Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Pessimistejä kiusataan taas positiivisuushaasteella. Miten olisi rehti synkistely vaihteeksi? Yrmyilijät, yhtykää!

Muistatko sen ikivanhan tyttökirjan Pollyannan, joka koetti aina nähdä asioissa positiivisen puolen? Kun Pollyanna toivoi lahjaksi nukkea ja huomasi, että lahjapaketista paljastui pari kainalosauvoja, hän päätti iloita siitä, ettei tarvitse kainalosauvoja. Jeeee, wuuhuuuu!

Nyt käsi sydämelle. Onko Pollyanna mielestäsi A) ihana esikuva meille kaikille vai B) ärsyttävä bimbo, joka ansaitsi kainalosauvat?

Valitsitko vaihtoehdon A?

Hienoa! Lähde mukaan #100 onnellista päivää -haasteeseen. Päätät vain lopettaa kolmeksi kuukaudeksi turhan narinan ja olla kiitollinen asioista, jotka ovat hyvin. Niitä on paljon, kun avaat silmäsi. Voit jakaa onnen viipaleitasi Facebookissa, näin: ”Päivä 1. Jaksoin langata aamulla hammasvälit, ihanaa, minulla on hampaat, joiden välejä voi langata!”

Ilo pintaa vaik syän märkänis, sanoivat Karjalan evakot aikoinaan. Siitä mallia. Positiivisen psykologian tutkijat ovat huomanneet, että kun ihminen vääntää suupielet ylöspäin, mieliala seuraa perässä.

Vastasitko sittenkin B?

Mahtavaa! Älä anna periksi kaikennielevälle positiivisuudelle, joka tulvii siirappisen hyökyaallon lailla sisään ovista ja ikkunoista. Jätä se viiden pennin pollyannoille ja aloita 100 synkkää päivää -teemakevät.

Synkkyyshaasteen ideana on huomata, miten moni asia maailmassa on pielessä. Ne eivät parannu narinalla, mutta eivät kyllä positiivisella ajattelullakaan. Luo katse rohkeasti omasta navastasi kauemmas ja huomaa, että tiikerit ovat kuolemassa sukupuuttoon ja Ukrainan sisäinen tilanne on todella sekava. Bonustehtävä: ota selvää synkän tilanteen taustoista ja mieti, mitä sille voisi tehdä! Kun sata päivää on ohi, synkkyyshaasteeseen osallistujat ovat ratkaisseet Palestiinan kriisin ja onnellisuusihmiset saavat taas uuden ilonaiheen.

Tässä vielä teemabiisi kumpaankin haasteeseen osallistuville. Huomaa, miten kiinnostavasti positiivisuus ja kriittisyys kilpailevat Kaisa Korhosen laulavilla kasvoilla.

Laulaja Nina Tapio erosi Ada Forsbergin isästä tyttären ollessa yhdeksänvuotias. – Olemme aina pyrkineet puhumaan asioista lasten kanssa suoraan sillä tasolla, minkä he ymmärtävät, Nina sanoo.

Sekä Nina Tapio, 45, että tytär Ada Forsberg, 20, ovat parhaillaan unelma-ammateissaan: Nina laulajana, Ada sirkustaiteilijana. Ada kiertää Sirkus Finlandian ilma-akrobaattina ympäri Suomea. Nina laulaa Jean S. -yhtyeen toisena solistina ja valmistautuu ensi keväänä esitettävään Mamma Mia! -musikaaliin.

– Kun on kasvanut taiteilijaelämää seuraten, sitä pitää ihan tavallisena, toisen polven taiteilija Ada kertoo.

Myös hänen isoäitinsä Irma Tapio on laulaja.

Peittely on pahinta

Adan ja kolme vuotta nuoremman Elsan isä on Martti Forsberg. Nina ja Martti tutustuivat jo kymmenvuotiaina luokkakavereina ja alkoivat seurustella parikymppisinä. Suhde ei kuitenkaan kestänyt. He erosivat Adan ollessa yhdeksänvuotias.

– Kyllä minä lapsena tajusin vanhempieni välisen kitkan. Ennen eroa muistan kysyneeni äidiltä, onko kaikki hyvin? Olin jo sen ikäinen, että ymmärsin eron olleen vanhemmilleni paras ratkaisu, Ada miettii.

”Kyllä minä lapsena tajusin vanhempieni välisen kitkan.”

Nina huomauttaa, että lapset näkevät väkisinkin, mitä vanhempien välillä on meneillään.

– Peittely on pahinta, mitä heille voi tehdä. Olemme aina pyrkineet puhumaan asioista lasten kanssa suoraan sillä tasolla, minkä he ymmärtävät, Nina huomauttaa.

Sittemmin Nina avioitui pastori Reijo ”Reka” Kontion kanssa. Viisi vuotta sitten Ada sai velipuolen, Vilhon. Sisaruksilla on 15 vuotta ikäeroa.

– Kun kuulin saavani pikkuveljen, aloin itkeä ilosta. Suhde Vilhon kanssa on aina toiminut, ja olen pystynyt auttamaan äitiä lastenhoidossa. Olen vahtinut Vilhoa iltaisin ja välillä öisinkin, Ada kertoo.

Lue Ninan ja Adan koko haastattelu Me Naisten numerosta 42/2017. Tuoreen digilehden voit lukea täällä.

Näyttelijä Sanna Stellanin puoleentoista vuoteen on mahtunut vauva, pako hometalosta, avioero ja uusi mies. – Kaiken kokemani jälkeen en ole kyynistynyt, vaan uskallan olla onnellinen, hän sanoo.

Kesän lopussa eronnut näyttelijä Sanna Stellan, 43, on löytänyt uuden rakkauden.

– Juuri nyt olen tosi onnellinen, sillä olen tavannut uuden miehen ja olen rakastunut, hän kertoo.

Kuluneen puolentoista vuoden aikana Sannan elämässä on tapahtunut paljon: Sanna sai kolmannen lapsensa, ja samoihin aikoihin kotitalosta löytyi hometta, joka ajoi perheen pitkään evakkoon. Elokuun lopussa Sanna ilmoitti Facebookissa pitkän avioliittonsa päättyneen.

– Kaiken kokemani jälkeen en ole kyynistynyt, vaan uskallan olla onnellinen. Ikuisena romantikkona uskon rakkauteen. Ajattelen, ettei kaikkea elämässä voi selittää tieteellä, eikä varsinkaan sitä, miksi jotkut ihmiset saatetaan yhteen, hän kertoo.

Harkittu ero

Sannan ja hänen entisen miehensä avioeroon ei päädytty helposti.

– Eropäätöstä tehtiin pitkään. Teimme paljon töitä suhteemme pelastamiseksi muun muassa pariterapiassa. En missään nimessä koe epäonnistuneeni, vaikka erosin, Sanna kertoo.  

Vanhempien ero tuntuu rankalta ratkaisulta, kun nuorin lapsi on vasta vauvaikäinen. Sanna kuitenkin ajattelee, että lapset tulevat maailmaan silloin, kun niiden kuuluu.

– Vauvoja on putkahdellut maailmaan ihan kaikissa olosuhteissa. Se ei vaadi täydellistä elämäntilannetta. Meidänkin kuopus oli ehdottomasti haluttu lapsi, Sanna sanoo.

Mitä Sanna kertoo eronsa syistä? Mitä kaikkea äitiys on Sannalle opettanut? Mikä Siskonpedin hahmoista on Sannan suosikki? Lue lisää Me Naisten numerosta 42/2017.