Työpaikkakiusattu tuntee helposti olevansa yksin. Kuva: Shutterstock
Työpaikkakiusattu tuntee helposti olevansa yksin. Kuva: Shutterstock

Kiusaamiseen voi puuttua ja tilannetta muuttaa paremmaksi.

Kuinka puuttua kiusaamiseen? Se saattaa tuntua luonnonvoimalta, jolle ei voi mitään. Esimerkiksi monenlaista kiusaamista osakseen saanut ruokakirjailija Hanna Gullichsen on sanonut Me Naisten haastattelussa, että kiusaajien pitäisi yksinkertaisesti lopettaa.

Lue lisää: 7 tarinaa, kuinka työpaikkakiusaaminen jättää jäljen: unettomuutta, esiintymispelkoa, masennusta, terapiaa, sairauslomia...

Kiusaamista voi ehkäistä ja siihen voi puuttua, vakuuttaa Työterveyslaitoksen johtava konsultti Susanna Kalavainen. Hän on ollut mukana kehittämässä ohjeita siihen, miten työpaikkakiusaamiseen voi puuttua. 

Kalavaisen mukaan voin viisi prosenttia palkansaajista kokee työpaikkakiusaamista, eli toistuvaa ja pitkäkestoista huonoa kohtelua työpaikallaan. Tutkimuksesta riippuen 30–60 prosenttia suomalaisista palkansaajista näkee kiusaamista työpaikallaan.

– Työpaikkakiusaaminen ilmenee monin tavoin. Se voi olla esimerkiksi toistuvaa tietojen pimittämistä, eristämistä, selän takana puhumista tai kohtuutonta, epäasiallista arvostelua, Kalavainen kertoo. 

Näin voit parantaa työpaikan ilmapiiriä ja mennä väliin kiusaamiseen:

1. Tunnista kiusaaminen

Kiusaamisen tunnusmerkki on jatkuvuus: yksittäinen ikävä tapahtuma ei vielä ole kiusaamista. Myöskään erimielisyydet ja tiukka keskustelu eivät ole kiusaamista.

– Työasioista voi ja saa olla vaikka miten tulisesti eri mieltä, se on ihan ok. Mutta jos alkaa vältellä ja kammota toisen osapuolen kohtaamista, kannattaa miettiä, mistä on kyse, Kalavainen sanoo. 

Kalavaisen mukaan kiusaamista vähätellään joskus sanomalla, että kiusaaja nyt vain on vahva persoona tai erikoinen tyyppi, että voi käyttäytyä huonosti.

– Ne ovat tekosyitä. 

”On tehty selvityksiä siitä, että monesti ihmiset eivät puutu kiusaamiseen, vaikka havaitsevat sitä.”

2. Uskalla kiinnittää huomiota

– On tehty selvityksiä siitä, että monesti ihmiset eivät puutu kiusaamiseen, vaikka havaitsevat sitä, Susanna Kalavainen sanoo. 

Hänen mukaansa osa puuttumatta jättäjistä ei tiedä, miten voisi puuttua, ja osa pelkää, että kiusaaminen pahenee, jos siihen puuttuu. Huomion kiinnittäminen on kuitenkin tärkeää.

– Muuten annetaan valta kiusaajalle.

3. Muuta asennetta

– Kannattaa ottaa sellainen asenne, että asioihin voi puuttua ja niitä voi muuttaa paremmiksi, Kalavainen toteaa. Asiat ovat ihmisistä kiinni, Kalavainen sanoo. 

4. Juttele kiusatun kanssa

Työpaikkakiusattu alkaa usein epäillä itseään. Hän saattaa miettiä esimerkiksi sitä, onko itse vaikuttanut siihen, ettei häntä tervehditä tai kutsuta palavereihin.

Kalavainen kannustaa menemään kiusatun puheille ja kysymään, mikä tilanne on, tai sanomaan, että on huomannut epäreilua kohtelua.

– Ei tarvitse sanoa mitään hienoa. Monesti voi tuntua hyvin mukavalta jo se, että joku huomaa, Kalavainen sanoo.

Vaikka kiusaamistilanteessa ei pystyisi tekemään tai sanomaan mitään, voi jälkikäteen antaa kiusatulle vahvistusta siitä, että hän ei ole tehnyt mitään väärää.

