Viola on tarttunut toimeen.
Viola on tarttunut toimeen.

Nykyajan nuorissa on melko tarmokkaita yksilöitä. Jämsäläinen Viola Wallenius esimerkiksi.

Uutisessa lukee, että 19-vuotias tyttö on aikeissa perustaa lastenkodin Keniaan ja etsii parhaillaan sille sopivaa tonttia sekä kerää rahoitusta oman Home Street Home -yhdistyksensä kautta. Herää kysymyksiä, esimerkiksi ”mitä hittoa”. Miksi en itse ole yhtä tarmokas?

Viola Wallenius, mistä tällainen idea?

Olin keväällä kaksi kuukautta Keniassa vapaaehtoistyössä, muun muassa auttamassa lastenkodeissa. Kun palasin Suomeen, tuntui, etten voi jättää tekemättä mitään. Ajattelin aluksi auttaa jonkun järjestön kautta, mutta en löytänyt juuri sopivaa. Sitten luin naisesta, joka oli perustanut Nepaliin lastenkodin. Mietin, että jos tuokin pystyy, minäkin pystyn!

Onko lastenkodin perustaminen Suomesta käsin Keniaan hankala vai helppo homma?

Hankalaa se on, Suomen päässä varsinkin. Lupa-, paperi- ja pankkasiat ovat vaikeita: joka käänteessä on saanut kikkailla, koska tällaiselle hyväntekeväisyysyhdistykselle ei ole valmista toimintamallia. Vanhempani ovat yrittäjiä, ilman heidän apuaan tästä ei olisi tullut mitään.

Millainen lastenkoti Keniaan on tulossa?

Näin Keniassa malleja siitä, millaista en ainakaan halua ja mikä oli kodikas. Siellä lastenkodit pyörivät yleensä vapaaehtoisvoimin ja on tyypillistä, että yksityishenkilö rakennuttaa sellaisen. Lähden sitten itse paikan päälle seuraamaan rakentamista ja valvon, että lastenkodista tulee oikeanlainen. Ehkä lähden itse joksikin aikaa sinne myös töihin. Tästä projektista tulee sellainen, johon vapaaehtoiset voivat hakea töihin.

Ovatko kaikki nuoret jämsäläiset yhtä reippaita kuin sinä?

Ainakin kaikilla minun kavereillani on jokin intohimo, tavoite, jota kohti pusketaan täysillä. Minulle se nyt on tämä lastenkoti. Myöhemmin haluaisin ehkä valokuvata maailmaa, tallentaa rankkojakin asioita. Ihailen valokuvaaja Meeri Koutaniemeä, hän tekee juuri sellaista työtä, josta haaveilen.

Oletko saanut innostavaa vai latistavaa palautetta?

Sekä että! Paljon tsemppausta, mutta myös ”ensin Suomen ongelmat kuntoon” -kommentteja on tullut. Ymmärrän niitä kyllä, mutta uskon, että on todella ammattitaitoisia tahoja, jotka jo tekevät työtä Suomen ongelmien eteen. Niitä on tärkeä tukea myös, tämä on nyt minun juttuni.

Jämsänkosken paperitehtaalta sammutetaan yksi paperikone, se on täällä iso huolenaihe. Minullekin on sanottu, että ensin pitäisi hommata paperimiehille töitä. Jäin miettimään, että mitä voisin tehdä paperiteollisuuden eteen, mutta en minä kyllä pysty sitä ongelmaa ratkaisemaan.

Mitä Violan hankkeelle kuuluu nyt? Haastattelimme Violaa uudelleen 4.9.2015.