Spinnerin eli pienen ja pyörivän suosikkilelun voi tehdä itse lähes ilmaiseksi.

Alkujaan keskittymishäiriöstä kärsiville kehitetty fidget spinner eli sormihyrrä on tämän kesän hittilelu. Helsingin Sanomat kertoo, että moni kauppa on myynyt jo kaikki sormihyrränsä loppuun. Vimpaimen perään on kyselty jo huhtikuusta lähtien, ja tyypillisin ostaja on noin 10-vuotias poika.

– En ole yli 15 vuoden kauppiashistoriani aikana todistanut yhtä isoa suosiota minkään tuotteen kohdalla. Spinnereitä voisi verrata jojo-buumiin, kertoo pelikauppa Konsolinetin kauppias Juho Korkeaoja Helsingin Sanomille.

Kolmen siivekkeen hyrrästä on erityisen paljon iloa heille, jotka kärsivät levottomuudestaan tai joille keskittyminen on vaikeaa esimerkiksi tarkkaavaisuushäiriön vuoksi. Pikkuhyrrä kehitettiin alun perin rauhoittamaan mieltä: sen avulla esimerkiksi paikallaan istuminen on helpompaa, kun kädessä on jotain, jota voi hypistellä ja näpertää.

Moni voi saada iloa jo siitäkin, että pääsee askartelemaan itse hyrränsä. Internet on täynnä tee–se–itse-videoita, joiden avulla voi rakentaa kotitekoisen fidget spinnerin. Kaupasta ostettuna lelu maksaa alle kymmenen euroa, mutta nokkelimmat tekevät sen itse ilmaiseksi kierrätysmateriaalista.

Erityisesti teini-ikäiset pojat ovat innostuneet hyrrien tekemisessä, ja suomalaistenkin hyrräaskartelijoiden videoita on katsottu nyt Youtubessa satojatuhansia kertoja.

Useimmat käyttävät fidget spinneriinsä vanhoja laakereita sekä muttereita ja yhdistävät ne kuumaliimalla:

Myös pikaliimalla, pahvilla ja vaikkapa pienimmillä kolikoilla voi rakentaa oman stressilelunsa:

Fidget spinnerin osien valmistaminen on onnistunut myös 3D-printterillä:

Lähetä kuvasi!

Oletko sinä tehnyt fidget spinnerin itse tai saanut käsiisi valmiin hyrrän?

Lähetä kuva sormihyrrästäsi ja kerro, missä tilanteessa käytät sitä.

Jos selviää!

Tuntuuko siltä, että vaalikeskustelut eivät paljasta tarpeeksi eroja presidenttiehdokkaiden välillä? Haluaisitko tehdä äänestyspäätöksesi mieluummin höpöhöpöjuttuihin ja mutu-tuntumaan nojaten? Hyvä! Tässä on sinulle sopiva vaalikone, joka paljastaa sielunkumppanuutesi asteen eri ehdokkaiden kanssa. Vastaukset on koottu Helsingin Sanomien, Ilta-Sanomien ja Ylen artikkeleista sekä omasta päästä. 

Järki ja tunteet. Kyllähän meillä ne molemmat on, mutta kumpi on voitolla juuri nyt? Frozen-testin jälkeen et enää pohdi.