”Ei tarvitse sanoa mitään hienoa. Monesti voi tuntua hyvin mukavalta jo se, että joku huomaa.”

5. Avaa suusi kokouksessa

Jos ei rohkene puhua asiasta suoraan kiusaajan kanssa tai ei ole varma, onko kyse kiusaamisesta, asian voi ottaa esille isommalla porukalla palaverissa.

– Jossain yhteisessä tilaisuudessa, kuten kokouksessa, voi ottaa asian puheeksi kysymällä esimerkiksi työpaikan ilmapiiristä, pelisäännöistä ja toimintatavoista – siitä, millainen paikka työpaikan halutaan olevan.

6. Ihmettele

Usein kiusaaminen tapahtuu kahdenkeskisissä tilanteissa, mutta ei aina.

– Jos kiusaaminen on avointa, voi huomauttaa, että hei, mitä tämä nyt on, Kalavainen ehdottaa.

Joskus ikävän tilanteen pystyy myös katkaisemaan.

7. Hoida työasiat kuntoon

Susanna Kalavaisen mukaan valtaosa kiusaamisen syistä liittyy työhön. Kiusaamiselle on hyvät edellytykset, jos työntekijät eivät tiedä mitä heidän pitäisi tehdä, on kiire, esimies on arvaamaton ja muutoksia johdetaan huonosti. Jos olet esimiesasemassa, voit vaikuttaa siihen, ettei kiusaamista synny ainakaan työhön liittyvän epämääräisyyden takia.

8. Muista käytöstavat

– Joskus ajatellaan, että riittää, että teen hyvin kapeasti oman työni, eikä nähdä jokaisen omaa osuutta työilmapiiriin, Kalavainen sanoo.

Oma osa työilmapiiristä ei tarkoita sitä, että täytyisi ryhtyä aina hymyileväksi ihanan työilmapiirin lähettilääksi. Normaalit käytöstavat riittävät: tervehtii, kun se tilanteeseen sopii, on tavallisen kohtelias ja kiinnostunut työkavereistaan.

9. Vie asia eteenpäin

– Monella työpaikalla on ohjeet siitä, mitä kiusaamistapauksissa tehdään, Kalavainen sanoo. 

Vaikka yksittäinen esimies ei ottaisi kiusaamista todesta, ei kannata luovuttaa, vaan yrittää etsiä esimiehen esimies tai joku yrityksen johdosta. Myös työterveyden tai työsuojelupäällikön puoleen voi kääntyä.

On työnantajan vastuulla, ettei työpaikalla ei kiusata.

– Valtaosa työpaikoista tuntee vastuunsa.

10. Ole kiusatun tukena

– Osoita kiusatulle tukea tavalla, joka on sinulle luonteva. Pyydä vaikka lounaalle tai mene kahvipöydässä viereen istumaan, Kalavainen vinkkaa.

Myös asian eteenpäin viemisessä voi tarjota tukea.

– Voi kysyä, haluaako toinen, että tulee mukaan kertomaan kiusaamisesta ja omista havainnoistaan. 

Kalavainen varoittaa kuitenkaan kokoamasta suurta porukkaa kiusaajaa vastaan. Kiusaamisen pitää loppua, mutta kaikkien kääntäminen yhtä vastaan ei useinkaan ole hyvä keino. 

Niklas Räsänen ja Eva Wahlström. Kuva: Jonna Öhrnberg
Niklas Räsänen ja Eva Wahlström. Kuva: Jonna Öhrnberg

Nyrkkeilijäpari Eva Wahlström ja Niklas Räsänen ovat yksi Urheilugaalan näyttävimpiä pariskuntia. 

Glamour ja sporttisuus yhdistyivät Eva Wahlströmin ja Niklas Räsäsen asuissa. Evan Björn Borgin hameita on valmistettu vain kaksi.

– Toinen niistä on ollut Lady Gagalla! Näin tämän Tukholmassa Borgin muotinäytöksessä ja kysyin, voinko saada tämän Urheilugaalaan. Se meni aika helposti, Eva kertoi tänään gaalaan saapuessa.

Parin gaalaan valmistautuminen ei sujunut ongelmitta. Tiistaina Niklas joutui sairaalaan sydämen rytmihäiriöiden vuoksi.

