Ei ketään kotona. Hmm, mitähän sitä seuraavaksi tekisi? Kuva: Shutterstock
Ei ketään kotona. Hmm, mitähän sitä seuraavaksi tekisi? Kuva: Shutterstock

Yksin kotona – eli ilo irti!

Kuka 90-luvulla nuoruuttaan elänyt voisi unohtaa Yksin kotona -elokuvat? Niissä kotiin unohtunut pikkupoika Kevin (Macaulay Culkin) nautiskelee yksin olemisen sietämättömästä keveydestä (ja pelastaa siinä sivussa kodin murtomiehiltä). Kevin ymmärtää, että yksin kotona ollessa voi muun muassa tehdä häpeilemättömän suuren jäätelöannoksen ja syödä sen siltä istumalta hömppäleffoja katsellen.

Mutta osaavat sitä vähän vanhemmatkin.

Yksin kotona on huippukivaa, koska silloin voi:

1. Kokeilla peilin edessä erilaisia tanssimuuveja

Joko olet kääntynyt sivuttain ja katsonut, miten sinulta sujuu mato?

2. Puhua ääneen televisiolle

"Ei, älä mene sinne! Mitä sä teet! Ei, ei, ei!" Ja pahinta on, että ne tyypit siellä ruudun toisella puolella eivät tajua kuunnella neuvojasi.

3. Lässyttää eläimille

"Noo, mitä sä mietit. Tule tänne mamman syliin. No niin. Mennäänkö katsomaan ikkunasta. Mitä siellä näkyy? Oho, lensikö siinä lehti?"

4. Nukkua päiväunet puolison peiton alla

Samalla voi myös vähän nuuhkia tyynyliinaa. Nuuh, nuuh. Syntisintä on mönkiä peiton alle normaalit päivävaatteet päällä.

5.  Tehdä övereitä meikkikokeiluja

Ensin katsot Youtubesta muutamat meikkivinkit – ja sitten päätät testata niitä. Ihan kuin 16-vuotiaana.

6. Valmistaa kakkutaikinaa ja syödä sen raakana

Ah, kulhollinen kuohkeaa taikinaa, eikä kukaan pakota paistamaan sitä. Slurp.

7. Stalkata Facebookissa, mitä exille kuuluu

"Ihan naurettavan parran on kasvattanut. Ja näyttää muutenkin tosi onnettomalta."

8. Juoda viiniä ja eksyä Youtube-viidakkoon

Lähdit etsimään jotain suhteellisen järkevää, mutta olet rämpinyt viimeiset kolme tuntia eläinvideoiden, ASMR-videoiden ja omituisten talent-videoiden klikkisuossa.

9. Siirtää sohvaa ja hyppiä netin jumppavideoiden tahdissa

Verhot vedät kiinni viimeistään siinä vaiheessa, kun et enää kestä katsoa epämääräistä sätkintääsi ikkunan heijastumasta.

10. Kuunnella surullisia biisejä putkeen ja itkeä ääneen

Et oikeastaan edes tiedä miksi. Mutta jotenkin se vaan tuntuu kivalta.

11. Keikistelllä peilin edessä ja todeta, ettet ole yhtään hullumman näköinen muikki

...ainakaan jos eteisen kattovaloa ei sytytä.

12. Ottaa kasan selfieitä löytääkseen itselleen hyvän valokuvailmeen

Sitten katsot kuvat, toteat näyttäväsi naurettavalta ja siirryt kohtien 1–10 toimiin.

Lue myös:

Muusikko Jannika B: "Kotona kuljen pieruverkkareissa"

Löytyvätkö sinunkin kotoasi nämä sisustuskliseet?

C. G. E. Mannerheim ei menestynyt empatiansa tähden. Kuva: Sanoma-arkisto / Poutiainen

Mehän olemme ihan hullun empaattisia! Etkö usko? Tulenko lyömään?

Turun Sanomat uutisoi tuoreesta amerikkalaistutkimuksesta, jonka mukaan suomalaiset kuuluvat maailman vähiten empaattisiin kansakuntiin. Yhdysvaltaispsykologit kartoittivat ihmisten kykyä asettua toisen asemaan globaalilla verkkokyselyllä. Vastaajia kertyi yli 100 000 eri puolilta maailmaa. Mukaan otettiin 63 valtiota, joista saatiin riittävän suuri määrä vastauksia. 

