Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Pessimistejä kiusataan taas positiivisuushaasteella. Miten olisi rehti synkistely vaihteeksi? Yrmyilijät, yhtykää!

Muistatko sen ikivanhan tyttökirjan Pollyannan, joka koetti aina nähdä asioissa positiivisen puolen? Kun Pollyanna toivoi lahjaksi nukkea ja huomasi, että lahjapaketista paljastui pari kainalosauvoja, hän päätti iloita siitä, ettei tarvitse kainalosauvoja. Jeeee, wuuhuuuu!

Nyt käsi sydämelle. Onko Pollyanna mielestäsi A) ihana esikuva meille kaikille vai B) ärsyttävä bimbo, joka ansaitsi kainalosauvat?

Valitsitko vaihtoehdon A?

Hienoa! Lähde mukaan #100 onnellista päivää -haasteeseen. Päätät vain lopettaa kolmeksi kuukaudeksi turhan narinan ja olla kiitollinen asioista, jotka ovat hyvin. Niitä on paljon, kun avaat silmäsi. Voit jakaa onnen viipaleitasi Facebookissa, näin: ”Päivä 1. Jaksoin langata aamulla hammasvälit, ihanaa, minulla on hampaat, joiden välejä voi langata!”

Ilo pintaa vaik syän märkänis, sanoivat Karjalan evakot aikoinaan. Siitä mallia. Positiivisen psykologian tutkijat ovat huomanneet, että kun ihminen vääntää suupielet ylöspäin, mieliala seuraa perässä.

Vastasitko sittenkin B?

Mahtavaa! Älä anna periksi kaikennielevälle positiivisuudelle, joka tulvii siirappisen hyökyaallon lailla sisään ovista ja ikkunoista. Jätä se viiden pennin pollyannoille ja aloita 100 synkkää päivää -teemakevät.

Synkkyyshaasteen ideana on huomata, miten moni asia maailmassa on pielessä. Ne eivät parannu narinalla, mutta eivät kyllä positiivisella ajattelullakaan. Luo katse rohkeasti omasta navastasi kauemmas ja huomaa, että tiikerit ovat kuolemassa sukupuuttoon ja Ukrainan sisäinen tilanne on todella sekava. Bonustehtävä: ota selvää synkän tilanteen taustoista ja mieti, mitä sille voisi tehdä! Kun sata päivää on ohi, synkkyyshaasteeseen osallistujat ovat ratkaisseet Palestiinan kriisin ja onnellisuusihmiset saavat taas uuden ilonaiheen.

Tässä vielä teemabiisi kumpaankin haasteeseen osallistuville. Huomaa, miten kiinnostavasti positiivisuus ja kriittisyys kilpailevat Kaisa Korhosen laulavilla kasvoilla.

Perinteet freesaantuvat ihanasti joka vuosi.

 1. Nyt kaikki ”alastomat neidot” niityllä, huomio, haiseeko näissä taikajutuissa teidänkin mielestä hiukan patriarkka.
 2. Tonni vetoa, että taioissa pitää olla alasti siksi, että joku vanha rasvainen kyylä on voinut juhannusyönä väijyä alastomia naisia.
 3. Ei se lähteellä pyllistelykään tästä näkökulmasta miltään muulta vaikuta.
 4. Sitä paitsi miksi kaikki taiat keskittyvät siihen, että ”neidot” haluavat nähdä tulevan ”sulhonsa”, ihan kuin joku kämäinen jätkä olisi ainoa asia, mikä meitä kiinnostaa.
 5. Ja se loputon kukkien kerääminen. Miehet, rehut ja lapselliset taiat, nehän meillä on aina mielessä.
 6. Tiedoksi myös, kaikki väinämöiset, jos näen sun lätyn unessa häiriköimässä, siitä ei hyvää seuraa.
 7. Vaatteet päälle ja asiahommiin. Ja tällä ei tarkoiteta tiskausta.

Viikonloppuna telkkarista ei ole pakko tuijottaa vain jalkapalloa.

 1. Friends with Benefits – Vain seksiä (2011) Kaverukset Mila Kunis ja Justin Timberlake pohdiskelevat, voiko kavereiden kesken ryhtyä petipuuhiin ilman rakkautta. Varsin samaistuttava tilanne, joten elokuva sopii tällaisen erityisen kaverin kanssa katseltavaksi. Ja onhan leffassa myös seksiä.
 2. Titanic (1992) Ikoninen romanttinen draama ei juuri saatesanoja kaipaa. Hyvä puoli leffassa on se, että useamman katselukerran jälkeen tarinan osaa jo ulkoa. Filmin pyöriessä voi siis keskittyä kaikkeen muuhun.
   
 3. Love and Other Drugs (2010) Samaa kategoriaa Kuniksen ja Timberlaken leffan kanssa, mutta Anne Hathaway ja Jake Gyllenhaal tarjoilevat sen syvällisemmällä tarinalla. 
 4. Pretty Woman (1990) Kaveriseksileffojen äiti. Julia Robertsin ja Richard Geren kemia luo kontaktitilanteita myös kotisohvalla. Lähellä tosin oli, että elokuvan loppu ei olisi ollutkaan niin onnellinen.
 5. Dirty Dancing (1987) Suomenkielinen nimi Kuuma tanssi kertoo kaiken. Saattaa aiheuttaa kuumaa tanssia myös televisiota katsovien välille – esimerkiksi vaakamambaa.
 6. P.S. Rakastan sinua (2007) Tarina saattaa aiheuttaa kyyneliä, mutta onneksi vieruskaverilta on tarjolla lohtua. Paras katsottavaksi jonkun kainalosta.
 7. The Notebook (2004) Tällä kertaa tarjolla ei ole surun kyyneliä. Elokuvan jälkeen pääosia näytelleet Rachel McAdams ja Ryan Gosling aloittivat oman rakkaustarinansa. Tähänkin voisi samaistua.