Näetkö kuvassa rentouttavan viikonlopun vai loppumattoman työleirin? Kuva: Shutterstock
Näetkö kuvassa rentouttavan viikonlopun vai loppumattoman työleirin? Kuva: Shutterstock

Vain suomalainen ymmärtää, että mökkeily on yhtä aikaa helvettiä ja taivas maan päällä.

Suomalaisuuteen kuuluu, että huonoissakin asioissa on jotain hienoa ja niillä voi vähän ylpeillä. Ja jos jokin onkin sitten hyvin, siitäkin kyllä löytyy vikaa, kun oikein etsitään – koska eihän parane liikaa ylpeillä.

Niinpä meillä on monta asiaa, joihin on syntynyt vuosien saatossa vahva viha-rakkaussuhde. Kokosimme niistä listan.

 1. Mökkeily. Mökille, joko omalle tai muiden, on pakko päästä ainakin pari kertaa kesässä. Eikä mökkiloma tietenkään ole mitään ilman sukuriitoja, naapurin luontoäänten (moottorisaha/vesijetti/teknojumputus) aiheuttamaa ketutusta ja ”muutamasta” pienestä remppahommasta käsiin syntyneitä rakkoja. Kyllä siinä sielu lepää.
 2. Jonottaminen. Heh, heh, ilmaisia ämpäreitä vai? Ensin sitä ihmettelee, kuka niitä muka jaksaa jonottaa, mutta aika pian huomaa itsekin seisovansa tihkusateessa kaupan oven edessä kiemurtelevan jonon jatkona.
 3. Verotiedot. Ketä muka kiinnostaa? Kukaan ei tunne ketään, joka sitä myöntäisi, mutta siitä huolimatta muutama miljoona kateelliseksikin syytetty suomalainen syynää tuttujen ja tuntemattomienkin verotiedot joka vuosi kieli pitkällä.
 4. Työpaikkaruokailu. Ihanaa, ettei tarvitse laittaa itse ruokaa! Mutta minkäs jäynän ne tänään meille keksivät, makkarapizza, häh?
 5. Etukortit. ”Joo kerätkää vain kaikki mahdollinen tieto ostokäyttäytymisestäni, jotta saan ensi viikolla kolme senttiä alennusta jostakin tuotteesta, jota en edes tarvitse.”
 6. Asuminen. Home sweet home -tarra olohuoneen seinässä muistuttaa vähän liian kipeästi siitä, että vaikka kolminkertaisten ikkunalasiemme takana tarkenee talvellakin alasti, täysin rennosti ei voi ottaa, sillä kosteusvaurio vaanii aina nurkan takana.
 7. Säännöt. Suomalaiset rakastavat sääntöjä! Paitsi kun ne osuvat omalle kohdalle.
 8. Ankea sää.  Kyllähän se ottaa aivoon, mutta samaan aikaan sitä on vähän ylpeä siitä, että kyllä me tämä kolme kuukautta rännässä kahlaamista kestetään.
 9. Urheilun arvokisat. ”Ei muuten koskaan voiteta, turpaan tulee tässäkin matsissa... Suomi!!!!! NYT ÄKKIÄ TORILLE!!!!!”
 10. Musiikki. Kaikki, mitä radiosta tulee, on nykyään **skaa, mutta onneksi meillä on Arttu Wiskari. Mökkitien hyräilystä automatkalla tulee yhtä aikaa jotenkin hieman syntinen ja vapautunut olo.
 11. Juhlapyhät. Ihana mahdollisuus sekä rentoon yhdessäoloon ja vapautuneeseen juhlintaan että pakkosukulointiin ja sisulla ulkona kylmässä värjöttelyyn.
 12. Paavo Väyrynen.

Keksitkö lisää? Kerro kommenteissa! 

Kuvaukset lentokentällä seisovassa yksityislentokoneessa kustantavat pari sataa euroa.  

Mitäpä sitä ei menestyvän Instagram-profiilin eteen tekisi. Business Insider kertoo, että Moskovassa toimii nykyään yritys, Private Jet Studio, joka on erikoistunut myymään kuvausaikaa kentällä seisovassa pienlentokoneessa. Palvelu on suunnattu ihmisille, jotka haluavat vaikuttaa siltä, että matkustelevat yhtenään yksityiskoneella. 

Parin tunnin kuvaukset valokuvaajan kera maksavat noin 200 euroa. Jos tuo valokuvaajan mukanaan tai tyytyy selfieihin, pääsee noin 40 euroa halvemmalla. Halutessaan mukaan saa hius- ja meikkitiimin, jotta luksusvaikutelma on taattu. 

 

Location @privatejetstudio Production @kmelntsama Muah @we_love_makeup Photo @alencik30 Backstage @popella_watson

Henkilön PRIVATEJETSTUDIO (@privatejetstudio) jakama julkaisu

Mainosvideolla lentokoneeseen luodaan täydellinen kuvausvalaistus. 

