Toiset koirat valtaavat tyynypaikan, toiset koko sängyn. Kuva: Shutterstock
Toiset koirat valtaavat tyynypaikan, toiset koko sängyn. Kuva: Shutterstock

Mitä outoja juttuja sinun koirasi tekee? Kerro meille.

Monesti on tullut mieleen, että onko omituisempaa koiraa kuin shiba inuni Mikki. Se piilottaa leluja ja luita perheenjäseniensä peittojen alle. Se käy yöllä avaamassa kaikki mahdolliset ovet. Se varastaa tyynypaikan yöllä, jos ihminen käy vessassa, ja hengailee ikkunalaudoilla.

Mikki myös ulvoo paloauton nähdessään ja nousee kahdelle jalalle tummia Mersuja bongatessaan, sillä semmoisen kyydissä se on tottunut tekemään lomamatkoja lempi-ihmistensä kanssa. Se haluaa aina myös istua pöydässä ja liikennevälineessä kuin ihmiset – ryhdikkäästi penkillä, tai vähintään se seurailee innokkaana ohikulkijoita, joita se haluaisi kaikkia tervehtiä.

Kohta kolmen vuoden ajan olen tutustunut tähän japanilaiseen rotuun, jonka yksilö yllättää uusilla outouksillaan minut joka päivä.

En muista, että edellinen koirani olisi ollut yhtään näin outo. Sehän olikin pitkäkarvainen collie, joka seurasi väkeään joka paikkaan ja totteli nöyrästi, välillä jopa alistuen. Villimpää koiraani Mikkiä eivät sen sijaan kiinnosta edes parhaimmatkaan kokolihat tai kermajuustot, kun se päättää laittaa jarrut päälle. Vastaavasti se voi hepuloida monta tuntia putkeen kuin tuulispää ja sitten simahtaa lattialle, jossa se makaa pitkään tassu suussa.

Shiban lempitouhuja: vilkkaan cityelämän seuraamista. Kuvat: Annakaisa Vääräniemi
Shiban lempitouhuja: vilkkaan cityelämän seuraamista. Kuvat: Annakaisa Vääräniemi

Kun välillä päädyn kertomaan Mikin tempauksista muille koiranomistajille, huomaan, että ei se shiba inu niin outo koira olekaan. Muutkin hauvelit tekevät samoja juttuja ja jopa paljon oudompia asioita.

Esimerkiksi chihuahua Topi, 10, on myös tapoihinsa piintynyt piski. Jostain syystä sillä on tapana rullata matot tohinalla aina ennen kuin se ryhtyy ruokailemaan.

– Rullaus alkaa siinä vaiheessa, kun herra pyytää palvelusväeltään ruokaa – vinkunan säestyksellä. Vanhemmiten Topin ruokahalu on käsittämättömästi yltynyt, joten matot ovat jatkuvasti rullalla. Saman talouden ihmiset sitten kompastelevat niihin toistuvasti, kertoo Topin omistaja.

3036759

Kultainennoutaja Tahvo puolestaan istuu lempituolissaan aina kyynärpää käsinojalla – hieman kärttyisän ja kissamaisen oloisesti:

– Tuoli on aika keskellä koko taloa, joten siinä se sitten arvostelee kulmiensa alta muiden touhuja. Sille eivät myöskään kelpaa leluiksi muut kuin pehmolelut, ja niiltä se repii aina silmät pois. Lenkkeily ei myöskään kuulu sen lempipuuhiin, ja se saattaa mennä istumaan eteiseen selkä kohti etuovea tai sitten se alkaa protestoida pihalla, Tahvon emäntä kuvailee 10-vuotiaan lemmikkinsä menoa.

Tahvo, tuo sohvan ja oven edustan armoton tarkkailija. Kuvat: Tahvon omistajan kotialbumi
Tahvo, tuo sohvan ja oven edustan armoton tarkkailija. Kuvat: Tahvon omistajan kotialbumi

Koirat ovat suuria persoonallisuuksia, ja niillä on omia, erikoisia tapoja niin kuin on meillä omistajillakin. Me Naiset on kertonut myös sushia syövästä Anguksesta, joka yrittää varastaa ihmisten päähineitä, ja sankarikoira Demistä, joka tunnistaa, jos koirakaveri tai omistaja on kipeä.

Katso myös video! Huippukokki Henri Alénin Selja-koira menee itse suihkuun joka aamu

Nyt on sinun vuorosi kertoa: millaisia omituisia asioita koirasi tekee?

Voit ladata kuvan koirastasi alla olevassa kuvagalleriassa ja kirjoittaa tekstikentässä sen jännistä jutuista. Tai voit lähettää lyhyen tarinasi ja kuvan koirastasi sähköpostilla osoitteeseen annakaisa.vaaraniemi(at)sanoma.com

Me Naiset tekee juttua myöhemmin suomalaiskoirien oudoista tavoista.

Ei niin kovin kauan aikaa sitten suomalaiset laskivat iltaisin päänsä halolle ja pesivät itsensä virtsalla. Sukella tuttujen arkiesineiden outoon historiaan!

