Ei ketään kotona. Hmm, mitähän sitä seuraavaksi tekisi? Kuva: Shutterstock
Ei ketään kotona. Hmm, mitähän sitä seuraavaksi tekisi? Kuva: Shutterstock

Yksin kotona – eli ilo irti!

Kuka 90-luvulla nuoruuttaan elänyt voisi unohtaa Yksin kotona -elokuvat? Niissä kotiin unohtunut pikkupoika Kevin (Macaulay Culkin) nautiskelee yksin olemisen sietämättömästä keveydestä (ja pelastaa siinä sivussa kodin murtomiehiltä). Kevin ymmärtää, että yksin kotona ollessa voi muun muassa tehdä häpeilemättömän suuren jäätelöannoksen ja syödä sen siltä istumalta hömppäleffoja katsellen.

Mutta osaavat sitä vähän vanhemmatkin.

Yksin kotona on huippukivaa, koska silloin voi:

1. Kokeilla peilin edessä erilaisia tanssimuuveja

Joko olet kääntynyt sivuttain ja katsonut, miten sinulta sujuu mato?

2. Puhua ääneen televisiolle

"Ei, älä mene sinne! Mitä sä teet! Ei, ei, ei!" Ja pahinta on, että ne tyypit siellä ruudun toisella puolella eivät tajua kuunnella neuvojasi.

3. Lässyttää eläimille

"Noo, mitä sä mietit. Tule tänne mamman syliin. No niin. Mennäänkö katsomaan ikkunasta. Mitä siellä näkyy? Oho, lensikö siinä lehti?"

4. Nukkua päiväunet puolison peiton alla

Samalla voi myös vähän nuuhkia tyynyliinaa. Nuuh, nuuh. Syntisintä on mönkiä peiton alle normaalit päivävaatteet päällä.

5.  Tehdä övereitä meikkikokeiluja

Ensin katsot Youtubesta muutamat meikkivinkit – ja sitten päätät testata niitä. Ihan kuin 16-vuotiaana.

6. Valmistaa kakkutaikinaa ja syödä sen raakana

Ah, kulhollinen kuohkeaa taikinaa, eikä kukaan pakota paistamaan sitä. Slurp.

7. Stalkata Facebookissa, mitä exille kuuluu

"Ihan naurettavan parran on kasvattanut. Ja näyttää muutenkin tosi onnettomalta."

8. Juoda viiniä ja eksyä Youtube-viidakkoon

Lähdit etsimään jotain suhteellisen järkevää, mutta olet rämpinyt viimeiset kolme tuntia eläinvideoiden, ASMR-videoiden ja omituisten talent-videoiden klikkisuossa.

9. Siirtää sohvaa ja hyppiä netin jumppavideoiden tahdissa

Verhot vedät kiinni viimeistään siinä vaiheessa, kun et enää kestä katsoa epämääräistä sätkintääsi ikkunan heijastumasta.

10. Kuunnella surullisia biisejä putkeen ja itkeä ääneen

Et oikeastaan edes tiedä miksi. Mutta jotenkin se vaan tuntuu kivalta.

11. Keikistelllä peilin edessä ja todeta, ettet ole yhtään hullumman näköinen muikki

...ainakaan jos eteisen kattovaloa ei sytytä.

12. Ottaa kasan selfieitä löytääkseen itselleen hyvän valokuvailmeen

Sitten katsot kuvat, toteat näyttäväsi naurettavalta ja siirryt kohtien 1–10 toimiin.

Lue myös:

Muusikko Jannika B: "Kotona kuljen pieruverkkareissa"

Löytyvätkö sinunkin kotoasi nämä sisustuskliseet?

Näissä tyypeissä on rutosti asennetta ja voimaa. Kuka heistä muistuttaa eniten sinua?

Tämä testi on julkaistu Me Naisissa ensimmäisen kerran 2.12.2017. Suuren suosionsa vuoksi julkaisemme sen uudelleen Minna Canthin päivän kunniaksi.

Muun muassa Pihla Viitala, Jessica Grabowsky ja Pamela Tola kertovat Ylelle työskentelystä ohjaaja Aku Louhimiehen kanssa. Louhimies vastaa syytöksiin julkaisemassaan vastineessa.

