Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Ravitsemusguru Patrik Borgin ohjeilla tunnistat painonpudotuksen sudenkuopat ja käännät keulan kohti uutta elämää.

1. Mahtava tämä selleridieetti...

Moni luulee, että vain kovilla keinoilla päästään koviin tuloksiin. Jos et kuitenkaan syö juuri mitään tai dieettisi sisältyy vain selleri ja kananmunat, joista kummastakaan et edes pidä, pidemmän päälle et voi hyvin. Liian rajoitettua ruokavaliota on vaikeaa ja ikävää noudattaa.

Pysyvien tulosten saamiseksi tärkeintä ei ole raju aloitus vaan jaksaminen ja motivaation ylläpito.

2. Nyt lähtee 30 kiloa...

Jos ylipainoa on paljon, voi tehdä mieli asettaa itselle kunnollinen, konkreettinen haaste: nytpä lähteekin neljännes meikäläisen elopainosta seuraavan puolen vuoden aikana!

Tiukka numeroiden syynääminen kuitenkin ruokkii helposti kaikki tai ei mitään -ajattelua. Jos haluttua tulosta ei väkisin rutistamallakaan synny, pettymys on väistämätön.

Ajattele mieluummin tekemisen kautta: tässä olisi tällainen uusi elämäntapa, jota voisi vaikka vähän kokeilla. Ei voi tietää, mihin tällä päästään, mutta jos nyt alkuun harjoittelen vaikka syömään säännöllisesti ja sopivasti.

Kun suhtaudut painonpudotukseen oppimisprosessina, jokainen pienikin askel eteenpäin on voitto, onnistumisen kokemuksia tulee pitkin matkaa ja osaat suhtautua takaiskuihin armollisesti.

3. Ylennys on pian minun...

Mitä ajattelet saavuttavasi laihduttamalla? Olisitko 20 kiloa kevyempänä pidetympi ja menestyvämpi? Kuumia puolisokandidaattejakin pörräisi varmaan ympärillä? No, riskit pettyä ovat suuret. Muut eivät välttämättä reagoi muutokseesi niin radikaalisti. Ja kun elämä ei näytäkään kääntyvän täydelliseksi ja ihmissuhteet auvoisiksi, ponnistelu alkaa tuntua turhalta.

Jos taas haluat hoikistua, jotta jaksaisit paremmin ja voisit hyvin, siitä vain liikkeelle! Elämäntapojen rukkaaminen terveempään suuntaan tuo yleensä ensimmäiseksi juuri omaan oloon liittyviä palkitsevia kokemuksia: en hengästynytkään portaissa, vaatteet eivät kiristä!

Kun palkintona on parempi olo, tuntuu luontevalta pitää kiinni uusista tottumuksista.

4. On pakko onnistua...

Epäonnistuneen  painonpudotuksen takaa paljastuu usein muita murheita. Elämä ei ole syystä tai toisesta niin tasapainossa, että juuri sillä hetkellä olisi aikaa tai voimavaroja pistää vielä ruokatottumuksiakin uusiksi ja satsata liikuntaan.

Jos voimat eivät tunnu riittävän, mieti, mikä muu arjessa mättää juuri nyt. Työstressiä, ahdistusta, ryppyjä rakkaudessa? Jos olet henkisesti puhki, päänuppi kaipaa lepoa ja hoivaa ennen kuin voit alkaa vaatia muutosta kropaltasi. Jos et osaa itse arvioida jaksamistasi, kysy hyvältä ystävältä – joskus läheinen näkee paremmin, missä mennään.

5. Yksi herne liikaa...

Monella laihduttajalla on sitkeä käsitys, että mitä vähemmän syö, sen parempi. Hoikistuakseen pitää toki syödä vähemmän kuin kuluttaa, mutta jos vetää itsensä nälkäkuurille, epäterveelliset mieliteot heräävät nopeasti.

Ruokaremonttiin voi lähteä kahdella tavalla. Voi vain alkaa parantaa lautasen sisältöä laadullisesti, lisätä kasviksia ja kohentaa ateriarytmiä – tai sitten voi seurata kalorimääriä ja rajoittaa tietoisemmin saatua energiamäärää.

