Avain pirteämpään työpäivään on helppo: pidä taukoja, paitsi jos olet juuri tänään ihan superinnoissasi.

Huh, mikä kiire töissä! Työasiat surraavat päässä vielä vapaallakin. Kuulostaako tutulta?

Tällaista työelämä nykyään usein on, sanoo psykologian professori Ulla Kinnunen. Murros ajoittuu hänen mukaansa 90-luvun lamaan. Sen jälkeen työtahti on kiristynyt ja työstä on tullut entistä kuormittavampaa.

Nykyään onkin Kinnusen mielestä entistä tärkeämpää panostaa työpäivän aikana tapahtuvaan palautumiseen. Kysyimme häneltä parhaat konstit.

1. Pidä ne tauot

– On tärkeää, että ihmiset todella pitävät ne lounas- ja kahvitaukonsa. Tauot auttavat jaksottamaan ja rytmittämään työpäivää, mikä on tärkeää palautumiselle, Kinnunen sanoo.

Taukojen pidosta kannattaa päättää etukäteen. Kunnon tauoksi ei siis riitä, että surffailet töidesi lomassa Facebookissa ja kissavideoita katselemassa.

2. Juttele (työ)kavereiden kanssa

– Sosiaalinen vuorovaikutuksen on tutkimuksissa havaittu auttavan työn rasituksesta palautumisessa, Kinnunen muistuttaa.

3. Käy ulkona

Jos mahdollista, käytä osa lounastauosta pieneen happihyppelyyn. Jo 15 minuutin pyrähdys saattaa auttaa.

– Tutkimme parhaillaan, miten vartin happihyppely tai rentoutusharjoitus vaikuttaa siihen, kuinka virkeäksi ihmiset tuntevat itsensä työpäivän jälkeen, Kinnunen kertoo.

+ Tee mitä itse haluat

– Sosiaalisen vuorovaikutuksen ja ulkoilun toimivuus perustuu siihen, että ihmisellä on sisäinen motivaatio tehdä ne. Jos ei ole kovin sosiaalinen ihminen tai työssä on paljon sosiaalista vuorovaikutusta, voi hyvin haluta olla tauoillaan yksin.

Ja jos välillä tempaantuu flowhun ja aika kiitää kuin siivillä, taukojen unohtamista ei kannata stressata.

– Joskus tauot eivät ole hyvästä. Jos olet oikein uppoutunut johonkin työhön, tauko voi tuntua vain häiritsevältä keskeytykseltä, Kinnunen sanoo.

Kaikki työelämään liittyvät jutut löydät täältä.

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

VAAKA
Sinun on aika tehdä päätös. Älä pitkitä asiaa, joka sinun on pitänyt hoitaa jo pitkään. Pidä huolta itsestäsi liikkumalla ja syömällä hyvin.


SKORPIONI
Pidä varasi impulsiivisten tai turhan vaativien ihmisten lähellä. Tärkeintä on, että pidät huolta itsestäsi. Tee päätöksiä omat tarpeesi mielessäsi.


JOUSIMIES
Ole tarkkana leikinlaskun kanssa, sillä saatat tulla loukanneeksi jonkun tunteita. Muista kuunnella ja käyttää tunneälyäsi.


KAURIS
Ota opiksi päivän tapahtumista. Kokemukset rikastuttavat sinua, mutta niitä on osattava käyttää oikein. Älä anna periksi painostukselle.


VESIMIES
Teot puhuvat tänään paremmin kuin sanat. Omistaudu asiallesi täysillä. Luota siihen, että työsi kantaa hedelmää ennemmin tai myöhemmin.


KALAT
Päivä kysyy tilannetajua. Tunteet ovat pinnassa, mikä vaatii varovaisuutta ja huomaavaisuutta. Yritä ymmärtää jokaisen näkökulmaa.

 

OINAS
On hyvä hetki itsesi kehittämiseen. Lähde tekemään uusia aluevaltauksia. Tee jotain, mistä olet haaveillut jo pitkään.


HÄRKÄ
Hoida raha-asiasi itse ilman välikäsiä. Joku saattaa pettää luottamuksesi tänään. Sokea luottamus voi kostautua.


