokuvia. Myös viereinen Café Engel on helsinkiläinen klassikko. Sen aamiainen on kehuttu ja sisäpihan terassi mukavan rauhallinen.
Sofiankatu 4

19. Kirsikkapuisto

Tee minimatka Japaniin – Helsingissä! Noin 250 kirsikkapuun reunustamat kävelytiet hurmaavat Roihuvuoressa varsinkin kirsikankukinnan aikaan, yleensä toukokuussa, kun alue muuttuu vaaleanpunaiseksi hattarapuistoksi. Muina vuoden aikoina zen-hetkeen pääsee viereisessä japanilaistyylisessä puutarhassa.
Roihuvuorentie 12–16

20. Kissakahvila

Vuonna 2015 avattu kissakahvila Helsingin keskustassa on kuuden mirrin vakituinen koti. Paikka on vieläkin sen verran suosittu, että sinne kannattaa varata aika.
Fredrikinkatu 55

Kissakahvila. Kuva: Sanoma-arkisto
Kissakahvila. Kuva: Sanoma-arkisto

 

21. Koirarannat

Stadi on myös hauvojen Helsinki. Uimaintoisille karvanaamoille löytyy useita koirauimarantoja. Yksi mukavimmista uintipaikoista on Herttoniemen Kivinokassa.

22. Lapinlahden sairaalan alue

Lapinlahti ei toimi enää sairaalana, vaan alueella saa hengailla ja sen uimarannalla uida. Alueella on myös söpö kahvila. Puistoalue on tosi kaunis ja siellä järjestetään usein erilaisia tapahtumia puistojumpista konsertteihin.

23. Linnanmäen Panoraama

Jotkut Lintsin laitteet ovat ilmaisia, kuten korkea näköalatorni Panoraama. Sinne voi piipahtaa esimerkiksi iltakävelyllä maisemia ihailemaan.

24. Löyly

Helsingin Hernesaaressa tuoksuu tuore puu ja savusauna. Yleinen sauna Löyly Helsinki toimii myös designnähtävyytenä sekä ruokailupaikkana.
Hernesaarenranta 4

Löyly. Kuva: Sanoma-arkisto
Löyly. Kuva: Sanoma-arkisto

 

25. Meriretket

Jokaisen kuuluisi nähdä Helsinki mereltä päin! Helppo retki käynnistyy Kauppatorilta, kun hyppää saaristoristeilijän tai ruokailua tarjoavan aluksen kyytiin ja nauttii merellisyydestä opastetulla vesiajelulla.

26. Metsät keskellä kaupunkia

Helsingissä pystyy polkemaan kymmenen kilometrin matkan keskustaan melkein kokonaan luonnon keskellä. Kaupungin suurin viheralue, Keskuspuisto, imee vuosittain noin pari miljoonaa kävijää – muun muassa piknikille, pyöräilemään, lenkkeilemään ja viihtymään.

27. Munkkiniemen uimaranta

Jos haluaa vähän pienempään ja syrjäisempään biitsipaikkaan kuin Hietsu, kannattaa hypätä vaikka polkupyörän selkään ja ajaa Munkkiniemen uimarannalle. Lähistöllä on runsaasti puistoaluetta piknikkejä ja muita kesäaktiviteetteja varten.
Munkkiniemenranta 44

Munkkiniemen uimaranta. Kuva: Sanoma-arkisto
Munkkiniemen uimaranta. Kuva: Sanoma-arkisto

 

28. Museokaupat

HAM:n, Ateneumin ja Kiasman myymälöistä löytyy kaikkea ihanaa hipelöitävää sekä persoonallisia lahjoja. Itselle tai toiselle.

29. Mustikkamaa

Houkuttaisiko rauhallinen iltauinti? Suuntaa silloin Mustikkamaan uimarannalle. Kauniille biitsille pääsee helposti uutta siltaa pitkin. Mustikkamaan sydämessä sijaitsee myös Ylioppilasteatterin kesäteatteri.

Isoisänsilta vie Mustikkamaalle. Kuva: Sanoma-arkisto
Isoisänsilta vie Mustikkamaalle. Kuva: Sanoma-arkisto

 

30. Pihlajasaari

Täydellinen rentoutumispaikka kesällä!  Vuodesta toiseen Pihlajasaari eli Pihlis toimii unelmien uinti- ja eväänsyöntipaikkana.