– Kyseessä on flimmeri, eli kammion eteisvärinä. Siinä sydän veti omaa rallia. Ensi viikolla tutkitaan lisään. Odotan lääkäriltä vihreää valoa, että saisin aloittaa treenaamisen.

Eva suhtautui aviomiehen vaivaan maltillisesti. 

– En ollut paniikisissa, ennemmin pettynyt. Niklaksen piti lähteä sunnuntaina treenileirille Iso-Britanniaan. Meille on urheiljoina aika normaalia, että joudutaan tutkailemaan omaa kehoa.

Nyrkkeily on kova laji, mutta molemmat aikovat jatkaa niin kauan kuin mieli kestää.

– Nuoruuden innokkuudesta usein rokotetaan kehässä. Siellä tarvitaan myös viisautta. Uskon olevani nyt 37-vuotiaana lajissa parempi kuin koskaan, Eva sanoo.

Keskenään pari ei nyrkkeile.

– Ei siis täysillä. Minulle kävisi siinä huonosti. Fysiikkaero miehen ja naisen välillä on tässä lajissa niin suuri.

Pari haluaa jatkossa järjestää Suomessa kovatasoisempia otteluita. He ovat mukana yrityksessä, joka järjestää isoja nyrkkeilyiltoja Suomessa.

Koira selviää talvesta itsetehdyn lämpimän takin avulla. Se syntyy vaikkapa vanhan villapaidan hihasta!

Suomessa on hurja määrä koiria, Kennelliiton mukaan noin 800 000, mutta silti lemmikkiliikkeiden takkivalikoima on melko suppea ja väritön. Kovilla pakkasilla harva koira pärjää enää ilman talvitakkia.

Onneksi karvaiselle kaverille voi tehdä talvitakin myös itse vanhasta villapaidasta leikkaamalla.  

Helpot ohjeet pienen koiran takkiin:

  1. Leikkaa vanhan villapaidan hiha irti niin, että saat siitä koiran selän pituisen palan. Jos haluat, että koiran takin selkäosa on pidempi ja vatsan puoli lyhyempi, leikkaa hiha hieman viistoon. Hiha-aukosta tulee koiran paidan kaula-aukko.
  2. Mallaa palaa koiran selkää vasten, jotta näet, mihin kohtaan voit leikata jalkojen mentävät aukot. 
  3. Tadaa, paita on valmis! Varmistathan, että takki on turvallinen käyttää: se ei saa kiristää mistään, eikä siitä saa roikkua lankoja tai muita osia, mistä koira voisi jäädä kiinni. 
 

😳 #genius #diy #diydogsweater

Henkilön Savin' like Jesus🙏🏽 (@modernbettyrubble) jakama julkaisu

Tee ison koiran takki näin:

  1. Valitse koiralle sopivan iso paita ja varmista, että koiran pää mahtuu kaula-aukosta sisään. Voit tarvittaessa leikata kaula-aukkoa suuremmaksi.
  2. Helpointa on leikata paita viittamaisesti niin, että koiran selkä ja rinta peittyvät.

Koiran talvitakin kuosin voi valita koiran luonteen mukaan. Tässäpä hieman inspiraatiota maailmalta!

TYYLITIETOISELLE

Instatähti poochofync näyttää, miten trenssi puetaan karvakaverille.

HIPPIHAUVALLE

Hippihauva ilahtuu psykedeelisestä kasarifleecestä tehdystä takista.

 

Bailey's newest sweater #tiedye #dogsweater #diydogsweater #imadeitmyself

Henkilön Kate (@katelitaker) jakama julkaisu

HIENOHELMALLE

Elegantille edustuskoiralle askarrellaan takki helmenharmaasta tai beigestä villapaidasta. Koristeeksi voi ommella rusetin hauvan lempiväriä kunnioittaen.

 

Dog sweater! #diy #handmade #dogsweater #diydogsweater #lambwool #purplebow

Henkilön Peony&Wildflower (@peonyandwildflowercrafts) jakama julkaisu

HUPSULLE

Hupsulle ja rämäpäiselle koiralle ommellaan takki lasten vanhasta värikkäästä paidasta.

UNIIKILLE

Uniikin turren paita koristellaan kangasmerkeillä, napeilla tai helmillä. Taitava kirjoo takkiin koiran nimen.