Kesäaamu, fillari alle. Mikä sen ihanampaa! Kuva: Shutterstock
Kesäaamu, fillari alle. Mikä sen ihanampaa! Kuva: Shutterstock

Hybridi, trendikäs läskifillari vai sittenkin sähköpyörä? Näillä vinkeillä löydät menopelin rannalle, kaupunkiin ja maastoon.

Mikä on kaupunkipyörien tämän kesän hitti?

Keski-Euroopassa on räjähdysmäinen sähköpyörien buumi, ja Suomessakin niitä nähdään ensi kesänä aiempaa enemmän. Ennen sähköpyörä oli apuväline, mutta nykyään on paljon malleja työmatkapyöräilijöille ja sporttiseen menoon.

Yhä useampi kaupunkipolkija hankkii sport- tai fitnesspyörän, joka sopii myös kuntoiluun. Nuorilla Jopot ovat edelleen trendikkäitä, Helsingissä kiinnostavat uudet vuokrattavat kaupunkipyörät.  

 


Vas. yllä: Crescent Rissa on huoleton 7-vaihteinen kaupunkipyörä yleiskäyttöön. Jarrut ja vaihteet on suojattu vaihtelevilta keleiltä. 799 €. Vas. alla: City-aamujen fiilistelijälle sopivat rento ajoasento ja kolme vaihdetta. Electra Hawaii 3i, 649 €, Electra Bikes. Oik. yllä: Läskipyörällä vedät lenkin niin rantahiekalla kuin lumessakin. Wo-mallia on saatavilla koossa S–XL. 1999 €, Kona, Hi5 Bikes. Oik. alla: Fat Jopossa on tietysti jopomaisen rento ajoasento. Läskipyörässä on erittäin tuhdit 26-tuumaiset renkaat. 799 €, Helkama Velox.

 

Mihin kannattaa kiinnittää huomiota, kun etsii pyörää?

Mieti tarpeitasi: kuinka paljon ajat ja millaista ajoa. Markkinoilla on laaja valikoima eri tarpeisiin: hybridejä, rentoja ja sporttisia citypyöriä, tyyliteltyjä vakiopyöriä, eri tavoin varusteltuja maastopyöriä, sport- ja fitnesspyöriä... On tärkeää koeajaa eri malleja, jotta löytyy pyörä, joka vastaa omiin tarpeisiin. Kerro pyöräliikkeen myyjälle, mikä on tavallisesti matkasi pituus, millaisissa maastoissa ajat ja ajatko talvella.

Paljonko hyvä pyörä maksaa? Mistä ei kannata maksaa?

Hyvät pyörät maksavat yleensä 500 eurosta ylöspäin. Hyvin halvoissa malleissa jotkin osat, esimerkiksi vaihteet, voivat hajota helposti.

Paljon ajavan kannattaa satsata kestävään ja laadukkaaseen. Jos suunnittelet ajavasi pyörällä kymmenen vuotta, voit ajatella, että 200 euroa kalliimpi pyörä ei ole käyttövuosille jaettuna paljon isompi hankinta, mutta rahalla saa hieman enemmän laatua. Pyörän valmistusmaalla ei ole laadun kannalta aina merkitystä.

Ei kannata maksaa ominaisuuksista, joista ei ole itselle hyötyä. Jos ajaa vain asfaltilla, kalliista maastopyörästä ei ole iloa. 

 


Vas. yllä: Aktiiviliikkujan fitnesshybridi nopeatempoiseen ajoon. RX800-mallissa on 20 vaihdetta ja hydrauliset levyjarrut. 999 €, Tunturi. Vas. alla: Trek Zektor Three Stagger on nopea ja sporttinen fitnesspyörä kuntoiluun ja arkiajoon. 1199 €. Oik. yllä: Lawu 2 -maastopyörä sopii niin kaduille kuin metsään. Suunniteltu erityisesti naisten tarpeisiin. 549 €, Ghost. Oik. alla: Trek Skye SL -maastopyörän runko, jousitus ja kontaktipisteet on suunniteltu erityisesti naisille. Poluille ja kaikenlaiseen ajoon. 579 €.

