”En kehtaisi kertoa kaikille kavereilleni todellista palkkaani, koska useat olettavat palkan alallani olevan parempi, mitä palkkani on”, kertoo 31-vuotias nainen. Kuva: Colourbox
”En kehtaisi kertoa kaikille kavereilleni todellista palkkaani, koska useat olettavat palkan alallani olevan parempi, mitä palkkani on”, kertoo 31-vuotias nainen. Kuva: Colourbox

Raha hävettää, jos sitä on liikaa tai liian vähän.

Moni häpeää köyhyyttä tai pientä palkkaa, mutta myös muita isommat tulot voivat aiheuttaa häpeän tunteita. Yli puolet Me Naisten rahankäyttökyselyyn vastanneista on joskus tuntenut tuloihin tai rahaan liittyvää häpeää.

”Tienaan enemmän kuin puolisoni ja ystäväni. Puolison lisäksi vain äitini tietää tuloni. Koen, että toinen osapuoli tulkitsisi asian kerskailuksi, jos puhuisin tuloistani tai rahasta”, kertoo esimerkiksi 31-vuotias nainen.

Onneksi häpeästä on mahdollista oppia eroon. Psykoanalyytikko Elina Reenkola ehdottaa Nainen ja häpeä -kirjassaan esimerkiksi häpeän kääntämistä huumoriksi. Myös häpeän hyväksyminen ja rakkaus (kyllä!) voivat auttaa.

Näin kyselyn vastaajat kertoivat rahaan liittyvästä häpeästä:

”Kaikilla muilla tuntuu olevan enemmän rahaa käytettävissä, niilläkin, jotka tekevät suunnilleen samoja töitä kuin minä. Olen tullut siihen tulokseen, että muut ikäiseni saavat edelleen vanhemmiltaan rahaa tai ottavat jotain luottoja tai vippejä. Muuta selitystä en keksi.

Ennen häpesin tulotasoani, varsinkin mieheni huomattavasti varakkaampien ystävien edessä. Nykyään en enää niin jaksa hävetä, mutta en silti kehtaisi paljastaa kaikille, miten paljon vähemmän tienaan. Köyhyyteni ei johdu ylettömästä tuhlailusta vaan siitä, että asumiskulujen, ruuan ja laskujen jälkeen ei vain kauheasti jää mitään. Hiukan saan laitettua säästöön.” Nainen, 33

”Voisin ostaa mitä tahansa koska tahansa, mutta en halua mitään.”

Liian paljon ylimääräistä

”Olen hävennyt sitä, että minulla on aika paljon rahaa verrattuna kavereihin, ja yrittänyt pitää asiaa salassa. En tajua, miten niin monet ovat niin peeaa! Tienaan 2080 euroa kuussa ennen veroja, ja minulle jäi yli 500 euroa kuussa säästöön silloinkin, kun maksoin 800 euron vuokraa yksin. Nyt kun puoliso osallistuu kuluihin, jää paljon enemmän.

En pihistele mistään, en vain saa kaikkea kulumaan, ja vuosien mittaan siitä on kertynyt huomattavat säästöt. On kurjaa katsoa, kun joku kaveri pinnistelee, että rahat riittävät välttämättömään, ja joutuu säästämään kauan vaikka uuteen puhelimeen. Minä voisin ostaa mitä tahansa koska tahansa, mutta en halua mitään. Minulla on koti, ruokaa ja mies. Vaatteeni ja kodin tavarat ostan kirppikseltä kierrättämisen vuoksi ja kännykkä, ainut elektroninen laitteeni, on halpa ei-älykäs malli, koska sellainen on helppokäyttöinen ja akku kestää kauan. Ainut, mihin tuhlaan, on toisinaan ulkona syöminen ja lemmikkien tarvikkeet.” Nainen, 27

”Minua hävettää, kun saan niin paljon säästettyä ja perheen tulotasoon nähden reissaamme todella paljon. Olen työpaikalla ainoa, joka ei valita palkan pienuudesta.” Nainen, 44

”Olen työpaikalla ainoa, joka ei valita palkan pienuudesta.”

