Luopumalla somesta et jää mistään paitsi. Kuva: Shutterstock
Luopumalla somesta et jää mistään paitsi. Kuva: Shutterstock

Jos sosiaalinen media ahdistaa tai uuvuttaa, lopullisten hyvästien vaihtoehtona voi kokeilla suursiivousta.

Mitä sinne sosiaaliseen mediaan taas arjestaan postaisi? Mikä olisi nokkelaa ja tyylikästä ja hauskaa ja antaisi omasta elämästä tarpeeksi realistisen mutta silti ihailtavan kuvan? Mitä seuraajat postauksistani ajattelevat? Esitänkö somessa omaa elämääni ja miksi niin teen?

Puolet suomalaisista on Facebookissa, mutta yhä useampia sosiaalinen media myös kyllästyttää niin paljon, että he miettivät sen käytön lopettamista.

Mediapersoona Jenni Pääskysaari kertoi Yle Puheen haastattelussa kokeilleensa elämää ilman somea.

– Olin kymmenen vuotta todella aktiivinen somen käyttäjä. Viime syksynä aloin huomata, että sieltä tulee elämääni enemmän negatiivista kuin positiivista, Pääskysaari sanoi Tuija Pehkosen ohjelmassa.

Kirjailija Juha Itkonen taas kuvaili Annassa, kuinka sosiaalinen media turhauttaa häntä.

– Minua ärsyttää sosiaalinen media ja siellä käytävä keskustelu. Tai oikeastaan se, että osallistun itsekin siihen. Olen menettämässä uskoni siihen, että keskustelut ruokkisivat mitään järjellistä hyvää tai että meidän olisi mahdollista päästä koskaan mistään yhteisymmärrykseen.

Helsingin Sanomien Nyt-liitteen kolumnisti Ronja Salmi kirjoitti, kuinka etenkin nuoret ovat kyllästyneet sosiaalisen median tapaan ”jakaa koko ajan kaikki kaikkien kanssa” eikä henkilökohtaisten asioiden toitottaminen koko seuraajajoukolle ole enää lainkaan coolia.

Katri Lietsala, sosiaalisen median tutkija ja IT-alan yrittäjä jäädytti Facebook-tilinsä kolme vuotta sitten.

– Facebook ei tuonut lisäarvoa niin paljon kuin käytin siihen aikaa. Olin Facebookissa jossain vaiheessa päivittäin, joskus useita tunteja. Sitten aloin miettiä, onko siinä mitään järkeä, olenko sen ansiosta yhtään rennompi, fiksumpi tai onnellisempi. Olin jämähtänyt rutiiniin, jonka vuoksi jätin tekemättä asioita, joiden ansiosta elämänlaatuni paranisi.

Kuplat häiritsevät

Kun vielä muutama vuosi sitten someen saatettiin kyllästyä siksi, että siellä jaettua sisältöä pidettiin epäkiinnostavana ja tyhjänpäiväisenä ja siihen kulutettu aika tuntui siksi kuluvan hukkaan, nyt monet ahdistuvat somekeskusteluista, joita someraivoksikin kutsutaan.

Keskusteleminen sosiaalisessa mediassa on vaikeaa, koska kaikenlainen ei-kasvokkain tapahtuva viestintä on aina hankalampaa kuin keskusteleminen ihmisen kanssa livenä.

– Tietokonevälitteistä viestintää on tutkittu 1970-luvulta asti ja on huomattu, että siinä ollaan kärjekkäämpiä ja aggressiot leimahtavat helpommin, sanoo yliopistonlehtori Janne Matikainen Helsingin yliopiston viestinnän laitokselta.

Lietsalaa häiritsivät myös somen ”kuplat”. Kuplilla viitataan siihen, että ihminen näkee sosiaalisessa mediassa vain itsensä kanssa samanmielisten ja samankaltaisten ihmisten jakamaa, yhä yksipuolisempaa sisältöä, mikä voi vaikuttaa kaventavasti niin maailmankuvaan kuin käsityksiin muista ihmisistä.

