Ihana palis! Kunhan ei aamulla, sillä se syö hyvää työaikaa kaikelta muulta. Kuva: Colourbox
Ihana palis! Kunhan ei aamulla, sillä se syö hyvää työaikaa kaikelta muulta. Kuva: Colourbox

Kahvia, sähköpostien läpikäynti ja jokin helppo tehtävä. Mönkään meni heti! Nämä tavat joutavat romukoppaan.

Torkutan aivan liikaa, aivan liian myöhään. Pesen kiireessä hampaat, harjaan tukan ja vaihdan työvaatteet. Juoksen bussiin, mutta silti saavun työpaikalle myöhässä. Kulautan aampusumpit nopeasti kurkusta alasta ja käyn läpi lukemattomat sähköpostit. Sitten ehdin vielä tehdä jotain helppoa pikaisesti ennen kuin rynnin aamupalaveriin...

Hetkonen, hetkonen. Nyt meni aivan pieleen, Business Insider opastaa. Moni toimistotyöläinen aloittaa työpäivänsä ihan väärin. Nämä kymmenen virhettä (tai edes osa niistä) tulee tehtyä jo ensimmäisen kymmenen minuutin aikana. Jospa huominen alkaisi eri tavalla?

1. Myöhästyt. Tuoreen tutkimuksen mukaan esimiehet ajattelevat, ettet ole tunnollinen, vaikka tekisitkin täyden päivän.

2. Et tervehdi työkavereita. Hyvä työilmapiiri luodaan pienillä jutuilla, kuten vaikkapa sillä, että sanotaan moi tutuille ja tuntemattomille, ratkaisukeskeinen työyhteisösovittelija kertoi vähän aikaa sitten Me Naisille. Tervehdyksen sanominen vaatii vain sekunnin päivästäsi.

3. Juot aamukahvit. Jos juot kahvia liian aikaisin, elimistön kortisolitasot ovat koholla. Se heikentää kofeiinin piristävää vaikutusta huomattavasti. Samalla myös kofeiinin sietokyky kasvaa, eli kahvia tarvitsee aina vain enemmän päästäkseen hereille. Noidankehä! Mihin aikaan "aamukahvi" sitten pitäisi juoda? No tähän.

4. Käyt läpi sähköpostit. Tämä ei oikeastaan ole virhe, jos sen osaa tehdä oikein. Älä käy läpi jokaista lukematonta postia, vaan silmäile niiden sisältö ja valitse työlistallesi tärkeimmät ja sellaiset, jotka vaativat vastaamista heti. Jos jäät kahlaamaan koko sähköpostisuota, hukut siihen, stressannut, ja pian kärpäsestä tulee härkänen, etkä saa mitään oikeaa aikaan.

5. Et suunnittele päivääsi. Siis ryntäät suin päin hommiin ilman, että tiedät, mitä oikeastaan olet tekemässäkään koko loppupäivän aikana. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty, vanha viisauskin kertoo.

6. Päästät itsesi helpolla. Teet ensimmäisenä jotain, mikä on helppoa ja nopeaa. Oikea tapa olisi ottaa työn alle jotain vaativampaa. Tämä on valitettava totuus: mitä enemmän päivää kuluu, sitä enemmän tehokkuus laskee. Senpä takia olisikin hyvä, jos tärkeimmät ja vaativimmat hommat hoitaisi ensimmäisenä.

7. Sähläät. Sitä kutsutaan myös nätimmin "multitaskaamiseksi", eli teet sataa asiaa samaan aikaa. Se laskee työtehoa, etkä lopulta saa ehkä juuri mitään aikaiseksi. Sitä paitsi, tutkimuksen mukaan sählääminen laskee älykkyysosamäärää...

8. Istut palaverissa. Älä tee sitä virhettä. Aamut ovat huonointa aikaa palavereille. Kaikki aamupalaveriaika on pois niiltä tärkeiltä tehtäviltä, joita saisit aikaan työpäiväsi alussa.

