Åsa Karlin ja Marika Krook näyttelevät Ihanat naiset rannalla -elokuvassa (1998), jossa fiilistellään Suomen suvea. Kuva: Kinoproduction Oy
Åsa Karlin ja Marika Krook näyttelevät Ihanat naiset rannalla -elokuvassa (1998), jossa fiilistellään Suomen suvea. Kuva: Kinoproduction Oy

Todellinen kesäihminen grillaa vaikka räntäsateessa ja lähtee rannalle palelemaan. Sisulla, perkele.

1. Pukeudut kesävaatteisiin, vaikka ulkona olisi 13 astetta. Onhan KESÄ.

2. Tunnet kalvavaa syyllisyyttä, jos vietät aurinkoista päivää sisällä.

3. Et voi nukkua pitkään, koska hieno kesäpäivä menisi hukkaan. Jos kuitenkin nukut, podet tunnontuskia.

4. Kiirehdit piknikille tai pussikaljalle sillä sekunnilla, kun maassa ei ole enää lunta. Ja puistossahan sinnitellään, vaikka sitä räntää alkaisi tulla. Onneksi pään voi suojata sillä pussilla.

5. Haluat syödä pihalla tai terassilla silloinkin, kun hengitys muuttuu huuruksi.

6. Heität talviturkin, vaikka vesi tuntuisi siltä kuin sinua pisteltäisiin joka puolelta jäisillä piikeillä.

7. Siirryt kesäruokavalioon, johon kuuluu salaatteja, patonkia, grillivartaita, vesimelonia ja mansikoita. Hypistelet kaupassa ihania tuoreita kasviksia, vaikka mielessä ei olisi yhtään reseptiä niille.

8. Grillaat vaikka rankkasateessa tai lumikasojen keskellä. Grillikauden alkaminenhan kuuluu katsoa kalenterista eikä säätilasta.

9. Viihdyt ainoastaan aurinkoisissa kohdissa ja olet valmis siirtymään vaikka sata kertaa päivässä napataksesi kaikki säteet (lämpötilasta riippumatta paljaalle) ihollesi.

10. Sekoat kesävaatteista samalla tavalla kuin etelänlomalla: ostat pähkähulluja vaatteita, joita pidät kerran kesässä, muttet raaski heittää pois.

11. Ostat pussitolkulla erilaisia siemeniä, vaikka edelliseltäkin vuodelta on paksoit ja mustajuuret kylvämättä.

12. Harkitset vakavissasi monen sadan euron ja tilaa vievän sup-laudan ostamista, koska kesällä pitää urheilla ulkona. Samasta syystä et käy kesällä salilla tai mene jumppaan, vaikka maksat jäsenyydestä maltaita.

13. Jätät kodin siivoamatta, koska sori vain, nyt on oltava ulkona.

14. Suostut tapaamaan ihmisiä vain ulkotiloissa. ”Hmm, onko siellä terassia?”

15. Lähdet festareille sortseissa ja topissa, vaikka tilanne vaatisi pipoa ja hanskoja.

16. Suurin pelkosi on, että viikon kesälomareissu ulkomaille osuu juuri Suomen ainoalle helleviikolle.

17. Annat itsellesi luvan syödä jäätelöä joka päivä. Eikä sitä lasketa herkuksi, onhan kesä.

Tilaajille
Nuori Johanna Holmström ajatteli poikaystävästään, että tämä oli täysin erilainen kuin muut maahanmuuttajat.
Nuori Johanna Holmström ajatteli poikaystävästään, että tämä oli täysin erilainen kuin muut maahanmuuttajat.

Vasta vuosien jälkeen kirjailija Johanna Holmström tajusi elävänsä eriarvoisessa avioliitossa. Eron jälkeen hän ei kaipaa uutta suhdetta. 

Lapsena kirjailija Johanna Holmström, 36, halusi olla mies. Hän oli varma, että naiset ovat huonompia kuin miehet – tai että mies on jollain ääneen lausumattomalla tapaa enemmän ihminen kuin nainen.

– Olin tyttömäinen, mutta vihasin sukupuoltani ja samastuin pitkään...

Psykoterapeutti Maaret Kallio on kiitollinen pitkästä parisuhteestaan ja lapsistaan. – Perhe ja lapset eivät ole itsestäänselvyyksiä.

Psykoterapeutti ja tietokirjailija Maaret Kallio täytti viime elokuussa 40 vuotta.

– Juhlin synttäreitäni isosti ystävien kanssa. 40 oli hyvä paikka miettiä, miten olen elänyt, mitä saanut ja mitä haluan tehdä. Olen vanha sielu, eikä minulla ole ikinä ollut ikäkriisiä. Odotan innolla seuraavaa vuosikymmentä, Maaret kertoo.

Uusi vuosikymmen tuo tullessaan ainakin lisää opiskelua, sillä Maaret kouluttautuu parhaillaan kouluttaja-pyskoterapeutiksi. Opinnot sisältävät teoriaopetuksen lisäksi 125 tuntia psykoterapiaa.

– Ilman pitkiä terapioitani kykyni lukea mieltäni ja tapojani olisi huomattavasti heikompi. Jos en itse voisi hyvin, en voisi auttaa ketään. Tätä työtä ei pystyisi tekemään, jos jäisin vapaa-ajalla liiaksi pohtimaan asiakkaiden ongelmia, hän sanoo.

Jaksamisessa Maaretia auttaa se, että hän on perheenäiti. Perheeseen kuuluvat aviomies ja kaksi lasta. Maaretille perhe on lähestulkoon koko elämä.

– Toivoin pitkää ja hyvää parisuhdetta sekä lapsia, ja olen äärimmäisen kiitollinen, että sain ne. Perhe ja lapset eivät ole itsestäänselvyyksiä.

Jaksamisessa auttaa myös se, että Maaret sammuttaa sähköpostinsa eikä käy somessa arkisin enää kello 18:n jälkeen.

Maaret kertoo käsitelleensä terapiassa myös omaa lapsuuttaan. Hän on nelilapsisen perheen toinen lapsi, ja luonnehtii lapsuudenperhettään puuhakkaaksi ja tavalliseksi monella tapaa. 

Mitä tietokirjailija ja Lujasti lempeä -bloggaaja kertoo kirjoittamisesta? Entä parisuhteesta ja lempimaastaan? Lue Maaretin Elämäni numeroina -haastattelu Me Naisten tuoreimmasta numerosta 3/2018. Tuoreen digilehden voit lukea täällä.