Suomi sai vertailussa kuudenneksi kehnoimmat empatiapisteet. Maailman epäempaattisimmaksi maaksi paljastui Liettua, ja häntäpaikoilla killuivat myös Viro, Puola ja Bulgaria.

Tutkijat uskovat, että empaattisuus on yhteydessä ihmisten hyvään itsetuntoon. Empaattiset ihmiset ovat myös muita kiltimpiä. He ovat huomaavaisia. Anteliaita. Yhteisöllisiä. 

Tutkimus on varmasti tehty vähän päin honkia, sillä juuri tuollaisiahan me suomalaiset olemme!

Olemme niin anteliaita...

... että olemme jopa ulkoistaneet kaiken antamisen. Sitä vartenhan verottaja on olemassa! Kyllä yhteiskunnan tulee huolehtia heikompiosaisista. Ja mielellään kaikesta muustakin.

Niin huomaavaisia...

... että pyrimme olemaan häiritsemättä kanssaihmisiämme millään tavalla. Esimerkiksi julkisissa liikennevälineissä emme vaivaa muita turhalla pölinällä, vihainen tuijotus nimittäin sanoo enemmän kuin kymmenen kirosanaa. 

Niin kilttejä...

... että kun punkeamme ruuhkassa ihmisten ohi, emme pelästytä ketään ahdistavilla pahoitteluilla, vaan vain tönäisemme ihmiset lempeästi sivuun. Siinä tulee se toisen ihmisen koskettaminen samassa paketissa.

Niin yhteisöllisiä...

...että voitimme talvisodan. Siinä se kansakunta liimaantui yhteen. Yhteisöllisyys tuli hoidettua kertarysäyksellä tulevienkin sukupolvien edestä. Vai onko jotain sanottavaa tästä. Tuletko nauramaan Mannerheimin haudalle?

Ja meillä todellakin on niin hyvä itsetunto...

... että meidän ei tarvitse tehdä itsestämme mitään numeroa. Kukaan ei edes huomaa, että me olemme täällä. Paitsi jotkut hemmetin amerikkalaiset psykologit. Jos vain olemme ihan hiljaa, tämäkin asia unohtuu. 

Uusissa jaksoissa juontaja Sofia Rågenklint saa vetoavukseen koomikko Anders ”Ankka” Johanssonin.

IS TV-LEHTI:  Eläinmaailman moninaisuutta tarkasteleva ruotsalainen tietopaketti Elämäni eläimet: Eläinsairaalassa (Djursjukhuset, 1997–) jatkuu keväällä 2016 valmistunein jaksoin. Visuaalisestikin runsas sarja tutustuu eläinlääkärien työn monipuolisuuteen sekä Ruotsissa että kauempana. Tämän kauden eksoottinen kohde on eteläinen Afrikka.

Uusissa jaksoissa juontaja Sofia Rågenklint saa vetoavukseen koomikko Anders ”Ankka” Johanssonin, joka juontaa sarjaa vuoden 2008 jaksoista tutulla hurtilla huumorilla, mutta asiaa unohtamatta.

On hellyttävää huomata, että lemmikeistä pidetään hyvää huolta.

Itsensä täysillä likoon pistävä Ankka vetää jokaisessa jaksossa toistuvia osuuksia. Ankan kalat -osiossa hän sukeltelee vaarallisten evällisten keskellä. Nordens Ark -eläintarhassa hän oppii, kuinka harvinaisia eläimiä suojellaan. Ankan kissa & koira -pätkässä hän ottaa selvää, miksi hänen omat lemmikkinsä käyttäytyvät niin kuin käyttäytyvät. Viikon Ankassa hän ottaa lyhyesti esille jonkin mielenkiintoisen eläinknopin.

Ensimmäisessä jaksossa Ankka ottaa lisäksi selvää hevosten dopingtesteistä. Rågenklint puolestaan seuraa Namibiassa, kuinka gebardeja palautetaan takaisin luontoon. Ruotsissa hän tutustuu häntäänsä kipuilevaan kissaan ja syöpää sairastavaan mäyräkoiraan.

Näissä kohtauksissa on hellyttävää huomata, että lemmikeistä pidetään hyvää huolta.

Elämäni eläimet: Eläinsairaalassa, TV2 pe klo 16.00