”Kikyn kautta hallitus mahdollistaa sen, että yliväsyneistä, työnsä puolesta huolissaan olevista pätkätyöläisistä puristetaan viimeisetkin rippeet irti”, espanjanopettaja Heidi Rytkönen sanoo. Kuva: Rami Marjamäki
”Kikyn kautta hallitus mahdollistaa sen, että yliväsyneistä, työnsä puolesta huolissaan olevista pätkätyöläisistä puristetaan viimeisetkin rippeet irti”, espanjanopettaja Heidi Rytkönen sanoo. Kuva: Rami Marjamäki

Espanjanopettaja Heidi Rytkönen, 37, tekee töitä kuudelle eri työnantajalle. Hän palasi töihin kesken äitiysloman, koska pelkäsi menettävänsä työnsä. Nyt ahdistusta aiheuttavat pätkätyöläisen epäselvät kiky-tunnit. –Tunnen oloni turvattomaksi.

Tamperelainen Heidi Rytkönen, 37, on työskennellyt espanjanopettajana 12 vuotta pätkätyösopimuksilla. Parhaillaan hän opettaa espanjaa kuudessa eri oppilaitoksessa sekä koululaisille että aikuisille. Heidi kertoo allekirjoittaneensa uransa aikana vuosittain 2–8 työsopimusta tai työhönottopäätöstä: yhteensä niitä on siis kertynyt suunnilleen 50.

– Tunnen oloni turvattomaksi, koska asemani on niin epämääräinen. Minulta puuttuvat kaikki vakituisen työn perusetuudet työterveydestä alkaen, Heidi kertoo.

Heidin pitää sitoutua kansalaisopistojen kurssivetäjäksi puoli vuotta etukäteen ilman varmuutta siitä, järjestetäänkö kurssit. Maaliskuun lopussa hänellä on oltava valmiina syyskuussa alkavien kurssien sisällöt. Jos ilmoittautujia ei tule tarpeeksi, kurssi saatetaan perua vain viikkoa tai kahta aiemmin kuin sen piti alkaa. Peruutetusta työstä ei makseta Heidille mitään.

Lisäksi kurssit – ja siten myös työsopimukset – ovat hyvin lyhyitä, sillä aikuisopistojen kurssit kestävät yleensä syyskuusta marraskuun lopulle. Sen jälkeen Heidi joutuu taas jännittämään, tuleeko tammikuussa alkavalle kurssille tarpeeksi ilmoittautumisia. Kesät hän elää työttömyyskorvauksilla.

– Olen huolestunut siitä, miten minä ja muut pätkätyöläiset jaksamme tätä loputonta epävarmuutta. Rakastan työtäni ja oppilaani ovat aivan ihania, mutta inhoan systeemiä työni ympärillä. Haluaisin, että työni arvostus näkyisi yhteiskunnallisesti.

Sekavat kiky-tunnit

Pätkätyöt ovat tutkitusti naisvaltaisten alojen ilmiö. Akavan vuonna 2013 teettämästä kyselystä selviää, että joka kolmas korkeakoulutettu alle 35-vuotias nainen työskentelee määräaikaisessa työsuhteessa. Tutkimuksen mukaan alle vuoden mittaiset työsopimukset ovat naisilla yleisempiä kuin miehillä. Todennäköisin pätkätyöntekijä on siis Heidin tapaan korkeakoulutettu nainen.

Heidi hermostui entisestään omaan tilanteeseensa, kun hän sai eräältä työnantajaltaan ohjeet kilpailukyky- eli kiky-tuntisopimuksesta. Kirjallisen ohjeen mukaan hänen pitäisi sopia kiky-tunneista tapaamalla kasvokkain niistä vastaavan opettajan kanssa ja raportoida jokaisen kiky-tunnin sisällöstä erikseen. Heidi matkustaa jo valmiiksi useiden työpaikkojen välillä, ja nyt hänen pitää matkustaa erikseen vielä kiky-tuntitapaamisiinkin.

”Miksi meiltä, joille ei ole tarjolla pysyviä töitä muutenkaan, vaaditaan vielä ylimääräistä työtä?”

Toistaiseksi kaksi Heidin työnantajaa on toimittanut hänelle kiky-ohjeet, mutta nyt Heidi pelkää, että jokainen kuudesta työnantajasta alkaa vaatia häneltä kiky-tunteja.

– Hallituksen politiikan ei pitäisi rangaista siitä, että opettaja etsii työtä useista paikoista. Kikyn kautta hallitus mahdollistaa sen, että yliväsyneistä, työnsä puolesta huolissaan olevista pätkätyöläisistä puristetaan viimeisetkin rippeet irti. Miksi meiltä, joille ei ole tarjolla pysyviä töitä muutenkaan, vaaditaan vielä ylimääräistä työtä? Tätä menoa minulta loppuvat vuorokaudesta tunnit, Heidi ihmettelee.

