Kuvituskuvan pieni morsiusneito ei liity tapaukseen. Kuva: Shutterstock
Kuvituskuvan pieni morsiusneito ei liity tapaukseen. Kuva: Shutterstock

Norjalainen lapsimorsian muistuttaa, että se, mikä hätkähdyttää meillä, on karua todellisuutta muualla.

Sadat huolestuneet kommentoijat ovat jättäneet viestinsä norjalaisen Theas Bryllupsblogg -blogin (suomeksi Thean hääblogi) kommenttikenttään. Blogissa 12-vuotias Thea kertoo häävalmisteluistaan.

Thean äiti on määrännyt, että esiteini menee lauantaina 11. lokakuuta naimisiin Geirin kanssa. Geir on 37-vuotias.

Hääblogi on saanut kansalaiset ottamaan yhtettä Norjan poliisiin, ja hashtag #stoppbryllupet on noussut nopeasti yhdeksi Twitterin suosituimmista aiheista, kertoo Huffington Post.

Blogissaan Thea pohtii häämekon ja häissä tarjottavien leivonnaisten lisäksi sitä, että hän saattaa pian myös synnyttää ja alkaa äidiksi.

– Äitini sanoi, että kun menen naimisiin, en käy enää koulua. Geirin on tarkoitus antaa kaikki mitä tarvitsen, Thea kirjoittaa blogissaan.

Olisi kauhistuttavaa, jos Thea olisi oikeasti lapsimorsian, mutta blogi on onneksi vain Norjan Plan-järjestön viraalikampanja. 12-vuotias sovittelemassa hääpukuja hätkähdyttää, ja niin sen on tarkoituskin.

Kampanjan avulla Plan haluaa kertoa, että se, mikä raivostuttaa meillä, on totta ja arkea muualla maailmassa. Järjestön mukaan 14 miljoonaa tyttöä joutuu vuosittain naimisiin alle 18-vuotiaana. Lapsiavioliitto estää myös kouluttautumisen. Lisäksi raskaudet ja synnytykset ovat yleinen kuolinsyy kehitysmaissa.

Huomenna, "Thean hääpäivänä", on myös YK:n Tyttöjen päivä. Suomessakin vapaaehtoiset järjestävät tempauksia ja keräyksiä tyttöjen olojen parantamiseksi. Lisää tietoa päivästä löytyy Plan Suomen sivuilta.

Lue myös:

Väkivalta ja hyväksikäyttö ovat lapsiorjien arkea – katso Meeri Koutaniemen kuvat

Viisi yksinkertaista keksintöä, jotka pitävät kehitysmaiden tytöt koulussa