Viola on tarttunut toimeen.
Viola on tarttunut toimeen.

Nykyajan nuorissa on melko tarmokkaita yksilöitä. Jämsäläinen Viola Wallenius esimerkiksi.

Uutisessa lukee, että 19-vuotias tyttö on aikeissa perustaa lastenkodin Keniaan ja etsii parhaillaan sille sopivaa tonttia sekä kerää rahoitusta oman Home Street Home -yhdistyksensä kautta. Herää kysymyksiä, esimerkiksi ”mitä hittoa”. Miksi en itse ole yhtä tarmokas?

Viola Wallenius, mistä tällainen idea?

Olin keväällä kaksi kuukautta Keniassa vapaaehtoistyössä, muun muassa auttamassa lastenkodeissa. Kun palasin Suomeen, tuntui, etten voi jättää tekemättä mitään. Ajattelin aluksi auttaa jonkun järjestön kautta, mutta en löytänyt juuri sopivaa. Sitten luin naisesta, joka oli perustanut Nepaliin lastenkodin. Mietin, että jos tuokin pystyy, minäkin pystyn!

Onko lastenkodin perustaminen Suomesta käsin Keniaan hankala vai helppo homma?

Hankalaa se on, Suomen päässä varsinkin. Lupa-, paperi- ja pankkasiat ovat vaikeita: joka käänteessä on saanut kikkailla, koska tällaiselle hyväntekeväisyysyhdistykselle ei ole valmista toimintamallia. Vanhempani ovat yrittäjiä, ilman heidän apuaan tästä ei olisi tullut mitään.

Millainen lastenkoti Keniaan on tulossa?

Näin Keniassa malleja siitä, millaista en ainakaan halua ja mikä oli kodikas. Siellä lastenkodit pyörivät yleensä vapaaehtoisvoimin ja on tyypillistä, että yksityishenkilö rakennuttaa sellaisen. Lähden sitten itse paikan päälle seuraamaan rakentamista ja valvon, että lastenkodista tulee oikeanlainen. Ehkä lähden itse joksikin aikaa sinne myös töihin. Tästä projektista tulee sellainen, johon vapaaehtoiset voivat hakea töihin.

Ovatko kaikki nuoret jämsäläiset yhtä reippaita kuin sinä?

Ainakin kaikilla minun kavereillani on jokin intohimo, tavoite, jota kohti pusketaan täysillä. Minulle se nyt on tämä lastenkoti. Myöhemmin haluaisin ehkä valokuvata maailmaa, tallentaa rankkojakin asioita. Ihailen valokuvaaja Meeri Koutaniemeä, hän tekee juuri sellaista työtä, josta haaveilen.

Oletko saanut innostavaa vai latistavaa palautetta?

Sekä että! Paljon tsemppausta, mutta myös ”ensin Suomen ongelmat kuntoon” -kommentteja on tullut. Ymmärrän niitä kyllä, mutta uskon, että on todella ammattitaitoisia tahoja, jotka jo tekevät työtä Suomen ongelmien eteen. Niitä on tärkeä tukea myös, tämä on nyt minun juttuni.

Jämsänkosken paperitehtaalta sammutetaan yksi paperikone, se on täällä iso huolenaihe. Minullekin on sanottu, että ensin pitäisi hommata paperimiehille töitä. Jäin miettimään, että mitä voisin tehdä paperiteollisuuden eteen, mutta en minä kyllä pysty sitä ongelmaa ratkaisemaan.

Mitä Violan hankkeelle kuuluu nyt? Haastattelimme Violaa uudelleen 4.9.2015.

Sohvikset katsovat televisiota, ja me katsomme heitä. Tänään heitä saa seurata 8 tuntia putkeen!

IS TV-LEHTI: Sohvaperunat on kätevä ohjelma. Se on hauskaa viihdettä. Sohvikset katsovat televisiota, ja me katsomme heitä. Nauramme siis itsellemme.

Sohviksista on myös tullut suomalaisten kavereita. Eiväthän ihmiset enää käy toistensa luona kylässä läheskään niin paljon kuin ennen, joten nämä toimivat hyvänä korvikkeena.

