Muistilaput ja yliviivaustussit esille! Nyt ollaan tehokkaita. Kuva: Shutterstock
Muistilaput ja yliviivaustussit esille! Nyt ollaan tehokkaita. Kuva: Shutterstock

Joidenkin hommat näyttävät sujuvan kuin itsestään. Miten he sen tekevät? 

Tiedätkö sinäkin ihmistyypin, joka onnistuu hoitamaan tuhat asiaa samaan aikaan yhtään hermostumatta?

Heillä ei välttämättä olekaan supervoimia vaan omat tietyt tapansa. Niistä Fast Company laati listan apunaan Paul Rulkens, joka on kirjoittanut aiheesta jopa kirjan, The Power of Preeminence

1. Keskity tärkeimpään

Rulkensin mukaan 80 prosentilla siitä mitä teet, ei ole merkitystä. Tehokkaat ihmiset suuntaavat energiansa tehtäviin, jotka ovat olennaisia. Apua saat seuraavasta kohdasta!

2. Tiedä, mikä on tärkeää, mikä kiireellistä

Työlistalla voi olla monta asiaa, joilla on kiire, mutta hoputuksen takana on usein joku, joka on vain tottunut saamaan asiat hoidetuksi nyt ja heti. Tiedät itsekin, miten asiat kannattaa laittaa tärkeysjärjestykseen. Esimerkiksi keskittymistä vaativaa hommaa ei tarvitse keskeyttää sen takia, että joku toinen haluaa sinun hoitavan juoksevan asian puolestaan. 

3. Suunnittele päiväsi 

To-do-listat pelastavat päivän! Laadi lista askareista, tapaamisista, palavereista ja muista menoista. Tärkeimmät tehtävät suoritat tietenkin ensin. Lisäksi voit laatia esimerkiksi jokaisen kokouksen kohdalle muistiinpanoja siitä, mitä haluat niissä käsitellä. Näin tiedät, tuleeko aika käytettyä hyväksi.

4. Jätä hengähdysaikaa

Jätä menojen väleihin aukkoja. Supersuorittajat tietävät, että joskus tapaaminen kestää odotettua pidempään ja että ajattelemiselle on jätettävä aikaa. Jos jokin asia menee pieleen, koko päivä ei ole sen vuoksi pilalla.

5. Osallistu vain olennaisiin palavereihin 

Kokous on parhaimmillaan mahtava idealaari, mutta huonosti suunniteltuna se saattaa olla turhauttavaa ajanhukkaa. Ovatko olennaiset tyypit paikalla? Onko eri roolit jaettu fiksusti? Aseta kokoukselle selvät päämäärät ja toimenpiteet.

6. Hoida rutiinit

Kun peruspäivärutiinit ovat hoidossa, se vapauttaa aikaa muiden asioiden tekemiselle. Kokeile esimerkiksi valita seuraavan päivän vaatteet tai valmistaa aamiainen, esimerkiksi helppo tuorepuuro jo edellisenä iltana. Näin saat ajastasi aamulla heti eniten irti.

7. Kaikki irti luppoajasta

Tuleeko bussi vasta kymmenen minuutin päästä? Oliko lento myöhässä? Ei haittaa, vastaa sillä aikaa pariin sähköpostiin tai ideoi alustavasti tulevaa projektia.

8. Tee juttuja samaan aikaan

Tehokkaat ihmiset osaavat tehdä monta asiaa samanaikaisesti, mutta tietävät, mitkä asiat sopivat yhteen. Askareiden tulisi täydentää toisiaan, ja toisen olisi oltava huomattavasti vähäpätöisempi kuin toisen. Voit esimerkiksi kirjoittaa pieniä muistiinpanoja samalla, kun puhut puhelimessa.

9. Järjestä kaikelle paikkansa

Sinun on laadittava itsellesi sopiva systeemi, jotta löydät tarpeelliset asiat silloin, kun niitä tarvitset. Tähän ei välttämättä tarvita putipuhdasta tietokoneen työpöytää, vaan loogisesti tietyille asioille omistettuja kansioita, joita päivität tarpeen mukaan.