31. Pop up -jäätelöbaari

Vanhalle Ylioppilastalolle avautuu kesäisin (20.8.2016 saakka) jätskibaari, jossa saa loihtia herkkuövereitä eli kuorruttaa jäätelönsä haluamallaan tavalla.

32. Puistojumpat

Jumppaa, joogaa ja salsaa voi kesällä harrastaa ilmaiseksi kymmenissä kaupungin puistoissa. Järjestäjinä toimivat niin kaupunki kuin yksityiset tahot. Omat alustat ja reipas mieli mukaan!

33. Puu-Vallila

Idyllinen puutaloalue muistuttaa 1900-luvun työväenelämästä ja rakennushistoriasta. Pienet kahvilat, kuten Helsingin kahvipaahtimo ja Suvanto virkistävät historiallisen kävelyretken tekijää Puu-Vallilassa.
Keuruuntie 11

34. Rajasaari

Helsingistä löytyy monta ihanaa koirapuistoa, mutta yksi on ylitse muiden: Rajasaari. Taka-Töölön edustalla sijaitseva saari on melkein kokonaan aidattu koirien käyttöön. Vie sinne omasi, tai käy katselemassa kahelia menoa aidan takaa.

35. Raitiovaunut

Entinen kolmosen ratikka, nykyinen 2, on Helsingin kattavin nähtävyysreitti.  Julkisen liikenteen lipun hinnalla näkee monia kuuluisia paikkoja, kuten Suomen Kansallisooppera, kauppatori, Helsingin tuomiokirkko. Mutta muillakin raitiovaunureiteillä riittää katseltavaa: kokeile 4:n arkkitehtuurikierrosta ja 6:n design-sightseenia.

Raitiovaunu Arabianrannassa. Kuva: Sanoma-arkisto
Raitiovaunu Arabianrannassa. Kuva: Sanoma-arkisto

 

36. Regatta

Ihastuttava pieni punainen mökki merenrannalla, iso terassi ja useimpina päivinä sytytetty komea nuotio hurmaavat jokaisena vuodenaikana. Idylli, jollaista ei osaa kuvitella kaupungin keskustan tuntumaan. Lähellä sijaitsee vaikuttava Sibeliuspuisto.
Merikannontie 10

37. Ruoholahden kanava

Tämä on yllättävä mato-onkipaikka keskellä kaupunkia. Samalla voi tehdä hyvän työn, kun onkii vieraslaji mustatäplätokkoa pois häiritsemästä luontaista kalakantaamme. Varaudu kertomaan kanavan ohi käveleville turisteille, mitä olet tekemässä.

38. Senaatintori

Klassikko ei suurempia esittelyjä kaipaa. Helsingin Tuomiokirkon portaat kutsuvat kesällä syömään jäätelöä ja ihastelemaan kulttuurihistoriallista aukiota, ja talvella nauttimaan Tuomaanmarkkinoiden kuumista juotavista.

39. Sinisen huvilan kahvila

Linnunlaulun kalliot tarjoavat mahdollisuuteen Helsingin romanttisimpaan urbaaniin näkymään Töölönlahden rannalla. Sininen kahvila on tunnettu erityisesti tunnelmallisena iltakahvittelupaikkana, josta saa superhyvät käntyt.
Linnunlauluntie 11 H

Sinisen huvilan kahvila. Kuva: Sanoma-arkisto
Sinisen huvilan kahvila. Kuva: Sanoma-arkisto

 

40. Skiffer Liuskaluoto

Kaivopuistosta pääsee viidessä minuutissa nautintojen saareen, Liuskaluotoon, jossa sijaitsee gourmetpizzoistaan tuttu ravintola Skiffer. Jos malttaa istua pidempään, terassilta näkee uskomattoman kauniin auringonlaskun.

41. Suomenlinna

Noin 15 minuutin merimatka keskellä kaupunkia on jo itsessään elämys, ja vastassa oleva Suomenlinna on yksi kauneimpia paikkoja. Linnapiha, Kustaanmiekan vallit, kirkko, kivat kahvilat ja maukkaat ravintolat – panimoa unohtamatta – pitävät vierailijan tyytyväisenä vaikka koko päivän.  Linnoituksen hostellissa voi myös olla yötä.