”Lähinnä häpeän länsimaista hyväosaisuuttani ja sitä, että tuntuu niin helpolta haalia tavaraa. Jotenkin sitä ilman ei vaan osaa olla...” Nainen, 35

Vaietut ongelmat

”Joskus olin pahassa velkakierteessä ja silloin en häpeältäni puhunut kenellekään ongelmistani. Vasta jälkeenpäin olen voinut asiasta puhua. Pieniä tuloja ei mielestäni kenenkään tarvitse hävetä.” Nainen, 35

”Olen ollut peliriippuvainen viimeiset 10 vuotta, joten köyhyys ja rahaongelmat ovat tuttuja. Ei ole rahaa ollut tehdä mitään tai ostaa mitään uutta. Esimerkiksi joululahjat ovat usein jääneet ostamatta. Kukaan ei edes tiedä rahavaikeuksistani. En ole pystynyt sitä kertomaan lähinnä juuri häpeän vuoksi.” Mies, 30

200 euron polttarit

”Välillä kieltäydyn kaveriporukan menoista, polttareista, pippaloista ynnä muista reissuista, koska elämme täysin eri elämäntilanteissa ja itselläni ei ole varaa osallistua. Työssäkäyvälle on varmaan ihan ok maksaa kaverin polttareihin osallistumisesta 200 euroa, kun taas opiskelijalle se on koko kuukauden budjetti ruokaan ja muihin menoihin.” Nainen, 25

”Monet eivät ymmärrä, miksi tyydyn näin vähään.”

”Olen aina ollut pienituloinen. Tällä hetkellä olen työssä, josta saan enemmän palkkaa kuin koskaan ennen (2030 euroa /kk), mutta rahat eivät silti riitä. Asun Helsingissä yksin ja ahtaasti, asumiseen menee liki 700 euroa kuukausittain. Pahan päivän varalle tai mahdolliselle lomareissulle (en ole ollut palkallisella lomalla 9 vuoteen) säästäminen on erittäin vaikeaa, mutta yritän saada kuukausittain edes 50 euroa säästöön. Joskus sekään ei onnistu, jos on joutunut tekemään isompia hankintoja, kuten uudet silmälasit, kodinkoneen, kännykän tai muuton yhteydessä sisustustavaroita. Odotan joka vuosi veronpalautuksia, sillä ne takaavat sen, että voin ostaa isolle perheelleni joululahjat.” Nainen, 30

Tyydynkö vähään?

”Olen tarkka omista raha-asioistani, ja mielestäni raha-asioista on helppo puhua ja niistä PITÄISI puhua. Ongelmana tosin on, että muun muassa puolisoni on todellinen vastakohtani talousasioissa eikä halua keskustella raha-asioista, koska tuntee alemmuudentunnetta ja ehkä jopa häpeää (hän ei osaa käsitellä rahaa järkevästi).

Oma häpeäni raha-asioissa kohdistuu lähinnä siihen, ettei omalla alallani makseta palkkaa juuri 2000:ta euroa kuussa enempää. Monet eivät ymmärrä, miksi tyydyn näin ’vähään’, ja ihmettelevät, miksi haluan kitkutella vähillä rahoilla, vaikka voisin muualla tienata enemmänkin.” Nainen, 26

Onni piilee pienessä

”Mitä enemmän on rahaa, sitä enemmän kuluttaa. Olen jo vuosia ollut köyhyysrajalla ja siihen tottuu. Nautin suunnattomasti kesän ensimmäisestä ja viimeisestä jäätelötötteröstä, joka on samalla se kesän ainoa. Lomailuun riitti makoilu omalla pihalla ja vapaa-ajasta nauttiminen. Tiedän, että tämä huono rahatilanteeni on ohimenevää, enkä siksi sure sitä. Mieluummin kerron avoimesti, ettei rahaa ole, kuin keksin satuja kavereille.” Nainen, 32

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

KAURIS

Pysy budjettisi rajoissa, kun suunnittelet muutoksia. Tunnemyrsky voi saada sinut tekemään järjettömiä ratkaisuja. Hillitse impulssejasi.

