Loistava lokakuu! Kuva: Shutterstock
Loistava lokakuu! Kuva: Shutterstock

Onnea! Nyt on lokakuu, vuoden paras aika. Kokosimme tästä aukottomat todisteet.

1. Kesäaika päättyy, talviaika alkaa. Sunnuntaina 26.10. kelloja siirretään tunnilla taaksepäin – kokonainen tunti lisää nukkumisaikaa maanantaiaamuna!

2. Sohvalla löhöily ja sisällä möllöttäminen lisääntyvät luonnostaan, kun ulkona on säkkipimeää ja/tai märkää. Telkkarista tulee muutakin kuin uusintoja. Esimerkiksi Putous alkaa. Päästään kiistelemään, onko uusi koomikkokaarti yhtä hyvä kuin vanha. Kaikkein parasta on tietysti, että Downton Abbey palaa ruutuun uusin jaksoin!

3. Vaihtoehtoisesti voi ahmia kaikki hyvät kirjat.

4. Kaksi kuukautta jouluun. Joululahjoja voi jo alkaa ostaa Stockmannin Hulluilta päiviltä. Ensimmäiset joulutortut voi laittaa uuniin. Saa myös aloittaa huovutusharrastuksen.

5. Ruska on nyt kauneimmillaan. Spekulaatiot ensilumesta voidaan aloittaa. Ainakin Lappiin se sataa tilastollisesti pian.

6. Sienestys- ja marjastusaika alkaa olla ohi (poislukien suppikset). Ei siis enää Facebook-kuvia niistä. Toisaalta villasukissa kynttilänvalossa tunnelmoijat aloittavat tykityksen.

7. Voi taas pukeutua oikeisiin vaatteisiin, jotka peittävät ihanasti. Esimerkiksi ohuet nylonit saa vaihtaa villasukkiksiin.

8. Punaviini, tietysti.

9. Voi suosiolla matkustaa bussilla töihin ja jättää pyörän kotiin.

10. Mukavaa, kun kaikki näyttävät yhtä kalpeilta ja ankeilta, emme vain me, jotka näytämme aina. Finnejä on kalvakoilla poskilla ja jotain psoriasista hiusrajassa muillakin.

11. Sekin on kiva, että jengi ei pysty enää käyttämään niiden tyylikkäitä villakankaisia välikausitakkeja ja nupukkisaapikkaita! Tai ainakin tyylikkyys vaihtuu sellaiseksi vanuneeksi märkyydeksi! Se on tietty harmi, että nykyään on myös tyylikkäitä kumisaappaita, joten tyylikkäät ihmiset saattavat näyttää Nokian Kontio -henkistä tavistyylikkyyttä tyylikkäämmiltä lokakuussakin.

12. Enää yksi kuukausi jäljellä siihen, että Radio Suomesta tulee Miljoonasateen kappale Marraskuu. Se on yhtä kiva kuulla kuin Tavaramarkkinoiden Kevät keväällä. Ja kuitenkaan ei ole vielä ihan kohta joulu, mikä on sekin kiva.

13. Hyvä aika aloittaa urheiluharrastus. Ei niin junttia kuin syyskuussa, jolloin kaikki reippaat aloittivat. Lokakuussa jos aloittaa esimerkiksi pyöräily- tai lenkkeilykauden, niin siinä on sekin hyvä puoli, että ei tarvitse kovin pitkään urheilla, koska kohta on liian huonot kelit.

14. Oli synkkä ja myrskyinen yö… Se on vuoden tunnelmallisin aika käsillä nyt. Pimeys tuntuu vielä romanttiselta. Eikä haittaa enää, että ikkunat jäivät tänä vuonna pesemättä.

15. Kesäloman muisto ei ole vielä laimennut kokonaan, joten virtaa on enemmän kuin kuukauden kuluttua. Silloin se vasta väsyttääkin!

16. Pihan vaativat kesäkukat saa vaihtaa talvenkestäviin kanerviin ja callunoihin.

17. Lenny Kravitz heittää keikan Helsingissä.

18. Mies lakkaa torkahtelemasta pihakeinuun, kun sen tyynyt ja pehmusteet siivotaan talvisäilöön.

19. Saunomisessa alkaa olla taas itua. Viimassa tarpomisen jälkeen löyly maistuu paljon paremmalta kuin kesähelteillä!

20. Lihaton lokakuu 2, ei ole pakko osallistua.

Tiistain Ensitreffit alttarilla jaksossa riidellään – taas. Siitä huolimatta yhden parin tulevaisuudessa pilkahtaa myös valoa. Varo juonipaljastuksia!

Kirjoitimme aikaisemmin, että Ensitreffit alttarilla -ohjelman Johannan ja Markuksen suhteesta ei oikein ota selvää.

Aikaisemmissa jaksoissa heillä on vaikuttanut menevän ihan mukavasti, ja kumpikin on todella halunnut saada suhteen toimimaan. Silti matkaan on mahtunut myös vastoinkäymisiä, erityisesti siksi, että heidän tapansa kommunikoida ovat hyvin erilaiset.