42. Teurastamon grillit

Kalasataman kupeessa, Teurastamon pihalla on kaksi isoa grilliä, joita kaikki saavat käyttää vapaasti. Omat hiilet vaan messiin ja grillaamaan!
Työpajankatu 2

43. Torit

Helsingissä on kahdeksan toria. Hakaniemen tori puhkeaa kukkaansa sunnuntain markkinoilla, Kauppatorilla puolestaan viihtyvät merellisten maisemien ystävät.

Hakaniemen tori. Kuva: Sanoma-arkisto
Hakaniemen tori. Kuva: Sanoma-arkisto

 

44. Töölönlahti

Keskellä Helsinkiä on sporttisen rauhallinen Töölönlahti, jonka ympäri kulkee reilun kahden kilometrin pituinen jalankulku- ja pyörätie. Lahdella näkee nykyisin paljon suppailijoita ja puistoissa jumppaajia, jopa salsan tanssijoita.

45. Uimastadionin maauimala

Stadikka avautuu aamuisin kello 6.30, ja kesän ensimmäisinä päivinä siellä saa varautua jonotukseen. Taivasalla jaksaa polskia koko päivän – kunnes väsyy illalla aikaisin.
Hammarskjöldintie 5

46. Uutela

Itä-Helsingin upea ulkoilualue Uutela ei jätä ketään kylmäksi. Täältä löytyy merta ja metsää, kallioita ja lenkkipolkuja. Täydellinen pakopaikka kaupungin vilinästä!

47. Vallisaari

Saarihyppelyn uusin kohde! Helsingin edustalla, Santahaminan ja Suomenlinnan välissä sijaitseva Vallisaari avattiin yleisölle keväällä 2016. Tässä retkikohteessa kuluu helposti päivä, niin hienot maastot ja maisemat se tarjoaa.
Vallisaari, vesiliikenne Kauppatorilta päivittäin kesällä

Vallisaari. Kuva: Sanoma-arkisto
Vallisaari. Kuva: Sanoma-arkisto

 

48. Vanha Eira

Rento tunnelma ja upeat näkymät hurmaavat tässä kaupunginosassa. Esimerkiksi Engelinaukio on arkkitehtonisesti niin kaunis, että sitä voisi tuijottaa koko päivän.

49. Välikatu

Tämä katu on hauska löytö Kruununhaassa! Kantakaupungin lyhin katu on noin 25-metrinen tynkä, joka on peräisin jo 1800-luvun alkupuolelta.

50. Yrjönkadun uimahalli

Suomen ensimmäisessä ja vanhimmassa julkisessa uimahallissa tuntuu siltä kuin ulkomailla uisi. Ja ehdottomasti se täytyy kokea nakuna!

Mikä on sinun suosikkisi?

Puuttuuko ylläolevasta listasta jokin rakastettava paikka Helsingistä? Kerro siitä alla olevassa kommentointikentässä.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, voit tilata sen kautta lehden maksuttoman näytenumeron kotiisi.

Niklas Räsänen ja Eva Wahlström. Kuva: Jonna Öhrnberg
Niklas Räsänen ja Eva Wahlström. Kuva: Jonna Öhrnberg

Nyrkkeilijäpari Eva Wahlström ja Niklas Räsänen ovat yksi Urheilugaalan näyttävimpiä pariskuntia. 

Glamour ja sporttisuus yhdistyivät Eva Wahlströmin ja Niklas Räsäsen asuissa. Evan Björn Borgin hameita on valmistettu vain kaksi.

– Toinen niistä on ollut Lady Gagalla! Näin tämän Tukholmassa Borgin muotinäytöksessä ja kysyin, voinko saada tämän Urheilugaalaan. Se meni aika helposti, Eva kertoi tänään gaalaan saapuessa.

Parin gaalaan valmistautuminen ei sujunut ongelmitta. Tiistaina Niklas joutui sairaalaan sydämen rytmihäiriöiden vuoksi.

