Loistava lokakuu! Kuva: Shutterstock
Loistava lokakuu! Kuva: Shutterstock

Onnea! Nyt on lokakuu, vuoden paras aika. Kokosimme tästä aukottomat todisteet.

1. Kesäaika päättyy, talviaika alkaa. Sunnuntaina 26.10. kelloja siirretään tunnilla taaksepäin – kokonainen tunti lisää nukkumisaikaa maanantaiaamuna!

2. Sohvalla löhöily ja sisällä möllöttäminen lisääntyvät luonnostaan, kun ulkona on säkkipimeää ja/tai märkää. Telkkarista tulee muutakin kuin uusintoja. Esimerkiksi Putous alkaa. Päästään kiistelemään, onko uusi koomikkokaarti yhtä hyvä kuin vanha. Kaikkein parasta on tietysti, että Downton Abbey palaa ruutuun uusin jaksoin!

3. Vaihtoehtoisesti voi ahmia kaikki hyvät kirjat.

4. Kaksi kuukautta jouluun. Joululahjoja voi jo alkaa ostaa Stockmannin Hulluilta päiviltä. Ensimmäiset joulutortut voi laittaa uuniin. Saa myös aloittaa huovutusharrastuksen.

5. Ruska on nyt kauneimmillaan. Spekulaatiot ensilumesta voidaan aloittaa. Ainakin Lappiin se sataa tilastollisesti pian.

6. Sienestys- ja marjastusaika alkaa olla ohi (poislukien suppikset). Ei siis enää Facebook-kuvia niistä. Toisaalta villasukissa kynttilänvalossa tunnelmoijat aloittavat tykityksen.

7. Voi taas pukeutua oikeisiin vaatteisiin, jotka peittävät ihanasti. Esimerkiksi ohuet nylonit saa vaihtaa villasukkiksiin.

8. Punaviini, tietysti.

9. Voi suosiolla matkustaa bussilla töihin ja jättää pyörän kotiin.

10. Mukavaa, kun kaikki näyttävät yhtä kalpeilta ja ankeilta, emme vain me, jotka näytämme aina. Finnejä on kalvakoilla poskilla ja jotain psoriasista hiusrajassa muillakin.

11. Sekin on kiva, että jengi ei pysty enää käyttämään niiden tyylikkäitä villakankaisia välikausitakkeja ja nupukkisaapikkaita! Tai ainakin tyylikkyys vaihtuu sellaiseksi vanuneeksi märkyydeksi! Se on tietty harmi, että nykyään on myös tyylikkäitä kumisaappaita, joten tyylikkäät ihmiset saattavat näyttää Nokian Kontio -henkistä tavistyylikkyyttä tyylikkäämmiltä lokakuussakin.

12. Enää yksi kuukausi jäljellä siihen, että Radio Suomesta tulee Miljoonasateen kappale Marraskuu. Se on yhtä kiva kuulla kuin Tavaramarkkinoiden Kevät keväällä. Ja kuitenkaan ei ole vielä ihan kohta joulu, mikä on sekin kiva.

13. Hyvä aika aloittaa urheiluharrastus. Ei niin junttia kuin syyskuussa, jolloin kaikki reippaat aloittivat. Lokakuussa jos aloittaa esimerkiksi pyöräily- tai lenkkeilykauden, niin siinä on sekin hyvä puoli, että ei tarvitse kovin pitkään urheilla, koska kohta on liian huonot kelit.

14. Oli synkkä ja myrskyinen yö… Se on vuoden tunnelmallisin aika käsillä nyt. Pimeys tuntuu vielä romanttiselta. Eikä haittaa enää, että ikkunat jäivät tänä vuonna pesemättä.

15. Kesäloman muisto ei ole vielä laimennut kokonaan, joten virtaa on enemmän kuin kuukauden kuluttua. Silloin se vasta väsyttääkin!

16. Pihan vaativat kesäkukat saa vaihtaa talvenkestäviin kanerviin ja callunoihin.

17. Lenny Kravitz heittää keikan Helsingissä.

18. Mies lakkaa torkahtelemasta pihakeinuun, kun sen tyynyt ja pehmusteet siivotaan talvisäilöön.

19. Saunomisessa alkaa olla taas itua. Viimassa tarpomisen jälkeen löyly maistuu paljon paremmalta kuin kesähelteillä!

20. Lihaton lokakuu 2, ei ole pakko osallistua.

Virpi Suutarin dokumentti Yrittäjä kurkistaa perheyrityksen arkeen ja juhlii nyhtökauran menestystarina

Ohjaaja Virpi Suutarin uutuusdokumentti Yrittäjä kertoo kahdesta suomalaisesta yrityksestä. Toinen on Maija Itkosen ja Reetta Kivelän Gold & Green Foods, joka valmistaa nyhtökauraa. Toinen on honkajokelaisten Laineiden perheyritys, johon kuuluu sekä liha-auto että perheen nimeä kantava tivoli. Niitä pyörittävät Jani ja Satu Laine neljä kouluikäistä lastaan apunaan.

