Pohjois-Carolinan lain mukaan seksiaktia ei ole pakko lopettaa, vaikka toinen ei enää haluaisikaan seksiä. Raiskauksen uhrit jäävät siksi ilman oikeutta. Kuvituskuva: Shutterstock
Pohjois-Carolinan lain mukaan seksiaktia ei ole pakko lopettaa, vaikka toinen ei enää haluaisikaan seksiä. Raiskauksen uhrit jäävät siksi ilman oikeutta. Kuvituskuva: Shutterstock

Oikeus kieltäytyä seksistä puhuttaa jälleen. Yhdysvaltalaisnaiset haluavat muistuttaa julkisesti, että ei tarkoittaa ei – silloinkin, kun seksiin on jo ryhdytty.

Eikö pitäisi jo olla itsestään selvää, että seksiä ei tarvitse harrastaa vastoin tahtoaan? Yhdysvaltain Pohjois-Carolinassa asiasta kuitenkin taistellaan yhä.

Taustalla on outo lain porsaanreikä: Pohjois-Carolinassa tehtiin NBC:n mukaan vuonna 1979 oikeuden päätös, että miestä ei voida tuomita raiskauksesta, jos nainen on aluksi suostunut seksiin. Seksiin pakottaminen ei siis periaatteessa ole Pohjois-Carolinassa rikos, jos molemmilla on jossakin vaiheessa ollut halua seksiin.

Tilanne on tuskallinen raiskauksen uhreille ja järkyttävä siinä mielessä, seksin pelisääntöjen pitäisi olla kaikille selvät: seksiä voidaan harrastaa vain, jos molemmat sitä haluavat, ja seksistä voi kieltäytyä missä tahansa vaiheessa. Nyt laki on vastoin näitä sääntöjä. 

Yhdysvalloissa on Marie Clairen mukaan tapahtunut merkittävää edistystä seksuaalirikosasioissa, ja maassa on korostettu consentia, eli molemminpuolista suostumusta, seksin edellytyksenä. Juuri kun asenteita on saatu muutettua niin, että ein ymmärretään tarkoittavan ei – missä tahansa vaiheessa seksuaalista kanssakäymistä – Pohjois-Carolinan laki kertookin päinvastaista viestiä.

Marie Clairessa pohditaan, että kivikautinen raiskauslainsäädäntö kuvaa sitä, miten naisia kohdellaan tämän päivän Yhdysvalloissa.

Syytettä ei voitu nostaa

Pohjois-Carolinan raiskauslaki tuli yllätyksenä 19-vuotiaalle Aaliyah Palmerille. Palmer kertoo paikalliselle Fayette Observer -lehdelle suostuneensa seksiin bileissä tapaamansa miehen kanssa. Palmerin mukaan mies tukisti häntä voimakkaasti, kun he jäivät kaksin. Palmer myös huomasi, että tilaan oli jätetty puhelin videoimaan tapahtumia. Hän kertoo pyytäneensä miestä toistuvasti lopettamaan, mutta tämä ei kuunnellut.

”Jos sanon ei, ja jatkat silti, se on raiskaus.”

Palmer vei asian poliisille, ja hänelle tehtiin asiaan kuuluvat tutkimukset. Vasta niiden jälkeen hän sai tietää, ettei raiskaussyytettä voida nostaa. 

– Se on todella typerää. Jos sanon ei, ja jatkat silti, se on raiskaus, Palmer sanoo Fayette Observerissa. 

Hän on joutui keskeyttämään yliopisto-opintonsa paniikkikohtausten takia, mutta ei aio pysyä hiljaa kokemastaan.

– En ole hiljainen uhri.

Uhrit eivät saa oikeutta

Aaliyah Palmer ei ole ainoa raiskauksen ja lähes 40 vuotta vanhan raiskauslainsäädännön uhriksi joutunut. Lain muuttamista kannattava senaattori Jeff Jackson kertoo Fayette Observerissa, että lainsäätäjät saavat yhä enemmän yhteydenottoja raiskatuilta naisilta, jotka eivät ole saaneet oikeutta lain porsaanreiän takia. 

– Pohjois-Carolina on Yhdysvaltojen ainoa osavaltio, jossa ei ei tarkoita ei, Jackson toteaa.