9. Et seuraa rutiineita. Tämä nyt on vähän ristiriitaista, mutta Business Insiderin jutussa on pointtinsa. Rutiinien avulla käymme automaatilla ja voimme keskittyä oikeasti tärkeisiin hommiin. Siispä jos juot kahvisi aamuisin ja käyt läpi sähköpostit rutiinilla, ehkä se on sinun tapasi. Unohda osa aikaisemmista kohdista! Ellet sitten voisi muuttaa rutiineitasi helposti?

10. Menet töihin liian aikaisin. Kaikkia meistä ei ole luotu siihen. Oxfordin yliopiston tutkija Paul Kelley totesi syksyllä, että perinteinen työrytmimme, siis yhdeksästä viiteen, on aivan väärä. Oikeasti meitä ahkeria työmuurahaisia ei saisi pakottaa töihin ennen kello kymmentä aamulla.

TekijäVsTyperys

10 virhettä, joita ei kannata tehdä heti työpäivän alussa

Aivan sama mitä pomon päässä pörisee. Heillä on muutenkin niin olematon kosketuspinta tehtäviini. Jos ei kelpaa niin toiselle pomolle kyllä kelpaa. Työn jälki puhuu puolestaan ja edellinen pomoni alennettiinkin normihommiin kun irtaannutti minut tehtävistä joihin ei osaavaa tilalle löytynytkään... paskaset naurut joka kerta kun lounaalla sattumalta tavataan (pieni kaupunki).
Lue kommentti

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

VESIMIES

Saat paljon hyvää aikaan, jos etenet asioissa pikkuhiljaa ja kohtuudessa pysytellen. Hillitse rahanmenoa. Stressi hiljenee, kunhan et lipsu liiallisuuksiin.

 

KALAT

Mieti, mikä on tällä hetkellä mahdollista ja jatka siitä eteenpäin. Haistele uusia tuulia. Mieti, miten voisit vähentää rahankulutustasi.

 

OINAS

Pidä temperamenttisi kurissa, sillä muuten tiedossa on ongelmia. Harkitse sanojasi ennen kuin päästät sammakon suustasi. Rakkauselämässäsi myrskyää.

 

HÄRKÄ

Kuuntele, tarkkaile ja ota opiksi. Älä levittele henkilökohtaisuuksia suuren piirin tietoon. Suojele niin itseäsi kuin läheisiäsikin.

 

KAKSONEN

Panosta hyvinvointiisi. Vietä aikaa seurassa, jossa sinulla on turvallinen olo. Hetki on otollinen myös puhtaasti ulkonäöllisille muutoksille.

 

RAPU

Käy kaikki vaihtoehtosi läpi. Turvaudu kokemukseesi ja hoksottimiisi. On aika ottaa haltuun uusi projekti, joka voi viedä sinut pitkälle.

 

LEIJONA

On hyvä hetki uusien taitojen opetteluun ja itsesi kehittämiseen. Kohtele jokaista vastaantulevaa ihmistä hyvin, niin saat kokea ilahduttavia yllätyksiä.

 

NEITSYT

On aika kiinnostua uusista asioista. Älä aseta mielikuvituksellesi turhia rajoja. Mieti, mitä juuri sinä odotat ja toivot tulevalta.

 

VAAKA

Luota vaistoihisi, kun joudut pelaamaan riskillä. Joudut tänään vastakkain arvaamattoman ihmisen kanssa. Yritä parhaasi mukaan ymmärtää häntä.

 

SKORPIONI

Puhu ideoistasi ja odotuksistasi. Kuuntele korvat tarkkana hyviä neuvoja, joita nyt on tarjolla. Joku yllättää sinut erikoisella tarjouksella.

 

JOUSIMIES

Keskity itseesi ja tavoitteisiisi. On hyvä hetki kodin järjestelemiseen ja omien tarpeittesi miettimiseen. Romantiikka valaisee päivääsi.

 

KAURIS

Kuuntele ja tarkkaile kärpäsenä katossa. On turhaa kantaa huolta asioista, joihin et voi vaikuttaa. Anna muutosten tulla omassa tahdissaan.

 

 

– Idiootit ovat idiootteja kansallisuudesta riippumatta, sanoo Italiassa asuva Ella Kanninen.