Suutari rakentaa dokumenttinsa taitavasti vastakohtien varaan. Nelikymppisten helsinkiläisten Itkosen ja Kivelän firma edustaa uutta yrittämisen tapaa Suomessa. Nyhtökaura on innovaatio, joka on syntynyt tieteellisen tutkimuksen tuloksena laboratoriossa. Se on eettinen vastaisku lihansyöntiä ja sen aiheuttamia ympäristöongelmia vastaan.

Tuote vetoaa huonoon omaantuntoomme, jota tunnemme syödessämme lihaa. Itkonen ja Kivelä haluavat muuttaa maailman ateria aterialta. Menestystarinassa seurataan yrityksen Kiinan valloitusta.

Laineiden yritys edustaa mennyttä maailmaa, maatalousyhteiskuntaa. Maaseutu tyhjenee ja sitä mukaa myös liha-auton asiakkaat hupenevat.

Suutari on saanut kohteensa avautumaan häkellyttävällä tavalla.

Kiinnostavinta dokumentissa ovat sen esittelemät ihmiset. Nyhtökauran tarina on monille tuttu, sillä sitä on käsitelty mediassa paljon. Niin on tavallaan Laineen perheenkin, sillä heidän kaltaisiaan pienyrittäjiä on maamme täynnä.

Suutari on saanut kohteensa avautumaan häkellyttävällä tavalla. Jani Laine uhmaa uskomusta, jonka mukaan suomalainen mies ei puhu eikä pussaa. Hän kertoo rohkeasti traumaattisesta menneisyydestään.

Sekä Laineet että Maija Itkonen ovat päästäneet kameran mukaan myös intiimeihin tilanteisiin. Saamme seurata Laineiden häitä ja osallistua Itkosen neuvolakäyntiin. Monitorin ruudulta näkyy hänen ja hänen aviomiehensä, kirjailija Juha Itkosen, kaksosten ultraäänikuva. 

Yrittäjä *** 1/2

 

Näyttelijä Jarkko Lahti ei aio istua Jussi-gaalassa samassa pöydässä Tuntematon sotilas -elokuvan tekijöiden kanssa. – Epäterveen toimintakulttuurin on tällä alalla loputtava, hän kertoo.

Näyttelijä Jarkko Lahti, on ilmoittanut protestoivansa Jussi-gaalassa, kertoo Helsingin Sanomat. Lahti on yksi Aku Louhimiehen Tuntematon sotilas -elokuvan näyttelijöistä. Lahti kertoi Facebookissa protestoivansa, koska haluaa osoittaa tukensa näyttelijöille, jotka ovat kertoneet Aku Louhimiehen alistaneen ja nöyryyttäneen näitä.

”Olen järkyttynyt.”

– Jään pois Tuntemattoman sotilaan pöydästä Jussi-juhlissa protestina viime päivien uutisiin, joissa kerrotaan naispuolisia kollegoita alistavasta käytöksestä sekä esiin tulleiden Tuntemattoman sotilaan työryhmässä esiintyneiden väärinkäytösten vuoksi. Olen järkyttynyt. Lämpimät terveiseni kaikille näille rohkeille naisille, jotka astuvat esiin. Epäterveen toimintakulttuurin on tällä alalla loputtava, Lahti kirjoitti Facebookissa.

”En vain hyväksy minkäänlaista kiusaamista millään suomalaisella työpaikalla, piste.”

Jarkko Lahti voitti  vuonna 2017 parhaan miespääosan Jussi-patsaan elokuvasta Hymyilevä mies. Kuva: Jonna Öhrnberg
Jarkko Lahti voitti vuonna 2017 parhaan miespääosan Jussi-patsaan elokuvasta Hymyilevä mies. Kuva: Jonna Öhrnberg

HS:lle Lahti tarkensi, että aikoo kyllä osallistua gaalaan, mutta ei istu Tuntemattoman sotilaan tekijöiden pöydässä eikä mene lavalla, jos elokuva voittaa palkintoa. Elokuva on ehdolla kymmenessä kategoriassa. 

