Tulepas aivastus, jotta voin keskeyttää sinut! Kuva: Shutterstock
Tulepas aivastus, jotta voin keskeyttää sinut! Kuva: Shutterstock

Kesä, eikä mitään tekemistä? No, opettelepa vaikka muutama uusi taito – ei vie kuin hetken.

Kaikkihan haluavat olla tehokkaita ajankäyttäjiä – eikä kätevillä taidoilla brassailukaan hassummalta tunnu. Entrepeneur-sivustolla neuvotaan, miten tällaiseksi taituriksi tullaan. On nimittäin olemassa ainakin 11 kätevää kikkaa, jotka voit opetella vaikka heti.

60 sekunnissa opit ainakin...

1. Kysymään miksi

Miksi-kysymyksen sisäistäminen on helppo keino pysähtyä miettimään, miksi tekee asioita niin kuin tekee – ja olisiko syytä kenties tehdä jotain toisin. Esimerkiksi: Miksi syön kesällä joka päivä jäätelöä, vaikkei edes tee mieli eikä ole edes lämmin? Tai: Miksi teen työtä, jonka vuoksi itken joka ilta itseni uneen?

2. Säästämään tulostinmustetta

Muuta teksti harmaaksi mustan sijaan. Tätä pihistelyä voi harrastaa ainakin kotikoneella.

3. Pysäyttämään aivastuksen

Aivastus on nautinnollinen kliimaksi kutinalle, mutta esimerkiksi hiljaisessa elokuvateatterissa voi olla kivaa osata aivastuksen keskeyttämisen taito. Niistä nenäliinaan – ja aivastus keskeytyy kuin taikaiskusta! Eipä olisi uskonut. Myös kielen työntäminen ylärivin etuhampaiden taustaa vasten voi auttaa. Joidenkin mukaan myös korvanlehden nipistäminen toimii.

4. Treenaamaan istumatyössä

Toimistotyöntekijä voi harjoittaa esimerkiksi käsilihaksiaan asettamalla kämmenet toisiaan vasten ja työntämällä niitä lujasti pois päin toisistaan. Lihakset jännittyvät ja tietenkin vahvistuvat hurjasti.

5. Opettelemaan pikakomentoja

Tunnetko tietokonekielen pikakomennot? Tietsikalla voi tehdä vaikka mitä ihmeellisyyksiä ja säästää samalla sormia ja aikaa. Ota haltuun vähintäänkin nämä.

6. Kirjoittmaan meilit oikein

Vältä lähettämästä useita sähköposteja kirjoittamalla vastaanottajan nimi viestiin vasta vihonviimeisenä. Näin voit tarkistaa, että viestissä on kaikki mahdolliset tarpeelliset tiedot ja varmasti oikea vastaanottaja.

7. Sisäistämään nukkumaanmenorutiinin

Päivän jälkeen hengähdä edes minuutiksi ja kertaa päivän tapahtumat. Mitä sait aikaan, mitä et? Jätitkö jotain tekemättä vain laiskuuttasi? Jos vastaus on kyllä, palaa kohtaan 1. ja mieti miksi. Seuraavana yönä voit nukkua levollisemmin oltuasi taas hieman tehokkaampi.

8. Tarkistamaan, otitko lääkkeesi

Tulikohan otettua se keltainen pilleri? Seuraavalla kerralla toimi näin: ota lääkearsenaalin viereen esimerkiksi vesipullo, jonka käännät ylösalaisin, kun olet ottanut lääkkeen. Kun seuraava annostushetki tulee, huomaat pullon asennosta, onko lääke napattu. Sitten pitäisi vain muistaa, kumpi pullon asento tarkoitti kumpaa.

9. Säästämään puhelimen akkua

Netissä surffailu kännykällä kuluttaa akkua. Jos et tarvi nettiä hetkeen, sulje WiFi-yhteys. Se hidastaa akun syöntiä.

10. Priorisoimaan

No, tätä ei ehkä opi minuutissa. Mutta harjoitella voi! Aamuisin, kun heräät, mieti, mikä on päivän epistolassa tärkeysjärjestyksessä ensimmäisenä. Sähköpostien tsekkaaminen? Mustapäiden puristelu? Kun tietää, milloin oma vireystaso on huipussaan, kannattaa hyödyntää virkeät hetket tekemällä päivän rasittavimpia ja haastavimpia hommia.

11. Muistamaan, kummalla puolella bensaluukku on

Tämä on paha. Mutta useimmiten auton kojelaudassa on pieni nuoli, joka osoittaa luukun paikan. Tai sitten voit vaikka kirjoittaa post it -lapun ja liimata sen kojelautaan kiinni.

Kim Kardashian sai kolmannen lapsen, mutta kuka sen synnytti? Ei ehkä kuitenkaan Kylie.

Kardashian-Jennerin tosi-tv-perheen elämässä on riittänyt viime kuukausina säpinää. Vauva-aiheista säpinää.

Millon jonkun on huhuttu olevan raskaana, toinen on kertonut olevansa raskaana ja heti perään kolmas raskausvatsa on alkanut näkyä.

Etkö pysy kärryillä? Lue seuraavat kohdat, niin Kardashian-aiheiset kahvipöytäkeskustelut sujuvat kuin vettä vaan.

 1. Kim Kardashian West, 37, ja räppäri-muotisuunnittelijasiippa Kanye West saivat maanantaina kolmannen lapsen. Parilla on ennestään kaksi lasta, 2-vuotias poika Saint ja 4-vuotias tytär North. Tulokas on tyttö. Kim tiedotti lapsen syntymästä Twitterissä ja kotisivuillaan.