KAKSONEN
Mieti, mikä sinua ajaa nyt eteenpäin. On tärkeää, että motiivisi ovat kohdillaan. Pysyttele hiljaa haaveistasi, jos sinusta tuntuu siltä.


RAPU
Pidä lippu korkealla. On aika suunnata vieraille vesille ja kokeilla pelottomasti jotain uutta. Yllätyt iloisesti, jos uskaltaudut kauas mukavuusalueeltasi.


LEIJONA
Älä anna viime hetken muutosten pilata päivääsi. Sopeudu ja ota uusista tilanteista ilo irti. Moni seikka on kiinni ainoastaan asenteestasi.


NEITSYT
Onnistumisen avaimet ovat kommunikointi ja ymmärtäväisyys. Luvassa on muutoksia positiiviseen suuntaan. Älä kaunistele totuutta.

 

Jaa horoskooppi sähköpostilla kaverille!

The Telegraph -lehti pyysi asiantuntijoiden arviot siitä, millaisia ihmisiä käytävä- ja ikkunapaikoilla mieluiten istuvat ovat.

Aina istumapaikkaansa lentokoneessa ei pääse valitsemaan, mutta kun pääsee, minkä paikan otat? Brittiläinen The Telegraph pureutuu pitkässä artikkelissaan tähän dilemmaan. 

Lehden mukaan tilastot osoittavat siihen suuntaan, että aavistuksen yli puolet ihmisistä valitsee ikkunapaikan ilot, jos pääsee valitsemaan ikkuna- ja käytäväpaikan välillä. Loput ovat vannoutuneita käytäväpaikkaihmisiä. 

Jos penkkirivillä on kolme rinnakkaista paikkaa, aniharva valitsee keskimmäisen, sillä siinä saa huonot puolet niin ikkuna- kuin käytäväpaikastakin. Keskellä istuvalla ei ole omaa rauhaa eikä ylimääräistä tilaa, ei maisemia eikä mahdollisuutta jaloitella kanssamatkustajia häiritsemättä. 

Lue myös: Kuulutko tietämättäsi heihin? Nämä ovat vihatuimmat lentomatkustajatyypit

Persoonallisuustesti

The Telegraphin mukaan istumapaikan valinta lentokoneessa on pienimuotoinen persoonallosuustesti. Lehti haastatteli peräti kahta psykologia, Becky Spelmania ja Jo Hemmingsiä, siitä, mitä istumapaikan valinta kertoo ihmisestä. Selvisi, että vaikka mitä:

Valitsitko ikkunapaikan? Psykologien mukaan...

  • Olet muita itsekkäämpi – sinua ei haittaa olla muille häiriöksi. 
  • Olet ehkä kokenut matkustaja, jolla on itsevarmuutta pyytää muita väistämään, jotta pääset esimerkiksi vessaan.
  • Pidät siitä, että tilanne on hallinnassasi. 
  • Ärsyynnyt helposti, ja viihdyt siksi parhaiten omassa kuplassasi.

Valitsitko käytäväpaikan? Psykologien mukaan...

  • Olet muita seurallisempi ja sovinnollisempi tyyppi. 
  • Toisaalta saatat olla varautunut luonne. Ainakin olet huomaavainen muita kohtaan etkä ärsyynny helposti.
  • Olet levoton matkustaja, etkä todellakaan mikään lentokoneessa nukkumisen mestari.
  • Voi myös olla, että kärsit pienestä rakosta tai ahtaanpaikankammosta, ja siksi käytäväpaikka miellyttää sinua eniten. 

Kysely

Millä paikalla istut mieluiten lentokoneessa?

Haksi

Valitsetko lentokoneessa ikkuna- vai käytäväpaikan? Psykologit paljastavat, mitä se kertoo sinusta

No pyh! Valitsen plus ikkunapaikan siksi kun on jalkatilaa, sieltä näkee hienot maisemat, ja on seinä johon nojata, kun nukkuminen on muuten istualtaan lähes mahdotonta. Bussissa otan yleensä käytäväpaikan, ettei jalat räjähdä. Nämä ovat täysin fyysisiä syitä, eikä niillä ole mitään tekemistä luonteeni kanssa. Tai on sen verran, etten nauti itseni kiduttamisesta.
Lue kommentti