 

Milloin kannattaa hankkia maastopyörä?

Maastopyörät ovat nykyään tarkoitettu ajamiseen nimenomaan maastossa, esimerkiksi poluilla, metsissä ja vaikeassa maastossa. Hiekkatiellä pärjää hybridillä, mutta sitä hankalammassa maastossa maastopyörä on parempi.

Malleissa on hurjasti eroja. Perusmallit sopivat koulu- ja työmatka-ajoon, toisena ääripäänä ovat alamäkiajoon tehdyt mallit. On etujoustoa, takajoustoa, erikokoisia renkaita ja vaikka mitä ominaisuuksia. Myös hinnat vaihtelevat. Malleja kannattaa testata asiantuntevassa pyöräliikkeessä. 

Sport-/fitnesspyörä = Sporttisempi polkupyörä, joka on suunniteltu ajettavaksi enemmän asfaltilla. Renkaat ovat hieman kapeammat ja rullaavammat kuin hybridissä, ja etuhaarukka on jäykkä, minkä ansiosta pyörä on usein hybridiä kevyempi.

 


Vas. yllä: Sähköpyörä Eloise sopii työmatkoille ja yleiskäyttöön. Moderni Shimano STEPS -sähköjärjestelmä. 3499 €, Crescent. Vas. alla: Sporttisessa SE10L-sähköpyörässä on kymmenen vaihdetta, joustokeula, led-valo ja hydrauliset levyjarrut. 2490 €, Helkama Velox. Oik. yllä: Kevyt hybridi ihastuttaa pitkän työmatkan polkijaa. 21 vaihdetta. 449 €, Madison. Oik. alla: S4-hybridissä on 30 vaihdetta ja hydrauliset levyjarrut. 849 €, Helkama Velox.

 

Mikä on hybridipyörä?

Hybridipyörä on yleensä retkipyörän ja maastopyörän sekoitus, joka sopii myös yleiskäyttöön: niissä on hyvin rullaavat renkaat, joustava etuhaarukka sekä vaihteissa ja jarruissa maastopyörien tekniikkaa. Hybrideillä etenee hyvin sekä hiekkateillä että kaupunkien keskustoissa, mutta niillä on usein mukavampi ajaa myös pitkää matkaa, sillä ajoasento on sporttisempi kuin kaupunkipyörässä.   

Kenelle sähköpyörä sopii?

Sähköpyörän peruskäyttäjä voi olla työmatkapyöräilijä, joka haluaa ajaa siistimmissä vaatteissa ilman, että tulee hirveä hiki. Sähköpyörällä voi helposti vähentää autoilua, ja sen ylläpitokulut ovat kohtuullisen pienet verrattuna autoon tai mopoon.

Sähköpyörä on siis sähköavusteinen polkupyörä, jossa moottori avustaa pyöräilijän polkemista, mutta lisävauhtia ei voi tulla enempää kuin 25 km/h.

Halvimpia malleja saa alle tonnilla, perusmalleja 1500–2500 eurolla, ja myös 3000–4000 euron hintaisia löytyy. Hintaerot johtuvat tekniikasta ja esimerkiksi akuista: halvoissa malleissa yhdellä latauksella voi polkea 30 kilometriä, laadukkailla voi päästä jopa 130–150 kilometriä. 

Mikä on uusi trendikäs läskipyörä?

Läskipyörä eli fat bike on hyvin leveä- ja paksurenkainen pyörä, joka on kehitetty alun perin Alaskassa lumella ajamista varten. Se sopii pehmeään maastoon, esimerkiksi poluille ja hiekkarannoille. Sen sijaan asfaltilla ajaessa leveiden renkaiden vastus on suuri. Suomessa on nyt läskipyöräbuumi: kaikilla isoilla valmistajilla on omat läskipyöränsä ja kaupunkiajoon omat mallinsa. 

Millainen on hyvä käytetty pyörä?