– Mitä enemmän seuraa vaikkapa crossfit- ja fitness-harrastajia, alkaa uskoa, että kaikki vain treenaavat koko ajan. Kun haluaa kuulua samaan joukkoon, alkaa toistaa omissa kuvissaan ja päivityksissään samoja sisältöjä. Näin yhteisö vahvistaa mielikuvaa elämästä, jota ei sellaisenaan ole ehkä kenelläkään edes olemassa, Lietsala sanoo.

Liikaa stressiä postauksista

Somessa rasittaa myös profiilityö, jota jokainen tekee siellä tiedostamattaan tai tiedostaen.

Se on sosiaalipsykologian tohtorin Suvi Uskin kehittämä termi, joka tarkoittaa, että julkaisuja ja päivityksiä suunnitellaan etukäteen, niitä poistetaan, niiden sisältöä murehditaan ja joitain asioita tehdään ihan vain siksi, että niistä saataisiin päivitys.

– Silloin elämä voi alkaa pyöriä aika raskaalla tavalla somen ympärillä. Tavoittelemme aitoutta, mutta päädymme esittämään itseämme, sanoo sosiaalisen median asiantuntija, yrittäjä Johanna Janhonen.

– Ihmisellä on yleensä elämässään erilaisia rooleja, kuten vaikkapa äitiys kotona, asiantuntijuus työpaikalla ja harrastaja vapaa-ajalla. Facebookissa puhutaan kaikille samaan aikaan ja nämä identiteetit sekoittuvat. Siitä voi syntyä ristiriitoja, Janhonen sanoo.

Some-esittäminen rasittaa itseä ja ärsyttää muita.

– Voisi kuvitella, että profiilityön tyyppinen toiminta karkottaa erityisesti suomalaisia, arvelee Janne Matikainen Helsingin yliopistosta.

Vaikka somessa on niin paljon kaikenlaista ärsyttävää, tilastojen perusteella sosiaalisen median käyttö ei ole hiipumassa, sanoo Matikainen. Päinvastoin.

– Kyllä some on tullut jäädäkseen. Uskon, että viiden vuoden päästä Facebook on yhä suosittu.

Matikainen muistuttaa, että siellä on paljon hyvääkin.

– Kuulun itse esimerkiksi Rumpalit-ryhmään, jossa on hyvää keskustelua ja toisia harrastajia tuetaan hienolla tavalla.

Vaikka somen kuplat ärsyttäisivät, ihminen elää tietynlaisessa ”kuplassa” myös sosiaalisen median ulkopuolella eli pyörii samojen asioiden ja ihmisten ympärillä ja seuraa lähinnä itseään kiinnostavia asioita ja ihmisiä.

Matikainen muistuttaa, että aina kun vaaditaan internetistä jollakin tavalla parempaa, jokainen nettiä käyttävä on siitä myös itse vastuussa

Kuva: Sanoma-arkisto / Piia Arnould
Kuva: Sanoma-arkisto / Piia Arnould

1. Karsi Facebookista ärsyttävät

Johanna Janhonen kehottaa karsimaan Facebookista niitä ihmisiä ja päivityksiä, jotka ärsyttävät, ja jakamaan siellä vain niitä asioita, jotka todella itselle tuntuvat luontevilta.

– En ole koskaan itse kyllästynyt someen, mutta saatan kyllästyä tiettyyn välineeseen. Silloin kannattaa miettiä, mikä palvelu itselle sopii. Ei kaikkien tarvitse olla Facebookissa.

2. Lisää seurattavia Instagramissa

Someasiantuntija Katri Lietsala neuvoo tarkastelemaan omaa sosiaalisen median käyttöään aika ajoin kriittisesti, varsinkin jos siinä tuntuu olevan jotakin häiritsevää.

– Tarkastele silloin tällöin, ketä seuraat esimerkiksi Instagramissa. Käy läpi, kannattaisiko oman tyytyväisyyden vuoksi seurata myös muunlaista sisältöä kuin niitä tilejä, jotka olet valinnut tähän mennessä. Omia uskomuksiaan on hyvä tuulettaa ja seurata muitakin kuin itsensä kanssa samaa mieltä olevia, samanlaisia ihmisiä.

Somessa et voi muuttaa muita, ainoastaan oman käyttäytymisesi.