 • Lokoisa päänalushalko. Ennen muinoin ei ollut peittoja, vaan sikeitä vedettiin turkisten ja ryijyjen alla. Nukkuma-asento oli puoliksi istuva, ja kolealla säällä kaikki vaatteet pidettiin päällä. Tyynyn korvasi lokoisa päänalushalko. Vielä keskiajalla punkka jaettiin pokkana useamman tutun tai vieraan kanssa.
 • Haarukka tappaa. Haarukka tuli Eurooppaan 1000-luvulla. Kumma kapistus, paholaisen ase, jolla saattoi puhkoa silmät, tuumi kansa. Jos joku sattui syödessä ikävästi kuolemaan, syynä pidettiin haarukkaa, vaikka kyse yleensä oli myrkytysmurhasta. Veistä kunnioitettiin, koska se oli alun perin ollut ase. 1600-luvulta asti pöytä on katettu niin, että veitsen terävä reuna on kohti lautasta, ei muita ruokailijoita.
 • Ptruu, tässä imuri. 1900-luvun alussa alkoi pölynimurin maailmanvalloitus. Vuonna Yhdysvalloissa 1901 esiteltiin laite, joka imi lian sisään eikä puhaltanut sitä suoraan ulos kuten aiemmat viritelmät. Järin näppärää käyttö ei ollut. Ikkunoista työnnettiin sisään putkia likaa imemään. Laite ulkopuolella oli niin suuri, että sen liikutteluun tarvittiin hevoskärryt. 
 • Pisulla pesulle. Saippuan hyödyt hoksattiin vasta 1800-luvun lopulla. Se korvasi puhdistautumiseen aiemmin käytetyt ihmeaineet, hiekan ja virtsan. Kiinassa keksitty, alun perin sian harjaksista sommiteltu hammasharja miellettiin pitkään luksustuotteeksi. Suomeen mokoma turhake löysi tiensä vasta pari sataa vuotta sitten.

Lähde: Tarja-Tuulikki Laaksonen: Kuka keksi haarukan – Arkiesineiden ihmeellinen historia (Minerva).
 

”Me ollaan ärsyttäviä kaikki, kun oikein silmiin katsotaan...”

Harva parisuhde on pelkkää auvoa – edes alkuvaiheessa. Tämän olemme saaneet huomata Ensitreffit alttarilla -ohjelman tuoreella kaudella, jossa parit ovat saaneet riidan aikaiseksi esimerkiksi siitä, laitetaanko yksittäinen sipuli kaupassa pussiin. 

Lue myös: Ensitreffit alttarilla -parit saavat kinan aikaiseksi vaikka rahkapurkista – mikä on sinun typerin riitasi kumppanisi kanssa?

Nyt Vauva-lehden keskustelupalstalla kommentoijat ovat jakaneet omia kokemuksiaan siitä, mitkä pienet asiat kumppanin käytöksessä ärsyttävät.

Koostimme keskustelun inspiroimina 25 arkipäiväistä tekoa, jotka voivat saada sinunkin kumppanisi veren kiehumaan. 

Kuinka moneen sinä syyllistyt?

Ärsyttävä kumppani…

 1. …täyttää tiskikoneen väärin, koska totta kai siihen on yksi ja oikea tapa.
 2. …laittaa vessapaperirullan väärin päin telineeseen
 3. …panee voiveitsen jääkaappiin voirasian kanssa.
 4. …ei pane voiveistä jääkaappiin voirasian kanssa.
 5. …kerää rytökasoja ympäri asuntoa, kuten pikkusälää pöydille ja puolikäytettyjä vaatteita nojatuoleihin.
 6. …jättää maito- ja mehutölkit tiskipöydälle, vaikka ne voisi laittaa suoraan roskikseen.
 7. …unohtelee tavaroita sinne tänne. Esimerkiksi lautaset keittiönpöydälle, luetun lehden lattialle, räkäpaperin yöpöydälle, sukat lattialle ja kaappien ovet auki.
 8. …ei ymmärrä, että on olemassa sellainen asia, kuin luova kaaos.
 9. …haluaa, että kaikki on koko ajan tiptop. Hän saattaa esimerkiksi alkaa raivata kokkaustarvikkeita kaappeihin jo siinä vaiheessa, kun ruuanlaitto on vielä kesken.
 10. …auttaa väärässä paikassa, kuten pyykkikoneen tyhjentämisessä, vaikka oikeasti pyykkikoneen äärelle mahtuu vain yksi ihminen. Hän on siis käytännössä koko ajan tiellä.
 11. ...ei auta heti kaikessa.
 12. …syö aina saman aamupalan. Kuinka tylsää!
 13. ...ei ymmärrä, että toinen kaipaa elämäänsä rutiineja.
 14. torkuttaa loputtomiin.
 15. …herää hirveän aikaisin, eikä ymmärrä, että torkuttaminen on oikeastaan aika mukavaa ajanvietettä.
 16. …menee turhan ajoissa nukkumaan.
 17. ...menee liian myöhään nukkumaan.
 18. …on ainakin vartin suihkussa. Siellähän pitäisi vain peseytyä, ei mietiskellä elämän syvimpiä kysymyksiä!
 19. ...ei tajua, että lämpimän veden alla suihkussa on ihan paras paikka pohdiskella syntyjä syviä.
 20. …plärää kännykkää, vaikka toisella olisi jotain tärkeää sanottavaa esimerkiksi viikon polttavasta puheenaiheesta: presidenttiparin vauvasta.
 21. ...on koko ajan huomauttelemassa siitä, miten paljon kännykkää toinen käyttää.
 22. …vääntelee käsiään, heiluttaa jalkaansa tai tekee jatkuvasti jotain muuta pientä liikettä kropallaan.
 23. ...tuhisee liian kovaan ääneen tai maiskuttaa. 
 24. …ei saa projektejaan ajallaan loppuun, koska haluaa tehdä kaiken aina viimeisen päälle.
 25. …jauhaa koko ajan niistä pienistä asioista, jotka kumppanin tekemisessä ärsyttävät.