Kannattaa tarkistaa, että pyörästä on pidetty huolta. Yleinen siisteys kertoo paljon. Jos pyörä näyttää kuluneelta, remonttiin voin upota paljon rahaa. Vanhat suomalaiset ja muut tunnetut merkit tiedetään kestäviksi: esimerkiksi Helkama, Trek, Crescent ja Bianchi.  

Jalkajarru vai pelkkä käsijarru?

Se on yleensä omista mieltymyksistä kiinni. Lyhyillä matkoilla jalkajarrut ovat yleensä hyvät. Toisaalta pelkillä käsijarruillakin pärjää, vaikka kyydissä olisi lapsi tai enemmän kuormaa. Hybridi- ja fitnesspyörien käsijarrut ovat yhä useammin tehokkaita levyjarruja, jotka toimivat herkästi ja pehmeästi. 

Kuinka monta vaihdetta kaupunkipolkija tarvitsee?

Jos asuu kovin mäkisessä kaupungissa tai polkee pitkää matkaa, vaihteita on hyvä olla useita. Toisaalta jos ajaa lyhyttä matkaa tasaisella maalla, pärjää yksi- tai kolmivaihteisella. Seitsenvaihteinen polkupyörä sopii moniin tarpeisiin. Napavaihteinen polkupyörä on kätevä kaupungissa, sillä vaihteita ei tarvitse vaihtaa polkiessa, vaan esimerkiksi seitsemältä ykköselle voi vaihtaa liikennevaloissa seisoessa. 

Miten pyörää kannattaisi itse huoltaa?

Puhtaanapito on tosi tärkeää ja tekee pyörälle ihmeitä. Lika ja hiekka kuluttavat pyörän osia, esimerkiksi ketjuja ja jarrupaloja. Pesun voi tehdä kangasrätillä ja miedolla pesuainevedellä. Ketjujen säännöllinen öljyäminen ja jarrupalojen vaihtaminen ovat tärkeitä.

Kannattaa tarkkailla pyörän kuntoa. Pienetkin viat on hyvä korjauttaa ajoissa, jotta ne eivät riko muita osia. 

 


Vas. yllä: Saimaa on maantiepyörä myös pienikokoisille ja vauhdin huumaa arvostaville. 1695 €, Pelago. Vas. alla: Naisille mitoitetussa hiilikuiturunkoisessa maantiepyörässä on levyjarrut. 2199 €, Felt Bicycles. Oik. yllä: 18-vaihteinen Trek T220 Stagger sopii yleiskäyttöön ja pitkillekin matkoille. 1199 €. Oik. alla: retken kruunaa kasaan taittuva kolmivaihteinen pyörä. 279 €, Asaklitt, Clas Ohlson.

 

Mikä fillari pitkälle reissulle, vaikkapa Ahvenanmaalle tai Suomen ympäri?

Mitä sporttisempi pyörä, sitä pidemmille matkoille se sopii. Jos ajoasento on pysty, ajaminen on nautiskeluajoa, ei siis vauhdikasta. Ahvenanmaalla näkee monenlaisia ajopelejä, ihan tavallisia kaupunkipyöriäkin.

Tärkeintä on, että pyörä on hyväkuntoinen. Ennen reissua on hyvä tarkistaa, että renkaat, rengaspaineet ja jarrupalat ovat kunnossa ja ketjut öljytty. Pakkaa pitkälle pyöräreissulle mukaan pumppu ja paikkarasia.

Miten pyörä pitäisi lukita? Miten vakuutus korvaa varkauden?

Hyvä alku on, että pyörä on kiinni esimerkiksi tolpassa tai pyörätelineessä siten, että sitä ei saa nostettua auton kyytiin. Halpa vaijerilukkokin voi estää jotkin varkaudet, jämäkkä U-lukko tai ketjulukko ovat varmempia.

Irtaimistoa korvaavaa kotivakuutusta varten riittää, että tekee poliisille ilmoituksen varkaudesta ja ilmoittaa asiasta vakuutusyhtiöön. Nykyään ei vaadita pyörän avainten näyttämistä todisteeksi, että pyörä oli lukittu. 

Miten kannattaisi toimia, jos varkaus pelottaa?