Helsingin Sanomat kertoi tammikuun alussa , että seksuaalista ahdistelua vastustava #metoo-kampanja sai Italiassa aikaan raivoisan vastareaktion (HS 1.1.). Artikkelin mukaan saapasmaassa ei ole tavatonta, että miehet kouraisevat tavatessa tuttavallisesti naispuolisia kavereitaan takapuolesta.

Italiassa viisitoista vuotta asunut juontaja Ella Kanninen, 43, ei tunnista nykyistä kotimaataan kuvauksesta.

"En näe tässä asiassa kulttuurieroja."

– Huono käytös, kuten toiseen ihmiseen käsiksi käyminen, on yhtä huonoa niin Italiassa kuin kaikkialla muuallakin. Seksuaalinen ahdistelu on vallankäyttöä ja kiusaamista, joka on kaikissa muodoissaan tuomittavaa. En näe tässä asiassa kulttuurieroja, Ella sanoo.

Italialainen kulttuuri on toki suomalaista kehollisempaa. Lämmin ilmasto mahdollistaa kevyen vaatetuksen, hyvältä näyttäminen ja pikku flirtti ovat tärkeää.

Ellasta ne eivät täytä ahdistelun määritelmää. 

– Ystäväpiirini Italiassa on laaja, tunnen naisia leipomotyöntekijöistä tv-toimittajiin. Olemme keskustelleet tästä aiheesta paljon. Yhdelläkään meistä ei ole miespuolisia tuttuja, jotka tervehtisivät käymällä luvatta kiinni. Se olisi yhtä tökeröä Italiassa kuin Suomessakin, Ella toteaa. 

– Poskisuudelmat sen sijaan kuuluvat asiaan niin miesten kuin naistenkin välillä. Samoin toisen ulkonäöstä heitetyt kohteliaisuudet tai viheltely kadulla, kun viehättävä nainen kulkee ohi. Ne ovat kuitenkin eri asioita kuin vallankäyttö ja törkeä ahdistelu, juontaja korostaa.

"Hän kumartui eteenpäin ja pisti muina miehinä kätensä polvelleni."

Käsi polvella

Italiassa tv-alan töitä monta vuotta tehnyt Ella muistaa omalta uraltaan vain yhden arveluttavan tapahtuman.

– Kymmenisen vuotta sitten olin lounaalla miespuolisen tv-pomon kanssa. Lounaan lopuksi hän kumartui eteenpäin ja pisti muina miehinä kätensä polvelleni. Tartuin siihen, siirsin sen hänen omalle polvelleen ja totesin, että minulla on poikaystävä. Asiaan ei palattu, eikä torjuminen vaikuttanut töihini millään lailla, Ella kertoo.

– Tämä olisi voinut sattua missä tahansa muuallakin. Idiootit, jotka eivät kunnioita toisten ihmisten koskemattomuutta tai reviiriä, ovat idiootteja kansallisuudesta riippumatta, Ella toteaa.

"Aloimme ystäväni kanssa karjua niin, että heppu säikähti."

Reippaalla otteella

Lisäksi Ellalle on eri puolilla Eurooppaa metrossa ja busseissa sattunut tilanteita, joissa joku on hivuttautunut ruuhkan varjolla vaivihkaa selvästi liian lähelle aivan takapuolen taakse ”hinkuttamaan”.

– Paras suhtautumistapa on kääntyä ympäri, katsoa tyyppiä silmiin ja kysyä napakasti: Mitä luulet tekeväsi? Se yleensä auttaa, oltiinpa missä tahansa. Varpaille tallominen on myös hyvä keino, Ella nauraa.

– Joskus on käynyt niinkin, että kyseessä on todella ollut viaton kanssamatkustaja, joka pelästyy silminnähden reaktiotani. Silloin ei auta kuin pahoitella. 

Italiassa viettämiensä vuosien aikana Ella on huomannut, että tasa-arvo etenee koko ajan. Naisen asemasta ja esimerkiksi perheväkivallasta puhutaan paljon, samoin miesten ja naisten palkkaeroista.

– Suomea ja Pohjoismaita pidetään Italiassa tasa-arvon mallimaina, Ella Kanninen sanoo.