Lisäksi Sohvaperunoita katsomalla voi kelata aika nopeasti viikon tv-puheenaiheet – ja nyt myös koko syksyn puheenaiheet, sillä kauden kaikki jaksot esitetään perjantai-illan ja yön ratoksi putkeen!

Alkujaksossa tunteita nostattaa Vain elämää -sarja, jossa Kaija Koo esittää Sannin kappaleen Että mitähän vittua. Voimakas tulkinta saa kyyneleet useamman sohviksen silmiin.

Kummallisesti kuvioituja sukkiaan esittelevät turkulaiset Osku ja Juhani kuuluvat nyt erityisiin suosikkeihini.

Vihoviimeisessä jaksossa katsellaan Suomen suosituinta ohjelmaa eli Linnan juhlia. Loistavaa: tästä ne parhaat palat voi kerrata pikakelauksella.

Joka kaudella katsoja voi ihastua eri sohvakuntiin. Ukkiskerho on niittänyt mainetta, eikä se petä tälläkään kaudella, mutta itse tykkään rovaniemeläisparista eli Jormasta ja Soilesta iltapalalla tv:n ääressä. Myös helsinkiläisten nuorten Iidan ja Nellin juttuja kuuntelen hymyillen.

Kummallisesti kuvioituja sukkiaan esittelevät turkulaiset Osku ja Juhani kuuluvat nyt erityisiin suosikkeihini. He naureskelevat leppoisasti tv-ohjelmien erikoisille piirteille ja pienille ihmisille – kuitenkaan ketään halveksimatta.

Sohvaperunat, TV2 pe klo 21.00–4.57

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

JOUSIMIES

Älä tee itsestäsi numeroa. Hoida hommasi kaikessa hiljaisuudessa ja etene hitaasti, mutta varmasti kohti tavoitteitasi. Ota mielikuvitus avuksi.

 

KAURIS

Ole koko sydämelläsi mukana siinä, mitä teet. Et voi epäonnistua, jos olet rehellinen itsellesi. Anna vaistosi johdattaa sinua eteenpäin.

 

VESIMIES

Nyt ei ole aika kuuluttaa tunteitasi kaikkien korviin. Vetäydy tarkkailemaan, mitä ympärilläsi on meneillään. Vältä hätiköityjä johtopäätöksiä.

 

KALAT

Kohdallesi osuu tarjous, jota kannattaa tarkastella suurennuslasin kanssa. Mieti, kuka siitä hyötyy. Valppaus voi säästää sinut narutetuksi tulemiselta.

 

OINAS

Ole kriittinen kuuntelija, sillä liikkeellä on vääristelyä tietoa. Ota asioista itsenäisesti selvää. Joku yrittää johtaa sinua tahallaan harhaan.

 

HÄRKÄ

Vanha tuttu menneisyydestä voi olla sinulle suureksi avuksi tänään. Kysy ujostelematta vastapalvelusta, sillä hän on sinulle sellaisen velkaa.

 

KAKSONEN

Yhteistyö on tänään paras mahdollinen voimavarasi. Puhalla työkavereiden tai ystävien kanssa yhteen hiileen. Lopputulos yllättää teidät positiivisesti.

 

RAPU

Älä jätä hyvää ideaa vain puheen tasolle. On aika kääriä hihat ja ryhtyä toimeen. Ota tarjottu apu vastaan avoimin mielin.

 

LEIJONA

Nostata juhlatunnelmaa. Joku lähipiiristäsi saattaa kaivata apua jouluaskareissa. Valmistaudu tuleviin pyhiin turhia stressaamatta.

 

NEITSYT

Perhepiirissä nousee pintaan erimielisyyksiä. Erityisesti rahakysymykset saattavat aiheuttaa kränää. Ole kärsivällinen ja anna jokaiselle tilaa.

 

VAAKA

Vietä aikaa kotona nostalgisissa merkeissä. On hyvä hetki kuluneen vuoden muistojen summaamiselle. Nauti laatuajasta rakkaittesi kanssa.

 

SKORPIONI

Keskity itseesi ja siihen, mitä haluat saavuttaa. Pidä päämääräsi päällimmäisinä mielessäsi. Muista, että ratkaisusi vaikuttavat myös ihmisiin ympärilläsi.