Toinen julkisuuteen tullut raiskauksen uhri on Amy Guy. Hän kertoo uutissivusto Wral.comissa suostuneensa seksiin oman turvallisuutensa tähden, kun hänen ex-miehensä tuli kotiin humalassa ja vihaisena joulukuussa. Miestä syytettiin ensin raiskauksesta, mutta vuonna 1979 säädetyn lain takia syytteitä lievennettiin. Maaliskuussa mies sai kymmenen kuukauden vankeustuomion seksuaalisesta väkivaltarikkomuksesta.

”En ymmärrä, miten laki voi sanoa, ettei minua raiskattu.”

– Olin aivan järkyttynyt. En ymmärtänyt, miten asia saattoi mennä noin, koska tiesin, että minut  raiskattiin. En ymmärrä, miten laki voi sanoa, ettei minua raiskattu, Guy kertoo Wral.comissa. 

On vielä epäselvää, pystytäänkö lakia muuttamaan lähiaikoina vai jääkö se byrokratian rattaisiin. Asiaa ajava senaattori Jackson on kuitenkin luvannut nostaa lakimuutoksen uudelleen esiin, jos se ei mene läpi nyt.

Niin kauan kuin vanha laki on voimassa, on luotettava ihmisten oikeustajuun: ei tarkoittaa ei, sanoi sen milloin vain. 

Vierailija

19-vuotiaan amerikkalaisnaisen tapaus muistuttaa: ei tarkoittaa ei myös kesken seksin

Alkaa olla tuo seksin harrastaminen kohta niin arveluttavaa touhua ettei siihen ei uskalla mies ryhtyä. Nainen on pahimmilaan niin ailahtelevainen, että voi muuttaa mielensä tai valehdella raiskauksen jos vain päättää olla jossain vaiheessa- vaikka aktia- pitämättä miehestä. Sitten kun rangaistukset saadaan feministien yms toimesta sellaisiksi mitä tuollaisesta rikoksesta eittämättä kuuluisikin saada, niin se antaa naiselle sellaisen vallan että riski raiskaajaksi tulemisesta on ns "hyötyyn"...
Lue kommentti
Elisa

19-vuotiaan amerikkalaisnaisen tapaus muistuttaa: ei tarkoittaa ei myös kesken seksin

Vierailija kirjoitti: Alkaa olla tuo seksin harrastaminen kohta niin arveluttavaa touhua ettei siihen ei uskalla mies ryhtyä. Nainen on pahimmilaan niin ailahtelevainen, että voi muuttaa mielensä tai valehdella raiskauksen jos vain päättää olla jossain vaiheessa- vaikka aktia- pitämättä miehestä. Sitten kun rangaistukset saadaan feministien yms toimesta sellaisiksi mitä tuollaisesta rikoksesta eittämättä kuuluisikin saada, niin se antaa naiselle sellaisen vallan että riski raiskaajaksi...
Lue kommentti

Kymmenosaisessa sarjassa selvitellään Suomen hämmentäviä, elämää hankaloittavia ja jopa huvittavia määräyksiä.

IS TV-LEHTI: Ostan baarista tuopin olutta ja haluan juoda sen ravintolan ulkoterassilla, mutta en saa viedä juomaa terassille itse.

Tässä hyvä esimerkki monien ihmeellisten sääntöjen Suomesta.

Nyt näitä erikoisia, hämmentäviä, elämää hankaloittavia ja jopa huvittavia määräyksiä selvitetään uudessa Sääntö-Suomi-ohjelmassa, jota juontaa Jussi Heikelä.

– Ohjelman idea on kertoa suomalaisten sääntöuskovaisuudesta. Meillä saattaa olla jopa vähemmän määräyksiä kuin muualla maailmassa, mutta se, miten me niihin suhtaudumme, on pirun poikkeuksellista, Heikelä sanoo.

– Suomi on ihan kärkimaita – ellei jopa paras – ohjeiden noudattamisessa ilman, että niitä voisi vapaasti soveltaa. Sääntöjen seuraamisessa suomalaiset ovat todella hyviä!

”Meillä säännöt jättävät ihmiskohtalot toissijaisiksi.”

Ohjelmaa suunniteltaessa Heikelä tutustui suomalaisten sääntöjen lisäksi myös muiden maiden määräyksiin, ja huomasi selvän poikkeavuuden.

– Suomessa ohjeita seurataan pilkulleen, vaikka joku kärsisi. Meillä säännöt jättävät ihmiskohtalot toissijaisiksi. Katolisissa maissa taas perhe ja lähimmäiset tulevat ennen sääntöjä ja järjestelmää, Heikelä sanoo.