Lentokoneen seisottaminen kentällä kuvaustarkoituksissa saattaa kuulostaa hölmöltä, mutta lentokonestudion bisnes voi pyöriä aika hyvinkin. Instagramin vaikutusvaltaisimpien nuorten postauksissa liikkuvat nykyään isot rahat – yhdestä meikkikuvasta voi kuulemma saada tuhansia euroja, kunhan on tarpeeksi seuraajia.

Luksuselämää henkivät kauniit kuvat taas ovat keino, jolla seuraajakuntaa kartutetaan. Muutama satanen täydelliseen #privatejetlife-hashtagilla varustettuun kuvaan voi lopulta olla pieni satsaus, mikäli pyrkimyksenä on tulla Insta-julkkikseksi. Venäjällä sitä paitsi riittää raharikkaita hieman toiseen malliin kuin vaikkapa kotoisan Helsinki-Vantaan tuntumassa. 

Mitä seuraavaksi?

Hieman kysymyksiä Instagram-kuvauskoneen vuokraaminen silti kerättää. Esimerkiksi: Onko kuvauskoneen seisottaminen kentällä ympäristöteko? Luonto kiittää, kun kuvien saamiseksi ei tarvitse kuluttaa litraakaan polttoainetta, mutta toisaalta kuvat vahvistavat entisestään mielikuvaa siitä, että lentäminen on tavoiteltavaa. 

Sekin mietityttää, mitä seuraavaksi keksitään. Miten olisi vaikka studio, jossa on rapsakoilla valkoisilla pellavalakanoilla sijattu sänky sekä kestoruusuja ja muovisia, mutta aidonnäköisiä smoothie-annoksia valmiina odottamassa täydellisen #lazysundaymorning-kuvan ottamista? Se voisi menestyä Suomessakin. 

 

Доброе утро - это когда так. Fly with us ✈️💙

Henkilön PRIVATEJETSTUDIO (@privatejetstudio) jakama julkaisu

Koira voi olla Instagram-julkkis siinä missä omistajansakin. Lienee siis vain luontevaa, että haukku kuvataan yksityislentokoneessa viettämässä luksuselämää.
C. G. E. Mannerheim ei menestynyt empatiansa tähden. Kuva: Sanoma-arkisto / Poutiainen

Mehän olemme ihan hullun empaattisia! Etkö usko? Tulenko lyömään?

Turun Sanomat uutisoi tuoreesta amerikkalaistutkimuksesta, jonka mukaan suomalaiset kuuluvat maailman vähiten empaattisiin kansakuntiin. Yhdysvaltaispsykologit kartoittivat ihmisten kykyä asettua toisen asemaan globaalilla verkkokyselyllä. Vastaajia kertyi yli 100 000 eri puolilta maailmaa. Mukaan otettiin 63 valtiota, joista saatiin riittävän suuri määrä vastauksia. 

Suomi sai vertailussa kuudenneksi kehnoimmat empatiapisteet. Maailman epäempaattisimmaksi maaksi paljastui Liettua, ja häntäpaikoilla killuivat myös Viro, Puola ja Bulgaria.

Tutkijat uskovat, että empaattisuus on yhteydessä ihmisten hyvään itsetuntoon. Empaattiset ihmiset ovat myös muita kiltimpiä. He ovat huomaavaisia. Anteliaita. Yhteisöllisiä. 

Tutkimus on varmasti tehty vähän päin honkia, sillä juuri tuollaisiahan me suomalaiset olemme!

Olemme niin anteliaita...

... että olemme jopa ulkoistaneet kaiken antamisen. Sitä vartenhan verottaja on olemassa! Kyllä yhteiskunnan tulee huolehtia heikompiosaisista. Ja mielellään kaikesta muustakin.

Niin huomaavaisia...

... että pyrimme olemaan häiritsemättä kanssaihmisiämme millään tavalla. Esimerkiksi julkisissa liikennevälineissä emme vaivaa muita turhalla pölinällä, vihainen tuijotus nimittäin sanoo enemmän kuin kymmenen kirosanaa. 

Niin kilttejä...

... että kun punkeamme ruuhkassa ihmisten ohi, emme pelästytä ketään ahdistavilla pahoitteluilla, vaan vain tönäisemme ihmiset lempeästi sivuun. Siinä tulee se toisen ihmisen koskettaminen samassa paketissa.

Niin yhteisöllisiä...

...että voitimme talvisodan. Siinä se kansakunta liimaantui yhteen. Yhteisöllisyys tuli hoidettua kertarysäyksellä tulevienkin sukupolvien edestä. Vai onko jotain sanottavaa tästä. Tuletko nauramaan Mannerheimin haudalle?

Ja meillä todellakin on niin hyvä itsetunto...

... että meidän ei tarvitse tehdä itsestämme mitään numeroa. Kukaan ei edes huomaa, että me olemme täällä. Paitsi jotkut hemmetin amerikkalaiset psykologit. Jos vain olemme ihan hiljaa, tämäkin asia unohtuu.