– Eli boikotista ei sinänsä ole kyse, mutta protesti se on. Sillä haluan osoittaa solidaarisuutta näille rohkeille naisille, jotka ovat astuneet julkisuuteen. En vain hyväksy minkäänlaista kiusaamista millään suomalaisella työpaikalla, piste, Lahti kertoo HS:lle.

Myös toinen Tuntemattoman sotilaan työryhmän jäsen protestoi

Pihla Viitalan, Pamela Tolan ja muiden naisnäyttelijöiden Luohimiestä kohtaan esitettämät syytökset eivät liity Tuntemattoman kuvauksiin, mutta myös kyseisen elokuvan työolot on nostettu esille. Alkuviikosta yksi Tuntematon sotilas -elokuvan työryhmän jäsen, Carolina Simberg, ilmoitti että aikoo boikotoida gaalaa. Simberg työskenteli Tuntemattomassa apulaisrekvisitöörinä kuusi kuukautta.

”En pysty juhlimaan elokuvaa, jonka ohjaajaa syytetään näin rankoista asioista.”

– En pysty mitenkään juhlimaan miljoonaa katsojaa (ja Jussi-patsaita) tämänhetkisessä ilmapiirissä. Se tuntuu väärältä. Jään pois juhlista protestina. 
En pysty juhlimaan elokuvaa, jonka ohjaajaa syytetään näin rankoista asioista. Etenkin, kun syyttäjiä on noin monta, ja he kaikki syyttävät samankaltaisista teoista. En pysty näkemään näiden syytösten ohi, Simberg kirjoitti julkisessa Facebook-päivityksessään.

Samassa päivityksessään Simberg kertoi myös Tuntemattoman huonoista työoloista. Hänen mukaansa työryhmää ei arvostettu, vaan käytettiin hyväksi teettämällä muun muassa ilmaisia ylitöitä. Simberg kertoo myös kokeneensa kuvauksissa seksuaalista häirintää. Tästä hän ei syytä Aku Louhimiestä.

”Työryhmässä oli minuun (ja tietääkseni myös muihin työryhmän naisiin) kohdistuvaa seksuaalista häirintää.”

– Haluan myös saattaa työryhmän tietoon sen, että työryhmässä oli minuun (ja tietääkseni myös muihin työryhmän naisiin) kohdistuvaa seksuaalista häirintää työryhmän muiden tekijöiden taholta. Tästä en puhunut tuotannon aikana. On hankalaa tehdä 6 kk töitä ihmisen kanssa, joka kourii sinut, mutta hankalampaa on tehdä siitä numeroa, kun on väsynyt, kun pelkää että loppuproduktio hankaloituu osaltasi entisestään, kun ei itse tiedä olinko ehkä siihen syypää. Entä jos duunit loppuvat, kun olit se hankala, joka ei kestänytkään vitsiä? Simberg kirjoittaa.

Jussi-gaala esitetään MTV3:lla pe 23.3. kello 20.00. 

Lopettakaa jo

HS: Aku Louhimiehen Tuntemattomassa näyttelevä Jarkko Lahti protestoi Jussi-gaalassa: ”Haluan osoittaa solidaarisuutta näille rohkeille nais...

Tämä naisten rohkeuden ylistys on naurettavaa. Mitä rohkeaa on siinä, että pitää suunsa supussa vuosikausia ja menee jopa muutaman kerran saman ohjaajan tuotantoon mukaan, jos on tullut niin väärin kohdelluksi?? Miksi ette avanneet suutanne heti ja tehneet jotain? Ihan turha vedota siihen, että ohjaajalla on niin suuri valta. Naiset itse ovat omalla vaikenemisellaan mahdollistaneet ohjaan "vallan". Tosiasia on, että ottamalla yhteyttä esim. liittoon, työsuojeluviranomaisiin ym. asialle olisi...
Lue kommentti
Taiteen probleema

HS: Aku Louhimiehen Tuntemattomassa näyttelevä Jarkko Lahti protestoi Jussi-gaalassa: ”Haluan osoittaa solidaarisuutta näille rohkeille nais...

Aku Louhimiehen elokuvat ovat hyviä. Nyt on sanottu että näyttelijä tarvitsee turvallista ohjaajaa - miksi sitten Akun elokuvissa valtaosa näyttelijöistä on loistavia? Varmaan hän pystyy muuttumaan. Ikävä vain jos kivat ohjaajat tekevät ei-vaikuttavia elokuvia. Jotenkin yhden "äijän" lynkkaaminen tuntuu yhtä vastenmieliseltä kuin väitetyt inho-metodit.
Lue kommentti