 

VESIMIES

Tunteet karkaavat helposti hallinnastasi. Älä lähde mukaan kehää kiertävään väittelyyn. Pidä ajatuksesi omana tietonasi toistaiseksi.

 

KALAT

Joku kysyy sinulta yksityisasioistasi. Tee hänelle rajat selviksi, erityisesti jos utelut koskevat rahaa tai terveyttäsi. Pidä työ ja huvi erillään.

 

OINAS

Pidättele intoasi. Älä anna kenenkään kasata sinulle vastuutehtäviä, jotka eivät todellisuudessa kuulu sinulle. Ole valmis pitämään puoliasi.

 

HÄRKÄ

Ota etäisyyttä arvaamattomiin ihmisiin. Etsi elämääsi vakautta ja tasapainoa. Kieltäydy käyttämästä epäreiluja temppuja.

 

KAKSONEN

Älä anna tunteidesi ottaa valtaa. Erityisesti työasioissa on pidettävä pää kylmänä. Vältä ylireagointia ja varomattomia kommentteja.

 

RAPU

Ole tarkkana rahan kanssa. On aika miettiä luovia tapoja säästää pahan päivän varalle. Nyt ei ole oikea hetki irrotteluun.

 

LEIJONA

Joku hermostuu sanomisistasi. Ota tilanteeseen nopeasti etäisyyttä. Asia on parasta puhua halki rauhallisemman hetken koittaessa.

 

NEITSYT

Saavutat tavoitteesi, jos pidät tahtisi vakaana. Määrätietoisuus vie sinut minne tahansa. Kateus saattaa aiheuttaa tänään ongelmia.

 

VAAKA

Sinun on tiedettävä, mitä haluat. Päädyt oikeisiin ratkaisuihin rautaisen tahtosi ansiosta. Rahakysymykset ovat pinnassa.

 

SKORPIONI

Pidä itsestäsi huolta niin psyykkisesti kuin fyysisestikin. Sinun on tiedettävä, mitä sinulla on vastassasi. Sisulla kumoat esteet tieltäsi.

 

JOUSIMIES

Tarvitset piristeruiskeen. Lähde mukaan uuteen projektiin tai harrastukseen. Itseesi satsaaminen on nyt paikallaan.

 

Aiempaa avoimempia, rohkeampia ja niin kovin kunnollisia. Nykynuoret ovat ehdottomasti mainettaan parempia.

Kiittämättömiä laiskiaisia, nilkat paljaana liian kireissä verkkareissa viipottajia, Helsinki-Vantaan lentokentän nurkissa lorviskelijoita. Röyhkeitä rääväsuita, jotka eivät osaa arvostaa opettajiaan. Kaiken lisäksi he viettävät ihan liikaa aikaa sosiaalisessa mediassa, ja tuppaavat olemaan kumppaninvalinnassakin kammottavan kranttuja.

Älkääkä edes mainitko heidän meininkiään työelämästä. He ovat patalaiskoja ja ”saikuttavat”, jos vähän harmittaa tai tuntuu siltä, ettei huvita. Tai siis jos he nyt edes päätyvät ikinä työelämään. Suurin osa heistä syrjäytyy tai jää esimerkiksi ideologisesti työttömiksi.

Sellaisia ne nykynuoret maineensa mukaan ovat. Todellisuus on kuitenkin toinen.

The Economist -lehti kirjoittaa tuoreessa artikkelissaan, että huonosta maineestaan huolimatta nykynuoret ovat itse asiassa perin loistavia tyyppejä. Emme voisi olla enempää samaa mieltä!

Siksi listasimme syyt, joiden takia nykynuoret ovat oikein mainiota porukkaa – ehkä jopa mainiompaa kuin edelliset sukupolvet:

1. He uskaltavat puhua aroistakin asioista…

Mielenterveyden ongelmat, seksi ja seksuaalisuus, itsetunto-ongelmat ja ulkonäköpaineet. Nykynuoret ovat kasvaneet maailmaan, jossa näistä asioista voidaan puhua suoraan.