– Anna ihmisten olla sellaisia kuin he ovat. Ei heitä tarvitse seurata, jos he ärsyttävät. Kannattaa myös ohittaa räyhä-keskustelut, jotka pyörivät ympyrää. Älykäskään kommentti ei muuta lopputulosta näissä.

3. Kokeile uutta some-appia

Lietsala käyttää Facebookia vielä lentopalloharrastusryhmänsä kanssa, koska ryhmän muut jäsenet ovat Facebookissa. Itse Lietsala on siirtynyt käyttämään lähinnä Snapchatia. Sen erottavin ominaisuus muihin somepalveluihin on, etteivät siellä lähetetyt viestit jää minnekään talteen vaan katoavat hetken kuluttua.

4. Jos lähdet, et missaa mitään

Ylen haastattelussa Jenni Pääskysaari sanoi, että pelkäsi jäävänsä paitsi tärkeistä uutisista, tapahtumista ja mielenkiintoisista keskusteluista, kun lopetti Facebookin ja Twitterin käytön. Puolen vuoden lakko on kumonnut epäilyt.

Katri Lietsala muistuttaa, että luopumalla somesta ei jää mistään paitsi – jos on alunperin itsekin jo aktiivinen ja tekevä ihminen. Jos taas somen ulkopuolisessa elämässä ei ole menoa ja meininkiä, elämä voi tuntua tyhjemmältä ilman somea.

– Jos on itse passiivinen henkilö, jonka someverkosto esimerkiksi keskustelee aktiivisesti ja tekee monipuolisia asioita, se voi köyhdyttää elämää.

 

Fakta_Otsikko tag

Fakta_Alku Tässä on dummytekstiä merkkimäärillä. Tässä on dummytekstiä merkkimäärillä. Tässä on dummyteksti 100 Tässä on dummytekstiä merkkimäärillä. Tässä on dummytekstiä merkkimäärillä. Tässä on dummytekst 200 Tässä on dummytekstiä merkkimäärillä. Tässä on dummytekstiä merkkimäärillä.

Tässä on dummyteksti 300 Tässä on dummytekstiä merkkimäärillä. Tässä on dummytekstiä merkkimäärillä. Tässä on dummytekst n. 400 merkkiä.

Kymmenosaisessa sarjassa selvitellään Suomen hämmentäviä, elämää hankaloittavia ja jopa huvittavia määräyksiä.

IS TV-LEHTI: Ostan baarista tuopin olutta ja haluan juoda sen ravintolan ulkoterassilla, mutta en saa viedä juomaa terassille itse.

Tässä hyvä esimerkki monien ihmeellisten sääntöjen Suomesta.

Nyt näitä erikoisia, hämmentäviä, elämää hankaloittavia ja jopa huvittavia määräyksiä selvitetään uudessa Sääntö-Suomi-ohjelmassa, jota juontaa Jussi Heikelä.

– Ohjelman idea on kertoa suomalaisten sääntöuskovaisuudesta. Meillä saattaa olla jopa vähemmän määräyksiä kuin muualla maailmassa, mutta se, miten me niihin suhtaudumme, on pirun poikkeuksellista, Heikelä sanoo.

– Suomi on ihan kärkimaita – ellei jopa paras – ohjeiden noudattamisessa ilman, että niitä voisi vapaasti soveltaa. Sääntöjen seuraamisessa suomalaiset ovat todella hyviä!

”Meillä säännöt jättävät ihmiskohtalot toissijaisiksi.”

Ohjelmaa suunniteltaessa Heikelä tutustui suomalaisten sääntöjen lisäksi myös muiden maiden määräyksiin, ja huomasi selvän poikkeavuuden.

– Suomessa ohjeita seurataan pilkulleen, vaikka joku kärsisi. Meillä säännöt jättävät ihmiskohtalot toissijaisiksi. Katolisissa maissa taas perhe ja lähimmäiset tulevat ennen sääntöjä ja järjestelmää, Heikelä sanoo.

Kompleksinen suhtautuminen määräyksiin ja lakeihin johtuu pitkälti suomalaisten rehellisyydestä.

– Jossain päin maailmaa saatettaisiin suuttua siitä jääräpäisyydestä, jolla suomalaiset pitävät kiinni säännön noudattamisesta. Meiltä puuttuu tietty pelinlukutaito.

