Loppukuusta moni turvautuu makaroniin. ”Kun rahat loppuvat, säästetään kaikesta, mistä voidaan. Syödään makaronia ja puuroa”, kertoo 33-vuotias nainen. Kuva: Colourbox
Loppukuusta moni turvautuu makaroniin. ”Kun rahat loppuvat, säästetään kaikesta, mistä voidaan. Syödään makaronia ja puuroa”, kertoo 33-vuotias nainen. Kuva: Colourbox

Me Naisten rahankäyttökyselyn vastaajat kertovat, kuinka selviävät, kun tili tyhjenee ennen palkkapäivää.

Rahat loppuvat ennen palkkapäivää usein tai joka kerta, kertoo 27 prosenttia Me Naisten rahankäyttökyselyyn vastanneista.

”Usein tilanne on se, että rahat loppuvat samalla viikolla, kun tulee palkka. Mutta meillä on yhteinen talous, ja vaikka on ’omat’ rahat, kaikki on silti yhteistä”, kertoo 32-vuotias nainen.

Moni vastaajista kertookin, että tiukassa tilanteessa puolison palkka pelastaa. Muitakin keinoja on – näin kyselyyn vastattiin:

1. Syön pakastimesta ja kuivakaapista 

”Pyrin aina siihen, että rahat eivät lopu. Jos niin kuitenkin käy, syömme pakastimen ja kuivakaapin antimia. Olen kekseliäs ruuanlaittaja, ja kolme lastani ovat kaikkiruokaisia. Tingin kaikista menoista ja venytän laskujen maksamista, en kuitenkaan ikinä ensimmäistä muistutusta pidemmälle.” Nainen, 37

”Kaapissa on aina sen verran säilykkeitä ja kuiva-aineita, jotta nälkää ei tarvitse nähdä, joskin ruuat ovat aika vaatimattomia. Jos jokin olennainen asia (kuten kahvi, vessapaperi, kissanruoka tai lääkkeet) loppuu, niin lainaan tarvittaessa ystäviltä. Lainaamiseen onneksi tarvitsee turvautua harvemmin.” Nainen, 34

2. Pärjään puolison rahoilla

”Asumme mieheni kanssa kahdestaan, ja hän käy kaupassa viimeisen viikon. Noin 70 prosenttia palkastani menee laskuihin ja asuntolainaan, joten paljon ei jää käteen kuukaudeksi siltikään.” Nainen, 32

”Mies käy kaupassa viimeisen viikon.”

3. Lainaan läheisiltä

”Selviän kituuttamalla. Joskus on pakko lainata rahaa äidiltä. Myyn tarvittaessa esimerkiksi vanhoja vaatteita pois.” Nainen, 31

4. Ennakoin

”Teen ruuat valmiiksi, ostan bussikorttiin aikaa ja lataan prepaid-juttuja etukäteen. Esimerkiksi opiskelijakorttiin saa ladattua lounasrahaa.” Nainen, 22

”Ostan alkukuusta elintarvikkeita, joita voi valmistaa loppukuusta. Pakastan ruuantähteet ja käytän eväänä töissä. Ostan wc-paperit ynnä muut pakolliset ennen kuin rahat ovat ihan loppu.” Nainen, 49

5. Pysyn kotona

”Yritän pysytellä neljän seinän sisällä tekemättä mitään ja suorittaa ainoastaan pakolliset menot.” Nainen, 20

6. Ostan laskulle

”Lasken etukäteen, miten maksan laskut ja mitä ostan. Etsin myös tarjouksia. Joitain tuotteita joudun ostamaan laskulla ja maksamaan sitten pois tilipäivänä.” Nainen, 58

”Yritän pysytellä neljän seinän sisällä tekemättä mitään.”