Viime kesänä loppuneen Skam-sarjan moni aikuiskatsoja hämmästyi siitä, miten avarakatseisia ja suorasanaisia sarjan teini-ikäiset olivat. Sarjassa esimerkiksi mielenterveysongelmiin ja seksuaalisuuden etsimiseen suhteuduttiin lempeän mutkattomasti.

”Enää psyykkinen häiriö ei ole hävettävä vaan siihen voi hakea apua.”

– Sarja valoi uskoa siihen, että maailma on menossa parempaan suuntaan. Monet nuoret osaavat suhtautua vaikeisiin asioihin paljon tasapainoisemmin kuin ennen osattiin, totesimme jo tuolloin.

Myös monet nuorten suosikkivloggaajat ovat tunnettuja siitä, että he kertovat oman elämänsä haasteista, mielenterveyden kanssa kamppailusta tai esimerkiksi menkoista suorasanaisesti seuraajilleen. Yksi heistä on Maiju ”Mansikkka” Voutilainen, 21.

Maiju on nimetty vuoden 2017 Hyvän mielen lähettilääksi, koska hän on puhunut julkisesti mielenterveysongelmista, joista moni edelleen häpeän pelossa vaikeaa.

– On hienoa, jos joku on esimerkkini myötä rohkaistunut puhumaan ongelmistaan ja hakemaan apua, Maiju kertoi Me Naisille viime vuoden lopulla. Lue hänen haastattelunsa tästä:


2. …ja he uskaltavat hakea apua.

Masennusdiagnoosit ovat yleistyneet nuorten keskuudessa. Asiantuntijoiden mukaan tämä ei kuitenkaan välttämättä ole merkki siitä, että nuorisomme kärsii entistä enemmän. Se saattaa olla päinvastoin merkki siitä, että vihdoin he uskaltavat hakea apua.

– Palveluista puhutaan nuorten keskuudessa ja terveydenhoitajat osaavat ohjata nuoria niiden pariin. Selvästi myös psyykkisten häiriöiden leimallisuus on muuttunut. Enää psyykkinen häiriö ei ole hävettävä vaan siihen voi hakea apua, professori Eila Laukkanen totesi Ylen haastattelussa.

3. He ovat kovin kunnollisia.

Tilastojen mukaan suomalainen nuori on kiistatta raittiimpi, lainkuuliaisempi ja vähemmän väkivaltainen kuin koskaan aiemmin. Nuorisobarometrin mukaan moni luottaa myös kivenkovaa perinteisiin pohjoismaisiin arvoihin, kuten työhön ja perheeseen.

Ja vaikka nuorisolaisia pidetään perinteiden rappioittajina, todellisuudessa moni on varsin konservatiivinen.

– Yli 20 vuoden aikana on tapahtunut hyvin vähän muutoksia siinä, miten tärkeänä nuoret pitävät perhettä, työtä, hyvää toimeentuloa, isänmaallisuutta ja jopa asevelvollisuutta, tutkija Sami Myllyniemi kertoi Me Naisille vuosi sitten.

”Hyvin pienet, näkyvät joukot vääristävät julkista keskustelua siitä, että nuoret olisivat jotenkin yleisesti julkisuustyrkkyjä.”

Ja vaikka jotkut pilkkaavat nuorten haaveilevan ainoastaan julkkiksen ammatista ja törppöilevän pää pilvissä, moni on oikeasti ihan päinvastaista, jalat maassa -tyyppiä.

– Hyvin pienet, näkyvät joukot vääristävät julkista keskustelua siitä, että nuoret olisivat jotenkin yleisesti julkisuustyrkkyjä. Julkisuudesta haaveilee noin prosentti tutkitusta joukosta, jossa on miljoona 15–29-vuotiasta, tutkija Myllyniemi kertoi.

4. Heillä on taskussaan ihan loistavia kikkoja…

Saitko puhelun tuntemattomasta numerosta? Teinien kikka auttaa! Oululainen Minna, 16, kertoi taannoin Me Naisille kikasta, jolla tuntemattoman soittajan identiteetti selviää hetkellä.