Ylen mukaan useat näyttelijät syyttävät ohjaaja Aku Louhimiestä, 49, alistavista ohjaustavoista ja metodeista. Yle on haastatellut juttuunsa Pihla Viitalaa, Pamela Tolaa, Matleena Kuusniemeä ja Jessica Grabowskyä. Myös Lotta Lehtikari, Saija Lentonen, Rebecca Viitala ja Manuela Bosco ovat kertoneet Ylelle kokemuksistaan.

Pihla Viitala muistelee artikkelissa Käsky-elokuvan kuvauksia. Viitalan mukaan Louhimies laittoi hänen iholleen torakoita, kuiski korvaan, kuinka huono Viitala oli sekä pakotti hänet syömään ruokaa, johon oli oksennettu. Lisäksi Viitala kertoo Louhimiehen muun muassa sylkeneen hänen tukkaansa.

– Louhimies ei luota siihen, että kärsimystä näytellään. Hän haluaa, että ihmiset oikeasti kärsivät, Pihla Viitala kertoo Ylelle.

Pihla Viitala esitti punavankia vuoteen 1918 sijoittuvassa Käsky-elokuvassa. Kuvassa myös toinen pääosanäyttelijä Samuli Vauramo. Kuva: Helsinki Filmi Oy
Pihla Viitala esitti punavankia vuoteen 1918 sijoittuvassa Käsky-elokuvassa. Kuvassa myös toinen pääosanäyttelijä Samuli Vauramo. Kuva: Helsinki Filmi Oy

Viitalan ikävin muisto elokuvan kuvauksista liittyy lapsinäyttelijään. Viitalan mukaan Louhimies kuiskasi lapsen korvaan, että tämän vanhempi oli juuri kuollut. Tarkoituksena oli saada lapsinäyttelijä itkemään. Kaksi muuta Käskyn työryhmän jäsentä vahvistaa, että Louhimies esitti vanhemman kuoleman totena.

Louhimies sanoo, ettei koskaan tekisi näin lapsinäyttelijälle.

– Lapsille ei saa missään oloissa valehdella. Heille kurjienkin kohtausten pitää olla vain leikkiä, hän sanoo Ylelle.

Louhimies kiistää myös, että muut asiat olisivat tapahtuneet Viitalan kuvaamalla tavalla.

Jessica Grabowsky 8-pallo-elokuvassa.
Jessica Grabowsky 8-pallo-elokuvassa.


Jessica Grabowsky kertoo Ylelle 8-pallo-elokuvan kuvauksista. Elokuvassa on kohtaus, jossa Eero Ahon roolihahmo kuristaa Graboswkyn roolihahmoa. Louhimies oli Grabowskyn mukaan raivonnut: ”Sä et kurista oikeasti, sormet ei mene ihoon, mä näen että te näyttelette!”

– Kun hakataan, niin hakataan, Grabowsky kuvaa Louhimiehen metodia.

Myös Kristo Salminen näytteli 8-pallossa. Hän vahvistaa Ylelle toisen tilanteen, jossa Louhimies oli halunnut Grabowskyn potkaisevan häntä oikeasti rintakehään.

Aku Louhimies vastaa Facebookissa julkaisemassaan vastineessa kollegoidensa syytöksiin.

”Toisen tunteita ja muistoja en voi enkä halua kiistää. Ylen jutussa haastateltujen kokemuksista ja niihin liittyvistä tilanteista tunnistan osan, osasta minulla on hyvin toisenlainen näkemys.”

Hän kirjoittaa olevansa pahoillaan.

”-- koen, että olen ohjaajana epäonnistunut työilmapiirin luomisessa ja tunnen surua siitä, että kunnioittamani ja työni kannalta ratkaisevan tärkeät näyttelijät ovat kokeneet yhteistyömme niin ahdistavana. Toivoisin, että he olisivat voineet puhua minulle aikaisemmin. Ja tietenkin toivon, että olisin nähnyt tarkemmin. Olen vilpittömän pahoillani siitä, että en ole tässä onnistunut.”

Aku Louhimies on palkittu useilla Jussi- ja Venla-palkinoilla sekä elokuvataiteen valtionpalkinnolla. Vuonna 2017 presidentti myönsi hänelle Pro Finlandia -mitalin.

Ylen jutun voit lukea kokonaan täältä. Juttuun on kuultu näyttelijöiden lisäksi myös kuvausryhmien jäseniä. Aku Louhimiehen vastineen voi lukea kokonaisuudessaan hänen Facebook-sivuiltaan.