Luopumalla somesta et jää mistään paitsi. Kuva: Shutterstock
Luopumalla somesta et jää mistään paitsi. Kuva: Shutterstock

Jos sosiaalinen media ahdistaa tai uuvuttaa, lopullisten hyvästien vaihtoehtona voi kokeilla suursiivousta.

Mitä sinne sosiaaliseen mediaan taas arjestaan postaisi? Mikä olisi nokkelaa ja tyylikästä ja hauskaa ja antaisi omasta elämästä tarpeeksi realistisen mutta silti ihailtavan kuvan? Mitä seuraajat postauksistani ajattelevat? Esitänkö somessa omaa elämääni ja miksi niin teen?

Puolet suomalaisista on Facebookissa, mutta yhä useampia sosiaalinen media myös kyllästyttää niin paljon, että he miettivät sen käytön lopettamista.

Mediapersoona Jenni Pääskysaari kertoi Yle Puheen haastattelussa kokeilleensa elämää ilman somea.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Olin kymmenen vuotta todella aktiivinen somen käyttäjä. Viime syksynä aloin huomata, että sieltä tulee elämääni enemmän negatiivista kuin positiivista, Pääskysaari sanoi Tuija Pehkosen ohjelmassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kirjailija Juha Itkonen taas kuvaili Annassa, kuinka sosiaalinen media turhauttaa häntä.

– Minua ärsyttää sosiaalinen media ja siellä käytävä keskustelu. Tai oikeastaan se, että osallistun itsekin siihen. Olen menettämässä uskoni siihen, että keskustelut ruokkisivat mitään järjellistä hyvää tai että meidän olisi mahdollista päästä koskaan mistään yhteisymmärrykseen.

Helsingin Sanomien Nyt-liitteen kolumnisti Ronja Salmi kirjoitti, kuinka etenkin nuoret ovat kyllästyneet sosiaalisen median tapaan ”jakaa koko ajan kaikki kaikkien kanssa” eikä henkilökohtaisten asioiden toitottaminen koko seuraajajoukolle ole enää lainkaan coolia.

Katri Lietsala, sosiaalisen median tutkija ja IT-alan yrittäjä jäädytti Facebook-tilinsä kolme vuotta sitten.

– Facebook ei tuonut lisäarvoa niin paljon kuin käytin siihen aikaa. Olin Facebookissa jossain vaiheessa päivittäin, joskus useita tunteja. Sitten aloin miettiä, onko siinä mitään järkeä, olenko sen ansiosta yhtään rennompi, fiksumpi tai onnellisempi. Olin jämähtänyt rutiiniin, jonka vuoksi jätin tekemättä asioita, joiden ansiosta elämänlaatuni paranisi.

Kuplat häiritsevät

Kun vielä muutama vuosi sitten someen saatettiin kyllästyä siksi, että siellä jaettua sisältöä pidettiin epäkiinnostavana ja tyhjänpäiväisenä ja siihen kulutettu aika tuntui siksi kuluvan hukkaan, nyt monet ahdistuvat somekeskusteluista, joita someraivoksikin kutsutaan.

Keskusteleminen sosiaalisessa mediassa on vaikeaa, koska kaikenlainen ei-kasvokkain tapahtuva viestintä on aina hankalampaa kuin keskusteleminen ihmisen kanssa livenä.

– Tietokonevälitteistä viestintää on tutkittu 1970-luvulta asti ja on huomattu, että siinä ollaan kärjekkäämpiä ja aggressiot leimahtavat helpommin, sanoo yliopistonlehtori Janne Matikainen Helsingin yliopiston viestinnän laitokselta.

Lietsalaa häiritsivät myös somen ”kuplat”. Kuplilla viitataan siihen, että ihminen näkee sosiaalisessa mediassa vain itsensä kanssa samanmielisten ja samankaltaisten ihmisten jakamaa, yhä yksipuolisempaa sisältöä, mikä voi vaikuttaa kaventavasti niin maailmankuvaan kuin käsityksiin muista ihmisistä.

– Mitä enemmän seuraa vaikkapa crossfit- ja fitness-harrastajia, alkaa uskoa, että kaikki vain treenaavat koko ajan. Kun haluaa kuulua samaan joukkoon, alkaa toistaa omissa kuvissaan ja päivityksissään samoja sisältöjä. Näin yhteisö vahvistaa mielikuvaa elämästä, jota ei sellaisenaan ole ehkä kenelläkään edes olemassa, Lietsala sanoo.

Liikaa stressiä postauksista

Somessa rasittaa myös profiilityö, jota jokainen tekee siellä tiedostamattaan tai tiedostaen.

Se on sosiaalipsykologian tohtorin Suvi Uskin kehittämä termi, joka tarkoittaa, että julkaisuja ja päivityksiä suunnitellaan etukäteen, niitä poistetaan, niiden sisältöä murehditaan ja joitain asioita tehdään ihan vain siksi, että niistä saataisiin päivitys.

