Kiireetön aamu, mitä luksusta. Kuva: Colourbox
Kiireetön aamu, mitä luksusta. Kuva: Colourbox

Onni ei vaadi isoja asioita. Auvoisan hetken tunnistaa siitä, että silloin kaikki on aivan tavallisesti, mutta täydellisen hyvin.

Mahdollisesta kiireestä, väsymyksestä, murheista, sateesta ja pimeydestä viis.

Suomalaisnaiset kertovat, millaisina ihan tavallisina hetkinä kaikki on elämässä täydellisen hyvin ja ihanasti:

1. Ei tarvitsekaan herätä

"Kun yöllä havahtuu hereille ja tajuaa, että saa nukkua vielä ainakin kolme tuntia!"

2. Lämpiävä autonpenkki

"Kun pakkaspäivänä istuu kylmissään kylmään autoon ja pikkuhiljaa tuntee, kuinka penkinlämmitin alkaa levittää lempeää lämpöä alaselkään.

3. Lämmin, puhdas pyykki

"Kun tulee suihkusta tai kylvystä ja löytää päällepantavat vaatteet lämpiminä suoraan kuivausrummusta."

4. Avaamaton suklaapatukka

"Käsilaukusta yllättäen löytyvä avaamaton suklaapatukka!"

5. Elokuva, joka on juuri alkamassa

"Se hetki, kun olen yksin elokuvateatterissa, valot pimenevät ja elokuva on alkamaisillaan, mutta ei vielä pyöri. Hetken ajan on aivan pimeää, mutta mitään ei tapahdu. Olen yksin, rauhassa, rauhallinen."

6. Unohtunut viikonloppu

"Kun herää paniikissa, pelkää myöhästyneensä ja tajuaa, että onkin lauantai."

7. Juuri siivottu koti

"Kun on jaksanut vihdoin siivota ja voi vain kävellä ympyrää kodissaan ja päivitellä, miten ihanan puhdasta on!"

8. Kiireettömät aamut

"Kun sunnuntaiaamuisin hörppää ensi siemauksen tummapaahtoista kahvia ja tajuaa, että kahvihetkeen on aikaa vaikka koko päivä."

9. Mukavat kotivaatteet

"Kun tulee pitkän päivän jälkeen kotiin ihan jäässä ja väsyneenä, menee kuumaan suihkuun ja saa sen jälkeen vetää jalkaan jotkut verkkarit ja villasukat."

10. Lempimusiikki aamulla

"Kun herää aamulla siihen, että musiikki soi. Puolisoni tietää, että rakastan sitä, joten hän herää usein viikonloppuisin ennen minua, laittaa jonkun ”aamukappaleistani” soimaan ja tuo aamiaista sänkyyn. Mikään ei ole parempaa kuin juoda kahvia sängyssä, kuunnella hyvää kappaletta ja katsoa, kuinka talvinen valo tulvii sisään."

11. Tunnelmavalaistu koti

"Rakastan hämyisiä tunnelmavaloja ikkunoissa ja pöydillä, jotka laitan päälle heti aamulla. Kynttilöitä pitää olla paljon ja joka puolella! Iltamyöhän ihana hetki on kupponen kuumaa glögiä, sohvanurkka ja viltti ympärillä, lempiohjelma telkussa."

12. Puhdas auto

"Pitkään likaisena olleen auton nouto autopesulasta. Puhdas auto – arjen pieni ilo."

Kiti Kokkonen. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg
Kiti Kokkonen. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg

Lyhyydestä voi olla myös harmia, mutta paljon hauskempaa on keskittyä niihin hyviin puoliin.

Jalat eivät yllä bussissa lattialle, farkkujen lahkeet ovat aina liian pitkät ja usein tuntuu, että ne kivoimmat vaatteet on sijoiteltu kaupassa ihan katon rajaan. Muun muassa tällaisia asioita lyhyet ihmiset kohtaavat lähes päivittäin.

Saman tietää myös Putous-tähti Kiti Kokkonen, 43, joka on vain 150 senttimetriä pitkä. Tai oikeastaan enää 148,5-senttimetriä: Kokkonen kertoo lyhentyneensä viime vuosien aikana.