Laski kaloreja tai ei, omaa kehoa kannattaa kuunnella. Jos on nälkä, syö normaalisti, kun vielä voit. Mitä hallitsemattomammaksi nälän antaa kasvaa, sitä suurempi riski on syödä seuraavalla kerralla yli tarpeen.

6. Syön sitten illalla...

Liian vähäisen ruokamäärän rinnalla yleinen laihduttajien kompastuskivi on huono ateriarytmi. Aamupala tai lounas on liian kevyt, tai ateroita jätetään kokonaan väliin. Elimistö toimii parhaiten, kun se saa energiansa suhteellisen säännöllisin väliajoin. Kun tankkaat riittävän usein ja muistat myös terveelliset välipalat, aineenvaihdunta pelaa ja vältyt turhilta mieliteoilta.

7. Kas kun kilot karisevat...

Syömisen vähentämisessä kannattaa pitää järki kädessä siksikin, että maltillisesta laihtumisesta on enemmän hyötyä.

Raju painonpudotus merkitsee usein sitä, että lihasmassaa häviää ja keho heikkenee. Keho myös sopeutuu vähäiseen energiansaantiin, jolloin aineenvaihdunta menee ikään kuin säästöliekille, eikä painonpudotus sujukaan.

8. Minä kurja syntinen…

On ihan hyvä syynätä ruokavaliosta sokeripommeja ja karsia tyhjät hiilarit, mutta tiettyjä ruokia koskevat ehdottomat kiellot ja äärimmäisen rajoitetut dieetit eivät useinkaan toimi. Suhde ruokaan voi vääristyä, ja syntyy pakkomielteitä.

Tutkimusten mukaan jonkin ruoka-aineen leimautuminen kielletyksi ja pahaksi kasvattaa siihen kohdistuvan himon nopeasti kaksin-kolminkertaiseksi. Ja kun siihen sitten sortuu, alkaa ruoskia itseään ja pahimmillaan lyö  hanskat tiskiin: Sorruin taas pahaan pullaan, olen siis paha ihminen. Turha edes enää yrittää, kun olen tässä näin surkea.

Älä syytä itseäsi itsekurin puutteesta; kyseessä on luonnollinen reaktio. Jos ruokavalio on muuten kunnossa, satunnaisten herkkujen salliminen ei ole rikos vaan päinvastoin pitää hallitsemattomat himot kurissa.

9. Ei lasillinen haittaa...

Kiellät itseltäsi rasvaiset juustot ja suklaan ja syöt pelkkää salaattia, mutta ah, päivän sinniteltyäsi palkitset itsesi viinilasillisella tai parilla. Nälän ja kieltäymyksen ruokkimat mieliteot voivat kanavoitua myös alkoholiin – ja jatkuva naukkailu taas salavihkaa lisää kalorikuormaa.

Pidä kiinni ateriarytmistä ja vältä stressiä, niin jaksat paremmin etkä tarvitse jokailtaista rentoutusryyppyä.

10. Nyt menee hermo...

Mitä, kaksi viikkoa mennyt eikä vaa'an lukema muutu! Aluksi kiloja
karisi helposti montakin, mutta nyt junnataan paikallaan.

Älä panikoi – jokaiselle laihduttajalle tulee jumeja. Helpottaa, jos ajattelet jo alusta asti ryhtyväsi hommaan, jossa on erilaisia vaiheita. Tulee päiviä ja viikkoja, jolloin kaikki menee mönkään: luistat kiireessä aterioista ja turvaudut epäterveellisiin välipaloihin, sairastut, et pääse jumppaan. Semmoista se on – ja vaikeasta paikasta mennään taas eteenpäin. Kun ajattelet vaikkapa vuoden mittakaavassa, pari huonoa päivää ei kaada vielä mitään.