Tämän viikon jaksossa erilaiset viestintätavat räiskähtävät jälleen esille. Tarkoitus on viettää mukavaa kesäpäivää veneretkellä, mutta jo aiemmin päivällä käyty pieni riita kasvaa retken loppumetreillä suureksi.

Seuraa klassista riitelydialogia.

– Niin mut mä en ymmärrä, kerro mulle syy, miksi sä halusit... Et se sua nyt alkoi mietityttään uudestaan, Johanna ihmettelee.

– Miksi tästä pitää nyt vääntää, en mä oo tätä vääntämässä enää yhtään mitään, Markus yrittää.

– Sähän alotit uudestaan! Johanna tulistuu.

– No enhän mä oo enää sanonut yhtään mitään, ei mua kiinnosta tää homma, Markus mutisee.

– Ei mua kiinnosta tommonen hiljaisuus! Johanna syyttää.

– Sua ei kiinnosta hiljaisuus. Sitten kun sä räyhäät, niin sua kiinnostaa räyhääminen. Sit kun sua ei kiinnosta, niin tässä pitäis mennä sun mukaan joka asiassa, Markus tuskailee.

”Sua ei kiinnosta hiljaisuus. Sitten kun sä räyhäät, niin sua kiinnostaa räyhääminen.”

Lopulta Markus saa tarpeekseen riitelystä ja yrittää lähteä pois tilanteesta.

– Mä meen nyt jonnekin, ei tästä tule hevonv****a tästä hommasta.

– Miks näin typerästä asiasta lähtee tämmönen, mä en ymmärrä, Johanna jatkaa vielä.

– Älä minulta kysy, mä oon täs nyt yrittänyt ja yrittänyt, Markus sanoo.

– Aivan juu, sinä oot yrittänyt, Johanna toteaa kuivasti.

Seuraavaksi Markus turvautuu klassikkolausahdukseen:

– Älä nyt oo tommonen marttyyri.

– Itte sää, älä viitti hei, Johanna vastaa.

Videoklippi riidasta on katsottavissa MTV:n julkaisemassa ennakkojutussa.

Nyt käsi sydämelle. Kuulostaako tutulta? Tästähän parisuhderiidoissa lopulta on kyse. Jokin pieni asia saa kinan käyntiin, mutta todellisuudessa riidellään ihan jostain muusta: huomiosta, hyväksynnästä, rakkaudesta. Kumpikin haluaisi jo tehdä sovinnon, mutta kuitenkaan ei tee mieli antaa ihan kokonaan periksi.

Johanna ja Markus keskustelivat kommunikointitavoistaan edellisessä jaksossa psykologi Tony Dunderfeltin vastaanotolla. Riitojenkin keskellä molemmilla on vahva tahto saada suhde toimimaan. Kuukauden avioliiton jälkeen näyttää siltä, että yhteys alkaa löytyä.

– Kun se alku oli niin vaikea, en ikinä ajatellut, että me olisimme tässä tilanteessa. Että olen löytänyt tämmöisen systeemin kautta ihmisen, kenestä oikeasti välitän ja tykkään, niin onhan se aika hurjaa, Johanna sanoo jaksossa.

Mikään ei valaise lokakuista päivää kirkkaammin kuin asenneröyhtäys 1950-luvulta.

Et saa vaativia työtehtäviä, jos sinulla on silmäpussit. 

Harmaantuminen ei saa näkyä. 

Käytä hametta, jos haluat vaikuttaa menestyneeltä.

Muun muassa näin Menesty tyylillä – Bisnespukeutumisen uusi aika -kirjan (Alma Talent) kasanneet Minna Kiistala ja Jani Niipola opettavat Helsingin Sanomissa

– Jos ei tarvitse miettiä hoitamattomia kynsinauhoja tai silmäpakoa sukkahousuissa, voi keskittyä tärkeiden työasioiden hoitamiseen, Kiistala kuvailee lehden haastattelussa.

En ole urani aikana käyttänyt sekuntiakaan kynsinauhojeni pohtimiseen. Tuskin on muuten Juha Sipiläkään.  

Kaksikko antaa myös joukon järkeviä (miehille suunnattuja) pukeutumisvinkkejä, mutta nämä muut... Voi hyvä jumala.

Voin vakuuttaa, etten ole urani aikana käyttänyt sekuntiakaan kynsinauhojeni pohtimiseen. Tuskin on muuten Juha Sipiläkään.  

Silmäpussit eivät estäneet Bill Clintonia saamasta ihan merkittäviä työtehtäviä (ne olivat ihan toisenlaiset pussit, jotka tuhosivat hänen uransa).

Ja harmaantuminen – ei edes mennä tähän. Jos vilkaisee Maailman varakkaimpien ihmisten -listaa, harmaa vyöryy päälle. Mutta ei siinä joukossa toki naisiakaan juuri näy.

Johtuu varmaan siitä, että he eivät ole tajunneet käyttää niitä hameita. Vai tuleeko mieleen mitään muuta mahdollista selitystä?