Jos hankit kalliin pyörän, on hyvä miettiä tavallista tarkemmin, mihin sen jättää ja miten lukitsee. Monella harrastajalla on maantiepyörän lisäksi halpa kauppa- tai baaripyörä, jonka voi ottaa käyttöön viikonloppuisin tai ostosreissuilla.

Asiantuntijoina Fillarikellarin myymäläpäällikkö Jouko Aroheinä sekä Helkaman myyntipäällikkö Harri Halme.

Hyönteisruoka on saapunut Suomeen ja siitä povataan maailman ruokakriisin pelastajaa. Mutta miltä se maistuu? Vai maistuuko miltään?

”Hieman makea”, ”jännä jälkimaku”, ”yksinään vähän tunkkainen”, ”mielenkiintoisella tavalla huokoinen”.

Näin Me Naisten raati kuvaili Belgiassa kasvatettujen ja uunissa paahdettujen kokonaisten kotisirkkojen makua hyönteisruokatestissä.

Granolassa kotisirkat olivat silmällä selvästi havaittavissa kaurahiutaleiden, siementen, omenan ja puolukkajauheen seassa, mutta rapsakka suutuntuma katosi muun rouskeen sekaan eikä sirkkoja aamiaisjugurtissaan mitenkään maistanut tai tuntenut. Moni piti sirkkamysliä perushyvänä granolana.

– Ei tämä minua ällötä millään tavalla. Hyvää on, kommentoi yksi raatilainen.

– Nyt ollaan syvästi omien ennakkoluulojen kanssa tekemisissä, myönsi toinen, mutta pisteli reippaasti kipollisen sirkkagranolalla ryyditettyä jugurttia menemään.  

– En ostaisi maun takia. Ei mitenkään ihmeellinen, kommentoi kolmas.

Onko liian madventuresia vai maistuisiko sirkkamysli?
Onko liian madventuresia vai maistuisiko sirkkamysli?

Hyönteisruoan trendikkyys näkyykin tällä hetkellä sirkkaruoan hinnassa. Pieni 200 gramman paketti granolaa maksaa noin 9 euroa. Hintaa nostaa ehkä myös se, että kotimaisten sirkkojen kasvatus on vasta alussa ja sirkat tuodaan Suomeen muualta Euroopasta.

Trendin aallonharjalla

Suomessa jyllää tällä hetkellä pienimuotoinen hyönteisruokabuumi.

Fazerin leipomosta kerrotaan, että he eivät ole aina saaneet sirkkajauhoa Hollannista niin paljon ja nopeasti, kuin heidän leipurinsa sitä taikinaansa tarvitsisivat. Kaikki sirkkaleivät menevät ja illalla kyselijöille pitää tarjota 'ei oota'.

Se ei ole ihme.  Hyönteisleipä maistuu nimittäin pelkän Oivariinin kanssa erinomaiselta. Sen sirkkajauhopitoisuus on kolme prosenttia, ja kuulostaa hämmästyttävältä, että yhteen pieneen leipään on silti käytetty 70 kotisirkkaa.  

Näyttää ja maistuu vastaleivotulta leivältä, mutta sisältää 70 kotisirkkaa jauhettuna. Kuva: Fazer
Näyttää ja maistuu vastaleivotulta leivältä, mutta sisältää 70 kotisirkkaa jauhettuna. Kuva: Fazer

– Olin vähän varautunut, ennen kuin laitoin leivän suuhuni, mutta tämähän on hyvää, testiryhmäläinen kehuu.

– Siemenet tekevät leivästä rapsakan. Kivalla tavalla vähän pähkinäinen ja paahteinen maku.

– Leipä on niin hyvää, että unohdin sirkat kokonaan. Olen pääosin kasvisyöjä, joten en ehkä kuitenkaan ota sitä jokapäiväiseen käyttöön.

Hyönteisten tunteet

Sirkkaleipää ja sirkoista valmistettuja einespihvejä mutustellessaan voikin miettiä tuntevatko hyönteiset ja sattuuko niihin.

