Kirjeenvaihtoa soutuveneellä, Neon 2:n luukuttamista ja vastapuhelu kotiin! Muistatko vielä nämä asiat, joita tehtiin kesäisin ennen nettiä ja kännyköitä – eli 1990-luvun alkupuoliskolla?

 1. Ulkomaanmatkalle valmistautumiseen kuului kirjakaupassa tai vähintään kirjastossa käyminen. Paikallistietoutta imettiin painetuista matkaoppaista ja niiden mustavalkoisiakin kuvia katseltiin pidempään kuin mitään Instagram-otoksia koskaan.
 2. Automatkoille äänitettiin C-kasetteja, joista toinen puoli piti varata sisaren suosikkimusiikille.
 3. Iltapäivisin katseltiin kavereiden kanssa Jyrki-ohjelmaa tai opeteltiin tanssiliikkeitä MTV:n videoista, jos kaapelikanavat ylipäätään jonkun luona näkyivät. Parhaimmat palat nauhoitettiin VHS-kasetille, joita kelattiin parhaimmillaan monta kertaa läpi.
  Lue myös! Vhs-kasettien kelaaminen ja 15 muuta asiaa, joita jouduimme sietämään parikymmentä vuotta sitten
 4. Sanomalehden menopalsta ja kauppojen seinillä olevat ilmoitukset oli pakko lukea tarkkaan, että yksikään kesätapahtuma ei jäisi huomaamatta.
 5. Teksti-tv oli viihdyttävä käyttöliittymä. Sieltä saattoi saada seuraakin festareille tai kirjeenvaihtoon.  
 6. Tiiliskiven kokoiset sanakirjat lähtivät mukaan ulkomaanreissuille, vaikka matkalaukkuun olisi halunnut pakata paljon muutakin. Erikseen tuli kannettua Nizzan-lomalle suomi–ranska-sanakirja ja ranska–suomi-sanakirja.
 7. Tuli ainakin käytyä kirjastossa ja hankittua sieltä kesälukemista sekä -musiikkia, että viihtyisi paremmin mökillä ja mummolassa. Rakkaus lukemiseen syttyi noina ihanina toimettomuuden kesinä, joiden luppoaikaa eivät netflixit ja facebookit täyttäneet.  Parasta lomalukemista tosin olivat SinäMinä-lehtien romanttiset novellit.
 8. Kielikurssilta piti ottaa vastapuhelu kotiin tai lähettää perinteistä postia, jos halusi kertoa, että kaikki on hyvin uudessa paikassa.
 9. Oli ihan ok lähteä pyörällä kymmenen kilometrin päähän uimarannalle ja viettää siellä pitkä päivä ystävien kanssa ilman, että oli koko ajan tavoitettavissa kännykän päässä tai että joku otti tilanteesta valokuvia ja sometti.
 10. Postilaatikossa saattoi odottaa kirje tyttö- tai poikaystävältä, joka oli matkustanut kesäksi tavoittamattomiin mökille.
 11. Kirjeitä vaihdeltiin parhaimmillaan joka toinen päivä, koska Posti toimi silloin toisin kuin nykyään. Se saattoi tarkoittaa jokapäiväistä souturetkeä mökiltä järven yli postilaatikolle, joten kesän jälkeen oli hyvät hauislihakset!
 12. Jos vietti kesän kotona, iltaisin tuli lähdettyä aina ulos kävelylle tai pyörälenkille, kun tuli ikävä ystävien seuraa. Koskaan ei voinut olla varma, missä he olivat milloinkin: huoltoasemalla, puistossa, Hesellä…  
 13. Rippileirillä lähetettiin paperiviestejä tyttöjen ja poikien talojen välillä sekä opetustuntien aikana pulpetista toiseen. Niiden säilyttäminen päiväkirjan välissä tuntui ihan toiselta kuin kivan tekstiviestin tallettaminen puhelimen muistiin.

  Sekositko sinäkin Neon 2 -yhtyeestä? Rami Alanko ja Jussi Rainio äänityspöydän ääressä vuonna 1995. Kuva: Sanoma-arkisto
  Sekositko sinäkin Neon 2 -yhtyeestä? Rami Alanko ja Jussi Rainio äänityspöydän ääressä vuonna 1995. Kuva: Sanoma-arkisto
 14. Mökillä kuunneltiin paristokäyttöistä matkaradiota, joten senkin käyttöaika oli rajoitettua. Kesän 1992 kuumin biisi oli Neon 2:n Polku. Aikaa ennen nettiä oli mahdotonta selvittää yhtyeestä yhtään sen enempää: radiota kuunneltiin korvat kiinni kaiuttimessa, josko sieltä paljastuisi lisätietoa ihanan kappaleen esittäjistä.
 15. Huvipuistokeikasta, ulkomaanmatkasta ja shoppailupäivästä nautti täysillä – ja ilman viesti- ja somekeskeytyksiä. Oli enemmän spontaaneja lähtöjä, kun kaikkea ei sovittu etukäteen sähköisissä kanavissa.

Kerro omat kokemuksesi

Mitä asioita yllä olevasta listasta puuttuu?
Kerro alla olevassa kommentointikentässä kesäiset suosikkijuttusi aikaa ennen kännyköitä ja nettiä!

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija

Nämä kuulostavat enemmänkin 80-luvun nuorisolle kuuluvilta asioilta. Itse elin nuoruuteni 80-luvun puolesta välistä eteenpäin ja tuttuja juttuja kaikki:)

Sisältö jatkuu mainoksen alla