Kilot eivät yleensä karise tasaiseen tahtiin, eivätkä ne myöskään yksin kerro kehon toimintakyvystä. Jos vähennät syömistä maltillisesti ja treenaat samalla lihaskuntoa, vaaka voi ilmoittaa menestyksestä viimeisenä. Jo paljon aikaisemmin vyötärönympärys pienenee ja suorituskyky paranee. Tunne solakoituminen ja vahvistuminen kropassasi ja iloitse siitä!

11. Kun kerran muutkin...

Ravintolassa muut tilaavat  pizzat, sinun ei tekisi mieli mättää. Katsovatko ystävät pahalla, jos otat taas jotain kevyempää?

Jos katsovat, voi heidän ymmärtämättömyyttään! Mutta välttämättä eivät edes katso: laihduttaja on usein herkkä ylitulkitsemaan.

Tärkeintä on sisäinen motivaatio. Jotta voit pysyä valitsemallasi tiellä, sinun täytyy raivata itsellesi omaa tilaa: teen nyt näin, koska tunnen, että tarvitsen tätä ja tämä on minulle hyväksi. Joskus omien rajojen vetäminen voi olla hyvin vaikeaa. Isossa elämänmuutoksessa moni onkin tarvinnut painonhallinnan ohjauksen rinnalle terapiaa.

Muiden ihmisten ymmärrys ja kannustus on tärkeää, mutta kaikilta sitä ei voi odottaa. Kuuntele sisintäsi: usein tiedät itse, ketkä ovat ne ihmiset, joilta voit saada tukea. Puhu laihdutuksestasi vain luotetuille ja jätä muiden arvelut ja mielipiteet omaan arvoonsa.

12. Vielä ei väsytä...

Painonpudotus voi tyssätä niinkin yksinkertaiseen asiaan kuin unenpuutteeseen. Ihmisillä on taipumusta liioitella liikunnan vaikutusta painoon, mutta unen merkitystä vähätellään.

Univaje vaikuttaa elimistön hormonitasapainoon, lisää makeanhimoa ja altistaa ylipainolle. Hyvin nukkuneena jaksat myös liikkua ja syödä paremmin

Tiedätkö, mitä horoskooppimerkkisi kertoo luonteestasi rakkaus- tai ystävyyssuhteissa?

 

Kalat (20.2.–20.3.)

Kalasta saa oikein hyvän ystävän. Kalat on aina valmis auttamaan toisia, kärsivällinen ja empaattinen.

Jos kalojen lähipiirillä on ongelmia, tilanne saattaa vetää myös kalat itsensä syviin vesiin. Kalojen on vaikea sanoa ei. Kun merkki itse ajautuu synkkyyteen, läheiset ovat hänelle tärkein mahdollinen tuki.

Kumppanina kalat saattaa olla liiankin myöntyväinen ja alistuva. Kalat tarvitseekin rinnalleen kumppanin, joka osaa ymmärtää käsitellä hänen herkkyyttään. Arkuuteen taipuvainen kalat haluaa kumppanistaan turvallisen kainalon. Hän antaa kaikkensa parisuhteessa ja toivoo samaa asennetta myös kumppaniltaan.

Toisista merkeistä parhaiten kaloille sopivat kumppaniksi rapu, skorpioni ja kalat.

Vesimies (21.1.–19.2.)

Vesimies viihtyy erinomaisen hyvin omissa oloissaan. Turhanpäiväistä löpinää ja sutkauttelua vesimies ei jaksa kuunnella. Rakkaidensa kanssa hän kuitenkin viettää mielellään aikaansa. Ystävänä vesimies on ilahduttavan tunneälykäs, herkkä ja auttavainen.

Pitkäaikainen parisuhde saattaa osoittautua vesimiehelle haasteeksi, koska hän janoaa elämäänsa uutta ja nauttii omasta maailmastaan niin paljon. Mutta jos vesimiehen kanssa löytää yhteisen taajuuden, hänestä saa itselleen älykkään, yllätyksiä täynnä olevan ja rakastavan kumppanin.

Toisista merkeistä parhaiten vesimiehelle sopivat kumppaniksi skorpioni, leijona, kalat ja rapu.