Työnantajat soveltavat sääntöjä

Opetusalan Ammattijärjestö OAJ:n mukaan työnantaja on toiminut Heidin tapauksessa väärin.

– Jos työntekijällä on useita työpaikkoja, työnantajien pitäisi sopia keskenään, miten kiky-tunnit jaetaan. Nyt ongelma on, että työnantajat tekevät kiky-ohjeistuksista omia johtopäätöksiään eivätkä koordinoi toimintaansa, mikä voi johtaa kohtuuttomiin tilanteisiin. Kannattaa olla yhteyksissä liittoon, jotta voimme puuttua väärinkäytöksiin, OAJ:n neuvottelupäällikkö Pekka Pankkonen sanoo.

Heidi kertookin olleensa omasta tilanteestaan yhteyksissä pääluottamusmieheen ja liittoon, mutta hänen mukaansa liitosta on sanottu, että kyseessä on marginaalitilanne.

”Haluaisin ajaa oikeuksiamme, mutta olen aamusta iltaan töissä.”

– Liittokaan ei tunnu uskovan, että meitä pätkätöitä tekeviä tuntiopettajia on olemassa. Jäseninä ei kuulemma ole tarpeeksi ihmisiä, jotka toisivat asiaa esille. Haluaisin ajaa oikeuksiamme itse, mutta miten voisin osallistua toimikunnan kokouksiin, kun olen aamusta iltaan töissä? Heidi huomauttaa.

OAJ:n mukaan he auttavat jäseniään aina, kun heihin otetaan yhteyttä.

– On totta, että joissakin erityislaatuisissa työsuhteissa sopimukset saattavat olla teknisesti hankalasti sovellettavissa. Ne pitää selvittää tapauskohtaisesti. Meillä on kyllä tiedossa, että pätkätöitä tekeviä opettajia on, ja yritämme löytää siihen ratkaisuja, neuvottelupäällikkö toteaa.

Opettajien kiky-tunnit ovat silti ongelma myös liiton mielestä, koska opettajien työaikajärjestelmä on erilainen kuin monessa muussa ammatissa. 

– Opettajien kiky-tunneista on pitänyt sopia erilliset toimintamenettelyt sekä valtion, kuntien että yksityisen sektorin kanssa. 24 työtunnin lisäämiseen on kulunut kohtuuttomasti aikaa niin keskus- kuin paikallistasolla. Se ei ole tehokasta, vaan turhauttavaa, Pekka Pankkonen huomauttaa.

Kesken perhevapaan töihin

Heidi Rytkönen kohtasi ongelmia myös silloin, kun hän jäi vuonna 2014 äitiyslomalle. Hänellä ei ollut voimassaolevaa työsopimusta, mutta Heidin mukaan työnantajan kanssa oli suullisesti sovittu vuoden äitiyslomasta. Heidi kertoo, että kesken perhevapaiden hänelle ilmoitettiin, että hänen on tultava takaisin töihin tai hänen paikkansa annetaan muille.

”En uskaltanut uhmata työnantajaa, vaan palasin töihin vauvan ollessa kahdeksan kuukauden ikäinen.”

– En uskaltanut uhmata työnantajaa, vaan palasin töihin vauvan ollessa kahdeksan kuukauden ikäinen. Lastenhoitajaksi sain anopin. Olisin halunnut olla kotona, mutta koin, ettei sitä vaihtoehtoa ollut.

Heidin mielestä nykyinen työelämään liittyvä lainsäädäntö on vanhentunut ja että hänen heikkoa asemaansa heikennetään vielä entisestään. Hänkin on näkökulmasta riippuen samaan aikaan työtön ja opettaja.

– Kuka tätä työtä enää haluaa tehdä, jos vielä huonommaksi menee? Silpputyölle pitäisi saada ihan uudenlaisia toteuttamistapoja. Tarvitaan kokonaan uusia ajatusmalleja siitä, mitä nykyajan työ on. Mielikuvamme työelämästä on jumissa menneillä vuosikymmenillä. Meidän pitäisi uskaltaa puhua yhdessä parannusten puolesta.

Oletko törmännyt ammatissasi epäreiluun pätkätyökohteluun? Kerro kokemuksistasi kommenteissa.