7. Pidän kirpputoripöytää

”Minulla on kirpputoripöytä, josta saa aina hieman kaupparahaa. Pyrin aina alkukuusta jättämään pullot palauttamatta ja pudottelemaan ylimääräiset sentit säästöpossuun. Kirpputorituloilla, pullopanteilla ja säästöpossun senteillä selviää aina pari päivää ennen seuraavaa palkkapäivää.” Nainen, 20

8. Käytän luottoa ja lounareita

”Käytän luottokorttia enkä osta yhtään mitään ylimääräistä. Käytän ruokiin mahdollisimman pitkälle tarvikkeita, jotka meiltä jo löytyvät.” Nainen, 41

”Syön puuroa ja ostan ruokaa lounareilla, jos niitä on jäljellä. Miehellä on onneksi palkkapäivä eri aikaan kuusta, ja se hiukan tasoittaa.” Nainen, 33

9. Palautan pulloja

”Palautan pulloja kauppaan tai pyydän lähimmältä ystävältä tai vanhemmiltani kympin tai pari lainaan. Syön, mitä kuivakaapista löytyy.” Nainen, 33

10. Lasken budjetin ennakkoon

”Teen laskelmat jokaiselle kuukaudelle. Budjetin ei pitäisi ylittyä, mutta jos näin jostain syystä tapahtuu, maksan ylimenevän menoerän luottokortilla. Käytetyn summan siirrän takaisin heti seuraavassa kuussa.” Nainen, 26

Kim Kardashian sai kolmannen lapsen, mutta kuka sen synnytti? Ei ehkä kuitenkaan Kylie.

Kardashian-Jennerin tosi-tv-perheen elämässä on riittänyt viime kuukausina säpinää. Vauva-aiheista säpinää.

Millon jonkun on huhuttu olevan raskaana, toinen on kertonut olevansa raskaana ja heti perään kolmas raskausvatsa on alkanut näkyä.

Etkö pysy kärryillä? Lue seuraavat kohdat, niin Kardashian-aiheiset kahvipöytäkeskustelut sujuvat kuin vettä vaan.

 1. Kim Kardashian West, 37, ja räppäri-muotisuunnittelijasiippa Kanye West saivat maanantaina kolmannen lapsen. Parilla on ennestään kaksi lasta, 2-vuotias poika Saint ja 4-vuotias tytär North. Tulokas on tyttö. Kim tiedotti lapsen syntymästä Twitterissä ja kotisivuillaan.

   

 2. Lapsen synnytti sijaissynnyttäjä. Kim on kertonut kärsineensä aiemmissa raskauksissaan pre-eklampsiasta eli raskaudenaikaisesta verenpaineen noususta, joka ennen tunnettiin myös raskausmyrkytyksenä. Lisäksi häntä vaivasi istukan poikkeava kiinnittyminen eli placenta accreta. Kolmannen raskauden riskien vuoksi pariskunta päätyi käyttämään sijaissynnyttäjää.
 3. Kimin ja Kanyen (eli Kimyen) käyttämän sijaissynnyttäjän henkilöllisyys on toistaiseksi pidetty salassa. Villeimmissä teorioissa on päätelty, että Kimin sijaissynnyttäjä olisi 20-vuotias siskopuoli ja meikkimoguli Kylie Jenner, jonka huhutaan olevan raskaana.
 4. Kylie ei ole vahvistanut raskauttaan ja on pitänyt vatsansa huolella piilossa sosiaalisessa mediassa. Kokovartalokuvien sijaan hän on julkaissut kasvokuvia sekä otoksia menneiltä vuosilta. Hänet on kuitenkin salakuvattu väljissä vaatteissa sen näköisenä, että hän saattaa hyvinkin odottaa lasta.
   

  so... the Holiday Collection launches today 🤩

  Henkilön Kylie (@kyliejenner) jakama julkaisu

   