”Kauris laittaa ihan kaiken peliin.”

Kauris (22.12.–20.1.)

Kauris on ihmissuhteissa harkitulla tavalla kranttu. Hän nauttii ennen kaikkea omasta rauhastaan ja tarkasti valikoitujen läheisten seurasta. Kauris ei rakastu helposti, mutta jos niin sattuu käymään, hän laittaa ihan kaiken peliin. Erityiseksi seuraihmiseksi kaurista ei voi kutsua.

Kauriin vastuunkanto ulottuu myös perhe- ja rakkauselämän puolelle. Parisuhteessa se saattaa tuottaa ongelmia, koska kauriilla on taipumusta ottaa harteilleen hoidettavaksi ihan kaikki.

Toisista merkeistä parhaiten kauriille sopivat kumppaniksi härkä, vaaka, skorpioni ja kalat.

Jousimies (23.11.–21.12.)

Jousimiehen luonteeseen kuuluu se, että hän haluaa jatkuvasti elämäänsä uusia haasteita ja seikkailua. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, ettei jousimies pysty sitoutumaan. Kumppaniltaan jousimies kaipaa yllätyksiä ja hauskuutta. Liian yksitoikkoinen suhde ei jousimiestä innosta.

Toisista merkeistä parhaiten jousimiehelle sopivat kumppaniksi oinas, kaksoset, vesimies ja vaaka.

Skorpioni (24.10.–22.11.)

Skorpioni on valinnoissaan ja tekemisessään varsin ehdoton tyyppi. Sitoutuessaan johonkin tai johonkuhun hän antaa takuulla ihan kaikkensa. Merkki on myös tunnettu voimakkaasta ja tulisesta seksuaalisuudestaan.

Kaikista suurin haaste skorpionin kanssa on se, ettei hän päästä kovin monia itsensä lähelle. Jatkuvan kriittisyytensä takia hän usein ajattelee toisista ihmisistä ennen kaikkea kyynisesti. Pahimmillaan skorpioni saattaa myös äityä röyhkeäksi ja ajattelemattomaksi määräilijäksi.

Toisista merkeistä parhaiten skorpionille sopivat kumppaniksi härkä, kalat, rapu ja kauris.

”Vaakaan on hyvin helppo ihastua.”

Vaaka (24.9.–23.10.)

Vaakaan on hyvin helppo ihastua niin platonisella kuin romanttisella tasolla. Hauskanpito, miellyttävä keskustelu, tsemppaava hymy ja aito välittäminen ovat vaa’an valttikortteja ihmissuhteissa.

Toisten ihmisten kanssa vaa’an suurin haaste on se, että merkillä on taipumus joutua henkisellä tasolla toisten tallomaksi, koska vaaka haluaa usein ennen kaikkea miellyttää toisia. Vaa’an pitääkin muistaa pitää tiukasti kiinni myös omista haaveistaan, toiveistaan ja mielipiteistään.

Merkeistä parhaiten vaa'alle sopivat vesimies, jousimies, oinas, kaksoset.

Neitsyt (24.8.–23.9.)

Neitsyt arvostaa omaa tilaansa ja itsenäisyyttään yli kaiken. Merkin ominaispiirteisiin kuuluu henkinen pidättyväisyys. Tarkkanäköisyytensä vuoksi neitsyt havaitsee pienimmätkin epäilyttävät piirteet ihmisissä jo kaukaa.

Neitsyen voi olla vaikea ilmaista lämpimiä tunteitaan, mutta löydettyään elämäänsä juuri sopivan ihmisen, neitsyt pitää toisesta kiinni rakastavasti. Neitsyen kumppanin ja ystävien kannattaa kuitenkin varautua siihen, että neitsyt heittää silloin tällöin turhankin osuvia ja piikikkäitä analyysejä heistä.

Merkeistä parhaiten neitsyelle sopivat kauris, rapu, neitsyt ja härkä.

”Parhaimmillaan leijona on äärimmäisen uskollinen läheisilleen.”