Vierailija

50 työsopimusta ja 12 vuotta pätkätöitä tehnyt Heidi: ”Liittokaan ei tunnu uskovan, että meitä on olemassa”

RowanBerry kirjoitti: Eikö tuossa tilanteessa, jossa tekee töitä yhtä aikaa useille työnantajille, voisi harkita ryhtyvänsä yksityisyrittäjäksi? Toiminimellä laskuttaisi tehdyt tunnit toimeksiantajiltaan ja kaikilla olisi helpompaa. Ja mitenkäs kesät pysyy hengissä? Työttömyys ja yrittäjyys ei taida sopia saman otsikon alle. Jos pyytää opetuksesta sen verran suurempaa tuntihintaa, että saisi kesäksikin säästettyä, taitaa jäädä ilma töitä.
Lue kommentti
Vierailija

50 työsopimusta ja 12 vuotta pätkätöitä tehnyt Heidi: ”Liittokaan ei tunnu uskovan, että meitä on olemassa”

Muuten kyllä, mutta se ei käy työnantajille. Itselläni samaa takana nyt noin 15 vuotta, työsopimuksia alakanttiin arvioituna olen allekirjoittanut n. 100. Vielä kertaakaan en ole ollut palkallisella lomalla tai ollut työterveyden piirissä. Rakastan työtäni opettajana mutta toivoisin, että minulla olisi samanlaiset työolosuhteet kuin muillakin kun kuitenkin opetustyötä teen viikossa enemmän kuin keskimäärin esim. lukion opettaja.
Lue kommentti

Liikunta on yhä tärkeä osa Virpi Sarasvuon arkea, vaikka hän ei enää ehdikään liikkua entiseen malliin.

Entistä huippuhiihtäjä Virpi Sarasvuota nähdään harvoin parrasvaloissa. Eilen hän saapui Urheilugaalaan ilman puolisoaan Jari Sarasvuota.

– Työskentelen yrittäjänä. Sain juuri viime viikolla postissa valmentajan ammattitutkinnon paperit. Kasailen siihen liittyvää materiaalia valmiiksi, Virpi kertoi kuulumisiaan.

Virpi kertoi, että liikunta on yhä tärkeä osa hänen arkeaan.

– Liikun aktiivisesti, vaikka riippuu tietysti mihin vertaa. Urheilu-ura oli täysin eri elämä ja eri vaihe. Olisi tietysti kauhean kätevää, jos olisin nykyisessä arjessa yhtä hyvässä kunnossa kuin ammattiaikoina.

Virpillä ja Jarilla on kaksi yhteistä tytärtä, joiden elämää nainen ei halunnut tarkemmin kommentoida.

Gaalailtaan hän suhtautui odottavin mielin.

– Täällä on paljon ihmisiä, joita ei muuten tapaa. Elämä on aika lailla työtä ja arkea muuten.

Uutuusdraama Rodin kuvaa, kuinka kuvanveistäjä Camille Claudel jäi mentorinsa Auguste Rodinin varjoon.

Ranskalainen kuvanveistäjä Auguste Rodin (1840–1917) muistetaan parhaiten Ajattelija-patsaastaan. Jacques Doillonin uutuusdraama keskittyy taiteilijan ja hänen oppilaansa Camille Claudelin (1864–1943) rakkaussuhteeseen. Rodinilla oli avovaimo ja lapsi, joita hän ei Camillelle tekemistään lupauksista huolimatta koskaan jättänyt.

Bruno Nuytten ohjasi Claudelin ja Rodinin skandaalinkäryisestä suhteesta draaman jo vuonna 1988.  Siinä parina nähtiin Isabelle Adjani ja Gérard Depardieu. Tällä kertaa pääosissa nähdään Izïa Higelin ja Vincent Lindon. Higelin onnistuu kuvaamaan hyvin Claudelin vähittäistä murtumista. Suhde tuhosi Claudelin mielenterveyden. Hän syytti Rodinia töidensä plagioimisesta. Claudel vietti viimeiset 30 elinvuottaan psykiatrisessa sairaalassa.

Claudel jäi täysin opettajansa varjoon niin eläessään kuin kuolemansa jälkeenkin. Hänen teoksensa, kuten Valssi, kuvasivat naisen seksuaalisuutta tekoajankohtaansa nähden rohkeasti. Aikaa vaivasi kaksinaismoralismi. Siinä missä miestaiteilijoiden alastomat naishahmot herättivät ihastusta, aikalaiskriitikot eivät pitäneet aihetta naistaiteilijoille sopivana.

Doillon on hakenut elokuvaan autenttista tunnelmaa kuvaamalla sen aidoilla tapahtumapaikoilla. Pariisin Rodin-museo on lainannut kuvauksiin Rodinin keskeisiä töitä. MK

Rodin ***