10. Hoida kurjat hommat alta pois

Ei siinä muutakaan voi. Lakkaa jahkailemasta ja hoida homma.

11. Unohda perfektionismi

Täydellisyyttä ei ole olemassa, ja on aika lopettaa sen havittelu. Liika tunnollisuus johtaa siihen, että uudet ja haastavat projektit alkavat vain pelottaa.

12. Luovuta oikealla hetkellä

Jos kuvittelet, että tehokkaat ihmiset eivät koskaan luovuta, olet väärässä. Askareen voi hylätä tai antaa toisen käsiin, jos se ei olekaan sinun vaivasi arvoinen.

Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia.  Kuva: Yle kuvapalvelu
Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia. Kuva: Yle kuvapalvelu

Charlotte Lindroosin uudessa dokumentissa seurataan Miaa ja Jenniä. Kokevatko he  tehneensä oikean ratkaisun luovuttuaan lapsistaan?

IS TV-LEHTI: Kahden suomalaisen naisen tarinat avaavat sitä syvyyttä, johon päihderiippuvaisuus ja masennus uhkaavat pudottaa, vaikka vuosien jälkeen jo näyttäisi paremmalta. Molemmat, Mia ja Jenni, ovat joutuneet luopumaan lapsistaan, ja se on jättänyt syvän jäljen.

Charlotte Lindroosin uudessa dokumentissa lapset eivät ole estradilla, mutta heihin liittyy se, kuinka nousu synkästä kuilusta on kummankin naisen kohdalla tapahtunut. Toki katsotaan myös syihin, miksi kuiluun on kompastuttu: amfetamiini, heroiini, itsetuhoisuus, masennus, rikkonaiset perheet.

Esimerkiksi Mialla, joka kuvailee heroiinia suureksi rakkaudekseen, on muistoja, joissa hän tyttösenä meni kertomaan baariin äidille ja isäpuolelle itkevästä pikkusiskosta. Isäpuoli kantoi raivostuneena kotiin tukasta roikottaen.

Jenni taas masentui lapsensa syntymän jälkeen, eikä osaa pitää haluamallaan tavalla yhteyttä nyt jo murrosikäiseen tyttäreensä. Hän pelkää, mitä tälle on äidistä kerrottu. Koiraa hellivällä Jennillä on kuitenkin unelmia liittyen lapsiin, ja ne auttavat jaksamaan.

Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia. Kun on kokenut huumepumpulin, on merkityksellisten tunteiden löytäminen perusasioista hankalaa ja erilaista mutta täysin pakollista.

Kokevatko Mia ja Jenni tehneensä oikean ratkaisun luovuttuaan lapsistaan? Hyvin valittu musiikki syventää toivon tunnelmaa mutta muistuttaa myös elämän arvaamattomuudesta.

Docstop: Piikki sydämessä, TV1 ti klo 20.00

Kapellimestari ja säveltäjä Esa-Pekka Salonen ja Jane-vaimo ehtivät olla yhdessä lähes 27 vuotta.

Lontoon filharmonisen orkesterin ylikapellimestari Esa-Pekka Salonen, 59, ja hänen vaimonsa Jane eroavat, kertoo Iltalehti.

Lehden mukaan avioeroa on hakenut Jane Salonen, joka on jättänyt avioerohakemuksen Los Angelesissa sijaitsevalle oikeustalolle kesäkuussa 2017.

Salonen on yksi kansainvälisesti tunnetuimmista suomalaisista. Ennen Lontoon-pestiään hän toimi Los Angelesin filharmonikkojen musiikillisena johtajana ja ylikapellimestarina. Hän on tehnyt paljon yhteistyötä myös New Yorkin filharmonikkojen kanssa.

Esa-Pekka ja Jane menivät naimisiin vuonna 1991. Heillä on kolme täysi-ikäistä lasta.