Sarjojen seuraajia on moneen junaan. Seuraavaksi esitteillä kuusi yleisintä alalajia. Mihin klaaniin kuulut?

Testailija

Utelias jakson sieltä täältä maistelija. Tietää uutuudet aina ensimmäisten joukossa ja tykkää vaihtaa ajatuksia näkemästään. Hänen perässään on vaikea pysyä, sillä juuri kun sait lopulta tsekattua hänen kohkaamansa Rahapajan, on hän jo kuitannut sarjan muinaisjääneiden joukkoon.

Some-emäntä

Hän elää jokaisen näkemänsä jakson uudestaan Facebookissa fanitovereidensa kanssa. Pysy kaukana hänen seinältään, mikäli seuraatte samoja sarjoja. Hänen johtamansa syväanalyysit ovat nimittäin tyypillinen paikka tahattomille juonipaljastuksille.

Uskollinen fanaatikko

Hän seuraa Maailman Parasta Sarjaa Ikinä, eikä ujostele kertoa asiasta muille. Hän hengittää sarjan käänteitä, seuraa koko näyttelijäkaartia Instagramissa ja on aina valmis jakamaan aiheeseen liittyvä triviaa. Älä väittele tämän tyypin kanssa.

Vastarannan kiiski

Somessa huomiota niittävät pop-kulttuurin tuotteet eivät häntä liikuta. Kysymykseen kiinnostavista uutuuksista hän vastaa kertomalla kiehtovasta bulgarialaisesta dokumenttisarjasta, joka pureutuu maan metalliteollisuuden pimeään puoleen.

Syöppö

Sarjat on tarkoitettu mätettäviksi, jos häneltä kysytään. Yöunet, sosiaalinen elämä ja yleinen kohtuus väistyvät, kun suosikkisarjan kolmoskausi julkaistaan. Äärimmäisen omistautunut katsoja, josta sarjojen tekijöiden luulisi tappelevan.

Retroilija

Hän ei ole koskaan löytänyt paikkaansa Netflix-viidakosta. Sarjat katsotaan hänen mielestään telkkarin ruudulta kello kaksykymmentäyksi nolla nolla. Retrohenkinen kaipaa salaa aikaan, jolloin tiistai-ilta merkitsi Ally McBealiä ja voileivät juostiin tekemään mainoskatkolla.

Nämä arjen kauhutarinat ovat tuttuja niin ysärin lapsille kuin aikuisillekin.

1. Uusi lama. 80-luvun talouspolitiikka ja Neuvostoliiton hajoaminen loivat ysärin alkuun Suomen historian pahimman laman. Hiljalleen kansakunnan toipuessa alettiin vartoa jo uutta lamaa. Viimeiset kymmenen vuotta onkin menty jälleen laskusuhdanteessa, sitten on noustu vähän – joten jokohan se nyt sieltä taas tulee...

Iiro Viinanen ja Esko Aho kertoivat uusista säästötoimenpiteistä lama-ajan alussa. Kuva: Sanoma-arkisto / Kaj Gustafsson
Iiro Viinanen ja Esko Aho kertoivat uusista säästötoimenpiteistä lama-ajan alussa. Kuva: Sanoma-arkisto / Kaj Gustafsson

2. Suomen valtaus. Kun Neuvostoliitto hajosi, pelättiin kansallismielisen Vladimir Žirinovskin ottavan vallan ja miehittävän Suomen. Ei ottanut eikä miehittänyt. Pelko tosin taitaa jatkua nykyään Venäjän nykyisen rautakouran vuoksi.

3. Varokaa heikkoa jäätä! Varoitusmainos pyöri Pikku Kakkosen jälkeen syksyisin ja keväisin. Sanoma meni varmasti perille, mutta huh, millä tavalla. Dramaattinen torvisoitto yhdistettynä nallen mörisevään ääneen karkotti jäille pyrkijät ainakin juhannukseen saakka. Eikö pelota? Katso video tästä!

4. Ainutkertainen lätkäkulta. MM-95, never forget! Kiekkokulta tosin meinasi jäädä vain muisteloksi, kun Leijonat jäi ysärin loppuvuosina kahdesti ulos mitalipeleistä ja hävisi loppuottelunkin kahdesti. Pessimismi valtasi kansakunnan kuudeksitoista vuodeksi, kunnes maailmanmestaruuspysti palasi Suomeen vuonna 2011.

Torille! Havis Amanda -patsas sai seuraa polskivista juhlijoista vuonna 1995. Kuva: Sanoma-arkisto / Tor Wennström
Torille! Havis Amanda -patsas sai seuraa polskivista juhlijoista vuonna 1995. Kuva: Sanoma-arkisto / Tor Wennström

5. Morso. Lastenohjelmissa oli lukuisia hellyyttäviä nukkehahmoja. Ja sitten oli Morso: harvahampainen ja -tukkainen, suurisilmäinen möllöttäjä, jonka jutuista ei ole jäänyt mitään mieleen, mutta jonka naama kummittelee painajaisunissa.

6. Otsonikato. Ilmakehän oheneminen pelotti edelleen. Jännä juttu, että jo 80-luvulla havaitut reiät otsonikerroksessa eivät menneetkään umpeen, vaikka me kaikki vaihdoimme hiuslakkamme sellaiseen, jossa oli vähemmän ponnekaasuja. Onneksi olemme nyt viisampia.

7. Melanooma. Pelättiin, että jos palaa kerran auringossa, saa syövän. No, ei onneksi ihan. Hyvä juttu huolessa oli se, että ainakin opimme käyttämään aurinkorasvaa.

Kerrokset kuntoon! Tuttu juttu jokaiselle Teneriffan Suomi-turistille. Kuva: iStock
Kerrokset kuntoon! Tuttu juttu jokaiselle Teneriffan Suomi-turistille. Kuva: iStock

8. Mikroaaltouuni. Liekö Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuuden peruja, mutta ysärin muksuja varoiteltiin tiuhaan seisomasta mikroaaltouunin edessä, jottei kuolisi säteilyyn. Nykyään langattomat verkot ynnä muut säteilyuhat ovat tainneet tehdä mikrostakin jo melko vaarattoman.

9. LSD-tarroja jakavat sedät. Pakettiautoilla lapsia ahdistelevat sedät ovat tuttu juttu varmasti joka ikäpolvelle, mutta muistatko, kuinka tarroja jakelevista sedistä varoiteltiin? Tarinan mukaan tarroihin oli laitettu LSD:tä, joka olisi tarraa nuolaistessa päätynyt lapsen kehoon.

10. Y2K-pelko. 2000-luvun lähestyminen toi mukanaan suuria ongelmia. Yksi huoli liittyi numeroiden esitystapaan. Vuosiluvut kirjoitettiin yleisesti kahdella numerolla tietokoneiden muistin säästämiseksi eikä sekoittumisvaaraa ollut. Uuden vuosituhannen tultua 00 saattoi kuitenkin tarkoittaa joko vuotta 2000 tai 1900. Tietokoneyritykset käyttivät isoja rahasummia järjestelmiensä korjaamiseen ennakolta. Yllättävää vaiko ei, mutta lopulta suuria ongelmia ei tullut.