– Kun joku on soittanut tuntemattomasta kännykkänumerosta, voi sen numeron tallentaa puhelimeen ja mennä sen jälkeen Whatsappiin katsomaan, kuka soittaja on. Silloin ei tarvitse maksaa kalliiden numeropalveluiden maksuja.

Lue kikasta enemmän tästä: 


5. …ja he lähtevät rohkeasti yrittämään.

Työelämä muuttuu jatkuvasti pirstaleisemmaksi, ja ennustusten mukaan tulevaisuudessa yhä useampi meistä tekee jotain muuta kuin tasaista palkkatyötä.

Siinä missä keski-ikäistä palkansaajaa tulevaisuudenkuva kauhistuttaa, nuoriso osaa suhtautua siihen rennosti. Onhan heitä peloteltu työelämän murroksesta jo lapsesta saakka.

Siinä missä keski-ikäistä palkansaajaa työelämän tulevaisuudenkuva kauhistuttaa, nuoriso osaa suhtautua siihen rennosti.

Moni nuori myös vaatii työnantajaltaan yhä enemmän. Yksi heistä on Netta Lehtonen, 27, jota haastattelimme viime vuonna.

– Olen kohdannut töissä tilanteita, joissa ideani eivät ole saaneet juuri ollenkaan palautetta tai kiitosta. Se tuntui todella turhauttavalta ja sai minut vaihtamaan työpaikkaa ja myöhemmin perustamaan oman yrityksen, hän totesi.

6. He välittävät tulevaisuudesta.

Luuletko, että nuorisolaiset törsäävät kaikki rahansa pelkkään materiaan, eivätkä pysty miettimään elämäänsä yhtä somevideota pidemmälle? Väärässä olet. Kansainvälisten tutkimusten ja kyselyiden mukaan Z-sukupolvi on edellistä sukupolvea kiinnostuneempi säästämään ja pitämään huolta ympäristöstä.

Tutkimusten mukaan nykynuorilla on myös aiempia sukupolvia paremmat yhteiskunnalliset tiedot ja taidot. Vaikka politiikka ei välttämättä erityisemmin kiinnostaisi, yhä useampi haluaa vaikuttaa ympäröivään maailmaan yksilötasolla esimerkiksi somessa.

7. He käyttävät kieltäkin kekseliäästi.

Viime vuosina on päivitelty runsaasti sitä, kuinka nuoret eivät osaa enää suomen kieltä. Todellisuudessa he osaavat ihan uudenlaista suomea, johon yhdistävät kansainvälistä termistöä perin luovastikin!

Tsekkaa tästä, kuinka hyvin tunnet nuorten ihan uudenlaisen sanaston:


8. He osaavat puolustaa itseään…

Aikuisväestön näkökulmasta nuorista on houkuttelevaa puhua omana, yhtenäisenä joukkona, jota yhdistää tietyt ongelmat ja piirteet. Todellisuudessa jokainen nuori on oma yksilönsä.

– Nuorista puhuminen yhtenäisenä joukkona on ihan yhtä hassua kuin aikuisista puhuminen yhtenä massana, sanoi tutkija Sami Myllyniemikin.

Vaikka vanhempien sukupolvien on välillä vaikea ymmärtää tätä, onneksi nuoret itse ymmärtävät – ja myös pitävät puoliaan.

Tämä on näkynyt esimerkiksi seksuaalista häirintää käsittelevässä #metoo-keskustelussa, jonka aikana moni vanhemman sukupolven edustaja on huomannut, että itselle vaikealta tuntuvat keskustelunaiheet ovat nuorille varsin arkipäiväisiä juttuja.

9. …ja luottavat omaan tyyliinsä.

Rehellinen palaute teini-ikäiseltä jokaiselle oman elämänsä Pirkko Arstilalle: ”Ihan sama, mitä mieltä olet minun pyllyverkkareistani. Jos näytän niissä omasta mielestäni hyvältä, totta hitossa käytän niitä.”