– Kyseessä on flimmeri, eli kammion eteisvärinä. Siinä sydän veti omaa rallia. Ensi viikolla tutkitaan lisään. Odotan lääkäriltä vihreää valoa, että saisin aloittaa treenaamisen.

Eva suhtautui aviomiehen vaivaan maltillisesti. 

– En ollut paniikisissa, ennemmin pettynyt. Niklaksen piti lähteä sunnuntaina treenileirille Iso-Britanniaan. Meille on urheiljoina aika normaalia, että joudutaan tutkailemaan omaa kehoa.

Nyrkkeily on kova laji, mutta molemmat aikovat jatkaa niin kauan kuin mieli kestää.

– Nuoruuden innokkuudesta usein rokotetaan kehässä. Siellä tarvitaan myös viisautta. Uskon olevani nyt 37-vuotiaana lajissa parempi kuin koskaan, Eva sanoo.

Keskenään pari ei nyrkkeile.

– Ei siis täysillä. Minulle kävisi siinä huonosti. Fysiikkaero miehen ja naisen välillä on tässä lajissa niin suuri.

Pari haluaa jatkossa järjestää Suomessa kovatasoisempia otteluita. He ovat mukana yrityksessä, joka järjestää isoja nyrkkeilyiltoja Suomessa.

Koira selviää talvesta itsetehdyn lämpimän takin avulla. Se syntyy vaikkapa vanhan villapaidan hihasta!

Suomessa on hurja määrä koiria, Kennelliiton mukaan noin 800 000, mutta silti lemmikkiliikkeiden takkivalikoima on melko suppea ja väritön. Kovilla pakkasilla harva koira pärjää enää ilman talvitakkia.

Onneksi karvaiselle kaverille voi tehdä talvitakin myös itse vanhasta villapaidasta leikkaamalla.  

Helpot ohjeet pienen koiran takkiin:

  1. Leikkaa vanhan villapaidan hiha irti niin, että saat siitä koiran selän pituisen palan. Jos haluat, että koiran takin selkäosa on pidempi ja vatsan puoli lyhyempi, leikkaa hiha hieman viistoon. Hiha-aukosta tulee koiran paidan kaula-aukko.
  2. Mallaa palaa koiran selkää vasten, jotta näet, mihin kohtaan voit leikata jalkojen mentävät aukot. 
  3. Tadaa, paita on valmis! Varmistathan, että takki on turvallinen käyttää: se ei saa kiristää mistään, eikä siitä saa roikkua lankoja tai muita osia, mistä koira voisi jäädä kiinni. 
 

😳 #genius #diy #diydogsweater

Henkilön Savin' like Jesus🙏🏽 (@modernbettyrubble) jakama julkaisu

Tee ison koiran takki näin:

  1. Valitse koiralle sopivan iso paita ja varmista, että koiran pää mahtuu kaula-aukosta sisään. Voit tarvittaessa leikata kaula-aukkoa suuremmaksi.
  2. Helpointa on leikata paita viittamaisesti niin, että koiran selkä ja rinta peittyvät.

Koiran talvitakin kuosin voi valita koiran luonteen mukaan. Tässäpä hieman inspiraatiota maailmalta!

TYYLITIETOISELLE

Instatähti poochofync näyttää, miten trenssi puetaan karvakaverille.

HIPPIHAUVALLE

Hippihauva ilahtuu psykedeelisestä kasarifleecestä tehdystä takista.

 

Bailey's newest sweater #tiedye #dogsweater #diydogsweater #imadeitmyself

Henkilön Kate (@katelitaker) jakama julkaisu

HIENOHELMALLE

Elegantille edustuskoiralle askarrellaan takki helmenharmaasta tai beigestä villapaidasta. Koristeeksi voi ommella rusetin hauvan lempiväriä kunnioittaen.

 

Dog sweater! #diy #handmade #dogsweater #diydogsweater #lambwool #purplebow

Henkilön Peony&Wildflower (@peonyandwildflowercrafts) jakama julkaisu

HUPSULLE

Hupsulle ja rämäpäiselle koiralle ommellaan takki lasten vanhasta värikkäästä paidasta.

UNIIKILLE

Uniikin turren paita koristellaan kangasmerkeillä, napeilla tai helmillä. Taitava kirjoo takkiin koiran nimen.