Mitä tekisin elämälläni? Tämä kysymys nousee todennäköisesti mieleen vähän ennen pyöreitä vuosia. Kuva Shutterstock
Mitä tekisin elämälläni? Tämä kysymys nousee todennäköisesti mieleen vähän ennen pyöreitä vuosia. Kuva Shutterstock

Ikäkriisi iskee tutkitusti juuri ennen uudelle vuosikymmenelle siirtymistä.

Aikuinen syventyy itsetutkiskeluun aina vuotta ennen uudelle vuosikymmenelle siirtymistä, uusi tutkimus osoittaa.

29-, 39-, 49- ja 59-vuotiaat käyttävät tämän vuoden kyseenalaistaakseen omia elämänvalintojaan ja tulevaisuuttaan. Silloin he erityisesti syventyvät etsimään merkitystä elämälleen, kertoo Proceedings of National Academy of Sciences -nettisivuilla julkaistu tutkimus.

Tänä aikana ihminen todennäköisemmin alkaa harjoitella esimerkiksi maratonille. On myös suurempi mahdollisuus, että hän päätyy pettämään puolisoaan tai tekemään itsemurhan.

– Muutokset saavat meidät arvioimaan elämäämme uudestaan. Kun ympärillä tapahtuu paljon, on helpompi vain mennä ja tehdä. Mutta kun pysähdyt ja otat askeleen taaksepäin, alat arvioida elämääsi uudelleen, tutkimuksen tehneet UCLA:n psykologi Hal Hershfield ja New Yorkin yliopiston Adam Alter kirjoittavat.

Tutkijat perehtyivät muun muassa pettämisdeittisivusto Ashley Madisonin tarjoamiin taustatietoihin. Heille selvisi, että palvelun käyttäjistä yli 18 prosenttia oli 29-, 39-, 49- ja 59-vuotiaita miehiä. Naisilla tietyn iän vaikutus ei ollut yhtä vahvasti näkyvissä, vaikka trendi olikin samansuuntainen.

Uusi alku innostaa

Vuotta ennen uuden vuosikymmenen alkua olemme siis erityisen uppoutuneita kyseenalaistamaan elämämme mielekkyyttä. Tutkijoiden mukaan tulokset viittaavat myös siihen, miten paljon ihmiset arvostavat niin sanotusti uusia alkuja. Tasaluku antaa heidän mukaansa tunteen, että jokin asia on tullut päätökseen. Parittomalla luvulla ei ole samaa vaikutusta.

Tulevaisuudessa tutkijat haluaisivat selvittää, miten ajanjakson ennen pyöreitä vuosia voisi hyödyntää parempien elämäntapojen löytymisessä, esimerkiksi tupakoinnin lopettamisessa tai laihdutuksessa. Asiasta uutisoi NYMag.

Lue lisää

Sirpa Selänne: ”Vauva toi aikalisän ikäkriisiin”

Tavoitteena elämänmuutos? Miniaskelin onnistut varmasti

26 kiloa puolessa vuodessa laihtunut Moona: "Näin tein pysyvän elämänmuutoksen"