Ympäristön kannalta hyönteissyöntiä pidetään kuitenkin niin paljon parempana ratkaisuna kuin perinteistä lihansyöntiä, että sen myötä vegaanius on saanut uuden muodon: entovegaani sallii ruokavalioonsa hyönteiset ja hyönteisperäiset tuotteet, mutta ei lihaa, kalaa tai maitotuotteita.

Ilmeisesti kaikki valmistajatkaan eivät pidä kotisirkkoja liharuokana, sillä kaupan einesaltaassa myytävät sirkkajauheella ryyditetyt pihvit on nimetty kasvispihveiksi. Ne sisältävät 83% kasviksia ja 4,6% kasvatetun kotisirkan jauhetta, ja saavat raadilta kehuja.

– Tämähän on miellyttävä tuttavuus einespihvien joukossa.

– Tuhti, ruokaisa, täyttävä eikä lainkaan kuiva. Kiva, että pinaatti, parsakaali ja kaikki ainekset  – paitsi kotisirkka – maistuvat.

Hyönteispihvit voittavat pinaattiletut ja monet kasvispihvit niin maussa kuin proteiinipitoisuudessa.
Hyönteispihvit voittavat pinaattiletut ja monet kasvispihvit niin maussa kuin proteiinipitoisuudessa.

Testasimme tuotteet: Fazer Sirkkaleipä 250g, 3,99e, Veljekset Mattilan Sirkka-kasvispihvit 300g, 3,98e ja Samu sirkkagranola 200g, 8,90e

Illan Suomi Love -jaksossa Simo haluaa yllättää tyttärensä Hennan. – Haluan sanoa hänelle tämän kappaleen kautta, että isä välittää omasta tyttärestään.

Lauantai-iltana esitettävässä Suomi Love -jaksossa kempeleläinen Simo haluaa ilahduttaa 26-vuotiasta tytärtään Hennaa. Simo kertoo jaksossa, että hänellä on aina ollut läheiset välit tyttäreensä.

– Henna on aina ollut isän tyttö. Ehkä isältä saa joitain asioita helpommin periksi, Simo kertoo Suomi Love -jaksossa hänen ja tyttärensä suhteesta.

Keväällä 2014 Simo sai kuulla ilouutisen, kun Henna ja tämän puoliso Jani kertoivat odottavansa lasta.

– Se oli todellinen ilouutinen. Todella mahtava tunne, Simo muistelee.

”Tutkimuksissa todettiin kallonpohjan syöpäkasvain.”

Kesän edetessä Henna alkoi kuitenkin saada erikoisia oireita. Simo ajatteli niiden liittyvän raskauteen.

– Kun vaikeudet jatkuivat, Henna hakeutui kesäkuun lopulla OYKSiin. Tutkimuksissa todettiin kallonpohjan syöpäkasvain. Se oli valtava isku perheelle ja kaikille, Simo kertoo ohjelmassa liikuttuneena.

Samana päivänä, kun Henna sai tietää kasvaimesta, hän ja Jani saivat toisenkin uutisen. He saivat tietää, että syksyllä syntyvä lapsi on tyttö.

– Hennalla oli elokuun alussa ensimmäinen leikkaus, ja tyttö kasvoi mahassa. Sitten 1.lokakuuta syntyi Emppu-tyttö sädehoitojen keskellä.

”Hän ei anna periksi.”

Simon mukaan kasvain on yhä olemassa.

– Mutta kun Hennan luonteen tietää, niin hän ei anna periksi. Hän on ollut koko ajan sillä asenteella, että kyllä täältä tullaan.

Simo haluaa yllättää tyttärensä Haloo Helsingin Vapaus käteen jää -kappaleella. Kappale on Hennalle tärkeä – ja se oli myös Hennan ja Janin hääkappale vuonna 2015.

”Haluan sanoa Hennalle, että isä välittää omasta tyttärestään.”

– Haluan sanoa Hennalle tämän kappaleen kautta, että isä välittää omasta tyttärestään. Ja nyt kun on jaksamista tämän sairauden keskellä, niin me tullaan olemaan tukena.

Suomi Love TV1:llä la kello 21.15.