Ohjelmassa tavalliset kansalaiset kertovat kokemuksistaan sääntöviidakossa, ja katugallupeissa kuullaan lisää kansan mielipiteistä kaavoihin ja käytäntöihin.

– Haimme ilmoituksen avulla ihmisten omia kertomuksia, ja tarinoita tulee minulle vieläkin, vaikka kuvaukset olivat jo kesällä. Suomessa riittää näitä keissejä, Heikelä sanoo.

Jaksoissa käsiteltäviä teemoja ovat yrittäjyys, eläimet, terveys, liikkuminen, arki, ruoka, asuminen, yhteisöt, yhteiskunta ja maankäyttö.

– Kiersin ympäri Suomen tapaamassa ihmisiä, jotka kokevat sääntöjen vuoksi vääryyttä. Jaksoissa selvitellään asioita ja ehdotan ratkaisuja. Toivottavasti ohjelma tuo myös painetta päättäjille nyt, kun näitä ongelmia nostetaan esiin, Heikelä toivoo.

Ensimmäisessä jaksossa puhutaan alkoholin tarjoilusta, junalippujen outouksista, mutta myös vakavistakin aiheista.

– Käsittelemme ratsastusonnettomuudessa vaikeasti vammautuneen Saara Auvisen, 23, tapausta. Vakuutusyhtiö ei suostu maksamaan korvauksia. Tällaiset tapaukset ovat sarjan raskaampaa antia.

 Sääntö-Suomi, MTV3 ti klo 21.00

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

SKORPIONI

Älä haaskaa kallisarvoista aikaasi hermostumiseen. Tärkeintä on lähteä liikkeelle. Tee ainoastaan hyvin harkittuja päätöksiä.

 

JOUSIMIES

Jaa aatoksiasi muiden kanssa. Huomaat, että sinulla on enemmän tukijoita kuin arvasitkaan. Laita liikkeelle positiivinen lumipalloefekti.

 

KAURIS

Juttelemalla saat puhdistettua pöytää. On tärkeää, että saat korjattua syntyneet väärinkäsitykset. Näytä, ettei motiiveissasi ole mitään kyseenalaista.

 

VESIMIES

Muutokset ovat sinusta kiinni. Sinun on aika nostaa äänesi kuuluviin ja käyttää vaikutusvaltaasi. Lujasta tahdonvoimasta on tänään apua.

 

KALAT

Vaistosi ei jätä sinua pulaan. Luota sen lähettämiin signaaleihin, vaikka ulkopuoliset neuvoisivat sinua tekemään toisin. Älä unohda päämääriäsi.

 

OINAS

Kerro, mitä sinulla on sydämelläsi, mutta muista myös kuunnella muita. On aika huoltaa ihmissuhteita. Muutokset riippuvat sinusta.

 

HÄRKÄ

Löydät yhteisen sävelen uuden tuttavan kanssa. Kokemuksien jakaminen tekee hyvää. Yhdessä keksitte ratkaisun mieltäsi polttavaan dilemmaan.

 

KAKSONEN

Älä anna kauniiden sanojen tai vetävän myyntipuheen saada päätäsi pyörälle. Ole erityisen tarkkana, jos raha liittyy kuvioon jollain tavalla.

 

RAPU

Kokeile jotain uutta työrintamalla. Höristä korviasi, sillä saat tarkkanäköisiä neuvoja lähipiiristäsi. Viisaat sanat auttavat sinua tärkeän päätöksen tekemisessä.

 

LEIJONA

Mielihalusi vetävät sinua tänään yhteen suuntaan ja velvollisuutesi toiseen. Järjestelmällisyys on avain onnistumiseen. Pidä pää kylmänä kaiken keskellä.

 

NEITSYT

Etsi vaihtoehtoisia ratkaisuja tutun ongelman kohdatessasi. Ota mielikuvituksesi käyttöön. Voit oppia paljon menneisyyden virheistäsi.

 

VAAKA

Älä yritä pakottaa ketään muottiisi. Sinun on taivuttava kompromissiin, jos haluta nähdä tapahtumissa edistystä. Joustavuutesi palkitaan.