– Olin joskus 150-senttimetriä pitkä, mutta olen jotenkin tullut siitä alaspäin – tai lyhentynyt. En tiedä, jatkuuko tämä vielä, Kokkonen nauraa.

Kokkosen pituus on aina ollut huumorin väännön kohteena, ja esimerkiksi viime lauantain Putous-jaksossa Kokkonen nähtiin 191-senttimetriä pitkän Roope Salmisen kahvikupin alustana sekä jääkaappiin ahtautuneena.

Lue myös: Kuka Suomi-julkkis on kanssasi samanpituinen? Katso yli 150 nimen listasta

Arkielämässään Kokkonen kuulee paljon vitsejä tai kommentteja siitä, kuinka näppärää on käyttää häntä käsinojana tai kuinka hänen lyhyytensä jaksaa yllättää joka kerta. Yleensä vitsailu ei haittaa, mutta välillä lyhyyden jatkuva alleviivaaminen ärsyttää.

”Lyhyyteni on asia, mistä muut helposti vitsailevat.”

– Itse en usein tee lyhyydestäni numeroa, mutta se on asia, josta muut helposti vitsailevat. Yleensä muiden vitsailu menee vain ohi, kun olen niin tottunut siihen. Välillä on tosin sellaisia hetkiä, että ihmetyttää, miksi keskitymme ihmisissä niin paljon tällaisiin asioihin. Eli välillä vähän ärsyttää, Kokkonen sanoo.

Lyhyelle sattuu ja tapahtuu

Lyhyeeseen varteen voi liittyä kuitenkin monta erikoista ja hauskaakin sattumusta. Niitä Kokkosella todella riittää.

– Kun olin nuori, yksi poika jätti minut sen vuoksi, että olin niin lyhyt. Hän ihan sanoi, että tämä ei nyt toimi, koska hän on niin pitkä ja minä niin lyhyt, Kokkonen nauraa.

”Minulle haettiin pyllyn alle penkille jokin tyyny ja jalkojen alle koroke.”

– Olen kyllä useita kertoja myös hävennyt pituuttani. Kun esimerkiksi olen ollut haastateltavana, minulle haettiin pyllyn alle penkille jokin tyyny ja jalkojen alle koroke. Siitä tulee vain jotenkin typerä olo.

Onneksi useimmat kokemukset lyhyydestä ovat lopulta positiivisia.

– Näin lyhyenä mahtuu hyvin kaikkiin pieniin tiloihin, ja hyvin harvoin tarvitsee pelätä sitä, että löisi päänsä johonkin. Lisäksi caprihousut ovat pitkät housut ja voi ostaa lastenvaatteita, jotka ovat usein tosi kivoja, Kokkonen sanoo.

”Minulta ei kysytty lippua, koska olin saman pituinen kuin tarhalapset.”

– Metrossa olen pari kertaa unohtanut ostaa lipun. Kaksi kertaa on käynyt niin, että kun lipuntarkistajat ovat tulleet, on kohdalle osunut tarharyhmä ja olen ajautunut jotenkin sen keskelle. Minulta ei kysytty lippua, koska olin melkein samanpituinen kuin tarhalapset, eli olen varmaan jotenkin näyttänyt olevan osa tarharyhmää ja välttynyt niin tarkastusmaksulta.

Vielä muutama vuosi sitten bussisakin Kokkoselta saatettiin kysyä, tuleeko aikuisten vai lasten lippu. Vähän hävettää, mutta enemmän naurattaa.

Sari Salomaan paras kuntouttaja on vuokraheppa Tomppa. Kuva: Katja Lösönen
Sari Salomaan paras kuntouttaja on vuokraheppa Tomppa. Kuva: Katja Lösönen

Suomalaisilla on kivun vuoksi eniten sairauspoissaoloja koko Euroopassa. Nelikymppisen Sari Salomaan työkyvyn vei 20 vuotta kestänyt jalkakipu.

Nyt kävi pahasti, Sari Salomaa tajusi liukastuessaan jäisellä tiellä. Kaatuessa jalasta kuului pamahdus, ja kun Sari koetti nousta ylös, hän huomasi, että jalkaterä sojotti väärään suuntaan.

Oli maaliskuu vuonna 1998. Sari oli 22-vuotias yo-merkonomiopiskelija, kihloissa...