Kompleksinen suhtautuminen määräyksiin ja lakeihin johtuu pitkälti suomalaisten rehellisyydestä.

– Jossain päin maailmaa saatettaisiin suuttua siitä jääräpäisyydestä, jolla suomalaiset pitävät kiinni säännön noudattamisesta. Meiltä puuttuu tietty pelinlukutaito.

Ohjelmassa tavalliset kansalaiset kertovat kokemuksistaan sääntöviidakossa, ja katugallupeissa kuullaan lisää kansan mielipiteistä kaavoihin ja käytäntöihin.

– Haimme ilmoituksen avulla ihmisten omia kertomuksia, ja tarinoita tulee minulle vieläkin, vaikka kuvaukset olivat jo kesällä. Suomessa riittää näitä keissejä, Heikelä sanoo.

Jaksoissa käsiteltäviä teemoja ovat yrittäjyys, eläimet, terveys, liikkuminen, arki, ruoka, asuminen, yhteisöt, yhteiskunta ja maankäyttö.

– Kiersin ympäri Suomen tapaamassa ihmisiä, jotka kokevat sääntöjen vuoksi vääryyttä. Jaksoissa selvitellään asioita ja ehdotan ratkaisuja. Toivottavasti ohjelma tuo myös painetta päättäjille nyt, kun näitä ongelmia nostetaan esiin, Heikelä toivoo.

Ensimmäisessä jaksossa puhutaan alkoholin tarjoilusta, junalippujen outouksista, mutta myös vakavistakin aiheista.

– Käsittelemme ratsastusonnettomuudessa vaikeasti vammautuneen Saara Auvisen, 23, tapausta. Vakuutusyhtiö ei suostu maksamaan korvauksia. Tällaiset tapaukset ovat sarjan raskaampaa antia.

 Sääntö-Suomi, MTV3 ti klo 21.00

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

SKORPIONI

Älä haaskaa kallisarvoista aikaasi hermostumiseen. Tärkeintä on lähteä liikkeelle. Tee ainoastaan hyvin harkittuja päätöksiä.

 

JOUSIMIES

Jaa aatoksiasi muiden kanssa. Huomaat, että sinulla on enemmän tukijoita kuin arvasitkaan. Laita liikkeelle positiivinen lumipalloefekti.

 

KAURIS

Juttelemalla saat puhdistettua pöytää. On tärkeää, että saat korjattua syntyneet väärinkäsitykset. Näytä, ettei motiiveissasi ole mitään kyseenalaista.

 

VESIMIES

Muutokset ovat sinusta kiinni. Sinun on aika nostaa äänesi kuuluviin ja käyttää vaikutusvaltaasi. Lujasta tahdonvoimasta on tänään apua.

 

KALAT

Vaistosi ei jätä sinua pulaan. Luota sen lähettämiin signaaleihin, vaikka ulkopuoliset neuvoisivat sinua tekemään toisin. Älä unohda päämääriäsi.

 

OINAS

Kerro, mitä sinulla on sydämelläsi, mutta muista myös kuunnella muita. On aika huoltaa ihmissuhteita. Muutokset riippuvat sinusta.

 

HÄRKÄ

Löydät yhteisen sävelen uuden tuttavan kanssa. Kokemuksien jakaminen tekee hyvää. Yhdessä keksitte ratkaisun mieltäsi polttavaan dilemmaan.

 

KAKSONEN

Älä anna kauniiden sanojen tai vetävän myyntipuheen saada päätäsi pyörälle. Ole erityisen tarkkana, jos raha liittyy kuvioon jollain tavalla.

 

RAPU

Kokeile jotain uutta työrintamalla. Höristä korviasi, sillä saat tarkkanäköisiä neuvoja lähipiiristäsi. Viisaat sanat auttavat sinua tärkeän päätöksen tekemisessä.

 

LEIJONA

Mielihalusi vetävät sinua tänään yhteen suuntaan ja velvollisuutesi toiseen. Järjestelmällisyys on avain onnistumiseen. Pidä pää kylmänä kaiken keskellä.

 

NEITSYT

Etsi vaihtoehtoisia ratkaisuja tutun ongelman kohdatessasi. Ota mielikuvituksesi käyttöön. Voit oppia paljon menneisyyden virheistäsi.

 

VAAKA

Älä yritä pakottaa ketään muottiisi. Sinun on taivuttava kompromissiin, jos haluta nähdä tapahtumissa edistystä. Joustavuutesi palkitaan.