   

 2. Lapsen synnytti sijaissynnyttäjä. Kim on kertonut kärsineensä aiemmissa raskauksissaan pre-eklampsiasta eli raskaudenaikaisesta verenpaineen noususta, joka ennen tunnettiin myös raskausmyrkytyksenä. Lisäksi häntä vaivasi istukan poikkeava kiinnittyminen eli placenta accreta. Kolmannen raskauden riskien vuoksi pariskunta päätyi käyttämään sijaissynnyttäjää.
 3. Kimin ja Kanyen (eli Kimyen) käyttämän sijaissynnyttäjän henkilöllisyys on toistaiseksi pidetty salassa. Villeimmissä teorioissa on päätelty, että Kimin sijaissynnyttäjä olisi 20-vuotias siskopuoli ja meikkimoguli Kylie Jenner, jonka huhutaan olevan raskaana.
 4. Kylie ei ole vahvistanut raskauttaan ja on pitänyt vatsansa huolella piilossa sosiaalisessa mediassa. Kokovartalokuvien sijaan hän on julkaissut kasvokuvia sekä otoksia menneiltä vuosilta. Hänet on kuitenkin salakuvattu väljissä vaatteissa sen näköisenä, että hän saattaa hyvinkin odottaa lasta.
   

  so... the Holiday Collection launches today 🤩

  Henkilön Kylie (@kyliejenner) jakama julkaisu

   

 5. Viime viikon lopulla huhuttiin, että Kylien synnytys olisi alkanut ja hän olisi sairaalassa. TMZ-sivusto kiirehti kuitenkin kertomaan, että huhuilla ei ole perää – vielä. Sivuston mukaan Kylien laskettu aika on maaliskuussa.
 6. Kylie Jennerin mahdollisen lapsen isä on oletettavasti räppäripoikaystävä Travis Scott, 25. Kylie erosi edellisestä räppäripoikaystävästään Tygasta keväällä 2017 eli mitään varsinaista aikailua nuoret eivät ole harrastaneet.
 7. Kylie on myös kertonut haluavansa lapsia nuorena. ”Minusta tuntuu, että 30 on liian myöhään”, hän totesi Keeping Up With The Kardashian -realityn jaksossa vuonna 2016.
 8. Kolmaskin Kardashian saa lapsen! Joulukuussa myös Khloé Kardashian, 33, vahvisti odottavansa lasta. Hänen raskautensa on edennyt jo kuudennelle kuukaudelle.
   

  ❥ Officially 6 months ❥

  Henkilön Khloé (@khloekardashian) jakama julkaisu

   

 9. Khloén raskauteenkin liittyy pientä draamaa, sillä hän ja ex-puoliso Lamar Odom yrittivät saada lasta yhdessä ollessaan, mutta se ei onnistunut. Syntyvä lapsi on ensimmäinen Khloélle. Koripalloilijapuoliso Tristan Thompsonilla on edellisestä suhteestaan vuoden ikäinen poika.
 10. Muita Kardashian-Jennereiden synnytysikäisiä sisaruksia ovat mallina tunnettu Kendall Jenner, 22, jonka ei toistaiseksi tiedetä tai ole huhuttu odottavan lasta. Siskoksista vanhimmalla, Kourtney Kardashianilla, 38, on kolme lasta ex-puolisonsa Scott Disickin kanssa.

Siis täh? Jos mietit vieläkin, että ketkä Kardashianit ja kuka on kukin, tsekkaa tämä Refinery29-sivuston tekemä ansiokas sukupuu.

Georg Elser yritti murhata Hitlerin vuonna 1939. Oliver Hirschbiegelin draama pohtii, toimiko Elser yksin.

IS TV-LEHTI: Oliver Hirschbiegelin ohjaama Elser (2015) on yksi lukemattomista Adolf Hitlerin murhayrityksistä kertovista elokuvista – ja yksi niistä lukuisista, joiden varsinaisista lopputuloksista jälkimaailmalla ei ole paljon epäselvyyttä.

Kenties sen vuoksi ohjaaja hoitaa elokuvassa attentaatin pois melkein alta aikayksikön – ja keskittyy sen jälkeen kertomaan tekijästä ja hänen taustoistaan.

Hirschbiegel nousi kuuluisuuteen Hitlerin viimeisistä vaiheista kertovalla ohjaustyöllään Perikato (2004). Tuskin minkään elokuvan materiaalia on kierrätetty niin paljon nettilevityksessä kuin Perikatoa ”Hitler kuulee”-variaatioiden merkeissä.

Menestyksen jälkeen Hirschbiegel suuntasi englanninkielisille markkinoille, mutta monen kaltaisensa tavoin otti enempi takkiinsa esimerkiksi meilläkin nähdyllä tv-elokuvalla Dianasta (2013). Sen jälkeen on varmasti tuntunut hyvältä vaihtoehdolta palata Hitler-filmien pariin.

Georg Elserin (vetoava Christian Friedel) toteuttama murhayritys tapahtui marraskuussa 1939 Münchenissä. Monissa maissa Hirschbiegelin elokuvaa on levitetty nimellä ”13 minuuttia”: sen verran attentaatti kesti ennen kuin muun maailman harmiksi epäonnistui – kun Hitler ehti poistua paikalta.

Toimiko Elser yksin? Tätä katsojien melko varmasti tietämää seikkaa hänen natsikuulustelijansa selvittävät lopun elokuvaa samalla kun takaumissa kerrotaan hänen vaiheistaan pienen maalaiskylän kelloseppänä ja soittoniekkana.

Valitettavasti kokonaistarina natsismin noususta ja myös rakastettunsa puolesta kamppailevan Elserin vastarinnasta ei ole kovinkaan vivahteikas. Elokuva myös jättää harmittavia aukkoja. (110)

Elser, Teema & Fem ke klo 22.00