 5. Viime viikon lopulla huhuttiin, että Kylien synnytys olisi alkanut ja hän olisi sairaalassa. TMZ-sivusto kiirehti kuitenkin kertomaan, että huhuilla ei ole perää – vielä. Sivuston mukaan Kylien laskettu aika on maaliskuussa.
 6. Kylie Jennerin mahdollisen lapsen isä on oletettavasti räppäripoikaystävä Travis Scott, 25. Kylie erosi edellisestä räppäripoikaystävästään Tygasta keväällä 2017 eli mitään varsinaista aikailua nuoret eivät ole harrastaneet.
 7. Kylie on myös kertonut haluavansa lapsia nuorena. ”Minusta tuntuu, että 30 on liian myöhään”, hän totesi Keeping Up With The Kardashian -realityn jaksossa vuonna 2016.
 8. Kolmaskin Kardashian saa lapsen! Joulukuussa myös Khloé Kardashian, 33, vahvisti odottavansa lasta. Hänen raskautensa on edennyt jo kuudennelle kuukaudelle.
   

  ❥ Officially 6 months ❥

  Henkilön Khloé (@khloekardashian) jakama julkaisu

   

 9. Khloén raskauteenkin liittyy pientä draamaa, sillä hän ja ex-puoliso Lamar Odom yrittivät saada lasta yhdessä ollessaan, mutta se ei onnistunut. Syntyvä lapsi on ensimmäinen Khloélle. Koripalloilijapuoliso Tristan Thompsonilla on edellisestä suhteestaan vuoden ikäinen poika.
 10. Muita Kardashian-Jennereiden synnytysikäisiä sisaruksia ovat mallina tunnettu Kendall Jenner, 22, jonka ei toistaiseksi tiedetä tai ole huhuttu odottavan lasta. Siskoksista vanhimmalla, Kourtney Kardashianilla, 38, on kolme lasta ex-puolisonsa Scott Disickin kanssa.

Siis täh? Jos mietit vieläkin, että ketkä Kardashianit ja kuka on kukin, tsekkaa tämä Refinery29-sivuston tekemä ansiokas sukupuu.

Georg Elser yritti murhata Hitlerin vuonna 1939. Oliver Hirschbiegelin draama pohtii, toimiko Elser yksin.

IS TV-LEHTI: Oliver Hirschbiegelin ohjaama Elser (2015) on yksi lukemattomista Adolf Hitlerin murhayrityksistä kertovista elokuvista – ja yksi niistä lukuisista, joiden varsinaisista lopputuloksista jälkimaailmalla ei ole paljon epäselvyyttä.

Kenties sen vuoksi ohjaaja hoitaa elokuvassa attentaatin pois melkein alta aikayksikön – ja keskittyy sen jälkeen kertomaan tekijästä ja hänen taustoistaan.

Hirschbiegel nousi kuuluisuuteen Hitlerin viimeisistä vaiheista kertovalla ohjaustyöllään Perikato (2004). Tuskin minkään elokuvan materiaalia on kierrätetty niin paljon nettilevityksessä kuin Perikatoa ”Hitler kuulee”-variaatioiden merkeissä.

Menestyksen jälkeen Hirschbiegel suuntasi englanninkielisille markkinoille, mutta monen kaltaisensa tavoin otti enempi takkiinsa esimerkiksi meilläkin nähdyllä tv-elokuvalla Dianasta (2013). Sen jälkeen on varmasti tuntunut hyvältä vaihtoehdolta palata Hitler-filmien pariin.

Georg Elserin (vetoava Christian Friedel) toteuttama murhayritys tapahtui marraskuussa 1939 Münchenissä. Monissa maissa Hirschbiegelin elokuvaa on levitetty nimellä ”13 minuuttia”: sen verran attentaatti kesti ennen kuin muun maailman harmiksi epäonnistui – kun Hitler ehti poistua paikalta.

Toimiko Elser yksin? Tätä katsojien melko varmasti tietämää seikkaa hänen natsikuulustelijansa selvittävät lopun elokuvaa samalla kun takaumissa kerrotaan hänen vaiheistaan pienen maalaiskylän kelloseppänä ja soittoniekkana.

Valitettavasti kokonaistarina natsismin noususta ja myös rakastettunsa puolesta kamppailevan Elserin vastarinnasta ei ole kovinkaan vivahteikas. Elokuva myös jättää harmittavia aukkoja. (110)

Elser, Teema & Fem ke klo 22.00