Leijona (23.7.–22.8.)

Leijona on lämmin ihminen, mutta lämpöisten tunteiden osoittaminen ei ole hänelle aina helppoa. Ison egonsa vuoksi leijona saattaa dominoida ystäviään ja läheisiään. Hän myös odottaa lähipiiriltään kunnioitusta, mikä saattaa ajaa yhteentörmäyksiin. Merkin suurin haaste on kuunnella toisia ja välittää toisten tunteista. Parhaimmillaan leijona on äärimmäisen uskollinen läheisilleen. Merkillä on myös kyky katsoa maailmaa avarakatseisesti ja ymmärtävästi.

Merkeistä parhaiten leijonalle sopivat härkä, skorpioni, oinas ja kaksonen.

Rapu (22.6.–22.7.) 

Koti-ihmisenä rapu arvostaa turvallisuutta ja sitä, että elämässä on pysyvyyttä. Hän on rakkailleen lojaali ja uskollinen – varsinainen kaveripiirien tukipilari ja kallio. Välillä rapu voi kuitenkin olla raskasta seuraa, koska hän käpertyy helposti kuoreensa ja yltyy mykkäkouluun. Hän ei myöskään hevillä anna anteeksi ja on taipuvainen oikukkuuteen. Siksi hänen rakkailtaan vaaditaan välillä paljon ymmärrystä.

Merkeistä parhaiten ravulle sopivat skorpioni, kalat, härkä ja rapu.

”Kaksosen suurin haaste on opetella kuuntelemaan.”

Kaksonen (21.5.–20.6.)

Ystävänä ja tuttavana kaksonen on varsinainen helmi – sosiaalisesti taidokas ilopilleri on juhlien sydän. Syvemmissä ihmissuhteissa merkin nopeatempoisuus saattaa kuitenkin painaa. Kaksosen voi olla vaikea asettua aloilleen suhteeseen. Kaksosen suurin haaste on opetella kuuntelemaan ja kunnioittamaan toista. Yleensä kaksosen saa kesytettyä vain toinen itsetunnoltaan vahva merkki, kuten oinas tai leijona.

Toisista merkeistä parhaiten kaksoselle sopivat oinas, vesimies, leijona ja jousimies. 

Härkä (20.4.–20.5.)

Härkä arvostaa toisissa luottamusta ja pysyvyyttä – ja sitä hän myös tarjoaa. Kumppanilta hän kaipaa rakkauden ja hellyyden tekoja. Jos härkää ei huomioi tarpeeksi, hän alkaa helposti mököttää. Myös mustasukkaisuutta voi ilmetä. Ystävyyssuhteissa härän suurin haaste on se, että hän lämpenee hitaasti. Läheiset joutuvat usein pettymään, jos erehtyvät usuttamaan härkää nopeaan toimintaan.

Toisista merkeistä parhaiten härälle sopivat skorpioni, rapu, härkä ja neitsyt.

”Oinas kaipaa tilaa.”

Oinas (21.3.–19.4.)

Lämpöä, intohimoa ja rakkautta oinaalta ei puutu. Merkki on lojaali rakkailleen ja huolehtii läheisistään yhtä suurella palolla kuin itsestään. Oinas kaipaa kuitenkin tilaa ympärilleen, eikä voi sietää sitä, jos joku yrittää määräillä häntä. Oinas itse on kuitenkin varsin taipuvainen käskyttämään.  

Toisista merkeistä parhaiten oinaalle sopivat kumppaniksi vaaka, jousimies, kaksonen ja vesimies.

Lue pitkät luonneanalyysit eri horoskooppimerkeistä täältä.

Lähteet: astro.fi, ennustukset.com, Bustle, Yout Tango

Helppohan se on kotisohvalta huudella. Miten itse selviytyisit näistä kysymyksistä, joihin Haluatko miljonääriksi -ohjelmassa on vastattu väärin?

Me Naiset kuuluu ohjelmaa esittävän Nelosen kanssa samaan Sanoma-konserniin.