Jösses, nyt se on kehdannut häipyä kodistaan. Onneksi koti kulkee mukana! Kuva: Shutterstock
Jösses, nyt se on kehdannut häipyä kodistaan. Onneksi koti kulkee mukana! Kuva: Shutterstock

Teitkö uudenvuodenlupauksen? Toivottavasti et ainakaan luvannut käyttäytyä kuin 1800-luvun nainen. Hän nimittäin ei saa puhua useammin kuin häntä puhutellaan.

Aivoilla ei ole sukupuolta, totesivat tutkijatkin hiljan. Mutta olipa jo 1800-luvulla pientä yritystä suhtautua sukupuoliin tasa-arvoisesti. Vai mitä mieltä olette tästä vuoden 1889 niksejä käsittelevän Paras kaikista -kirjan kohdasta nimeltä "Eroitus miehen ja naisen sielunlahjain välillä" (kieliasu alkuperäinen):

"Naisen älyn voimista on ollut paljon toisistansa eroavia mielipiteitä ja väittelyitä, ja meidän on myöntäminen että naisella ainakin muutamissa seikoissa on yhtä korkeat älynlahjat kuin miehelläkin. Nopeassa käsitysky'yssä ja tarkkapäisyydessä voittaakin nainen usein miehen samoin mielikuvituksessa ja maussa. Syvempiin tutkimuksiinkin ovat naiset näyttäyneet kykenevänsä, heidän huomionsa ja muistonsa on yhtä tarkka kuin miestenkin."

Mutta aijai, ne heikkoudet, monet heikkoudet:

"Kielten oppimisessa, kielioppia lukuunottamatta, ovat he yhtä nerokkaita kuin miehetkin, mutta metafysiikassa ja matematiikassa ovat he näyttäyneet olevansa heikompia, ehken sentähden kun he perheellisten huolin tähden eivät ole voineet kiintyä näiden aineiden tutkimiseen sillä innolla, jota ne vaativat."

Upeaa! 

Jos 1800-luvun neuvot kiinnostavat, kirja vinkkaa myös, miten olla hyvä vaimo. Joskin nykynaisen ei kannata tällaiseen käytökseen pohjata uudenvuodenlupaustaan:

"Hyvän vaimon tulee olla ja ei olla kolmen esineen kaltaisen. Hänen tulee niinkuin etanan pysyä aina kodissansa, vaikka hänen ei pidä etanan tavoin pitää päällänsä kaikkea omaisuuttansa."

Ok, 1800-luvun kieli ei selkeästi jaksa lähteä erottelemaan, mikä nyt on kotilo ja mikä oikea etana. Jatketaan:

"Hänen tulee olla kuin kai'un, nimittäin hän ei saa puhua useammin kuin häntä puhutellaan, mutta hänen ei pidä kai'un tavoin aina pitää viimmeistä sanaa. Hänen tulee tornikellon tavoin ottaa ajasta vaaria, mutta ei niinkuin kellon antaa kuulua äänensä yli kaupungin."

No nyt on vaatimusta! 

Lähde: Paras kaikista. Ensimmäinen suomalainen niksikirja. Tehnyt H. Hagdal. Helsinki, 1889. Uudelleenjulkaissut Jon Hällström & Salakirjat-kustantamo (2012).

Jos selviää!

Tuntuuko siltä, että vaalikeskustelut eivät paljasta tarpeeksi eroja presidenttiehdokkaiden välillä? Haluaisitko tehdä äänestyspäätöksesi mieluummin höpöhöpöjuttuihin ja mutu-tuntumaan nojaten? Hyvä! Tässä on sinulle sopiva vaalikone, joka paljastaa sielunkumppanuutesi asteen eri ehdokkaiden kanssa. Vastaukset on koottu Helsingin Sanomien, Ilta-Sanomien ja Ylen artikkeleista sekä omasta päästä. 

Järki ja tunteet. Kyllähän meillä ne molemmat on, mutta kumpi on voitolla juuri nyt? Frozen-testin jälkeen et enää pohdi.