– Silloin elämä voi alkaa pyöriä aika raskaalla tavalla somen ympärillä. Tavoittelemme aitoutta, mutta päädymme esittämään itseämme, sanoo sosiaalisen median asiantuntija, yrittäjä Johanna Janhonen.

– Ihmisellä on yleensä elämässään erilaisia rooleja, kuten vaikkapa äitiys kotona, asiantuntijuus työpaikalla ja harrastaja vapaa-ajalla. Facebookissa puhutaan kaikille samaan aikaan ja nämä identiteetit sekoittuvat. Siitä voi syntyä ristiriitoja, Janhonen sanoo.

Some-esittäminen rasittaa itseä ja ärsyttää muita.

– Voisi kuvitella, että profiilityön tyyppinen toiminta karkottaa erityisesti suomalaisia, arvelee Janne Matikainen Helsingin yliopistosta.

Vaikka somessa on niin paljon kaikenlaista ärsyttävää, tilastojen perusteella sosiaalisen median käyttö ei ole hiipumassa, sanoo Matikainen. Päinvastoin.

– Kyllä some on tullut jäädäkseen. Uskon, että viiden vuoden päästä Facebook on yhä suosittu.

Matikainen muistuttaa, että siellä on paljon hyvääkin.

– Kuulun itse esimerkiksi Rumpalit-ryhmään, jossa on hyvää keskustelua ja toisia harrastajia tuetaan hienolla tavalla.

Vaikka somen kuplat ärsyttäisivät, ihminen elää tietynlaisessa ”kuplassa” myös sosiaalisen median ulkopuolella eli pyörii samojen asioiden ja ihmisten ympärillä ja seuraa lähinnä itseään kiinnostavia asioita ja ihmisiä.

Matikainen muistuttaa, että aina kun vaaditaan internetistä jollakin tavalla parempaa, jokainen nettiä käyttävä on siitä myös itse vastuussa

1. Karsi Facebookista ärsyttävät

Johanna Janhonen kehottaa karsimaan Facebookista niitä ihmisiä ja päivityksiä, jotka ärsyttävät, ja jakamaan siellä vain niitä asioita, jotka todella itselle tuntuvat luontevilta.

– En ole koskaan itse kyllästynyt someen, mutta saatan kyllästyä tiettyyn välineeseen. Silloin kannattaa miettiä, mikä palvelu itselle sopii. Ei kaikkien tarvitse olla Facebookissa.

2. Lisää seurattavia Instagramissa

Someasiantuntija Katri Lietsala neuvoo tarkastelemaan omaa sosiaalisen median käyttöään aika ajoin kriittisesti, varsinkin jos siinä tuntuu olevan jotakin häiritsevää.

– Tarkastele silloin tällöin, ketä seuraat esimerkiksi Instagramissa. Käy läpi, kannattaisiko oman tyytyväisyyden vuoksi seurata myös muunlaista sisältöä kuin niitä tilejä, jotka olet valinnut tähän mennessä. Omia uskomuksiaan on hyvä tuulettaa ja seurata muitakin kuin itsensä kanssa samaa mieltä olevia, samanlaisia ihmisiä.

Somessa et voi muuttaa muita, ainoastaan oman käyttäytymisesi.

– Anna ihmisten olla sellaisia kuin he ovat. Ei heitä tarvitse seurata, jos he ärsyttävät. Kannattaa myös ohittaa räyhä-keskustelut, jotka pyörivät ympyrää. Älykäskään kommentti ei muuta lopputulosta näissä.

3. Kokeile uutta some-appia

Lietsala käyttää Facebookia vielä lentopalloharrastusryhmänsä kanssa, koska ryhmän muut jäsenet ovat Facebookissa. Itse Lietsala on siirtynyt käyttämään lähinnä Snapchatia. Sen erottavin ominaisuus muihin somepalveluihin on, etteivät siellä lähetetyt viestit jää minnekään talteen vaan katoavat hetken kuluttua.

4. Jos lähdet, et missaa mitään

Ylen haastattelussa Jenni Pääskysaari sanoi, että pelkäsi jäävänsä paitsi tärkeistä uutisista, tapahtumista ja mielenkiintoisista keskusteluista, kun lopetti Facebookin ja Twitterin käytön. Puolen vuoden lakko on kumonnut epäilyt.

Katri Lietsala muistuttaa, että luopumalla somesta ei jää mistään paitsi – jos on alunperin itsekin jo aktiivinen ja tekevä ihminen. Jos taas somen ulkopuolisessa elämässä ei ole menoa ja meininkiä, elämä voi tuntua tyhjemmältä ilman somea.

– Jos on itse passiivinen henkilö, jonka someverkosto esimerkiksi keskustelee aktiivisesti ja tekee monipuolisia asioita, se voi köyhdyttää elämää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla